Natív tejsavóprotein vs normál tejsavófehérje. Előnyök, gyártás és különbség köztük.

A tejsavófehérjék és a natív tejsavóból származó fehérjék a fehérjeitalok széles választékában kerültek előtérbe. Szilárdan tartja első helyét a minőségi fehérjék rangsorában. Ennek ellenére számos különbség van a két fehérje között, beleértve a technológiai feldolgozást és a fehérjetartalmat. A cikkben fokozatosan elmagyarázzuk, hogyan zajlik a teljes feldolgozási folyamat, melyik fehérje alkalmasabb és miért.

Mi az a tejsavó?

A tejsavó a kazeinnel együtt tejfehérje . Biztosan hallotta már, hogy a tejsavót sajtgyártási hulladéknak nevezik. Tekintettel a tejsavó összetételére, kár lenne hulladékként emlegetni a tejsavót. A sportolók körében viszont a tejsavó több éve folyékony aranynak számít. Számos előnnyel rendelkezik, amelyek a minőségi fehérjék legjobb alapjává teszik. A kazeinhez képest, amelyet a tejből az úgynevezett éjszakai fehérjék előállítására használnak fel , a tejsavó jobban emészthető , és alkalmasabb fehérje-kiegészítőként nappal, edzés után stb. 

Vyroba proteinu_1_hu

Miért tejsavó?

 • Mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza , így az egyik legjobb fehérjeforrás.
 • Emészthetőbb (ennek bizonyítéka a DIAAS kiértékelés , amelyről később lesz szó)
 • Magas az elágazó láncú aminosav ( BCAA ) tartalma.
 • Támogatja a glutation képződését . Antioxidáns, amely megköti a szabad gyököket, részt vesz a méregtelenítésben és az immunitásban.  

A natív tejsavófehérje jól teljesít a DIAAS (emészthető esszenciális aminosav pontszám) értékelésében is . A fehérjéknek az aminosavak felszívódása és emészthetősége alapján történő értékeléséről van szó . A marhahús a legjobb fehérje, de a natív tejsavó a második helyen áll. Annál több ok, hogy a natív tejsavót válasszuk a hagyományos tejsavófehérje helyett. 

Mi a különbség a tejsavófehérje és a natív tejsavófehérje között? Mit jelent a hideg gyártás?

A tejsavófehérje teljes értékű fehérje, ami azt jelenti, hogy mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza, beleértve a három  elágazó láncú aminosavat  (BCAA): leucint, izoleucint és valint. Ezek az aminosavak az izomfehérje szintézisben és az izomvédelemben  való részvételükről ismertek . Ennek ellenére számos jelentős különbség van a tejsavófehérje és a natív tejsavófehérje között. Ha le akarnánk egyszerűsíteni, akkor azt mondhatnánk, hogy a natív tejsavófehérje a legtisztább és legkevésbé feldolgozott tejsavófehérje . De nézzük meg közelebbről a konkrét különbségeket.

Vyroba proteinu_3_hu

 • A natív tejsavófehérjét csak egyszer, míg a tejsavófehérjét kétszer pasztörizálják. Ez a fehérjék denaturálódásához (károsodásához) vezethet.
 • Míg a klasszikus tejsavófehérje a kazein egy részével (sajtból származó tenyészetekkel) is végződik, ami később hőkezelést igényel, a natív tejsavó 100%-os tisztaságú, ezért nem kell melegíteni . Ennek köszönhetően natív tejsavófehérje hidegen (10°C-ig) előállítható .
 • A natív tejsavófehérje mikroszűrési eljárása biztosítja, hogy a kapott termék ne tartalmazzon kazeint és csak minimális zsírt .
 • A natív tejsavófehérje külön termékként jön létre. A tejet csak natív fehérje előállítására dolgozzák fel. A közönséges tejsavófehérjék más tejtermékek előállítása során melléktermékként keletkeznek, ami értékes tápanyagok elvesztését eredményezi.
 • A Lauf fehérjékben található natív tejsavófehérje-izolátum előállítására használt eljárás körülbelül 20%-kal több aminosavat,  leucint  és lizint, 25%-kal több arginint és 8%-kal több glutamint termel   100 gramm tejsavófehérjéhez képest. 

protein_hu

 • A natív savó révén magasabb aminosavszint több időt biztosít az izmoknak a vérben lévő aminosavak felszívódására, így jobban támogatja az izomnövekedést .
 • Természetesen magas a leucin koncentrációja , amely az emberi fiziológia és a teljesítmény legfontosabb aminosavja lehet. Ez az aminosav egy anabolikus trigger, amely stimulálja a szervezetet a természetes inzulin felszabadítására. Támogatja a fehérjeszintézist is. Ez megnövekedett izomtömeghez és nagyobb testerőhöz vezet. 
 • A natív tejsavóban magasabb a triptofán  és cisztein aminosav tartalma is . A triptofán növeli a szerotonint , ami elősegíti az állóképességet az edzés során. A cisztein a glutation előfutára , amely a szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló és a természetben előforduló antioxidáns.  
 • A natív fehérjét az aminosavak ( 7 g BCAA adagonként ) és a szervezet számára hasznos anyagok ( laktoferrin ,  immunglobulin ) magasabb koncentrációja jellemzi .
 • A natív tejsavófehérje jobban megnöveli az aminosavak koncentrációját a vérben, mint a normál tejsavófehérje vagy a tej, ami egyszerűen fogalmazva megnövelheti az izomépítéshez szükséges időt.
 • A natív tejsavó valamivel jobban támogatja az edzés utáni regenerációt és alkalmazkodást . 1

 

Kvalita proteinu_hu

A natív tejsavófehérje alkalmas nők számára?

Határozottan igen. Szerencsére elmúlt az az idő, amikor a fehérjét csak testépítőknek szánták. Ráadásul sokan gyakran csak akkor ülünk le enni, ha már úgynevezett falánk vagyunk. A nők néha attól tartanak, hogy abban a pillanatban, amikor elkezdenek fehérjét inni, megindul az izomnövekedés is. A fehérje erre önmagában nem igazán képes. A nagy izomtömegre vágyó testépítők edzései homlokegyenest eltérnek a nők edzési egységeitől. Akár a szervezet erősítése, akár a testzsír csökkentése céljából. A natív tejsavó az egyik legjobb minőségi fehérjeforrás, és tudjuk, hogy mindannyiunknak szüksége van bizonyos mennyiségű fehérjére. Nemtől és a napközbeni fizikai aktivitás mértékétől függetlenül. Nem csak a sejtek, az izmok, a kötőszövetek vagy az immunrendszer tápláléka, de a zsírcsökkentés időszakában is nagyon jó szolgálatot tehet a fehérje. 

benefity syrovatkoveho proteinu_hu

Az egyik dolog, amivel találkozhatsz fogyás közben, az éhségérzet. Ha növeli a fehérjebevitelt, a fogyás sokkal nagyobb valószínűséggel lesz sikeres. A fehérjéknek van egy nagy előnyük, ez pedig  a jóllakottság érzése , amelyet elfogyasztásuk után érzünk. Stabilizálják a vércukorszintet, és így megakadályozzák a vércukorszint éles ingadozásait, amelyek étkezési vágyat okoznak. Ha van elegendő fehérje, sokkal könnyebb ellenállni az egyéb kísértéseknek, például édességek vagy gyorsételek formájában. A fehérjék hosszabb ideig megőrzik a jóllakottság érzését, és a következő étkezés valószínűleg kisebb lesz. Emellett a fehérje jó szolgálatot tehet az idős embereknek is, akik gyakran idegenkednek az ételtől, vagy akiknek az étrendje nem elég változatos ahhoz, hogy a szükséges fehérjemennyiséget pótolni tudják a nap folyamán.

Most már ismeri a natív tejsavófehérje és a hagyományos tejsavófehérje közötti különbségeket. A tejsavófehérje használata nagyon egyszerű –  egyszerűen adjon hozzá egy gombóc (körülbelül 35 g) körülbelül 250 ml folyadékhoz  (például vízhez vagy cukrozatlan mandulatejhez). Ha turmixgépet használ a keveréshez, krémes és habos textúrát kap, csomók nélkül, és a fehérje elkápráztatja ízlelőbimbóit. 

 

Veronika Halusková

 1. VICENCIO, Sebastian Garcia, Sébastien RATEL, Céline GRYSON, et al. A Moderate Supplementation of Native Whey Protein Promotes Better Muscle Training and Recovery Adaptations Than Standard Whey Protein – A 12-Week Electrical Stimulation and Plyometrics Training Study. 2018.

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönjük!