Mangó édes trópusi finomság

Mangó édes trópusi finomság

 

Ki ne ismerné a mangót, egy édes trópusi gyümölcsöt, amely először több mint 5000 évvel ezelőtt jelent meg Indiában. Kr.u. 300 körül a mangómag Ázsiából a Közel-Keletre, Kelet-Afrikába és Dél-Amerikába terjedt. Ma mangót fogyasztanak az egész világon. India még mindig a legnagyobb mangótermelő. Őt Kína, Thaiföld és Indonézia követi. Ezen kívül több mint 500 fajta létezik világszerte. Méretük, alakjuk, színük és ízük különbözik egymástól. Lehet narancssárga, sárga, zöld vagy piros.

A mangó azért kivételes, mert a legváltozatosabb vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazza. Tökéletes forrása a C-vitaminnak, a béta-karotinnak, a B-vitaminoknak, ásványi anyagok közül pedig a mangóhoz rendelhetjük a vasat, a kalciumot és a magnéziumot káliummal - két olyan ásványi anyaggal, amelyek feltétlenül szükségesek a vérnyomás szabályozásához. Ezenkívül a mangóban természetesen alacsony a nátrium, egy olyan mikroelem, amelyet korlátozni kell a magas vérnyomásban szenvedőknél.

 fedor-BRiT_s3tN6Y-unsplash

Rost

Nem szabad megfeledkeznünk a mangóban található rostot sem. 100g mangóban 2,6g-ot találunk. A rostok fontosak az emésztőrendszerünk számára, mert segítik a belek mozgását, és minél több rostot tartalmaz egy adott étel, annál gazdagabbnak érezzük magunkat és ezért elegendőek a kisebb adagok is. Ezért a mangó megfelelő reggeli uzsonna a csökkentő étrendben. A mangó egy emésztőenzimet (a banánhoz hasonló) amilázt tartalmaz, amely segít a keményítő egyszerűbb szénhidrátokká történő lebontásában. Talán ezért is használják a mangót a hagyományos kínai orvoslásban az emésztőrendszer erősítésére. De nem ez az egyetlen dolog, amire a rost képes. A vércukorszint csökkentésében is fontos.

A mangó luteint és zeaxantint is tartalmaz. Két antioxidáns, amely támogatja szemünk egészségét és segít csökkenteni a szem makuladegenerációjának kockázatát. Olyan betegség, amelyben a központi látás elvesztése és fokozatosan a látás teljes elvesztése következik be.

Mangó por

A mangó érettségét arról lehet felismerni, hogy puha, héja alatt kifejezetten sárgás-narancssárga színű. A megfelelően érett mangónak nem lehet keserű íze. Az ilyen mangó nem érett, és jobb, ha hagyjuk még néhány napig "pihenni". A mangó azonban a fél világot bejárja hozzánk, ezért gyakran túl korán betakarítják. Tehát útközben beérik. A mangónk liofilizáláson esik át, ami azt jelenti, hogy liofilizálják, dehidratálják és az eredmény konzerv gyümölcs, amiből porrá készül. Ez megtartja az összes tápanyagot, és hosszabb eltarthatóságot garantál.

 
1794-2

A mangópor előnyei

Igazi íz, amelyet liofilizálás őriz meg.

Minden tápanyag megőrzése.

Könnyen beilleszthető a napi étrendbe.

Sokkal hosszabb élettartam.

Még a téli hónapokban is hódolhat a mangó tápanyagainak.

A mangóport ezután könnyen belekeverheti joghurtba, zabpehelybe, turmixba, fehérjébe, fagylaltba, vagy felhasználhatja édes desszertek egyik összetevőjeként.

 

  Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!