Mogyoróbél

 A mogyoró elsősorban sok édesség és édesség fő alapanyagaként vívta ki népszerűségét, mert gyakran használják különféle töltelékekben. Ami egy kicsit kár, mert a mogyoró magas tápértékkel rendelkezik. A mogyoróból származik, amelyet Olaszországban ősidők óta termesztenek. Ha úgy dönt, hogy a mogyorót önmagában fogyasztja, nem a csokikrémek egyik összetevőjeként, akkor napi egy marékkal rengeteg ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez juthat. Legfeljebb 62% zsírt és 13% fehérjét tartalmaznak.

A mogyoró omega 3 és 9 zsírsavakat tartalmaz, amelyek egészséges zsírok, amelyeket szív és érrendszerünk különösen értékelni fog. Az omega 3 és 9 zsírsavak mellett tartalmaznak B-vitamint, különösen B1-et (tiamin) és B6-ot (piridoxin). A B1-vitamin fontos a szervezet számára, mert támogatja bizonyos enzimek működését. A B6-vitamin részt vesz a zsírok, cukrok és fehérjék lebontásában.

 

Abban a pillanatban, amikor beleteszi őket a reggeli zabkásaba, vagy rendszeres nassolnivalókká válnak, valódi energiaforrássá válnak a test és az agy számára. Emellett a mogyoró fogyasztása az idegrendszer egészségével is összefügg. A mogyoró gazdag antioxidánsokban (E-vitamin - 24 mg-ig), amelyek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket oxidációtól. Csökkentik a szabad gyökök sejtkárosodás mértékét.

 19713-1_liskove-orisky-1000x1000-1

A mogyoró az egyszeresen telítetlen zsírsavak és vitaminok mellett a kulcsfontosságú ásványi anyagok egy részét is tartalmazza. A szervezet önmagában nem tud ásványi anyagokat előállítani, ezért fontos, hogy az egyes ásványi anyagokat a táplálékkal beszerezzük. Ezek a diófélék főleg vasat, kalciumot és cinket tartalmaznak. Ugyanakkor foszfort, rezet, káliumot és sok más dióféléhez hasonlóan magnéziumot is rejtenek.

 

A dió a vegetáriánusok és vegánok fehérjebevitelének egyik alapvető forrása. Óvatosan adjuk hozzá az étrendhez, mert a bennük lévő zsírok egészségesek, de jó néhány. És ugyanez vonatkozik az energiatartalomra is. Minden nap egy maréknyi dió ajánlott. Ideális, ha diót keverünk, és naponta csak keveset kényeztetünk belőle. Ezzel könnyedén fedezni fogja az egészséges zsírok, valamint a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét. 

Ügyelnie kell a dió tárolására. Mivel sok zsírt tartalmaznak, hajlamosak avasodni. Emiatt ideálisan jól záródó edénybe kell tenni, és száraz és sötét helyen tárolni.

 

 

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!