A legtöbb ember számára valószínűleg a dió a legjobb finomság. A valaha volt legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartozik, így nem csoda, hogy a kiváló ízvilággal együtt annyira népszerűek az étlapon. Mai cikkünkben bemutatunk néhány olyan diót, amelyek tápértékükben és ízükben egyértelműen kiemelkednek.
Miért vegyen be diót az étrendjébe?
- Fel vannak töltve antioxidánsokkal.
- Egészséges zsírokat tartalmaznak.
- Rostforrás.
- Különféle ásványi anyagok, beleértve a kalciumot, magnéziumot, szelént, cinket vagy rezet.
- Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Segítenek megelőzni a csontritkulást.
- Támogatják az egészségesebb bőrt, hajat és körmöket.
Pekándió
Ezeket a diókat a telepesek Észak-Amerikában már a 16. században ünnepelték, és addig a pekándió a salátáktól a desszertekig az amerikai receptek része volt. Amellett, hogy rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek, a pekándió rengeteg más tápanyagot is tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozhatják egyes hiányos ásványi anyagok, például a vas vagy a cink szintjét. A pekándió sok antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Továbbá a pekándió mangántartalma miatt alkalmas a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére.
Para dió
A brazil dió a Bertholletia excelsa fa megnyúlt, nagyobb termése, és Brazíliából származik. Ha találnánk egy tápanyagot, amely kivételessé teszi a para diót, akkor az a szelén lenne. A szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen elem. A hangulatunktól a szervezetben kialakuló gyulladások megelőzéséig. Minél alacsonyabb a szelénszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Egyéb ásványi anyagok, amelyeket a para dió tartalmaz, a kalcium, a kálium, a réz és a foszfor. Az is érdekes, hogy a gőzt diónak nevezzük. Valójában botanikai szempontból ezek olyan magok, amelyek nagy hüvelyekben nőnek.
Mi a felelős a szelénért
- Antioxidáns, amely segít megelőzni a szív- és tüdőbetegségeket
- Támogatja a jó hangulatot.
- Támogatja a pajzsmirigy egészségét.
- Erősíti az immunrendszert és a reproduktív rendszert.
- Javítja a véráramlást.
- A para dió esetében napi egy marék fogyasztása javasolt, éppen a benne lévő szelén miatt, mert a szelén nagyobb adagban mérgező.
A para dió fogyasztása védi az esőerdőt, mert a dió a legjobban az érintetlen erdőben nő. Minden olyan kísérlet, amely az esőerdőn kívül dióféléket termeszt, kudarcot vallott. Így természetes élőhelyükön termesztik őket. Ráadásul a brazil dió vásárlása foglalkoztatja a helyieket, és ezzel támogatja az esőerdők megőrzését. Ha az erdészeti társaságok meg tudnak élni és egészséges erdőt tudnak fenntartani, akkor sokkal kevesebb a motiváció az olyan pusztító folyamatokra, mint a fakitermelés és a vadászat. A környező fákat és növényzetet a gazdálkodók nem távolítják el, mivel ez befolyásolja a para diótermés mennyiségét és minőségét.
Kesu dió
A kesudió nem dió a szó valódi értelmében. Valójában magok. Krémszínűek és a vesére hasonlítanak. Az Anacardium occidentale fáról származnak, amely a kesudió teljes gyümölcsét termeli. A kesudió gazdag telítetlen zsírsavakban és sok más egészséges anyagban, beleértve a fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat, mint a réz, cink, magnézium és antioxidánsok fenolos vegyületek formájában. A kesudió 21% fehérjét, 46% zsírt és 25% szénhidrátot tartalmaz (amelyek egy része emészthetetlen rost formájában van). A kesudió elsősorban telítetlen zsírsavakból áll, amelyek a vér koleszterinszintjének szabályozásában vesznek részt. Reumás fájdalmakban szenvedők számára alkalmasak. A nők minden bizonnyal értékelni fogják, hogy a kesudió segíthet enyhíteni a premenstruációs szindróma problémáit. A cinket is említettük. A cink kesudió 9 mg-ot tartalmaz. Ez fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Pisztácia dió
A pisztácia kemény külső héjú diófélék, melynek zöld magja édes ízű. A dió a Pistacia vera fáról és Nyugat-Ázsiából származik, ahol sok száraz helyen vadon nő. A dió az E-vitamin fontos forrása, amely erős zsírban oldódó antioxidáns, és nélkülözhetetlen a nyálkahártyák és a bőr egészségének megőrzéséhez. Az E-vitamin a sejteket károsító szabad gyökök megkötőjeként is működik. B6-vitamint is tartalmaznak, amely létfontosságú szerepet játszik a fehérje anyagcserében és befolyásolja a kognitív funkciókat. A pisztácia olyan ásványi anyagok nagy tárháza, mint a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink.
A pisztácia többek között azért is jó tápanyagforrás a szemünk számára, mert két fontos karotinoidot, a luteint és a zeaxantint tartalmaz. A karotinoidok antioxidánsok, amelyek csökkentik a szembetegségek, például a makuladegeneráció valószínűségét. A karotinoidok a legjobban a pisztáciában természetesen található zsírral szívódnak fel.
- Erős antioxidánsokat tartalmaznak.
- B és E vitaminok.
- Ásványi anyagok különösen réz, magnézium, kálium, cink.
- Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok forrása.
- Gazdag fehérjeforrás.
A pisztáciát azonban serkentőként is emlegetik az erekciós zavarok támogatására. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy tartalmazzák az arginin aminosavat, amely fenntartja a rugalmas artériákat és javítja a véráramlást.1
Mogyoró
A mogyoró nagy népszerűségre tett szert, különösen fő alapanyagként, ami egy kicsit kár, mert elképesztő tápértékkel rendelkezik. Ha úgy döntesz, hogy külön fogyasztod, és nem a csokikrémek egyik összetevőjeként, akkor rengeteg ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez juthatsz egyszer egy kézben. Omega 3 és 9 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek egészséges zsírok, amelyeket szív- és érrendszerünk különösen értékelni fog. Abban a pillanatban, amikor beleteszi őket a reggeli zabkásaba, vagy rendszeres nassolnivalókká válnak, valódi energiaforrássá válnak a test és az agy számára. Emellett a mogyoró fogyasztása az idegrendszer egészségével is összefügg. A mogyoró gazdag antioxidánsokban (E-vitamin), amelyek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket az oxidációtól. Csökkentik a szabad gyökök sejtkárosodás mértékét.
A dió a vegetáriánusok és vegánok fehérjebevitelének egyik alapvető forrása. Óvatosan adjuk hozzá az étrendünkhöz, mert annak ellenére, hogy a bennük lévő zsírok egészségesek, jó néhány. Minden nap egy maréknyi dió ajánlott. Ideális, ha diót keverünk, és naponta csak keveset kényeztetünk belőle. Ügyelnie kell a dió tárolására. Mivel sok zsírt tartalmaznak, hajlamosak avasodni. Emiatt ideálisan jól záródó edénybe kell tenni, és száraz és sötét helyen tárolni.
- Pistachio diet improves erectile function parameters and serum lipid profiles in patients with erectile dysfunction, M Aldemir, E Okulu, S Neşelioğlu, O Erel, O Kayıgil
Írta: Veronika Halusková
Fordította: Richard Maceček
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!