08.08.2022-től 14.082022-ig szabadságon vagyunk, csak e-mailben vagyunk elérhetők. Köszönjük megértést.

Diók – minden, amit tudnunk kell róluk

A legtöbb ember számára valószínűleg a dió a legjobb finomság. A valaha volt legegészségesebb élelmiszerek csoportjába tartozik, így nem csoda, hogy a kiváló ízvilággal együtt annyira népszerűek az étlapon. Mai cikkünkben bemutatunk néhány olyan diót, amelyek tápértékükben és ízükben egyértelműen kiemelkednek.

 

Miért vegyen be diót az étrendjébe?

  • Fel vannak töltve antioxidánsokkal.
  • Egészséges zsírokat tartalmaznak.
  • Rostforrás.
  • Különféle ásványi anyagok, beleértve a kalciumot, magnéziumot, szelént, cinket vagy rezet.
  • Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Segítenek megelőzni a csontritkulást.
  • Támogatják az egészségesebb bőrt, hajat és körmöket.

Pekándió

Ezeket a diókat a telepesek Észak-Amerikában már a 16. században ünnepelték, és addig a pekándió a salátáktól a desszertekig az amerikai receptek része volt. Amellett, hogy rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, amelyek jót tesznek a szívnek, a pekándió rengeteg más tápanyagot is tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozhatják egyes hiányos ásványi anyagok, például a vas vagy a cink szintjét. A pekándió sok antioxidánst tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat. Továbbá a pekándió mangántartalma miatt alkalmas a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentésére.

 1908-4

Para dió

A brazil dió a Bertholletia excelsa fa megnyúlt, nagyobb termése, és Brazíliából származik. Ha találnánk egy tápanyagot, amely kivételessé teszi a para diót, akkor az a szelén lenne. A szervezet számos funkciójához nélkülözhetetlen elem. A hangulatunktól a szervezetben kialakuló gyulladások megelőzéséig. Minél alacsonyabb a szelénszint, annál nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Egyéb ásványi anyagok, amelyeket a para dió tartalmaz, a kalcium, a kálium, a réz és a foszfor. Az is érdekes, hogy a gőzt diónak nevezzük. Valójában botanikai szempontból ezek olyan magok, amelyek nagy hüvelyekben nőnek.

 1902-1

Mi a felelős a szelénért

  • Antioxidáns, amely segít megelőzni a szív- és tüdőbetegségeket
  • Támogatja a jó hangulatot.
  • Támogatja a pajzsmirigy egészségét.
  • Erősíti az immunrendszert és a reproduktív rendszert.
  • Javítja a véráramlást.
  • A para dió esetében napi egy marék fogyasztása javasolt, éppen a benne lévő szelén miatt, mert a szelén nagyobb adagban mérgező.

 

A para dió fogyasztása védi az esőerdőt, mert a dió a legjobban az érintetlen erdőben nő. Minden olyan kísérlet, amely az esőerdőn kívül dióféléket termeszt, kudarcot vallott. Így természetes élőhelyükön termesztik őket. Ráadásul a brazil dió vásárlása foglalkoztatja a helyieket, és ezzel támogatja az esőerdők megőrzését. Ha az erdészeti társaságok meg tudnak élni és egészséges erdőt tudnak fenntartani, akkor sokkal kevesebb a motiváció az olyan pusztító folyamatokra, mint a fakitermelés és a vadászat. A környező fákat és növényzetet a gazdálkodók nem távolítják el, mivel ez befolyásolja a para diótermés mennyiségét és minőségét.

 

Kesu dió

A kesudió nem dió a szó valódi értelmében. Valójában magok. Krémszínűek és a vesére hasonlítanak. Az Anacardium occidentale fáról származnak, amely a kesudió teljes gyümölcsét termeli. A kesudió gazdag telítetlen zsírsavakban és sok más egészséges anyagban, beleértve a fehérjéket, rostokat, ásványi anyagokat, mint a réz, cink, magnézium és antioxidánsok fenolos vegyületek formájában. A kesudió 21% fehérjét, 46% zsírt és 25% szénhidrátot tartalmaz (amelyek egy része emészthetetlen rost formájában van). A kesudió elsősorban telítetlen zsírsavakból áll, amelyek a vér koleszterinszintjének szabályozásában vesznek részt. Reumás fájdalmakban szenvedők számára alkalmasak. A nők minden bizonnyal értékelni fogják, hogy a kesudió segíthet enyhíteni a premenstruációs szindróma problémáit. A cinket is említettük. A cink kesudió 9 mg-ot tartalmaz. Ez fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez.

 1737-3

Pisztácia dió

A pisztácia kemény külső héjú diófélék, melynek zöld magja édes ízű. A dió a Pistacia vera fáról és Nyugat-Ázsiából származik, ahol sok száraz helyen vadon nő. A dió az E-vitamin fontos forrása, amely erős zsírban oldódó antioxidáns, és nélkülözhetetlen a nyálkahártyák és a bőr egészségének megőrzéséhez. Az E-vitamin a sejteket károsító szabad gyökök megkötőjeként is működik. B6-vitamint is tartalmaznak, amely létfontosságú szerepet játszik a fehérje anyagcserében és befolyásolja a kognitív funkciókat. A pisztácia olyan ásványi anyagok nagy tárháza, mint a réz, mangán, kálium, kalcium, vas, magnézium és cink.

 

A pisztácia többek között azért is jó tápanyagforrás a szemünk számára, mert két fontos karotinoidot, a luteint és a zeaxantint tartalmaz. A karotinoidok antioxidánsok, amelyek csökkentik a szembetegségek, például a makuladegeneráció valószínűségét. A karotinoidok a legjobban a pisztáciában természetesen található zsírral szívódnak fel.

  • Erős antioxidánsokat tartalmaznak.
  • B és E vitaminok.
  • Ásványi anyagok különösen réz, magnézium, kálium, cink.
  • Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok forrása.
  • Gazdag fehérjeforrás.

A pisztáciát azonban serkentőként is emlegetik az erekciós zavarok támogatására. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy tartalmazzák az arginin aminosavat, amely fenntartja a rugalmas artériákat és javítja a véráramlást.1

 18405-1

Mogyoró

A mogyoró nagy népszerűségre tett szert, különösen fő alapanyagként, ami egy kicsit kár, mert elképesztő tápértékkel rendelkezik. Ha úgy döntesz, hogy külön fogyasztod, és nem a csokikrémek egyik összetevőjeként, akkor rengeteg ásványi anyaghoz, vitaminhoz és nyomelemhez juthatsz egyszer egy kézben. Omega 3 és 9 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek egészséges zsírok, amelyeket szív- és érrendszerünk különösen értékelni fog. Abban a pillanatban, amikor beleteszi őket a reggeli zabkásaba, vagy rendszeres nassolnivalókká válnak, valódi energiaforrássá válnak a test és az agy számára. Emellett a mogyoró fogyasztása az idegrendszer egészségével is összefügg. A mogyoró gazdag antioxidánsokban (E-vitamin), amelyek olyan vegyületek, amelyek megvédik a sejteket az oxidációtól. Csökkentik a szabad gyökök sejtkárosodás mértékét.

 

A dió a vegetáriánusok és vegánok fehérjebevitelének egyik alapvető forrása. Óvatosan adjuk hozzá az étrendünkhöz, mert annak ellenére, hogy a bennük lévő zsírok egészségesek, jó néhány. Minden nap egy maréknyi dió ajánlott. Ideális, ha diót keverünk, és naponta csak keveset kényeztetünk belőle. Ügyelnie kell a dió tárolására. Mivel sok zsírt tartalmaznak, hajlamosak avasodni. Emiatt ideálisan jól záródó edénybe kell tenni, és száraz és sötét helyen tárolni.

19713

  1. Pistachio diet improves erectile function parameters and serum lipid profiles in patients with erectile dysfunction, M Aldemir, E Okulu, S Neşelioğlu, O Erel, O Kayıgil

  

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!

Kérjük, jelentkezzen be újra

Sajnáljuk, de a CSRF token valószínűleg lejárt. A legmagasabb szintű biztonság fenntartása érdekében kérjük, jelentkezzen be újra. Megértését köszönjük.

Köszönjük a megértést.

Bejelentkezés