Chlorella – mit tartalmaz és milyen hatásai vannak?

A Chlorella egyfajta zöld mikroszkopikus egysejtű alga, amely csoportokban vagy egyenként fordul elő sós és édesvízben. Több mint 30 millió éve él a Földön, és az élet első legegyszerűbb formája volt valódi maggal. Kedvező növekedési körülmények között erős napfény, tiszta víz és levegő mellett a chlorella sejtosztódással szaporodik 17-24 óránként 4 új sejttel. A chlorella többféle faja is létezik, de a Chlorella vulgaris az egyik legelterjedtebb. Ez egy tipikus szuperétel, amely Tajvanról és Japánból származik. Gazdag fitonutriensekben, köztük aminosavakban, klorofillban, béta-karotinban, káliumban, foszforban, biotinban, magnéziumban és B-vitaminban. Az algák zöld színe a magas klorofillkoncentrációnak köszönhető.

Mi az a klorofill?

A klorofill egy zsírban oldódó pigment, amely a növények jellegzetes színét adja. A klorofill azért fontos étrendünkben, mert tisztítja a vért, megakadályozza az ellenséges baktériumok (élesztő és gombák) elszaporodását és aktiválja a fontos enzimeket. Ezen kívül erős gyulladáscsökkentő. Az olyan autoimmun betegségben szenvedőknek, mint a sclerosis multiplex, az 1-es típusú cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-gyulladás, az étrend részét kell képezniük. Ezenkívül a klorofill gazdag magnéziumforrás, amelynek funkciói közé tartozik a szervezetben zajló enzimatikus folyamatok százai.

A Chlorella igazán nagyszerű növényi táplálék. Minden összetevője szinergikusan, tökéletes egyensúlyban működik, és valóban teljes értékű étkezést hoz létre. A Chlorella által tartalmazott tápanyagokat egy merev sejtfal borítja, amelyet az emésztőrendszer nem emészt. Ezért az algákból ki kell vonni a belső tápanyagokat, hogy a szervezet fel tudja használni a tápanyagokat.

1728-4

 

Chlorella tartalmaz

 • 16 vitamin és 8 ásványi anyag (plusz fontos nyomelemek és ásványi anyagok).
 • 19 aminosav (ebből 9 esszenciális).
 • A legmagasabb koncentrációjú nukleinsav.
 • A klorofill leggazdagabb ismert forrása.
 • Jól emészthető teljes értékű fehérje.
 • Esszenciális zsírsavak - omega-3 és omega-6.
 • Egyéb enzimek, poliszacharidok és szterinek.
 • Béta karotin.

 

A chlorella 65%-a fehérjéből áll (1 teáskanál körülbelül 3 g fehérjét tartalmaz), és a legtöbb növényi táplálékkal ellentétben mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. Gazdag omega-3 zsírsavakban, C-vitaminban, B-12-vitaminban és antioxidánsokban is. Ásványi anyagok közül főleg magnéziumot, rezet, cinket, káliumot és kalciumot tartalmaz. A vegánok számára nélkülözhetetlen táplálék, mert gazdag vasforrás. Egy teáskanál az ajánlott napi bevitel közel 75%-át tartalmazza.

1728-3

Tanulmányok kimutatták, hogy a chlorella jótékony hatással van az egész szervezetre, mivel támogatja az egészséges hormonális funkciókat, elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint hatékonyan méregteleníti szervezetünket. A legtöbbet emlegetett hatás a nehézfémek, például a higany vagy a kadmium eltávolítása a szervezetből.

 

 • A chlorella étrendbe való felvételének előnyei
 • Segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből.
 • Támogatja a vérnyomás csökkentését.
 • Elnyomja a gyulladásos folyamatokat a szervezetben.
 • Elősegíti az agy egészségét.
 • Serkenti az immunrendszert és küzd a fertőzésekkel szemben.
 • Csökkenti a koleszterint.

A Chlorella vegetáriánusok és vegánok kiváló tápláléka, az ásványi anyagokon kívül B12-vitamin is tartalmaz. A chlorella pedig azon kevés élelmiszerek közé tartozik, amelyek elegendő mennyiséget fedezhetnek a napi ajánlott mennyiségből.

 

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!