A kávé hatásai és miért érdemes a BIO kávét választani?

Ha a legnépszerűbb italokról van szó, a kávé és a tea az elsők között van a listán. Sok kávérajongó számára a kávé több, mint pusztán reggeli ébresztő. Ez egy olyan régi rituálé is, mint maga a kávé. Ma arról lesz szó, hogyan ismerjük meg a különböző kávéfajtákat, mire érdemes odafigyelni a választásnál, milyen jótékony hatásai vannak szervezetünkre  a kávénak, és mire figyeljünk a kávéfogyasztás során.

Mit tartalmaz a kávé és milyen hatásai vannak?

Valószínűleg az első dolog, ami eszünkbe jut, ha ma a kávé szót halljuk, az a koffein. A kávé azonban tartalmaz antioxidánsokat és kis mennyiségben több olyan mikrotápanyagot is, amelyekre a szervezetnek szintén szüksége van. Még tanulmányok is készültek a szervezetre gyakorolt ​​pozitív hatásukról.

Mint tudjuk, a kávé ismert stimuláns, és mint ilyen, aktiválja központi idegrendszerünket. Ennek az az oka, hogy a koffein blokkolja az adenozin receptorokat. Az adenozin egy elalvást elősegítő vegyi anyag. Napközben keletkezik az agyban, és minél tovább vagyunk ébren, annál több adenozin halmozódik fel. És minél több az adenozin, annál álmosabbnak érezzük magunkat. És ezt a folyamatot a koffein gátolja. Ennek köszönhetően nem akarunk aludni kávézás után.

Mindenesetre nem javaslom a kávé kombinálását más stimulánsokkal, például a yerbával. Mindig jó ötlet választani egy lehetőséget, és aznap ragaszkodni hozzá. A túl sok koffein kontraproduktív, mert eltereli a figyelmünket, és kevésbé tudunk koncentrálni. Állítások szerint egyszeri koffeinbevitel nem haladhatja meg a 200 mg-ot. Ha túlzásba viszi a kávézást, biztosan megtudja. Remegésben, figyelemelvonásban, esetleg fejfájásban nyilvánul meg. És ne felejtsük el, hogy még néhány edzés előtti táplálékkiegészítő is jelentős adag koffeint tartalmaz.

kava_a_kognitivni_funkce_infografika_brainmarket_cz_

A kávé és a kortizol

A kávé jó segítő a nap folyamán, és persze a maga módján kellemes rituálé. Azonban jó tudni, mikor kell kávézni. Ha a nap folyamán a kávé az egyik energiaforrása, koncentráljon egy adott órára. Egy csésze kávé megivása az ébredés utáni első egy-két órában valószínűleg nem lesz ugyanolyan hatással az energia mennyiségre, mint amit a kávé kínálni tud. A legmagasabb kortizolszint reggel van – ami állítólag már önmagától felébreszt minket. Ennek az az oka, hogy a kortizolszint a nap folyamán ingadozik, és ha kávét iszik olyankor, amikor a kortizolszint a csúcson van, megzavarhatja a normál reggeli kortizoltermelést, és megterhelheti a mellékveséket.

A kortizolszint 8:30 körül éri el a csúcsát, majd csökkenni kezd, és ismét dél körül emelkedni kezd. Tehát 9:30 és 11:00 között a legjobb idő a maximális koffeinfogyasztásra. Bár délután újra csökken a kortizolszint, ez nem a legjobb alkalom egy újabb kávé megivására, mert megzavarhatja a már említett alvást. Ha nem érzi magát fáradtnak a nap folyamán, és a kávé több ízt és rituálét jelent számára, mint a nagyobb munkateljesítmény, akkor megihassa. Valójában napi 3 csésze kávé elfogyasztása következetesen számos krónikus betegség kockázatának csökkenésével jár.

zdravotní přinosy kavy_inforgafika_hu

Minőség a kávé származási országa szerint

A kávé olyan, mint azon kevés növények egyike, amelynek ízét származási régiótól függően nagyon tisztán érzékeljük. A kávénövény több mint száz fajtája közül minden kávénak is más az aromája és más a koffeintartalma. Kétségtelenül fontos termelők közé tartozik Brazília, Kolumbia, Peru, de Mexikó és Nicaragua is. A kávégyártás és az export gazdasági és társadalmi szempontból fontos Nicaragua számára, a mezőgazdasági GDP több mint 20%-át adja, és így az ország mezőgazdasági munkahelyeinek felét képezi. Végül, de nem utolsósorban Honduras fontos kávétermelő. Kifejezetten az egyik legnagyobb kávégyártó Latin-Amerikában, sőt Costa Ricával, Guatemalával vagy Kolumbiával is felveszi a versenyt. Honduras egyes termőterületei jelentősen eltérnek a kávé ízét és aromáit illetően.

Arabica és Robusta

Az Arabica és a Robusta a legismertebb kávéfajták. Több szempontból is különböznek egymástól, és a különbség már első pillantásra észrevehető a kávészem megjelenésében. Míg a robusta szem kerek, az arabica szemcséje megnyúltabb, íze finomabb. Az arabica a legnépszerűbb kávéfajta világszerte, és a Coffea arabica növényből készül. Valószínűleg ez az első kávéfajta, amelyet valaha termesztettek. Az Arabica a kávétermelés 60%-át alakítja. A minőségi arabica íze enyhén édes, csokoládé, dió és karamell árnyalataival. Az arabica-babok nagyobb tengerszint feletti magasságban teremnek, így drágább a betakarításuk. Magának a növénynek a termesztése is drága, mivel érzékeny a környezetre, árnyékot, nedvességet és állandó hőmérsékletet igényel.

A robusta termesztése gazdaságosabb, és több koffeint tartalmaz. Ellenáll az olyan kemény éghajlati változásoknak is, mint a csapadékingadozások és az erős napsugárzás. Mivel több koffeint tartalmaz, keserűbb is, mint az arabica. Ezért alkalmasabb latté elkészítésére. Röviden, ahol tejet használnak az előkészítéshez. Ma már bevett gyakorlat, hogy mindkét változatot különböző arányban kombinálják, így megőrizve árát, kiegyensúlyozott ízét és koffeintartalmát.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabika a Robusta__infografika2_hu

Organikus kávé

A kávé a világ egyik legtöbbet eladott terméke, és a kereskedés első helyén álló árucikk. Ez azt jelenti, hogy nagy a kereslet! Ezért sok hagyományos kávéfarm termesztési módszereket fejlesztett ki az általuk termelt kávémennyiség maximalizálására. És ez az emberi egészségre és a környezet egészségére gyakorolt ​​hatástól függetlenül.

Ha igazi kávérajongónak tartja magát, azt javaslom, hogy összpontosítson a termesztés minőségére, és részesítse előnyben az organikus kávét. Ez nagy hatással van mind magának a kávénak az ízére, illatára, mind az adott terület ökoszisztémájára. A BIO minőségben történő kávétermesztés során a növények különböző betegségekkel szembeni ellenálló képessége megnő a területen, és így az említett terület teljes ökoszisztémája természetesen érintett. Csak az a kávé jelölhető organikusként, amelyet  peszticidek, vegyszerek vagy műtrágya nélkül termesztettek. És nem csak a jelenlegi termelési időszakban, hanem néhány évvel korábban is. Az ilyen termesztés emellett kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, és így nem járul hozzá olyan nagy mértékben az éghajlatváltozáshoz. Ráadásul a kávénak is árnyékra van szüksége, ezért ilyen területen nem végeznek erdőirtást.

Az organikus kávé termesztése azonban nem csak a természet minőségével függ össze, hanem az ezeken a területeken élő emberek életminőségével is. Ha valamelyik növény peszticidek és műtrágyák hatása alatt áll, akkor minden esővel ezek az anyagok a helyi lakosok talajába és vizébe kerülnek. Ez azt jelenti, hogy a környező emberek közössége arra van ítélve, hogy olyan vizet használjon, amely tele van a kávénövények kezelésére használt összes vegyszerrel, és szennyezi a helyi vízkészletet.

Jak správně skladovat kávu_y_infografika_hu

Ezek a problémák alapvetően érintik a világ kávétermesztő régióit. Az organikus kávé-ipar ezzel küszködik. Az őshonos növényzet fenntartásával és az ökoszisztéma gondozásával a biokávétermelők olyan erdős gazdaságokat tartanak fenn, amelyek jobban fel vannak szerelve az éghajlatváltozás kezelésére, ami biztonságosabb befektetés a gazdák számára.

Tippek a kávé helyes tárolására

  • Ha kinyitja a kávét, mielőbb zárja be az edénybe. A levegő árt a kávénak. Ma már nagy számban kaphatók vákuumedények, illetve zacskók, ahová nem jut be levegő, és a kávé megőrzi aromáját.
  • Ha szemes kávét vásárol, csak annyit őröljön meg, amennyit azonnal felhasznál. Így nem veszíti el sem az illatát, sem az ízét.
  • Ha őrölt kávét vásárol, ellenőrizze az őrlés dátumát.
  • Részesítse előnyben a kávét átlátszatlan, jól záródó edényben.
  • A kávé nem tartozik a hűtőbe. A hőmérséklet változtatásával keletkező páratartalom nem tesz jót a kávénak. Ezenkívül könnyen felveszi a szagokat más élelmiszerekből.
  • Tartsa távol a kávét más aromás ételektől, például fűszerektől. A kávé hidroszkópos, ami azt jelenti, hogy hajlamos felszívni mindent, ami körülveszi.

Befejezésül

Kétségtelen, hogy a kávé nem valami, amiről le kellene mondanunk. Ellenkezőleg, számos olyan tulajdonsága lehet, amely a hasznunkra válik. Érdemes azonban szem előtt tartani a mennyiségét, vagyis a koffein mennyiségét, amelyet messze nem csak a kávé tartalmaz. Ráadásul ez a nap folyamán is jó alkalom, amikor a kávé felpörget, anélkül, hogy negatívan befolyásolná a mellékvesék működését. Az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a Cold Brew jegeskávé, amely egy speciális palackban több órás infúzióval jön létre, és ennek köszönhetően a forró nyáron is élvezheti kedvenc kávéfajtáját.