Pizza base és piadina - egyszerű, gyors és ízletes ételek pár perc alatt

Valószínűleg nem véletlen, hogy a pizza került a világ legnépszerűbb ételei közé. Évente az emberek világszerte körülbelül 5 milliárd darabot fogyasztanak ebből az ételből. Számos kultúra, köztük a görögök és a föníciaiak ettek lisztből és vízből készült lapos kenyeret. A tésztát úgy sütötték ki, hogy forró kőre tették, majd fűszernövényekkel ízesítették.

banner chilli produkty v1

Honnan származik a pizza?

Érdekes módon sokan keveset tudunk ennek a legnépszerűbb ételnek a történetéről. Térjünk vissza abba az időbe, amikor a pizzát a ma ismert formában készítették.

A pizza szó először egy i.sz. 997-ből származó dokumentumban jelenik meg. A szót az olaszországi Nápolytól északra fekvő Gaeta faluban használták. A pizza szó pontos eredete nem pontosan ismert, ma inkább csak feltételezés. Bár nagyon népszerű, a pizza kezdete kissé homályos volt. Kr.e. 600-ban, amikor a pizzát nyilvánvalóan létrehozták, a vidéki lakosság utcai ételének számított. Főleg az olaszországi Nápolyban élő, kiváltságtalan görög telepesek fogyasztották. Ma szeretjük azt mondani, hogy a szegények étele volt, mert akkoriban a pizza nagyon egyszerű étel volt. Tésztalepény volt, paradicsommal, fokhagymával és szezonális zöldségekkel díszítve. Az ókori pizza nagyon népszerű volt a görögök, az egyiptomiak és a rómaiak körében. Közel sem volt olyan gazdag nyersanyagban, mint manapság.

1889 júniusában a pizza nagyot ugrott előre, mivel Raffaele Esposito kiváló pizza entrée-t csinált. Pizzát készített Umberto király és Margherita királynő tiszteletére, amikor a nemesek Nápolyba látogattak. Raphael pizzáját mozzarellával, paradicsommal és bazsalikommal díszítették. Maga Raffaele úgy rendezte el a hozzávalókat, hogy az olasz trikolór – zöld, fehér és piros – színeihez hasonuljanak. Margherita királynő azonnal beleszeretett a pizzába, azóta ezt a pizzát Margharita néven hívják. Így jött létre az alapja annak a pizzának, amelyet ma már nagyon élvezünk, és amely egyre népszerűbb.

banner kecup produkt

A mai pizza

A pizza, ahogyan ma ismerjük, világszerte legitim jelenség, és az olaszok szerint az alap a megfelelő tészta. De a jó tészta néha igazi alkímia. Ráadásul egy igazi pizzában legyen egy jól kiegyensúlyozott paradicsomszósz, amit olaszul „sugo” néven találhatunk meg. A közhiedelemmel ellentétben ez nem paradicsomos passata, amely egy tömény, leszűrt paradicsompüré. Ehelyett a sugo extra szűz olívaolajjal, hagymával és fokhagymával főtt érett paradicsomból készül. Az így fűszerezett sugo sok klasszikus olasz étel alapját képezi, mint például a penne arrabiata és az all'amatriciana.



Hogyan készítsünk házi pizzát?

Mint már említettem, az alap egy finom tészta. Valószínűleg számtalan receptet talál, de sokszor elriaszt bennünket az időigényes otthoni elkészítése. Emiatt létrehoztunk egy bázist, amit BrainMax Pure Pizza bázisnak neveztünk. Az alap kizárólag minőségi olasz alapanyagokból áll, és egy kiváló pizza tökéletes alkotása. Ezután már csak adjuk hozzá a kívánt hozzávalókat. Ez annyira egyszerűvé teszi magát az elkészítést, hogy a nap bármely szakában elfogyaszthatja, és így pillanatokkal a látogató érkezése előtt és néhány perc alatt elkészítheti a világ legnépszerűbb ételét.

Az elkészített tésztát díszíthetjük kedvenc hozzávalóival, és fedővel letakart serpenyőben 3 percig készíthetjük, vagy 220°C-os sütőbe tesszük 7-9 percre.

P1010597_WEB_RES_

Tippünk a Margarita elkészítéséhez

Ízben nálunk a Margarita a nyerő, ezért bemutatjuk a tippünket egy kiváló Margaritához.

Paradicsom szósz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1/2 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 250 g sugo
  • néhány levél friss bazsalikom
  • 1/2 teáskanál szárított oregánó
  • só, bors, cukor ízlésnek
  • A tetejére:
  • mozzarella
  • friss bazsalikom
  • koktélparadicsom
  • olivaolaj

Az olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, kis idő múlva hozzáadjuk a préselt fokhagymát, oregánót, és mindent leöntjük paradicsomos passatával. A szószt egy ideig forraljuk, ízlés szerint sóval, borssal és cukorral ízesítjük, majd a végén adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot. Az elkészült mártást hagyjuk kicsit hűlni, majd egyenletesen kenjük el a pizzatésztán, és terítsük rá a mozzarella szeleteket és a koktélparadicsomokat. 220 fokos sütőben 7-9 percig sütjük. A kész pizzát friss bazsalikommal díszítjük, és olívaolajjal megcsepegtessünk. Jó étvágyat. :)

Banner clanek piadina

Az olasz Piadina története

Olaszországban is látható, hogy a wrap nem csak Spanyolországot jelenti. A Piadina a tortillához hasonló olasz kenyérfajta. Olaszországban Piadina Romagnola néven is ismerik, annak a régiónak a neve után, ahonnan származik - Romagna. Valószínűleg az etruszkoknak, a mai Toszkána és Lazio vidékein élő lakosságnak köszönhetően ma is megkóstolható a Piadina. Olaszország egyes régióiban hússal, zöldségekkel, sajttal, nutellával vagy banánnal töltött piadinát közvetlenül az utcai standon vásárolhat.

A piadinát a közel-keleti pita kenyér és a mexikói tortilla között lehet elképzelni. A hagyományos piadina eredetileg lisztből, vízből, olajból és sóból készült. A tésztát tányér méretűre kinyújtották, és lapos rácson kisütötték. Ezt a kenyeret eredetileg a szegények eledelének tartották, mert gyors kenyér volt, hogy átvészelje a családot azokon az időkön, amikor nem szolgáltak fel élesztős kenyeret. Mert ez hetente csak egyszer készült.

37752-10_piadina-wrap-6-min

A Piadina egy tipikus olasz utcai étel. A kelet-közép-olaszországi partvidékről a szárazföld belsejébe utazva rájön, hogy a piadina minden régióban egy kicsit más. A parttól kezdve, ahol a piadina nagyobb átmérőjű és nagyon vékony. A belföld felé haladva az átmérője csökken, megvastagodik. Különféle összetevők egész sorából készült piadina is megtalálható. Az olívaolaj vagy a tej könnyebb és ropogósabb piadinát hoz létre, míg a disznózsír lágyabb textúrát. Ezzel szemben a víz használata keményebb konzisztenciát biztosít.

Az idő ellenére az elkészítése szinte azonos maradt, kivéve az elkészítési módot (a tapadásmentes serpenyők az eredeti terrakotta tányérokat váltották fel, amelyek egyértelműen kényelmesebbek a szakács számára). A klasszikus Romagna töltelék puha, ragacsos squacquerone sajttal, prosciutto-forgáccsal és egy kis marék rukkolával készül. Azonban Olaszország-szerte megtalálható a piadina mindenféle felvágottakkal, sajtokkal, zöldségekkel és még édes krémekkel is, food truckok-ban, kávézókban, éttermekben és bárokban kínálják, ahol késő esti snackként árulják.

Létrehoztunk egy ilyen piadinát a BrainMax Pure termékmárkánk alatt. A piadinát (rakott) pizzaként, szendvicsként vagy palacsintaként fogyaszthassa. Mediterrán (grillezett) zöldségekkel vagy avokádókrémmel kiváló. A piadina előnye, hogy mindenki kiválaszthatja a kívánt hozzávalót és elkészítheti ízlése szerint.

Legyen szó pizz base-ról vagy piadina-ról, a konyhájában Ön is megtalálhatja egy kis Olasz izéket.