Chili szószok – amit talán nem tud a chili paprikáról

Ki ne ismerné a chili fűszeres ízét? Valószínűleg mindannyian el tudjuk képzelni fűszeres ízüket. De tud-e ragadozó előnyeikről? Sok  van belőlük, és mindig jönnek újak! Egyesek mára már bizonyított tények, és sok más hipotézis szigorú tesztelés alatt áll. Az első chili paprika Mexikóból érkezett, és  több mint 6500 évvel ezelőtt jelent meg!

Mire képes a chili paprika?

Talán kíváncsi vagy, mi olyan érdekes a chiliben (a csípősség mellett), és mitől különleges a chili? A chiliben található bioaktív anyagoknak számos előnye van. Először is, a chili paprika büszke gyulladáscsökkentő tulajdonságaira. Az olyan betegségeket, mint az ízületi gyulladás, a fejfájás, az orrmelléküreg nyomása, az izom- és ízületi fájdalmak , általában gyulladásos reakciók okozzák, amelyeket a szervezet az irritáló hatás felszámolására irányuló kísérletként produkál.  A chili paprika által tartalmazott anyagok  csökkentik a fájdalmat és az olyan tüneteket, mint az ízületi duzzanat, merevség és bőrpír.  A chili paprika jótékony hatással van az emésztőrendszerre isés még olyan tanulmányok is születtek, amelyek megerősítik a megfázás pozitív hatását. A chili paprika segíti a nyálkahártya tisztítását és a légutakat. 

A chili kapcsán a testzsír csökkentéséről is hallottál már. Sajnos itt csalódnom kell. Valójában egereken is végeztek vizsgálatokat. Kiderült, hogy az ember súlyát tekintve (hogy a chilis fogyókúra hatásos legyen) akkora adag lenne, hogy senki sem tudná megenni.

 

Chili paprika és fűszerességük

A különböző paprikafajtáknak is eltérő a csípőssége. Ezt az úgynevezett  Scoville-féle fűszerességi skála adja meg . A csípősség mértéke is változhat attól függően, hogy hol és hogyan termesztették a chilipaprikát. De mitől olyan csípős a chili paprika? Ez egy bioaktív anyag, az úgynevezett kapszaicin. És itt van egy közvetlen összefüggés. Minél több kapszaicint tartalmaz egy paprika, annál csípősebb. Annak ellenére, amit hallottál, a chili paprika nem okoz fekélyeket, de valójában segíthet megelőzni a fekélyeket, mivel elősegíti az epetermelést, valamint elpusztítja a káros baktériumokat és parazitákat . A kapszaicinnek tulajdonítják az inzulinszint szabályozásának képességét is,  különösen a túlsúlyos egyéneknél, ami segíthet a cukorbetegeknek.  

 

Habanero chili paprika

A Habanero paprika a chili több száz fajtája közül az egyik.  A Yucatán-félsziget a legnagyobb habaneros termelő, de Dél és Közép-Amerika  számos országában termesztik . A közönséges narancssárga habanero paprika trópusi gyümölcsös ízű, ami miatt ezek a paprikák nagyon népszerűek az amatőr és profi szakácsok körében. A fűszeresség mértéke azonban nem minden, amivel a paprika büszkélkedhet. Viszonylag sok és C - vitamint tartalmaznak. Például egy Habanero paprika a napi ajánlott C-vitamin adag több mint 100%-át tartalmazza. 

A C-vitaminon kívül a következőkben gazdagok:

 

  • A B csoportba tartozó vitaminok , amelyek elősegítik a táplálék megfelelő anyagcseréjét.
  • E-vitamin , amely erős antioxidáns és védi a szervezetet a szabad gyököktől.
  • Kálium, amely nélkülözhetetlen a sejtek egészségének megőrzéséhez, a hidratációhoz és a megfelelő vérnyomáshoz.
  • A vas , amely egy ásványi anyag, amely segít fenntartani a megfelelő vér oxigénszintjét.
  • Mangán , egy ásványi anyag, amely segít antioxidáns reakciók létrehozásában a szervezetben.
  • Magnézium , amely az idegek és az izmok megfelelő működéséhez, a vércukorszint szabályozásához és a fehérjeszintézishez szükséges.

Egyes chili paprikafajták rendkívül csípőssége miatt érdemes óvatosan elfogyasztani őket. Ha nem igazán rajong a meleg ételekért, próbálja meg óvatosan kezdeni, és fokozatosan szokja hozzá a fűszerességet. A chili paprikával nem érdemes túlbecsülni az erejét.

brainmax_pure_chilli_mango_infografika_brainmarket_(doztracena)_HU

BrainMax Pure chili szósz - mi magunk készítjük el a chili szószt!

Csak kellett egy ilyen égő kincsünk. Így három chili szósz került a BrainMax Pure családba! Ezeket Csehországban gyártják, így sajátos összetételük, elkészítési módjuk és végső ízük felett mi rendelkezünk. A chili szószok alapjául a Csehországban is termesztett Habanero chili paprikát használtuk. Ezek fűszeressége 100 000 és 350 000 között mozog a  Scoville-skálán , és  76-szor forróbbak , mint az átlagos jalapeño. Mindegyik BrainMax Pure chili szószunk címkéjén megtalálja a csípősségi fokot is, amelyet úgy mutattunk meg, hogy a címke elején bizonyos számú paprikát kitöltöttünk. A Habanero íze és illata tökéletes.

Természetesen az íz az elsődleges, ezért a Habanero paprikát papayával , mangóval és ananásszal  , esetleg szilvával finomítottuk . Az ízek tökéletes szinergiáját a legjobb minőségű himalájai só és fokhagyma  fűszerkeveréke biztosítja . Az így létrejövő ízt kiváló minőségű olasz borecet vagy nádcukor biztosítja . A szószok jól passzolnak vörös húsokhoz, de akár tenger gyümölcseihez vagy zöldségekhez is. 

 

Írta: Halusková Veronika