Egészséges napozás – hogyan válasszunk megfelelő fényvédőt természetes alapon

Javában tombol a nyár, és ha szeretsz a szabadban maradni és sétálni, akkor valószínűleg gondoskodni fogsz a megfelelő napvédelemről. Tudtad, hogy  mindössze 15 percet vesz igénybe  a napon, hogy az UV-sugarak károsítsák a védtelen bőrt ? A fényvédők egyes összetevői az elmúlt évtizedben reflektorfénybe kerültek, mivel potenciálisan veszélyesek az emberi egészségre. Ha azonban kíváncsi, hogyan válasszunk megfelelő fényvédőt, mai cikkünkben elmagyarázzuk, mire kell ügyelni, amikor kiválasztjuk, mely anyagokat kerüljük, és azt is, hogyan ismerjük fel a természetes fényvédőt.

UV-sugárzás és fényvédők

Akár hiszi, akár nem, a fényvédő valójában egy viszonylag új találmány. Mit csináltak az emberek a fényvédő krémek feltalálása előtt? Az ókori kultúrák a sártól a rizskorpáig vagy az olívaolajig bármit használtak. Ma persze sokkal előrébb járunk. 

 Az ultraibolya (UV) sugárzás a nap által termelt energia egy fajtája .  Az emberi szervezet nem képes érzékelni az UV-sugárzást, és bár a lítium (UV) sugárzás csak egy kis részét teszi ki a napsugárzásnak, ez a bőrkárosodás elsődleges oka . Az UV-sugárzásnak való kitettség a bőr korai öregedését,  ráncokat, száraz bőrt, foltokat és különféle, gyakran nagyon súlyos bőrbetegségeket okozhat . Nem kell túl hosszúnak lennie ahhoz, hogy megégjen a napon. Emiatt rendkívül fontos a megfelelő fényvédő krém kiválasztása. Az UVB-sugárzás és a DNS-károsodás elleni jobb védelem érdekében tanácsos asztaxantint használni .

A közönséges nem ásványi eredetű fényvédők kockázata

A hagyományos fényvédőket úgy tervezték, hogy amikor az UV-sugarak elérik a bőrt, ahol a fényvédőt alkalmazzák, a vegyületek molekulái elnyelik a sugárzást. A fényvédő összetevői ezután lassan lebomlanak , és elvezetik a hőt , amely visszaveri az UV-sugarakat. 

Hihetetlen mennyiségű fényvédő és fényvédő olaj létezik, különböző összetételű. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Fel kell ismerned, hogy amit a bőrre kensz, az felszívódik a bőrödbe 1  A legtöbb hagyományos fényvédő olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nagyon jól védik a napot, de  felboríthatják a hormonháztartást, allergiát okozhatnak  és  károsíthatják a DNS-t. Egyes fényvédők egy kis kémiai koktél. Vegyszerek, például oxibenzon és avobenzon használhatóUV sugarak elnyelésére. Az ilyen krémek kínálata csábító, mert többnyire átlátszó vagy fehér színűek, könnyen kenhetőek, szinte azonnal megszáradnak és nem hagynak fehér réteget a bőrön. Kellemes illatúak lehetnek valakinek. Vonzó ajánlat, de milyen áron?

 kterym latkam se vyhnout opalovaky infografika brainmarket hu

Mit tartalmaznak az úgynevezett kémiai fényvédők?

 • Szilikonok – Míg a szilikon tartalmú termékek selymes bőrtextúrát és vízálló tulajdonságokat ígérnek, a szilikonra úgy gondoljon, mint egy műanyag csomagolásra. Alapvetően ez egy gát a bőrünk felszínén. Megköti a nedvességet,  felfogja a szennyeződéseket, izzadságot, baktériumokat,  eltömíti a pórusokat , és a bőr ezután nem tudja  eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből.
 • Szintetikus tartósítószerek – a parabéneket gyakran használják tartósítószerként a fényvédőkben, és allergiás reakciókkal, hormonális zavarokkal, fejlődési és reprodukciós toxicitással járnak együtt.
 • Petrolkémiák – kőolajból származó nyersanyagokat használnak látszólag regeneráló tulajdonságokra, de ismert, hogy elzárják a pórusokat a méreganyagok felszabadításában , és bőrirritációt és pattanásokat okoznak
 • Retinil-palmitát – fényvédő krémekben használják, mert az A-vitaminnak ez a formája hatékony antioxidáns. Napfénynek kitéve azonban a retinil-palmitát növelheti a bőröregedés, -károsodás és bőrbetegségek kialakulásának esélyét!
 • Oxibenzone  - egy kémiai komponens a fényvédelemhez, amely olajból készül, és a fényvédők 70%-ában UV-szűrőként használatos. Ez egy ismert endokrin károsító , és károsíthatja a pajzsmirigy működését . Bőrallergiával is összefügg Az oxibenzont szűrőként használó fényvédőket kerülni kell. A fényvédők mellett az oxibenzon megtalálható az ajakbalzsamokban vagy a sminkekben. 2.3

 co mohou zpusobit konvencni opalovaci kremy infografika brainmarket hu

Kerülendő anyagok konkrét nevei:

 • oxibenzon
 • avobenzon
 • etil-hexil-metoxi-cinnamát, amelyet oktinoxátnak neveznek
 • octisalat
 • oktokrylen
 • homosalát
 • retinil-palmitát, retinil-acetát vagy retinol
 • Etil-hexil-dimetil-PABA (para-amino-benzoesav) 4
 • parfüm
 • benzofenon 5

opalovaci kremy infografika brainmarket hu

És mi a helyzet az ökoszisztémával?

 

A kutatók becslései szerint évente több mint   14 000 tonna fényvédő krém kerül az óceánokba világszerte A legtöbb ilyen fényvédő oxibenzont és oktinoxátot tartalmaz , amelyek elősegítik a korallok fehéredését és lassítják növekedésüket. A hagyományos fényvédőkben nagyon gyakran használt kémiai szűrők problémája az, hogy aktiválják a vírusokat , amelyek elszaporodnak és elpusztítják a korallok túléléséhez szükséges mikroalgákat.  A korallok kifehérednek és elpusztulnak mindössze 48 óra alatt!  Ezért nem meglepő, hogy e vegyi szűrők egy részét egyre több tengeri rezervátumban betiltják. A következmények drámaiak. Konkrétan  hanyatlást  jelent fotoszintézis (a tengeri biodiverzitás oxigénforrása) és a már említett korallfehérítés.  6

 

Természetes fényvédők (fizikai/ásványi)

Azt már tudjuk, hogy kétféle fényvédő krém létezik: ásványi és vegyi. Már ismerjük azt az elvet, amelyen a kémiaiak működnek. Ezzel szemben a természetes/fizikai/ásványi fényvédők pajzsként  működnek . Ezek alapvetően egy fizikai védőréteg a bőr és a nap között, és szó szerint „blokkolják” a nap UV sugarait.  Cink-oxidot, titán-dioxidot vagy a kettő kombinációját tartalmazzák, amelyek blokkolják és visszaverik a bőr káros napsugarait. 

A fényvédő címkék által tartalmazott anyagok megismeréséhez gyakran kémiai végzettség szükséges. De ne ess kétségbe. Az igazi természetes fényvédők csak néhány összetevőt tartalmaznak, amelyeket a címkén találsz , és a legrosszabb esetben is vannak tanúsítványok , amelyek garantálják, hogy természetes termékről van szó. Keresse a terméken a már említett cink-oxidot vagy titán-dioxidot. Ha ásványi alapú fényvédőt vásárol , próbálja meg az összetevők címkéjén megnézni, hogy az nem tartalmaz nanorészecskéket (nem nano) .  Ami a cinket és a titán-dioxidot illeti, időnként nanorészecskéket adnak hozzá, hogy a fényvédő krémet átlátszóbbá tegyék a bőrre kenve. Ezek a nanorészecskék elősegítik a fényvédő krém jobb terjedését  sajnos később kockázatot jelentenek a vízi ökoszisztémára.

Az ásványi natúr fényvédők hátránya és nagy gyengéje a kenhetőségük és a fehér árnyalatuk is. Ha túlzásba viszi egy réteg az arcán, úgy nézhet ki, mint egy bohóc, és nehéz lemosni. :) Ha titeket, hozzám hasonlóan, nem zavar a natúr napozók elkenésének nehézsége, akkor próbálja ki az UVBIO natúr fényvédőt , ami jól kenődik, mert olajokkal van keverve. De gyakrabban kell kenni, mert nem olyan sűrű.

 vyhody prirodnich opalovacich kremu infografika brainmarket hu

A természetes fényvédők előnyei

 • A bio fényvédők hatékonysága azonnali.
 • Nem jelentenek veszélyt a vízi élőlényekre.
 • Nem okoznak allergiát.
 • Nem zavarják az endokrin rendszert.
 • A fényvédő krém nem bomlik le olyan könnyen a napon, ami azt jelenti, hogy a bőrnek hosszabb ideig megbízhatóbb védelmi forrása lesz.
 • A fő összetevő a  cink és a titán-dioxid ásványi anyagokból áll.
 • Gyümölcsökből, gyógynövényekből és növényi olajokból származó kivonatokat használnak.

SPF, LSF vagy védőfaktor – melyiket válasszuk

Az SPF, LSF azt jelzi, hogy az UV sugarak hány százaléka blokkolja a fényvédő krémet. Az SPF kiválasztása a bőr fototípusától függ. A túl világos bőrűek hajlamosabbak a leégésre, ezért érdemes magasabb védelemmel rendelkező fényvédőt választani (SPF 50). És ez különösen igaz az érzékenyebb területekre, mint például az arc, az orr és a fülek. Az SPF 30 azonban ne menjen 30 alá. Ellenkezőleg, sötétebb bőr esetén elegendő az  SPF 30. SPF 30  – blokkolja a napsugárzás 97%-át. Az SPF 60  -ra való áttérés csak 1%-kal, azaz 98%-kal blokkol. Az SPF 15 csak a napfény 93%-át blokkolja , és minél lejjebb megy, annál kevesebb védelmet kap. 

 

Összefoglalva

Most már láthatja, hogy a fényvédő kiválasztása nem is olyan bonyolult. Ezenkívül a natúrkozmetikumok tanúsítványai mindig tanácsot adhatnak. A legismertebb tanúsítványok például az EcoCert, a CPK, a BDIH, a NaTrue vagy  az EcoCert Cosmos Natural , amelynek nagyon szigorú kritériumai vannak. Nem csak az összetételen van a hangsúly, hanem a csomagolóanyag újrahasznosíthatóságán is. Általánosságban azt is mondhatnánk, hogy minél kevesebb anyag található a készítményben, annál jobb.

 

Írta: Halusková Veronika

Fordította: Richard Maceček

Forás:

1. JANJUA, N R, B KONGSHOJ, A-M ANDERSSON a H C WULF. Sunscreens in human plasma and urine after repeated whole-body topical application. 2008.

2. DINARDO, Joseph C a Craig A DOWNS. Dermatological and environmental toxicological impact of the sunscreen ingredient oxybenzone/benzophenone-3. 2017.

3. Darbre, P. D. and Harvey, P. W. (2008), Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. J. Appl. Toxicol., 28: 561–578. doi:10.1002/jat.1358

5. DOWNS, C.A., Esti KRAMARSKY-WINTER, John E FAUTH, et al. Toxicological effects of the sunscreen UV filter, benzophenone-2, on planulae and in vitro cells of the coral, Stylophora pistillata. 2013.

6. DOWNS, C A, Esti KRAMARSKY-WINTER, Roee SEGAL, et al. Toxicopathological Effects of the Sunscreen UV Filter, Oxybenzone (Benzophenone-3), on Coral Planulae and Cultured Primary Cells and Its Environmental Contamination in Hawaii and the U.S. Virgin Islands. 2016.

 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!