Röviden a teáról: Termesztés, fajták és hatások

Rövid történelmi bemutatkozás

A tea a világ egyik legrégebbi és legelterjedtebb itala, története több mint 5000 éves múltra tekint vissza. A legenda szerint a teát Shen Nung kínai császár fedezte fel ie 2737-ben, amikor egy teafa levelei véletlenül beleestek a forrásban lévő vizébe. A császárt elbűvölte az ital finom íze és élénkítő hatása, így a tea a kínai kultúra fontos részévé vált.

A tea fokozatosan elterjedt Japánban, ahol a buddhista szertartások kulcsfontosságú részévé vált. Az európaiak a 16. században ismerték meg a teát, amikor a portugál kereskedők elkezdték importálni a teát Európába. A 17. században a tea nagy népszerűségnek örvend Angliában, ahol kialakult egy hagyományos teakultúra, az „öt órás tea” néven.

Teatermesztés

A teanövény ( Camellia sinensis ) egy örökzöld cserje, amely trópusi és szubtrópusi területeken nő. A világ számos országában termesztenek teát, de a legnagyobb termelők Kína, India, Japán, Srí Lanka, Kenya és Vietnam. E régiók mindegyike hozzájárul a tea ízek és aromák gazdag választékához, amelyet ma megkóstolhatunk. A teatermesztést az éghajlati viszonyok, a tengerszint feletti magasság és a hagyományos feldolgozási módszerek befolyásolják, így minden tea egyedi.

Kínát tekintik a tea szülőhelyének, és itt termesztenek minden főbb teafajtát, beleértve a zöld , fekete, oolong és fehér teát is. A kínai régiók, mint például Fujian, Yunnan és Zhejiang tartományok a teatermesztés nagy hagyományairól és a kiváló minőségű termelésről ismertek. Ezeken a területeken a teaültetvények gyakran magasabban helyezkednek el, ami hozzájárul a tea gazdag ízéhez és aromájához.

India egy másik jelentős teatermelő, Assam, Darjeeling és Nilgiri a fő területek. India északkeleti részén található Assam erős és testes fekete teájáról ismert. A „teák pezsgőjének” nevezett darjeelinget a Himalája lábánál termesztik, és finom és virágos íze miatt nagyra értékelik. Nilgiri, egy dél-indiai régió gazdag és aromás profilú teát állít elő.

Japán a zöld tea termesztésére specializálódott, a leghíresebb fajták a matcha és a sencha . Az olyan területek, mint Shizuoka és Uji, híresek a kiváló minőségű zöld tea előállításáról. A japán teát gyakran árnyékos körülmények között termesztik, ami megnöveli a levelek klorofilltartalmát, és adja a teának jellegzetes frissességét és umami ízét.

Sri Lanka , korábban Ceylon néven a fekete tea egyik fő termelője. A Srí Lanka-i teaültetvények különböző tengerszint feletti magasságban helyezkednek el, lehetővé téve a különböző ízprofilú teák előállítását, a könnyűtől a finomtól az erős és jellegzetesig. Az olyan területek, mint a Nuwara Eliya, Kandy és Uva, a kiváló minőségű ceyloni tea előállításáról ismertek.

Kenya a világ egyik legnagyobb fekete tea exportőre. A kenyai teát erős íze és mély színe miatt értékelik, így népszerű a teakeverékekben. A kenyai ültetvények főként magasabban helyezkednek el, ami hozzájárul a tea kiváló minőségéhez.

Vietnam egy másik jelentős teatermelő, amely különféle teákat termeszt, beleértve a zöldet és az oolongot. Az olyan területek, mint a Thai Nguyễn és a Lâm Đồng, a minőségi vietnami tea gyártásáról ismertek, amely egyre népszerűbb a nemzetközi piacon.

Második

A teát a tealevelek feldolgozási módja és oxidációja szerint osztályozzák . A főbb teafajták a zöld tea, a fekete tea, az oolong, a fehér tea, a pu-erh és a gyógyteák. Ezen teafajták mindegyikének megvannak a sajátos jellemzői és egyedi ízprofilja.

Zöld tea

A zöld tea az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb teafajta. A zöld tea leveleit a szedés után azonnal hőkezelik, hogy megakadályozzák az oxidációt . Ez biztosítja, hogy a levelek megőrizzék zöld színüket és magas antioxidáns tartalmát. A zöld tea enyhe, füves ízű, amely néha enyhén édes vagy virágos lehet. A zöld tea népszerű fajtái közé tartozik a japán matcha , a sencha és a kínai Longjing (Sárkánykút).

Fekete tea

A fekete tea teljesen oxidált , ami sötét színt és erős, gazdag ízt ad neki. A fekete tea levelei egy oxidációs folyamaton mennek keresztül, amely során felszabadulnak és lebontják azokat a kémiai vegyületeket, amelyek a teának jellegzetes ízét és aromáját adják. A fekete tea koffeintartalma is magasabb, mint a zöld tea. A fekete tea híres fajtái közé tartozik az indiai Assam, a Darjeeling, a Srí Lanka-i Ceylon és a kínai Keemun.

Oolong

Az Oolong egy részben oxidált tea, amely valahol a zöld és a fekete tea között helyezkedik el. Az oolong levelek csak részben oxidálódnak, így összetett ízt eredményez, amely virágos, gyümölcsös és karamell jegyekkel rendelkezik. Az oolongot gyakran enyhén oxidált (világos) és erősen oxidált (sötét) oolongra osztják. Az oolong jól ismert típusai közé tartozik a tajvani Formosa Oolong és a kínai Tie Guan Yin (az irgalmasság vasistennője).

fehér tea

A fehér tea minimálisan feldolgozott tea, fiatal levelekből és bimbóból készül, amelyet kora tavasszal szednek le. A fehér tea leveleit napon vagy száraz levegőn szárítják, ami minimálisra csökkenti az oxidációt és megőrzi természetes ízüket. A fehér tea enyhe, enyhén édes ízű, és magas az antioxidáns tartalma. A fehér tea leghíresebb fajtái közé tartozik a Bai Mudan (fehér bazsarózsa) és az ezüsttű (ezüsttű).

Pu-erh

A Pu-erh egy fermentált és érlelt tea, amely lehet zöld vagy fekete. Ez a tea a kínai Yunnan tartományból származik, és egy egyedülálló folyamaton megy keresztül, amelynek során a tealeveleket fermentálják, majd hosszú ideig, gyakran több évig tárolják. A pu-erh-nek földes íze van, amely a korral lágyul és javul. A pu-erh-t gyakran préselt sütemények vagy rudak formájában árusítják.

gyógynövényes "teák"

A gyógyteák technikailag nem igazi teák, mert nem a teanövényből ( Camellia sinensis ) származnak. Különféle gyógynövényekből , virágokból, fűszerekből és gyümölcsökből készülnek . A gyógyteákat gyakran fogyasztják gyógyászati ​​tulajdonságaik miatt , és nem tartalmaznak koffeint . A népszerű gyógyteák közé tartozik a kamilla , a menta , a rooibos és a gyömbér tea . A kamilla nyugtató hatásáról ismert, a menta támogatja az emésztést, a rooibos gazdag antioxidánsokban, a gyömbér tea pedig gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.

A teaivás hatásai

A teafogyasztásnak számos egészségügyi előnye van, amelyeket tudományos vizsgálatok jól dokumentáltak. Minden teafajtának megvannak a maga sajátos előnyei, de általában a tea gazdag antioxidánsokban, polifenolokban és más, az egészséget elősegítő bioaktív vegyületekben. Íme néhány fő hatása a teaivásnak:

1) Antioxidánsok

A tea gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát. A zöld tea katechint tartalmaz, különösen az epigallocatechin-gallátot (EGCG), amely az egyik leghatékonyabb antioxidáns. Ezek a vegyületek megvédik a sejteket a károsodástól és javítják az általános egészséget.

2) Szívtámogatás

A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a zöld tea és a fekete tea csökkenti az LDL-koleszterinszintet, javítja a vérerek működését és csökkenti a vérnyomást. A teában található polifenolok támogatják a szív és az erek egészségét azáltal, hogy javítják az erek rugalmasságát és csökkentik a gyulladást.

3) Az agyi funkciók javítása

A teában található koffein és az L-teanin aminosav javítja a kognitív funkciókat, növeli az éberséget és javítja a koncentrációt. Az L-teanin elősegíti a neurotranszmitterek, például a dopamin és a szerotonin felszabadulását, ami javítja a hangulatot és a kognitív képességeket. A koffein és az L-teanin kombinációja az éberség és a nyugalom kiegyensúlyozott állapotát biztosítja.

4) Fogyás támogatása

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a zöld tea fokozza az anyagcserét és elősegíti a fogyást. A zöld teában található katechinek elősegítik a zsírégetést és a termogenezist (a test hőtermelését), ami jobb energiafelhasználáshoz vezet. Ha edzés előtt teát iszik, az növelheti a kalóriaégetés hatékonyságát.

5) Támogatja az emésztést

A tea, különösen a gyógyteák, mint a menta és a gyömbér, segíthet az emésztésben és enyhíti az emésztési zavarokat. A borsmenta ellazítja az emésztőrendszer izmait és javítja a bélpermeabilitást, ami enyhíti a puffadást és a görcsöket. A gyömbértea gyulladáscsökkentő hatású, és elősegíti a gyomornedv termelődését, ami javítja az emésztést és csökkenti a hányingert.

(Maďarština)

6) Hidratálás

Bár a tea koffeint tartalmaz, mégis segít hidratálni a szervezetet, különösen mérsékelt mennyiségben fogyasztva. A teafogyasztás egészséges alternatívája a cukros italoknak, és segíthet fenntartani a megfelelő folyadékegyensúlyt a szervezetben. A koffeint nem tartalmazó gyógyteák különösen jól hidratálnak.

7) Az immunrendszer javítása

A tea olyan anyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert. A zöld teában található katechinek antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől. A fekete tea alkil-aminokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunválaszt és növelik a szervezet védekezőképességét.

8) Relaxáció és stresszcsökkentés

A tea, különösen a gyógyteák, mint a kamilla és a levendula fogyasztása elősegíti az ellazulást és csökkenti a stresszt. A zöld és fekete teában található L-teanin elősegíti az alfa-hullámok termelődését az agyban, ami nyugalmat és ellazulást kelt. A kamilla tea nyugtató hatásáról ismert, és segíthet javítani az alvás minőségét.

Következtetés

A tea nemcsak finom és frissítő ital, hanem számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ősi kínai gyökereitől kezdve a modern teaszertartásokig világszerte, a tea számos kultúrában jelentős szerepet játszik. A különféle teafajtáknak és azok sajátos hatásának köszönhetően mindenki megtalálhatja kedvenc italát, amely nem csak az ízlelőbimbók tetszését, de az egészséget is támogatja.

A teaivás egy rituálé, amely a nyugalom és az elmélkedés pillanatait kínálja, akár egy hagyományos teaszertartáson, akár egyszerűen csak otthon fogyaszt egy csésze teát. Ez az ősi ital nem csak íze miatt érdemli meg helyét a mindennapokban, hanem a testre és lélekre gyakorolt ​​jótékony hatásai miatt is.

 

Forás

Deka, A., Vita, J. A. A tea catechins and cardiovascular health. Clinical Science, 2011, 122(10), 441-455. DOI: 10.1042/CS20100583. Dostupné také z: https://portlandpress.com/clinsci/article/122/10/441/68917/A-tea-catechins-and-cardiovascular-health

Kim, H. S., Quon, M. J., Kim, J. A. New insights into the mechanisms of polyphenols beyond antioxidant properties; lessons from the green tea polyphenol, epigallocatechin 3-gallate. Redox Biology, 2014, 2, 187-195. DOI: 10.1016/j.redox.2013.12.022. Dostupné také z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231713000620

McKay, D. L., Blumberg, J. B. The role of tea in human health: An update. Journal of the American College of Nutrition, 2002, 21(1), 1-13. DOI: 10.1080/07315724.2002.10719187. Dostupné také z: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2002.10719187

Wang, H., Provan, G. J., Helliwell, K. The functional benefits of green tea (Camellia sinensis) in human health. Acta Pharmaceutica Sinica B, 2012, 2(2), 93-102. DOI: 10.1016/j.apsb.2011.12.002. Dostupné také z: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211383511001497