Krill olaj, mint omega 3 zsírsav forrás

A krill egy kis rákféle, megjelenésében a garnélarákhoz hasonlít.  Az óceán hűvösebb vizeiben található, és  elsősorban más nagyobb állatok, például bálnák, fókák, pingvinek, polipok és halak táplálékaként szolgál  .

 omega3_2

Mik azok az omega-3 zsírsavak? És miért kell krilleket használni?

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani őket természetes úton, ezért étrendünkből kell bevinnünk őket. Ha érdekel az egészséges életmód, valószínűleg naponta hallasz ezekről a zsírsavakról. Ez azért van, mert egyszerűen nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Az omega-3 zsírsavakra sejtjeinknek , agyunknak, immunrendszerünknek és az egész szív- és érrendszernek szüksége van .

Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 MK:

 • Csökkentik a gyulladást
 • Növelik a jótékony HDL-koleszterint
 • Csökkentik a káros triglicerideket
 • Késleltetik az agy öregedésének ütemét
 • Lelassítják a telomerek kopását ( az öregedés jól ismert mutatója) . Ebben a cikkben részletesebben elmagyaráztuk, mik a telomerek, és mi a funkciójuk a szervezetben
 • Erősítik az immunrendszer funkcióit

Orvosa figyelmeztethette Önt, hogy magas a vér trigliceridszintje. Azt azonban nem fejtette ki, hogy ez konkrétan mit jelent. És nem tudja, hogy a trigliceridek alapvető fontosságúak szívünk és ereink egészsége szempontjából. Illetve magas szintjük negatívan hat a szív- és érrendszerre.

A trigliceridszint emelkedése minden szív- és érrendszeri betegség fő kiváltó oka. És ez egy meglehetősen megbízható mutatója annak, hogy bizonyos dolgokat, például a diétát és a testmozgást, most valóban prioritásként kell kezelnie. És ez magában foglalja az omega-3 zsírsavak fogyasztását is. 

Bár a krillolaj a halolajhoz hasonló zsírsavakat tartalmaz, egyedi megjelenése, kiváló kémiai összetétele és szerkezete miatt könnyen megkülönböztethető . A halolajjal és más omega-3-kiegészítőkkel ellentétben, amelyek sárga színűek, a krillolaj  kifejezetten vörös színű . A halolajjal ellentétben a krillolajban található omega-3 zsírsavak   foszfolipid összetételüknek köszönhetően  jobban felszívódnak és bejutnak a szervezet sejtjeibe .

29299-1_brainmax-krill-olaj-asztaxantinnal--500-mg--100-lagyzsele-kapszula

Miért részesítsük előnyben az omega-3 MK-t a halolajjal szemben?

 

1.) Jobb felszívódás, mint a halolaj

 

A krillolajnak van egy másik előnye a halolajjal szemben, mivel az EPA és DHA zsírsavak könnyen felszívódnak, és szervezetünk sokkal jobban hasznosítja őket.  Ennek az az oka, hogy a krillolajban lévő zsírsavak foszfolipidek formájában vannak , amelyek könnyebb emésztést igényelnek, mint a halolajban lévő trigliceridek. Ennek eredményeként a szervezet gyorsabban és hatékonyabban szívja fel a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak nagy részét, ami azt jelenti, hogy kevesebb EPA-ra és DHA-ra van szükségünk, mint amennyi a halolajból. Ezt egy 2015-ös tanulmány is megerősíti  . A vizsgálatban részt vevő egészséges önkéntesek hal- vagy krillolajat kaptak.  A vizsgálat végén kapott eredmények azt mutatják, hogy a krillolaj sokkal gyorsabban szívódott fel, mint a halolaj. 1 

 

2.) Elősegíti a szív egészségét

 

Az EPA és a DHA jó hatással van a szív általános egészségére, valamint csökkenti a szívroham és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.  És hogyan?

 • A trigliceridek szintjének csökkentésével, amelyek a legtöbb szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezői.
 • Az LDL koleszterin (az úgynevezett rossz koleszterin) szintjének csökkentésével - alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin.
 • A HDL-koleszterin – nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin – szintjének növelésével.
 • Az erek gyulladásának csökkentésével.

3.) Fenntartható omega-3 MK forrás

 

Az Euphausia superba  az Antarktisz-óceánban található kis rákfélék. Azt már tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai. A becslések szerint körülbelül 379 millió tonna biomasszát  tesz ki, ami több, mint a világ biomasszával rendelkező emberi populációja. Emiatt a halászat egyik legfenntarthatóbb formájának tartják őket. Az Antarktisz Tengeri Élő Erőforrások Védelmével Foglalkozó Bizottság (CCAMLR) irányítja a krillhalászatot, és évi 5,6 millió tonnás fogási korlátozást határozott meg . A jelenlegi krillfogás jóval a 200 000 tonnás határérték alatt van . Ebből a szempontból a halászat fenntartható anélkül, hogy veszélyeztetné a többi állatot, amely számára a krill táplálékot jelent.

4.) Csökkenti a CRP-t

 

C-reaktív fehérje = a gyulladás mértéke a szervezetben . Fertőzés vagy sérülés  esetén a CRP szintje megemelkedik .  A magas CRP szint  autoimmun vagy szív- és érrendszeri betegségekre , de más súlyos betegségekre is utal. A krillolaj segít csökkenteni a CRP-szintet , amit tanulmányok is megerősítettek.  Ez annak is köszönhető, hogy a krillben található asztaxantin, amely gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik . 2

29299-2_brainmax-krill-olaj-asztaxantinnal--500-mg--100-lagyzsele-kapszula

5.) Asztaxantint tartalmaz

A krillolaj nagyon gazdag asztaxantinban . Antioxidáns, amely egyes állatok, például a lazac vagy a homár gyönyörű rózsaszín színét adja. Nagyon erős antioxidáns , amely több szempontból is jótékony hatással van egészségünkre. Pozitív hatással van az agyra  3, 4 , a bőrre 5 , a mitokondriumokra, a DNS-re, a szemre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a sejtek öregedésére, a férfi termékenységre, a sportteljesítményre, az izmokra és az ízületekre. 

 

Az asztaxantin előnyei más antioxidánsokhoz képest:

 • Átjut a vér-agy gáton, és ezáltal antioxidáns védelmet hoz az agyba.
 • Átjut a hematoretinális gáton, így antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt a szemnek.
 • Több szabad gyököt távolít el, mint bármely más antioxidáns.
 • Szuper erős antioxidánsként működik a felesleges szingulett oxigén semlegesítésében.
 • Áthalad a testen, és minden szervnek antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt.
 • Elnyomja a gyulladásos markereket.
 • Erősen elnyeli az UVB sugárzást.
 • Csökkenti a DNS károsodást.
 • Nincs prooxidatív hatása – tiszta antioxidáns.
 • Az izomszövethez kötődik.

Olej z krillu vs rybí olej

Egyéb okok a krillolaj kiválasztására

 

 • A krillből származó omega-3 zsírsavak biológiai hozzáférhetősége magasabb, mint a halolajé , mivel foszfolipidekhez kötődnek , ami megkönnyíti a vékonybélen keresztüli felszívódást.
 • A krillolaj egyedülálló antioxidáns Astaxanthint tartalmaz , amely nem található meg a halolajban, mégis ez a legerősebb antioxidáns, amit felfedeztek. 
 • A krillolaj a déli féltekéről származik – érintetlen környezetből, ami kisebb esélyt biztosít a méreganyagok és szennyeződések kialakulására.

Vannak korlátozások? Mikor érdemes krillolajat használni?

Határozottan nem javasoljuk a krillolaj használatát, ha allergiás a tenger gyümölcseire , mivel a legvalószínűbb, hogy a krillolaj problémákat okoz. A halolajhoz vagy a csukamájolajhoz hasonlóan a krillolajat étkezés után ajánlom. A krillolaj valóban nagyon értékes forrása az omega-3 zsírsavnak és az asztaxantinnak együtt. A BrainMax márkanév alatt felveheti a fegyvertárába, és így egyensúlyba hozza az MK savak arányát a szervezetben .

 • A zselatin kapszula kicsi, könnyen lenyelhető.
 • Minden kapszula 250 mg omega-3 MK-t tartalmaz.
 • Az arány minden kapszulában: EPA 170 mg - 80 mg DHA.

 

Veronika Halusková

1. KÖHLER, Anton, Essi SARKKINEN, Niina TAPOLA, Tarja NISKANEN a Inge BRUHEIM. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. 2015.

2. CICERO, Arrigo F.G., Martina ROSTICCI, Martino MORBINI, Marcella CAGNATI, Elisa GRANDI, Angelo PARINI a Claudio BORGHI. Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial. 2016.

 

3. KATAGIRI, Mikiyuki, Akira SATOH, Shinji TSUJI a Takuji SHIRASAWA. Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. 2012.
 
4. GALASSO, Christian, Ida OREFICE, Paola PELLONE, Paola CIRINO, Roberta MIELE, Adrianna LANORA, Christophe BRUNET a Clementina SANSONE. On the Neuroprotective Role of Astaxanthin: New Perspectives?. 2018.
 
5. ITO, Naoki, Shinobu SEKI a Fumitaka UEDA. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2018.