5 leghatékonyabb anyag az öregedés ellen

Az öregedés egy természetes folyamat, amely sok változást hoz a sejtes és molekuláris szinten. A modern tudomány azonban azonosított több kulcsfontosságú anyagot, amelyek jelentősen lassíthatják az öregedés megnyilvánulásait és támogathatják az általános egészséget. Ezek közé az anyagok közé tartozik többek között a NAD+, illetve az eNeMeN, resveratrol, taurin, glutation és asztaxantin. Ebben a cikkben megvizsgáljuk azok előnyeit, hatásmechanizmusukat és módját, ahogyan a szervezet számára megszerezhetjük őket.

NAD+ és eNeMeN

A NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid) egy koenzim, amely kulcsszerepet játszik a sejtek energiájában és anyagcseréjében. Ahogy öregszünk, a NAD+ szintje a testben csökken, ami különböző öregedéssel összefüggő egészségügyi problémákhoz vezethet. Az eNeMeN (nikotinamid-mononukleotid) a NAD+ előanyaga, amely segít helyreállítani annak szintjét a szervezetben. Amikor az eNeMeN-t fogyasztjuk, a test NAD+-ra alakítja át, így helyreállítva a sejtek energiáját és anyagcsere-funkcióit.

A NAD+ szintjének növelése támogatja az energia termelését a mitokondriumokban, ami növeli az általános vitalitást. A NAD+ aktiválja a szirtuinokat is, amelyek enzimek részt vesznek a DNS javításában és a sejtek egészségének fenntartásában. Ezenkívül támogatja az agy egészségét és kognitív funkcióit, ami kulcsfontosságú a hosszú élettartam és a neurodegeneratív betegségek megelőzése szempontjából.

A NAD+ szintje étrendkiegészítőkkel növelhető, amelyek eNeMeN-t vagy NR-t (nikotinamid-ribozid) tartalmaznak, a NAD+ előanyagai. Javasolt továbbá niacinban gazdag ételeket (például B3-vitamin) beiktatni az étrendbe, mint például csirkehúst, tonhalat, avokádót és gombát.

 

Resveratrol

A resveratrol egy polifenol, amely erős antioxidáns tulajdonságairól ismert. Semlegesíti a szabadgyököket és csökkenti az oxidatív stresszt, ami az öregedés kulcsfontosságú tényezője. A resveratrol javítja az endotél funkciót és csökkenti a gyulladást, ami támogatja a szív egészségét.

A NAD+-hoz hasonlóan a resveratrol is aktiválja a szirtuinokat, ami hozzájárul a hosszú élettartam és sejtek egészsége megőrzéséhez. A szirtuinok aktiválása támogatja a DNS javítását és javítja a sejtfunkciókat.

A resveratrol étrendkiegészítőkben is elérhető. Természetes módon megtalálható a vörösborban, szőlőben, áfonyában, tőzegáfonyában és földimogyoróban. Ezen ételek fogyasztása hozzájárulhat a resveratrol beviteléhez.

Taurin

A taurin egy aminosav, amely számos szövetséget jelen van a testben, beleértve az agyat, a szívet és az izmokat. Ismert széles spektrumú fiziológiai hatásairól. Segít a vérnyomás szabályozásában, támogatja a szív egészségét és a májfunkciót, valamint segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. A taurin szintén védi az idegsejteket és támogatja a kognitív funkciókat.

Ezeken a jótékony hatásokon túl a taurin szerepet játszik a fizikai teljesítmény javításában és az izomregenerációban, ami kulcsfontosságú az aktivitás és a vitalitás megőrzésében az idő előrehaladtával.

A taurin állati eredetű élelmiszerekben található, például húsokban, halakban és tejtermékekben. Vegetáriánusok és vegánok étrendkiegészítők szedését fontolhatják meg a megfelelő bevitel biztosítása érdekében.

(Maďarština)

Glutation

A glutation egy erős antioxidáns, amely minden sejtünkben megtalálható. Kulcsszerepet játszik a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében és a méregtelenítésben. Védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól, támogatja a májat és segít eltávolítani a méreganyagokat. A glutation szintén erősíti az immunfunkciókat és segít küzdeni a fertőzésekkel.

Jelentős előnye, hogy képes újrahasznosítani más antioxidánsokat, ezáltal növelve a szervezet teljes antioxidáns kapacitását. Ily módon a glutation támogatja a sejtek egészségét és hosszú élettartamát.

A glutation megtalálható étrendkiegészítőkben, de a szervezet is képes szintetizálni azt a cisztein, glutamin és glicin aminosavakból. Ezen aminosavakban gazdag ételek közé tartozik a fokhagyma, hagyma, brokkoli, spenót és avokádó.

Asztaxantin

Az asztaxantin egy karotinoid, amelyet az egyik legerősebb antioxidánsként tartanak számon. Védi a sejteket az oxidatív stresszel és gyulladásokkal szemben, támogatja a bőr egészségét és megakadályozza az UV sugárzás okozta károkat.

Az asztaxantin szintén javítja az állóképességet és az izomregenerációt a fizikai megerőltetés után, ami kulcsfontosságú az idősebb korban a fizikai aktivitás fenntartásában. Ezenkívül támogatja a szem egészségét és a látást, ami fontos az életminőség fenntartásához.

Az asztaxantin természetes módon megtalálható a tengeri élőlényekben, mint például a lazac, garnélarák és mikroalgák (például Haematococcus pluvialis). Ezen ételek fogyasztása hozzájárulhat az asztaxantin beviteléhez. Az előző anyagokhoz hasonlóan az asztaxantin is elérhető étrendkiegészítők formájában.

Következtetés

A NAD+/eNeMeN, resveratrol, taurin, glutation és asztaxantin erős eszközök az öregedés elleni küzdelemben. Rendszeres fogyasztásuk, akár étrend, akár étrendkiegészítők formájában, jelentősen hozzájárulhat a vitalitás, egészség és fiatalos megjelenés megőrzéséhez. Mindenképpen érdemes konzultálni orvossal, mielőtt bármilyen kiegészítőt elkezdene szedni, hogy biztosítsa a biztonságos és hatékony használatukat.

 

Források

Imai, S., Guarente, L. The Role of NAD+ in Cellular Health and Longevity. Nature Reviews Molecular Cell Biology [online]. 2014, 15(4), 243-256 [cit. 2024-06-04]. DOI: 10.1038/nrm3738. 

Špalj, S., Milisav, I. The Central Role of the NAD+ Molecule in the Development of Aging and the Prevention of Chronic Age-Related Diseases: Strategies for NAD+ Modulation. International Journal of Molecular Sciences [online]. 2023, 24(3), 2959 [cit. 2024-06-04]. DOI: 10.3390/ijms24032959. 

Huang, J., Zhang, Y., Deng, F. Taurine in Nutrition and Health: A Review. Nutrients [online]. 2018, 10(7), 760 [cit. 2024-06-04]. ISSN 2072-6643. DOI: 10.3390/nu10070760.

Li, Z., Jiang, T., Wang, L. Glutathione: A Review on Its Role and Significance in Health and Disease. Antioxidants [online]. 2019, 8(10), 333 [cit. 2024-06-04]. ISSN 2076-3921. DOI: 10.3390/antiox8100333.

Ambati, R.R., Phang, S.M., Ravi, S., Aswathanarayana, R.G. Astaxanthin: Sources, Extraction, Stability, Biological Activities and Its Commercial Applications—A Review. Marine Drugs [online]. 2014, 12(1), 128-152 [cit. 2024-06-04]. ISSN 1660-3397. DOI: 10.3390/md12010128.