Az asztaxantin és annak hatásai

Elgondolkozott már azon, hogy mi ad olyan gyönyörű narancsvörös színt a tengeri állatoknak, mint a lazac vagy a homár?  Ez ASTAXANTHIN! Az asztaxantin valószínűleg az egyik legfigyelemreméltóbb vegyület. Ez egy vörös színű pigment - karotinoid, amely növényekben, algákban, baktériumokban és más szervezetekben található, ahol élénk sárga, narancssárga és vörös színt hoz létre. Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi is az asztaxantin, hol található, hogyan keletkezik, és milyen előnyökkel jár a fogyasztása. Végül tanácsot adunk, hogyan válassza ki a megfelelőt az astaxanthin-kiegészítők széles területén.

Mi az asztaxantin és hol találjuk?

Az asztaxantin a karotinoidokhoz – pigmentált fitokemikáliákhoz* tartozó festék, amelyek bőségesen fordulnak elő növényekben, baktériumokban, algákban és sok más élő szervezetben. A karotinoidok a természetes pigmentek egyik legváltozatosabb csoportja.

Ennek az anyagnak a legmagasabb koncentrációja az egysejtű Haematococcus pluvialis mikroalgában található, amely a legtisztább és leghatékonyabb asztaxantin kinyerésének ökológiailag legjobb forrása. Amikor az algák stressznek vannak kitéve, asztaxantint szabadítanak fel, mint védőfaktort, amely megvédi őket a külső környezet negatív hatásaitól, például az ultraibolya fénytől, a magas sótartalomtól, a táplálkozás hiányától vagy a hőmérséklet-változástól. Az asztaxantin így lehetővé teszi, hogy ezek az algák élelem nélkül éljenek zord vízi környezetben több mint 40 évig.

ktere potraviny obsahuji astaxanthin infografika brainmarket hu

Az astaxanthin nemcsak algákban, hanem kagylókban vagy lazacokban is megtalálható. Ha lazacból szeretne asztaxantint nyerni, válassza a vadon élő lazacot, és kerülje a tenyésztett vagy mesterségesen színezett lazacot. A vadon élő lazac nemcsak természetesen magasabb asztaxantin-tartalommal rendelkezik, hanem egészségesebb is fogyasztani, mert kevesebb szennyezőanyagot tartalmaz.

Miközben a lazac tojásrakásra készül, az áramlással szemben lebeg. Útja gyakran több száz kilométeren át vezet erős áramlatokkal szemben és gátakon keresztül. A lazac az utazás előtt asztaxantin tartalékokat gyűjt (garnélarák és más rákfélék elfogyasztásával), amely aztán energiaforrásként szolgál. Úgy gondolják, hogy az asztaxantin jelentős szerepet játszik abban, hogy képesek legyenek ilyen teljesítményre, mert növeli állóképességüket. Az asztaxantin hasonló hatással lehet az emberre. Ezenkívül a lazacoknak asztaxantinra is szükségük van, hogy megvédjék húsukat a napsugarak által okozott károktól, amelyek a folyók sekély vizeire esnek, amelyeken a lazac átfolyik. Az astaxanthin azonban az ember számára is kiváló segítőtárs. Pozitív hatással van az agyra, a mitokondriumokra, a DNS-re, a szemre, a szív és érrendszerre, az immunrendszerre, a sejtek öregedésére, a férfi termékenységre, a sportteljesítményre, az izmokra és az ízületekre.

 

Az asztaxantin hatása az emberi szervezetre

1.) Az asztaxantin mint antioxidáns

Az asztaxantint a valaha felfedezett legerősebb antioxidánsnak tartják a bolygón. Az antioxidánsok hatékony vegyületek, amelyek küzdenek az öregedés ellen, csökkentik a szervezet oxidációját, és megvédik a sejteket a szabad gyökökként ismert instabil molekulák által okozott károsodástól. Ezek nagy mennyiségben károsíthatják a DNS-t, és krónikus betegségekhez vezethetnek. A szabad gyökök túlzott menyiségben madárijesztők sejtjeink számára.

Egyes antioxidánsok bizonyos körülmények között szabadgyök-aktivitást válthatnak ki, de az asztaxantin egyedülálló abban, hogy tiszta antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy csak sejtvédőként működik, és nem válik prooxidánssá. Az astaxanthin ORAC** értéke 2 822 200, ami 293-szor erősebb, mint az Acai. A természetes asztaxantin zsírban és vízben oldódó antioxidáns, melynek köszönhetően áthidalhatja a sejtmembránt, így védi az egész sejtet! Ezen túlmenően, mint azon kevés antioxidánsok egyike, átjuthat a gáton az agyba vagy a szembe. Az asztaxantin az immunglobulintermelést is fokozza.1

 

Az asztaxantinról kimutatták, hogy 550-szer hatékonyabb antioxidánsként, mint a zöld teában található katechin, és hatékonyabb, mint az E-vitamin. Ezért étrendi bevitele különösen fontos, hogy megvédje a bőrt a külső hatásoktól és a napsugárzástól.2

 

Az asztaxantin előnyei más antioxidánsokkal szemben:

 • Átjut a vér-agy gáton, így antioxidáns védelmet nyújt az agynak.
 • Átjut a hematoretinális gáton, így antioxidáns és gyulladásgátló védelmet nyújt a szemnek.
 • Több szabad gyököt távolít el, mint bármely más antioxidáns.
 • Szuper erős antioxidánsként működik a felesleges szingulett oxigén semlegesítésében.
 • Áthalad a testen, és antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt minden szervnek.
 • Elnyomja a gyulladásos markereket.
 • Erősen elnyeli az UVB sugárzást.
 • Csökkenti a DNS károsodást.
 • Nincs prooxidáns hatása – tiszta antioxidáns.
 • Az izomszövethez kötődik.

 

astaxanthin infografika brainmarket HU 

2.) Szem egészsége

Kimutatták, hogy az asztaxantin hozzájárul a szem egészségéhez. Javítja a retina véráramlását, csökkenti a szem gyulladását, és gátolja a sejtkárosodást a szem különböző részein. Ezenkívül segíthet az időskori makuladegeneráció, fáradtság és szemfájdalmak, zöldhályog, száraz és irritált szemek esetén.

3.) Az agy egészsége

A neurodegeneratív betegségek egyre terjednek, ezért agyunk egészsége meglehetősen fontos téma. Az életkor előrehaladtával az oxidatív stressz az agyat is megviseli. Az asztaxantinról kimutatták, hogy olyan neuroprotektív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megelőzni a kognitív funkciók életkorral összefüggő hanyatlását és az ezt követő neurodegeneratív betegségeket. Az asztaxantin egy zsírban oldódó tápanyag, amely lehetővé teszi számára, hogy átjusson a vér-agy gáton, és közvetlenül az agyban fejtse ki hatását. Ez lelassítja az agy öregedése miatti kognitív hanyatlást, és megvédi az agysejteket a toxinok és szabad gyökök okozta károsodástól. Emellett javítja az agy vérellátását, ami hatékony segítség lehet a demenciában szenvedő betegek számára.4,5

Számos tanulmányt végeztek az agy egészségével kapcsolatban, meglepő eredménnyel. Azt találták, hogy 12 hétig, napi 6-12 mg-os asztaxantint szedve, az emberekben csökkent a zsíroxidáció veszélyes melléktermékeinek szintje, amelyek felhalmozódnak a demenciában szenvedőkben. Ennek eredményeként a kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az asztaxantin-kiegészítés segíthet megelőzni a demenciát az emberekben.

 

4.) A bőr egészsége

 

A szabad gyökök párosítatlan elektronmolekulák, ami nagyon instabillá és reaktívvá teszi őket. A szervezetben természetes folyamatok (például testmozgás) és külső tényezők (például napfény és méreganyagok) eredményeként alakulnak ki. Reaktív természetüknél fogva a szabad gyökök destruktív reakcióba lépnek a környezetükben lévő más molekulákkal, beleértve a lipideket és a fehérjéket is, amelyek bőrünk egészségének és szerkezetének szerves részét képezik. A szabad gyökök hozzájárulnak a kollagén és az elasztin lebontásához is, amelyek a két legfontosabb fehérje, amelyek részt vesznek az egészséges és fiatalos bőrben. Az antioxidánsok képesek elektronokat adni a szabad gyököknek és hatékonyan semlegesíteni azokat. Ezért, ha kellő mennyiségben vannak jelen a bőrben, a szabad gyökök által okozott károsodás minimális lesz.

 

Ugyanilyen erős antioxidáns tulajdonságok, amelyek megvédik az algákat a napsugárzástól, képesek megvédeni bőrünket. Az ultraibolya fénynek kitett bőrsejtek szabad gyököket termelnek, amelyek beindítják a bőr öregedését. Az astaxanthin képes megőrizni a bőr hidratáltságát, csökkenti a ráncokat, elősegíti a bőr rugalmasságát, megakadályozza a bőr öregedését és véd az UV sugárzástól. Az utoljára említett előny jó hír, különösen azoknak, akik könnyen leégnek a napon. Az asztaxantin a bőr minden rétegében felhalmozódik, és megvédi a napégéstől és a nap által okozott károktól. Egyszerűen belső fényvédőként működik.

 jake jsou ucinky astaxanthinu infografika brainmarket hu

5.) Védi a mitokondriumokat - a sejtenergia fő alkotóját

Az már jól ismert, hogy a mitokondriális funkció az életkor előrehaladtával az oxidatív stressz miatt csökken, ami tipikus korral összefüggő betegségekhez vezethet. Ezek a sejtes "erőművek" felelősek az energiatermelésért ATP (adenozin-trifoszfát) formájában. Az energiatermelés folyamata azonban hatalmas mennyiségű szabad gyököt is generál. A szabad gyökök túlzott kitettsége oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ami viszont rontja a mitokondriális működést. A Haematococcus pluvialis mikroalgából származó asztaxantin megvédi a mitokondriumokat a szabad gyökök károsodásától, így megőrzi energiatermelő képességüket.

 

6.) Csökkenti a gyulladást a szervezetben

A krónikus gyulladás a legtöbb krónikus betegség kezdetén jelen van. Az asztaxantin jelentős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és gátolja a gyulladást okozó vegyületek aktivitását.

Adj asztaxantintnak esélyt!

Ha úgy dönt, hogy asztaxantint egészít ki, fontos, hogy megtudja az eredetét. Nem mindegyik áll távol a természetestől. Ezért győződjön meg arról, hogy az asztaxantint valóban természetes forrásból, például algákból nyerik. Sok olcsóbb termék van a piacon, amelyek petrolkémiai anyagokból nyerik az asztaxantint, így "szintetikus" asztaxantin-kiegészítőt hoznak létre. Ma már tudjuk, hogy a szintetikus asztaxantint a tenyésztett lazac etetésére fejlesztették ki, hogy gyönyörű narancssárga színt kapjanak, és vonzóbbá tegyék a vásárlók számára. Az asztaxantinnak ezek a szintetikus formái 20-30-szor kevésbé hatékonyak, mint az algákból származó természetes formáik. Tehát 20-30-szor több szintetikus asztaxantint kellene bevennie, hogy ugyanazt az eredményt elérje. Ezenkívül a szintetikus asztaxantin fogyasztási biztonságát még nem vizsgálták.

 co o astaxanthinu vime infografika brainmarket hu

Ezért találtuk ki a természetes BrainMax Astaxanthint BIO minőségben, amely a Haematococcus pluvialis algából származik. Ez az alga tartalmazza a legtöbb asztaxantint, és több tucat vizsgálatot végeztek vagy végeznek. Az ajánlott adagok napi 2 mg és 30 mg között mozognak, az aktuális egészségügyi állapottól függően. A jobb biohasznosulás érdekében a kapszulák bio olívaolajat is tartalmaznak. Bár az asztaxantin szerkezetileg hasonló a béta-karoénhoz (A provitamin), nem kell aggódnia a túladagolás miatt.

 

BrainMax Astaxanthin

 • Haematococcus pluvialis mikroalgából nyert - természetes és biztonságos.
 • Helyi termék (Krkonoše) zárt termesztési rendszerben.
 • Az algákban található egyes komponensek szinergikus hatása.
 • Ellenőrzött zárt művelési rendszer.
 • Szigorú higiénikus termelési feltételek.
 • Nehézfémektől és egyéb veszélyes szennyeződésektől mentes.
 • A Haematococcus pluvialisból nyert asztaxantin az egyetlen, amely engedélyezett emberi fogyasztásra.
 • Ez egy természetes termék, szerves minőségben, oldószerek használata nélkül.
 • Kitermelés
 • CO2 kémia nélkül.

 

* Fitokemikáliák – növényekben található biológiailag aktív anyagok.

** ORAC – (Oxygen Radical Absorbance Capacity) – az antioxidánsok szabad gyököket semlegesítő képességét jelző egység. Minél magasabb az ORAC érték, annál több antioxidáns képes semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyökök mennyiségét.

*** Vér-agy gát – gát a vér és az agyszövet között. Az agyi erek speciális szerkezete miatt a szervezet megvédi az agyat bizonyos anyagok mellékhatásaitól.

 

 

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 1. PARK, Jean Soon, Jong Hee CHYUN, Yoo Kyung KIM, Larry L LIME a Boon P CHEW. Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. 2010.

 

 1. ITO, Naoki, Shinobu SEKI a Fumitaka UEDA. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2018.

 

 1. GIANNACCARE, Giuseppe, Marco PELLEGRINI, Carlotta SENNI, Federico BERNABEI, Vincenzo SCORCIA a Arrigo Francesco GUIEPPE CICERO. Clinical Applications of Astaxanthin in the Treatment of Ocular Diseases: Emerging Insights. 2020.

 

 1. KATAGIRI, Mikiyuki, Akira SATOH, Shinji TSUJI a Takuji SHIRASAWA. Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. 2012.

 

 1. GALASSO, Christian, Ida OREFICE, Paola PELLONE, Paola CIRINO, Roberta MIELE, Adrianna LANORA, Christophe BRUNET a Clementina SANSONE. On the Neuroprotective Role of Astaxanthin: New Perspectives?. 2018.

 

 1. WOLF, Alexander M, Sadamitsu ASOH, Hidenori HIRANUMA, Ikuroh OHSAWA, Kumiko LIO, Akira SATAU, Masaharu ISHIKURA a Shigeo OHTA. Astaxanthin protects mitochondrial redox state and functional integrity against oxidative stress. 2010.

 

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!