B komplex: Miért érdemes használni? Melyik B-vitamin a legjobb az Ön számára?

A B -vitamin nem csak egyetlen vitamin, hanem több vitamin összessége , amelyeket összefoglalóan B-komplexnek nevezünk. A cikkből megtudhatja, mit rejt ez a név, miért felelősek ezek a vitaminok, és miért érdemes előnyben részesíteni az aktív formákat.

Mi a B komplex és miből áll?

A "B-vitamin" valójában nem egy, hanem több különböző B-vitaminra utal !  Ezeknek a vitaminoknak a keverékét B-komplexnek nevezik. A B-vitamin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a  tej, sajt, tojás, máj,  hús , hal , tenger gyümölcsei , valamint olyan zöldségek, mint a  spenót és káposzta ,  cékla, avokádó, burgonya  és dió . A B-vitaminok olyan gyümölcsökben is megtalálhatók, mint a citrusfélék, a banán vagy a görögdinnye . A B-komplex minden egyes vitaminja egyedi szerkezettel rendelkezik, és betölti funkcióját az emberi szervezetben. B1-, B2-, B3-vitamin és biotin (B7)  részt vesznek az energiatermelés különböző aspektusaiban , a B6-vitamin nélkülözhetetlen az aminosav-anyagcseréhez , a B12 -vitamin és a folsav pedig elősegíti a sejtosztódáshoz szükséges lépéseket . Egyszerűen nem nélkülözhetjük a B-vitaminokat.

A B-vitamin komplex tagjai:

 1. B1-vitamin (tiamin)
 2. B2-vitamin (riboflavin)
 3. B3-vitamin (niacin)
 4. B5-vitamin (pantoténsav)
 5. B6-vitamin (piridoxin)
 6. B7-vitamin (biotin)
 7. B9-vitamin (folsav)
 8. B12-vitamin (kobalamin)

A B-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, de olyan tényezők, mint az életkor, a terhesség, a helytelen táplálkozás, a gyógyszeres kezelés vagy a túlzott alkoholfogyasztás okozhatják valamelyik alapvető vitamin hiányát.

Az 50 év felettiek, a terhes nők, a  krónikus betegségben szenvedők, a vegetáriánusok és a vegánok figyeljenek a B csoportba tartozó vitaminok fokozott bevitelére . Mivel ezek vízben oldódó  vitaminok  , a szervezet nem tárolja őket, és a felesleget a vizelettel választja ki.

A B-vitaminokat leginkább a következő képességeik miatt értékelik :

 • A tápanyagokat energiává alakítani.
 • Tartsa fenn az egészséges  anyagcserét.
 • Támogatja  az idegek, a máj, a bőr és a szem egészségét.
 • Optimalizálja a magzat növekedését/fejlődését a terhesség alatt.

A B-vitamin aktív és inaktív formái

Ahhoz, hogy a B-vitamin-pótlás valóban hatékony legyen, a vitaminoknak aktív formában kell lenniük.  Más szóval, olyan formában, hogy testünk azonnal felhasználhassa őket  Az inaktív  formákat először a májnak kell átalakítania (vagy "metilálnia" ) aktív, biológiailag hozzáférhető formákká, amelyeket a szervezet fel tud venni és felhasználni. De mivel a máj nem tudja lassabban átalakítani őket aktívakká, előfordulhat, hogy a  B-vitamin inaktív formái gyorsan kiürülnek  a szervezetből .

A B-vitamin hiányának megnyilvánulásai

 • Bőrkiütések és pattanások.
 • Repedések a száj körül.
 • Hámló bőr.
 • Duzzadt nyelv.
 • Fáradtság,  gyengeség.
 • Anémia.
 • Zavar.
 • Ingerlékenység vagy  depresszió.
 • Hányinger és hasi görcsök.
 • Hasmenés,  székrekedés.

1.) B1-vitamin: tiamin

A B1-vitamin , más néven tiamin, részt vesz az energiatermelésben , mivel beindítja a Krebs-ciklust, amely sejtjeink energiáját termeli! Tehát az, hogy mennyi energiánk van, többek között a tiamin optimális szintjétől is függ.

A tiamin főként a májban raktározódik, de legfeljebb 18 napig – ezért szükséges a tiamin rendszeres pótlása. A legtöbb B-vitaminhoz hasonlóan a tiamin segíti szervezetünket az élelmiszerből származó energia felhasználásában, és létfontosságú a sejtműködéshez . Támogatja az ideg- és a szív- és érrendszert , valamint segít megelőzni az izomgyengeséget, görcsöket és fájdalmat. A tiamin különösen fontos a nyugtalan láb szindróma megelőzésében , amely lábfájdalomban, fokozott érzékenységben, bizsergésben  vagy folyadékvisszatartásban nyilvánul meg  .

Bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók, valamint a túlzott alkoholfogyasztás tiaminhiányt okozhatnak. A tiamint tartalmazó élelmiszerek többnyire magasabb fehérjetartalmú élelmiszerek, például hús vagy belsőség , de a mungóbab , lencse , spárga , makadámdió , napraforgómag vagy tengeri moszat , különösen a spirulina is.

2.) B2-vitamin: riboflavin

A riboflavin segít a szervezetnek lebontani és felhasználni az étrendből származó szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket , és így segít energiává alakítani, amit megeszünk. A riboflavin megőrzi az egészséges bőrt ( nagy segítség lehet a pattanások ellen ), a bélnyálkahártyát és a vérsejteket.  A riboflavin növelheti az energiatermelést  és erősítheti az immunrendszert.

3.) B3-vitamin: niacin 

A B3-vitamin, más néven  nikotinsav  vagy niacin, minden nap szükséges az étrendünkben az elfogyasztott élelmiszerek lebontásához. A vízben oldódó vitaminok közül a szakértők a niacint tartják a legstabilabbnak.  Az emberi sejtek niacint szintetizálhatnak triptofánból, amely esszenciális aminosav .  

A niacinhiány általában az időseknél fordul elő, mivel az életkor előrehaladtával lelassul az anyagcsere, és csökken a szervezet tápanyagfelvételi képessége az élelmiszerből.

A niacin hiánya az étrendben pellagra néven ismert rendellenességet okoz .  A pellagra tünetei közé tartoznak a testi és lelki nehézségek , a hasmenés  és a demencia.  Pellagra akkor is előfordulhat, ha a szervezet nem képes elegendő niacint felvenni a túlzott alkoholfogyasztás miatt .  A niacin segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét .

A niacin önmagában egyeseknél kipirulást okozhat . Ne essen pánikba, semmi komoly. Ha hasonló problémával szembesül, vegyen be egy B-komplexet, amely  a niacin mellett inozitot is tartalmaz. Ez garantálja, hogy ez a reakció nem következik be. 

4.) B5 - vitamin : pantoténsav 

Ez a fajta B-vitamin számos biokémiai reakcióhoz szükséges, amelyek minden nap lejátszódnak sejtjeinkben, ideértve a szénhidrátok és lipidek lebontását is energiává. A pantoténsav nélkülözhetetlen a hormontermeléshez, a növekedéshez és a vörösvértestek képződéséhez.  

5.) B6-vitamin: piridoxin

A B6-vitamin azért fontos, merta szervezet sejtjeiben több mint 100 enzimreakcióban vesz részt. Segít  az élelmiszerekből származó aminosavak metabolizmusában  és új vörösvérsejtek felépítésében . Alapvető fontosságúszámos neurotranszmitter anyagcseréjében és bioszintézisében , ami befolyásolja az általános hangulatot és a kognitív funkciókat. A B6-vitamin (piridoxin) létfontosságú az agy normál fejlődéséhez, valamintésidegrendszerműködésénekAktív formája a piridoxal-5-foszfát. Amikor ezt az aktív formát felveszi, a testnek nincs köze az átalakuláshoz. A piridoxin hiánya jelentősen alacsony kalóriabevitelű vagy gyomor- bélrendszeri betegségben szenvedőknél fordul elő.

6.) B7-vitamin:  biotin 

A biotint korábban H-vitaminként emlegették. Az egyik fő B-vitamin, amely belsőleg és külsőleg egyaránt pozitív hatással lehet. A biotin a szervezetben koenzimként működik, amely a zsírsavak, aminosavak és glükóz metabolizmusához szükséges. Ez azt jelenti, hogy amikor olyan ételeket fogyasztunk, amelyek zsír-, fehérje- és szénhidrátforrást jelentenek, a biotinnak jelen kell lennie ahhoz, hogy ezek a tápanyagok átalakuljanak és energiatermelésre felhasználhatók legyenek. Ezenkívül segít egyensúlyban tartani a vércukorszintet, és hatékonyan küzd a kognitív hanyatlás ellen. A B csoportba tartozó vitaminok együttesen befolyásolják a memóriafunkciókat és megvédenek minket az olyan neurodegeneratív rendellenességektől , mint plAlzheimer-kór vagy demencia. 

A biotin jelentős szerepet játszik a bőr és a köröm minőségében, elősegíti a hajnövekedést és csökkenti a hajhullást.

A biotionhiány viszonylag ritka, de természetesen nem kerüli el azokat a területeket és országokat, ahol általános élelmiszerhiány van. A biotin megtalálható az avokádóban, a karfiolban, a bogyókban és a hüvelyesekben .

7.) B12-vitamin: cianokobalamin vagy metilkobalamin

A B12-vitamin aktív formáját metilkobalaminnak nevezik . A metilkobalamin szükséges az  idegrendszer optimális működéséhez. Az idegrendszer egyensúlya az egész szervezet egészségéhez is elengedhetetlen. Alapvetően idegrendszerünk az úgynevezett  "harcolj vagy repülj" az angol "Fight or flight" szóból. Ez egy akut stresszreakció. Ez egy fiziológiás stresszreakció, amely részt vesz a túlélésért folytatott küzdelem állapotában. A másik oldalon a relaxáló idegrendszer áll. A metilkobalaminról kimutatták, hogy egy fontos vitamin, amely segít megteremteni és fenntartani a megfelelő egyensúlyt e két ellentétes idegrendszer között, és ezáltal fenntartani a mentális egészséget. 

A B12-vitamin-hiány tünetei közé tartozik a vérszegénység, zavartság, depresszió, rossz hangulat, az egyensúly fenntartásának nehézségei, bélproblémák, izomgyengeség, zsibbadás és bizsergés a végtagokban vagy a rossz memória.

8.) Folát: B9-vitamin vagy folsav 

A folsav és a folsav az esszenciális B9-vitamin két különböző formája. A legtöbben azt hiszik, hogy ugyanazok. A  folsav és a folsav sorsa azonban jelentősen eltérő a szervezetben. A folsav a B9-vitamin gyakori formája, amely olyan élelmiszerekben található, mint a leveles zöldek, a bab, a tojás, a citrusfélék, az avokádó és a marhamáj.  

A folsav molekuláris szerkezete majdnem azonos a folsavéval. Mielőtt azonban a folsav felhasználható lenne a szervezetben, két átalakuláson kell keresztülmennie . Először dihidrofolátra (DHF) , majd tetrahidrofolátra (THF) . Csak ezután lehet a THF-et L-metilfoláttá alakítani, amely a folát végső formája, amelyre a szervezetnek számos kulcsfontosságú funkcióhoz szüksége van. Egyszerűen fogalmazva, a szervezetnek még rengeteg munkája van a folsav feldolgozásában, és egyre többen vannak, akiknek hiányzik a folsav átalakításához szükséges enzim.

A metilén-tetrahidrofolát-reduktáz (MTHFR) kulcsfontosságú enzim , amely szabályozza ezt az átalakulási folyamatot. A folsavból azonban sokan nem tudnak L-metilfolátot előállítani. Ha Ön azok közé tartozik, akiknek szervezete nem tudja átalakítani a folsavat, ez a feldolgozatlan folsav megterhelheti a májat, majd bejuthat a véráramba. Ideális választás az 5-metil-tetrahidrofolát , amely megtalálható a b komplexünkben .

A folát részt vesz a magzat megfelelő fejlődésében a terhesség alatt , fokozott bevitelét már három hónappal a fogantatás előtt , majd a teljes terhesség alatt kell bevinni. A szülés előtti időszakban a folát fontos az idegcső megfelelő fejlődéséhez , és fordítva, hiánya alacsony születési súlyt okozhat . A folsav felelős a megfelelő sejtosztódásért és a  DNS-képzésért is. Mint már tudjuk, a B9-vitamin aktív formája a folsav, és pontosan ezt a formát kell keresni a kiegészítőkben.

Mit csinálnak a B-vitaminok?

1.) Részt vesz a vörösvértestek termelésében

A B-vitaminok, például a B12-vitamin szükségesek a csontvelőben,  az ideghüvelyekben és a fehérjékben lévő vérsejtek képződéséhez . A vörösvérsejtek oxigént szállítanak a test minden részébe. Elegendő vörösvérsejt hiányában a szövetek és szervek nem jutnak elegendő oxigénhez. 

A B-vitaminok hiánya különféle neurológiai és pszichiátriai betegségekhez vezethet. Ennek az az oka, hogy a B-vitaminok hiánya csökkenti a vérsejtek termelését és korlátozza a neurotranszmitterek funkcióit , ami olyan tünetekhez vezethet, mint a  vérszegénység , zsibbadás, gyengeség ,  demencia  és zavartság.

2.) Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése 

A folsav, a B6-vitamin és a B12 -vitamin különösen fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.  Segítenek átalakítani a homociszteint  metioninná , egy aminosavvá, amely segít a szervezetnek új fehérjék létrehozásában. A homocisztein egy aminosav a vérben, és a megnövekedett szint hozzájárulhat az artériás betegségekhez, amelyeket érelmeszesedésnek is neveznek.  Az alacsony folsav-, B6- és B12-vitamin-szinttel rendelkező emberek hajlamosabbak a  homociszteinszint emelkedésére  és az artériák megkeményedésére.

3.) Energiát ad és támogatja az anyagcserét

A B-vitamin részt vesz a Kresb-ciklusban . A Krebs-ciklus ( citrátciklus néven is megtalálható ) egy olyan folyamat, amelynek során a sejtekben, konkrétan a mitokondriumokban energia keletkezik, melynek egyik összetevője a B-vitamin bevitele. 

4.) Részt vesz a magzat megfelelő fejlődésében a terhesség alatt 

Elegendő B-vitamin, különösen folsav fogyasztása a terhesség alatt segít megvédeni a magzat születési rendellenességeitől, mint például a spina bifida és az anencephalia (egy idegcső defektusa, amely miatt az agy egész része nem fejlődik ki) . Ezenkívül a folsav elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában az agy és a gerinc súlyos születési rendellenességeinek megelőzése érdekében.

5.) Segíti a stresszt és jót tesz az idegrendszernek

Az idegrendszer optimális egészsége a  B-vitaminok egyik fő előnye, minden stresszes vagy stresszes időszak alatt a B-vitaminok segíthetnek abban, hogy mosolyogva birkózzunk meg ezzel az időszakkal. Tehát ha nehéz időszakon megy keresztül, fontolja meg annak kiegészítését. Ezenkívül segíthet, ha bizsergést tapasztal a lábában vagy a kezében. És végül, de nem utolsósorban a neurológiai károsodások megelőzéseként is fontos .

6.) Hozzájárul a bőr, a haj és a köröm minőségéhez

A nők valószínűleg különösen örülnek annak, hogy a B-vitaminok (különösen a biotin ) nagymértékben hozzájárulnak a bőr minőségéhez, az erős körmökhöz és a szép hajhoz. A B-komplex azonban sokkal többre képes! Hatásos, ha gyakran szenved ajakherpesztől vagy aftáktól , és még övsömör esetén is ajánlott –  egy vírusos betegség, amelyet az idegvégződések akut gyulladása okoz. A betegség viszkető hólyagok megjelenésével nyilvánul meg , amelyek vagy a test felső felében (hát, arc), vagy a test alsó felében (leggyakrabban a combok) jelennek meg. Az övsömör nagyon fertőző, és ha ebben szenved, kerülnie kell a terhes nőket , de a betegeket iscsökkent immunitású , például onkológiai betegek. 

Mikor használjunk B komplexet?

Míg a zsírban oldódó vitaminokkal étkezés után vagy közben ügyelnünk kell a helyes használatukra, addig a B-vitaminokkal ez könnyebb. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, éhgyomorra is bevehetjük. Fontos betartani az előírt adagolási utasításokat. Bár megszünteti a felesleges B-vitamint, szükségtelenül megterheli a májat és a vesét.

BrainMax Aktivált B komplex = A B-vitaminok aktív formái, beleértve az antioxidánsokat

A legújabb eredmények alapján megalkottuk a B-vitaminok aktív és jól felszívódó formáit tartalmazó BrainMax B-Complexet , amely olyan  problémákkal küzd, mint energiacsökkenés, rossz bőrminőség (beleértve a pattanásokat is) , körmök és haj vagy valamilyen okból az idegrendszert akarják támogatni. A vitaminokon kívül a BrainMax Activated B-complex olyan egyéb anyagokat is tartalmaz, amelyek a normál étrendben csak nagyon kis mennyiségben találhatók meg. Ez körülbelül:

 • BETAIN : Májfunkciók támogatása, méregtelenítés, zsírfeldolgozás.
 • INOSITOL : Védelem a szabad gyökök ellen, elősegíti a hajnövekedést és megelőzi a hajhullást.
 • KOLIN : Támogatja a memóriát, a hangulatot, a koordinációt.
 • PABA : Anyagcsere, aminosavak hasznosulása, vérsejttámogatás.
 • Q10 KOENZIM : Védelem a vérrögök ellen, csökkenti a magas vérnyomást, csökkenti a szabálytalan szívverést.
 • LIPOSOMÁLIS C-VITAMIN : A C-vitamin legjobb formáját a szervezetben lévő vitaminok védelmére és a felszívódás javítására használták.

A B-komplex megjelölés valóban a B csoportba tartozó vitaminokra utal, mivel ez a vitaminkészlet számos reakcióban vesz részt a szervezetben. Ezenkívül ezeket a funkciókat különböző típusú B-vitaminok kapcsolják össze, és követik egymást. Ha a fent említett tünetek bármelyikét tapasztalja, fontolja meg a b-komplex pótlást. A teljes BrainMax B komplex növényi eredetű, alkalmas vegánok és vegetáriánusok számára, akiknek kevesebb a B-vitamin bevitele az étrendben, mint a mindenevők.