Olívaolaj - az arany csoda az olajok között

Ma valószínűleg mindannyian ismerjük az olívaolajat, de valószínűleg a konyhánkban is megtalálható. Valószínűleg tudjuk, hogy az olívaolaj egészséges, és azt is tudjuk, hogy a többi növényi olajhoz hasonlóan különösen hideg konyhára a legjobb. Mai cikkünkben nemcsak a szervezetünkre gyakorolt ​​jótékony hatásait ismertetjük, hanem a feldolgozási eljárásait is. És végül elmondjuk, hogyan kell kiválasztani a megfelelőt.

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán étrend alapeleme, az ókori Görögországtól és Rómától kezdve. Ezért valószínűleg nem véletlen, hogy a szakemberek szerint a mediterrán étrend a legegészségesebbek közé tartozik. A Földközi-tenger a leghosszabb életű lakosságnak ad otthont. Ennek az az oka, hogy tipikus napi étrendjük olívaolajból, diófélékből és halból származó egészséges zsírokban gazdag. Az olajfák szívós fák, amelyek meleg klímát igényelnek, és átlagosan 300-600 évig élnek! Robusztus gyökereik vannak, amelyek akkor is képesek regenerálni a fát, ha a légi része megsemmisül.

Mit tartalmaz az olívaolaj?

Első ízre az olívaolaj enyhén keserű lehet, ez a polifenol tartalmának köszönhető. A polifenolok olyan vegyületek, pontosabban az antioxidánsok egy fajtája, amelyek amellett, hogy természetes tartósítószerként működnek, számos gyógyászati ​​hatást is fejtenek ki. Egyszerűen fogalmazva, minél keserűbb az olaj, annál több polifenolt tartalmaz. Összességében az olívaolaj az egyik legjobban emészthető olaj. Gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek fontosak szív- és érrendszerünk számára. Olajsavat (omega-9) tartalmaz, amely szintén az anyatej része. Az olajsavban gazdag étrend csökkenti a rossz koleszterinszintet és csökkenti a vérnyomást. Az olívaolajban található vitaminok közül főként az E- és a K-vitamin.

Az extra szűz olívaolaj elsődleges antioxidánsai közé tartozik a gyulladáscsökkentő oleokantál és az oleuropein – egy olyan anyag, amely antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Emellett immunrendszerünk működését is serkentheti.

29209-8_olivaolaj

Az olívaolaj jótékony hatásai szervezetünkre

 • Támogatja a szív és érrendszer egészségét

Mint már tudjuk, az egészséges zsíroknak a mindennapi étrendünk részét kellene képezniük. Az olívaolajról pedig kimutatták, hogy pozitív hatással van a szív és az erek egészségére.1. A vizsgálat résztvevői naponta négy evőkanál olívaolajat fogyasztottak. Az eredmény 30%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ráadásul az olajsav, amelyet az olívaolaj tartalmaz, csökkentette a vér koleszterinszintjét.

 • Támogatja a memóriát és az agyműködést

Az oxidatív stressz jelentős szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer-kór kialakulásában. Az olívaolajban található polifenolok (különösen az oleokantál) erős antioxidánsként működnek, amely megelőzheti ezeket a betegségeket. Segíthet helyreállítani a vér-agy gátat és csökkenteni a betegségeket kiváltó gyulladást.

 • Támogatja a bél mikrobiómát

A bél mikrobióma az emésztéstől a hangulatunkig, sőt a bőrünk megjelenéséig mindenre hatással van. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a bélrendszer egészsége legyen a legfontosabb prioritásunk. A tanulmány szerint az olívaolajban található polifenolok csökkenthetik a gyomor-bélrendszeri problémákat, és ezáltal elősegíthetik az egészséges baktériumok szaporodását. Konkrétan azt találták, hogy napi 1 és fél evőkanál extra szűz olívaolaj segített növelni az egészséges baktériumok számát a bélben.2.

 • Támogatja immunrendszerünket

Akár a megfázást, akár egy autoimmun betegség tüneteit próbálja elkerülni, az immunrendszer megfelelő működése elengedhetetlen. A tanulmány kimutatta, hogy az immunrendszer nagyon szereti ezeket a növényi zsírokat. Napi 3 evőkanál olívaolaj elfogyasztása összefüggésbe hozható a T-sejtek nagyobb növekedésével és aktiválódásával, amelyek olyan immunsejtek, amelyek megtámadják a kórokozókat, és így kulcsfontosságúak az immunrendszerben.3.

 • Fenntartja a csontok egészségét

Tanulmányok szerint az extra szűz olívaolaj fogyasztása megakadályozhatja a kalcium lebomlását és elősegítheti a csontképződést. Azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű olívaolajat fogyasztottak, 51%-kal alacsonyabb volt a csontvesztéshez kapcsolódó csonttörés kockázata.4.

Tudta, hogy....?

 • A világon több mint 700 olajfafaj található.
 • Az olívaolaj ízét és aromáját nemcsak az olajbogyó fajtája határozza meg, hanem az is, hogy az adott évben hány a napsütéses nap, milyen a betakarítás módja, vagy hogy az olajfa citrusfák közelében nő-e.
 • Az olajat a betakarítást követő 24 órán belül préselik.
 • Az ókorban az olívaolajat isteneknek és halottaknak áldozzák fel, de fürdők alapanyagaként is használják.
 • Az extra szűz olívaolaj összesen 90%-a Görögországból és Spanyolországból származik.
 • Egy olajfa akár 2000 évig is élhet.
 • A prémium minőségű extra szűz olívaolajokat októberben szüretelt olajbogyókból állítják elő, amikor az olajbogyó a legjobb "kondíciójában" van.+

 29209-5_brainmax-pure-oliva-olaj-picual--bio--500-ml

Hogyan válasszuk ki az olajat?

Olívaolajat (a kevesek egyikeként) többféle minőségben is találhatunk a boltban. Először is, az olívaolajat sötét üvegben kell tárolni, és soha nem műanyagban. A sötét üvegben lévő olaj így védve van a fénytől, amely tönkreteheti az olívaolajat. Műanyag palackokban csak törmelékből találhatunk olajat. Az üvegen Pomace felirat található. Azt biztosan ne vegyük, mert ez az olaj csak az előző préselésből visszamaradt hulladékból készül és vegyszereket használnak benne. Egyetlen előnye az ára, de sajnos magához az olívaolajhoz már semmi köze.

Az extra szűz olívaolaj az első préselésből származik, közvetlenül a betakarítás után. Magához az extrakcióhoz nem használnak vegyszereket. A hidegen kifejezés azt jelenti, hogy az olajat a feldolgozás során nem melegítették 27°C fölé, így minden tápanyag és vitamin megmarad.  Ezenkívül a betakarítás utáni gyors feldolgozás biztosítja az olaj kiváló és friss ízét. Ezért az összes elérhető faj közül az első számú.

Más olajok, mint például a szűz és a finomított, elsősorban savasságukban különböznek egymástól. Ez a többi minőségi különbség egyike. Százalékban van megadva, és a zsírsavak teljes mennyiségének az olaj össztérfogatában való részesedését fejezi ki. A szűz olívaolaj savtartalma 100 ml-enként nem haladja meg a 2%-ot, így a második helyen áll az olívaolajok között.

TIPP: Minden reggel egy kanál olívaolaj citromlével a legjobb módja a méregtelenítésnek.