Kulcsfontosságú étrend-kiegészítők az egészséges terhességhez

A terhesség az egyik legfényesebb, de egyben a legmegterhelőbb időszak egy nő életében. A megfelelő táplálkozás és a kulcsfontosságú tápanyagok megfelelő bevitele pótolhatatlan szerepet játszik az anya egészségének és optimális magzati fejlődésének biztosításában. Míg az ideális forgatókönyv az, hogy az összes szükséges tápanyagot kiegyensúlyozott étrendből kapja meg, bizonyos kiegészítők felbecsülhetetlen támogatást nyújthatnak a terhesség alatt. 

(Maďarština) (35)

Milyen kiegészítők ezek?

1.) Folsav (folát)

A folsav vagy folsav elengedhetetlen a magzat idegcső-hibáinak , például a spina bifida megelőzéséhez. A bizonyítékok arra utalnak, hogy a fogantatás előtt és a terhesség első trimeszterében adott folsav-pótlás jelentősen csökkentheti e súlyos születési rendellenességek kockázatát . Az optimális megelőzés érdekében napi 400-600 mikrogramm folát bevitel javasolt , míg egyes nőknél magasabb adagokra lehet szükség az orvosi értékelés és a családi anamnézis alapján. Mivel az idegcső defektusai nagyon hamar a fogantatás után alakulnak ki, kulcsfontosságú, hogy a terhességet tervező nők a terhesség előtt kezdjék el a folsav pótlását, és legalább az első trimeszter végéig folytassák azt.

2.) Vas

Terhesség alatt megnövekszik a vasszükséglet , mivel megnő a növekvő magzat és a méhlepény tápanyagellátásához szükséges vér mennyisége . Ez az ásványi anyag kulcsfontosságú a hemoglobin, a vörösvértestekben lévő fehérje előállításában, amely oxigént szállít a tüdőből a test többi részébe. Az elégtelen vasbevitel terhességi vérszegénységhez vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a vérben alacsony az egészséges vörösvértestek száma, ami fáradtságot és gyengeséget okozhat, és növeli az olyan szövődmények kockázatát, mint a koraszülés vagy a baba alacsony születési súlya. Ezért javasolt, hogy a terhes nők legalább napi 27 mg vasat fogyasszanak , és bizonyos esetekben az orvossal folytatott konzultációt követően szükség lehet az adag növelésére. A vasbevitel növelhető vasban gazdag élelmiszerek, például vörös hús , hüvelyesek és dúsított gabonafélék fogyasztásával, vagy étrend-kiegészítők használatával , különösen akkor, ha csak étrendből nehéz beszerezni a szükséges mennyiséget. Fontos megjegyezni, hogy a vasbevitelt mindig konzultálni kell a kezelőorvossal, hogy elkerüljük a túladagolást, amely negatív hatásokkal járhat.

3.) Jód

A jód létfontosságú szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében , amelyek kulcsfontosságúak a magzat agyának és idegrendszerének fejlődésében . Terhesség alatt fontos a jódbevitel növelése, hiszen ennek az ásványi anyagnak a hiánya komoly fejlődési problémákhoz vezethet , beleértve a növekedési zavarokat, a szellemi fejlődést , sőt a szellemi retardációt is. A terhes nőknek napi 220 mcg jód bevitelére kell törekedniük , amit jódozott só, tengeri halak, tejtermékek és tojás fogyasztásával lehet elérni , amelyek természetes jódforrások. Bizonyos esetekben szükség lehet a jód pótlására étrend-kiegészítő formájában , különösen olyan területeken, ahol a jód természetes előfordulása a talajban alacsony, és az élelmiszerek nem dúsítottak kellően jóddal. Fontos azonban betartani az ajánlott adagolást, és konzultálni kezelőorvosával a jódbevitelről, hogy elkerüljük a túladagolás kockázatát, amely negatív hatással lehet az anya és a magzat pajzsmirigyének egészségére.

4.) DHA és EPA (omega-3 zsírsavak)

Az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA (dokozahexaénsav) és az EPA (eikozapentaénsav) szükségesek a magzat agyának és szemének megfelelő fejlődéséhez A DHA elengedhetetlen a neurológiai fejlődéshez és a látásfunkciókhoz , míg az EPA támogatja a szív- és érrendszeri egészséget , és segíthet csökkenteni a koraszülés kockázatát . A terhes nőknek törekedniük kell arra, hogy legalább napi 200-300 mg DHA-t kapjanak , ideális esetben omega-3-ban gazdag élelmiszerekkel, például zsíros halakkal vagy étrend-kiegészítőkkel, hogy biztosítsák ezeknek a kulcstápanyagoknak a megfelelő ellátását a baba optimális fejlődéséhez.

(Maďarština) Omega 3 vegan

5.) D-vitamin

A D-vitamin kulcsszerepet játszik a vér kalcium- és foszforszintjének szabályozásában , amelyek az egészséges magzati csontfejlődéshez fontos ásványi anyagok . Ezenkívül a D-vitamin támogatja az immunrendszert, és segíthet csökkenteni a terhességi diabetes mellitus , a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát . Bár a D-vitamint a bőr természetes módon szintetizálja napfény hatására, sok terhes nő hiányában szenvedhet, különösen azokon a területeken, ahol korlátozott a napfény, vagy ahol magasabb a napvédelemre vonatkozó követelmények. Napi legalább 600-800 NE bevitele javasolt az optimális D-vitamin szint eléréséhez , azonban egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a magasabb dózisok potenciális előnyei vannak . Mivel a túl nagy adagok negatív hatásokkal járhatnak, fontos, hogy a D-vitamin bevitelét megbeszélje egy orvossal, aki az egyéni szükséglet és egészségi állapot alapján megfelelő adagolást tud javasolni. A napfény mellett a D-vitamin forrásai lehetnek étrend-kiegészítők vagy élelmiszerek, például zsíros halak, tojás és dúsított tejtermékek.

6.) Kalcium

A kalcium alapvető fontosságú a magzat erős csontozatának és fogainak kialakulásában , ami elengedhetetlen a magzat általános egészségéhez és jó fizikai állapotához. Jelentősége jelentősen megnő a terhesség harmadik trimeszterében , amikor a magzati váz intenzív növekedése és mineralizációja zajlik. A terhesség alatti nem megfelelő kalciumbevitel egészségügyi szövődményekhez vezethet mind az anya, mind a gyermek számára, beleértve az anya csontritkulás kockázatának növekedését és a magzat csontfejlődésének gyengülését . Ezért elengedhetetlen, hogy a terhes nők betartsák az ajánlott napi kalciummennyiséget, amely 1000 és 1300 mg között van , hogy megfelelő támogatást biztosítson a magzat egészséges fejlődéséhez és fenntartsa saját csonttömegét. A kalcium különféle élelmiszerekből, így tejtermékekből, zöld levelű zöldségekből és dúsított élelmiszerekből, vagy étrend-kiegészítőkből nyerhető be, orvos felügyelete mellett, aki minden egyes várandós nő sajátos szükségletének megfelelően meghatározhatja az optimális mennyiséget.

7.) Magnézium

A magnézium fontos ásványi anyag, amely számos testi funkcióban kulcsszerepet játszik, beleértve az izom- és idegműködés támogatását, az egészséges vérnyomás fenntartását és a csontok szerkezetéhez való hozzájárulást . Terhesség alatt a magnézium-kiegészítés segíthet csökkenteni a koraszülés, a terhességi magas vérnyomás és még az eklampszia kockázatát is , amely súlyos állapot, amelyet magas vérnyomás és fehérje jelenléte jellemez a vizeletben. A magnézium ajánlott napi adagja terhes nők számára általában 350-400 mg körüli . Fontos, hogy kövesse az ajánlott adagot, és konzultáljon kezelőorvosával bármilyen kiegészítésről.

8.) Kollagén

A kollagén a szervezet kötőszövetének fő szerkezeti fehérje, amely a bőr, az ízületek és a csontok egészségéért és rugalmasságáért felelős . Bár a terhesség alatti kollagénpótlás szükségességére vonatkozó közvetlen bizonyítékok nem ilyen egyértelműek, elméletileg támogathatja a bőr integritását ( segít megelőzni a striákat ), javíthatja az ízületek és a csontok egészségét, és elősegítheti a szövetek általános regenerálódását . A kutatás azonban ezen a területen még mindig korlátozott. A kollagén terhes nők számára ajánlott konkrét adagja nincs szabványosítva, mivel a terhesség alatti hatásaival és szükségességével kapcsolatos kutatások korlátozottak. A kollagén-kiegészítők bármilyen használatát előzetesen meg kell beszélni egy egészségügyi szakemberrel.

Komplex étrend-kiegészítő terhes nők számára - Brainmax Prenatal Complex

A Brainmax Prenatal Complex egy olyan étrend-kiegészítő, amelyet terhes nők számára fejlesztettek ki , és amely kulcsfontosságú tápanyagokat biztosít a magzat egészséges fejlődéséhez és az anya általános jólétéhez. Folsavat tartalmaz , amely támogatja a magzat idegrendszerének megfelelő fejlődését , és csökkenti a születési rendellenességek , különösen a neurális csőhibák kockázatát . A D-vitamin hozzájárul a magzat egészséges csontozatának és fogainak fejlődéséhez , valamint fenntartja az anya egészséges immunrendszerét, míg a vas biztosítja az oxigénszállításhoz elegendő vörösvértest-termelést . Az omega-3 zsírsavak támogatják az agy fejlődését és a magzat látását , a jód pedig fenntartja a pajzsmirigy megfelelő működését és az anya hormonális egyensúlyát . Ez az átfogó megközelítés biztosítja a szükséges tápanyagokat az egészséges terhességhez és az anya és a magzat általános jólétéhez.

          (Maďarština) BrainMax Prenatal Complex_1

Fontos figyelmeztetés:

Minden kiegészítő kezelés megkezdése előtt elengedhetetlen az egészségügyi szakemberrel való konzultáció . Egyes étrend-kiegészítők vagy kombinációik ellenjavallt, vagy egyéni adagolást igényelhetnek. Ezenkívül fontos a kiegyensúlyozott étrendre összpontosítani, amely a tápanyagok széles spektrumát lefedi, és a rendszeres orvosi ellátást a terhesség teljes időtartama alatt fenntartani.