A jövő fehérjéi

A bolygón több mint 2 milliárd embernek a rovarok az egyik alapvető tápláléka. Ázsia és Afrika legtöbb részén, még Dél- és Közép-Amerikában is, generációk óta a rovarok szerepelnek étrendjük alapjául. Bár az ázsiai országokban a rovarok szinte nélkülözhetetlenek az élelemhez, Európában még kezdünk hozzászokni a rovarevéshez. Ennek egyik oka, hogy a rovarok csak 2018-ban váltak hivatalosan engedélyezett élelmiszerré az Európai Unióban. Addig csak kóstolófesztiválokon volt szabad.

A rovarok jövője

A rovarfogyasztási rekordok Észak-Amerikában és Mexikóban 2,5 millió éves múltra tekintenek vissza. Kr.e. 10 000 körül az emberek elkezdtek termeszteni és szarvasmarhát tenyészteni. Ekkortájt az emberek valószínűleg úgy gondoltak a rovarokra, mint olyan kártevőkre, amelyek elpusztíthatják táplálékukat, nem pedig magára az ételre. Az ókori Görögország és Róma azon európai országok közé tartoznak, amelyekben szoros volt a rovarfogyasztás. Nemcsak értékes táplálékforrások voltak, de a rovarokat még csemegeként is leírták. Bár az ember mindenevő és a rovarok alapvető táplálékcsoportot alkottak a történelem előtti időkben. Manapság az európai országok több mint messze vannak a rovaroktól.

Mivel a bolygó népessége folyamatosan növekszik, a szakértők megkérdőjelezik, hogy a bolygó képes-e ennyi embert táplálni. A Világbank szerint a világ népessége 2050-re várhatóan 9 milliárdra fog növekedni, ami azt jelenti, hogy körülbelül 50%-kal több élelmiszert kell termelnünk további 2 milliárd ember élelmezéséhez. Ennek eredményeként alternatív táplálékforrást kell biztosítani. Sokak szerint az ehető rovarok kulcsa nemcsak az alultápláltság következtében meghaló emberek számának megállításához, hanem a bolygónkra negatív hatást gyakorló szénlábnyom mérsékléséhez is.

A leggyakrabban fogyasztott rovarok a bogarak, a hernyók, a méhek, a darazsak, a hangyák, a szöcskék, a sáskák és a tücskök. Összesen több mint 1900 rovarfaj tekinthető ehetőnek.

1.) Táplálkozási táplálékforrás

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a rovarokat rendkívül tápláló tápláléknak tartják. A legtöbb rovar nagyon gazdag fehérjében, egészséges zsírokban, vasban és kalciumban, és alacsony a szénhidráttartalma. Ezen kívül teljes értékű fehérjeforrást jelentenek, minden esszenciális aminosavat tartalmaznak! Ezen kívül még sok más esszenciális vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak, mint például kálium, vas, B12-vitamin!

  • Elegendő energiát és fehérjét tartalmaznak.
  • Esszenciális aminosavak forrása.
  • Magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalmuk
  • Gazdag mikrotápanyagokban, például rézben, vasban, magnéziumban, mangánban, foszforban, szelénben, cinkben, riboflavinban, pantoténsavban, biotinban és bizonyos esetekben folsavban.

2.) Az étlap változatossága

Ha glutén vagy laktózmentes diéta formájában vannak korlátozásaid, akkor elégedett lehetsz azzal, hogy bátran beépítheted étrendedbe a rovarokat. Az ilyen táplálkozási megszorítások mellett a legnagyobb hiba az étrend egyoldalúsága, és mind az étrend változatossága, mind maga az étel öröme megszűnik. A rovar nem tartalmaz glutént vagy laktózát, ezért mindenki számára megfelelő, aki változatossá szeretné tenni étrendjét.

3.) Biztonság és tisztaság

Aggályok merülhetnek fel az emberek körében a rovarok tisztaságával kapcsolatban. De még itt sincsenek aggodalmak. Különösen az európai országokban van természetes bizalmatlanság a rovarfogyasztással szemben. Talán azért, mert tisztátalannak tartjuk a rovarokat. Ennek az ellenkezője igaz. Külső vázában a rovar antibiotikumokat termel, amelyek megakadályozzák, hogy veszélyes mikroorganizmusokat tartalmazzon.

P1866759 kopie-min_1

4.) Kisebb hatás a bolygóra

Az állattenyésztés metánt termel, amely jelentős mértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez/klímaváltozáshoz. Becslések szerint a metán hatása 25-ször károsabb, mint a szén-dioxidé. A nitrogén-oxidot és az ammóniát a szarvasmarhák is a környezetünkbe juttatják. De a rovartenyésztés 10-80-szor kevesebb metánt termel, mint a szarvasmarha-tenyésztés, és 8-12-szer kevesebb ammóniát. A rovartenyésztés körülbelül százszor kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a szarvasmarha vagy a sertés. Ezzel csökkenthető a globális felmelegedés, miközben rengeteg földet és vizet takaríthatunk meg!

Világszerte nő az állati fehérje iránti kereslet. Ennek az igénynek a kielégítésére elegendő szarvasmarha, sertés és csirke nevelése azonban környezeti szempontból nem fenntartható. Ezeknek az állatoknak a tenyésztése sok földet és vizet igényel, mind maguknak az állatoknak, mind az általuk elfogyasztott növények termesztésének. A szarvasmarhák számára végzett földirtás gyakran erdőirtást igényel, ami elpusztítja az őshonos növényt és állatfajokat.

BrainMaxPure Mealworms & Crickets

Ha szeretnél tücsköket vagy ehető lisztkukacokat megkóstolni, most itt a lehetőség. Nemrég hozzáadtuk a szárított tücsköket és az ehető férgeket a BrainMax Pure termékcsaládhoz. És többféle ízben! Az ehető férgek megtalálhatók sózva, vagy chilivel és curryvel ízesítve. Ezután megtalálhatja a tücsköket a chili és a lime, a tejszín és a hagyma vagy a paradicsom és a bazsalikom ízében.

BrainMax Pure kukacok és tücskök:

  • Tanúsítvánnyal rendelkező tiszta EU-környezetből származnak.
  • A rovarokat nem etetik genetikailag módosított takarmányokkal.
  • A takarmány nem tartalmaz antibiotikumot vagy hormonokat.

Befejező

Táplálkozási összetétele, elérhetősége, egyszerű tenyésztési technikái és gyors növekedése miatt a rovarok hatékony táplálékforrást jelenthetnek a lakosság nagy részének. Mivel a nyugati étrend többnyire táplálkozási szempontból szegényes, a rovarok jó kiegészítői lehetnek az étrend változatosabbá tételének, de a szükséges tápanyagok ellátásához is anélkül, hogy kizárólag a húshoz kellene nyúlni. A rovarok az étrend részeként olyan utat jelenthetnek, amely mind az állatok, mind az emberiség és egész bolygónk javát szolgálja. Dobjuk hát el az előítéleteket és a jó ízlést!

 

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!