Kenderolaj - előnyei, hatásai és felhasználása a konyhában

Biztosan hallottál már a kannabiszról. De lehet, hogy nem tudod, mit rejt a kendermagból kivont olaj. A kannabisz hírhedt hírneve van, de ha egyszer csak a pszichotróp téhácé-től szabadulsz meg, rájöhetsz, hogy ennek a növénynek biztosan van valami kínálata!

Maguk a magok ipari kenderből (Cannabis sativa) származnak. Korábbi cikkekből ismerheti a cébédé és cébégé cseppeket, vagy a kannabiszmagot. A kenderolajat gyakran összekeverik a cébédé-vel vagy más kannabinoidokkal. De csak az a közös bennük, hogy ugyanabból a növényből származnak. Míg a cébédé-t és más kannabinoidokat szárból, levelekből és virágokból vonják ki, a kenderolaj közvetlenül a kendermagból származik.

Mi az a kenderolaj és mik a tápértékei?

Valószínűleg az illatáról ismeri a kenderolajat. Meglehetősen sajátos, zöldes színéhez és jellegzetes mogyoró ízéhez hasonló. Tápértéke azonban figyelemre méltóbb, mint színe és aromája. Akár 80%-ban omega 3 és 6 esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyeket a szervezet önmagában nem tud előállítani. A telítetlen zsírsavak mellett aminosavakat is tartalmaz, amelyek az építőszövetek alapvető összetevői. A kenderolaj ásványi anyagokban is gazdag, különösen kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. A vasnak köszönhetően a kenderolaj alkalmas vérszegénységben szenvedők és nők számára, akiknél gyakran vashiány van. A vitaminok közül különösen az A, B, C, D, E és K-vitamint említhetjük.

A kenderolaj a polifenolok fontos forrása is, amelyek a növényekben és gyümölcsökben gyakran előforduló anyagok, amelyek gyakran jelentős antioxidáns, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét, segítik a testsúly szabályozását, ellensúlyozzák az idegrendszer öregedését és a demencia tüneteinek kialakulását. Kulcsszerepet játszanak a telítetlen zsírsavak megfelelő biológiai hozzáférhetőségében.

A kenderolaj tulajdonságai

  • Antibakteriális és regeneráló tulajdonságok.
  • Lassítja az öregedési folyamatokat.
  • Támogatja a szív és érrendszer egészségét.
  • Segít a PMS (premenstruációs szindróma) tünetein.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Segít a pattanásokon.

A kenderolaj egyik legfontosabb összetevője a szitoszterin és az arginin. Pontosabban, az arginin egy olyan aminosav, amely hozzájárul a szív és érrendszer egészségéhez, és az ebben az aminosavban gazdag élelmiszerek fogyasztásával jelentősen csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.

Konyhai olaj - mikor és hogyan kell használni?

A kenderolaj belső és külső használatra egyaránt alkalmas. Ezért számos kozmetikai krém része is, különösen azoké, amelyek minimálisra csökkentik a pattanások kialakulását és kezelését. Konyhai felhasználására összpontosítunk. A hangsúlyosabb íz mellett a fent említett tápértékekkel gazdagítja az ételt. Magát az olajat az olívaolajhoz hasonlóan leggyakrabban hidegen használják. Sütésre, főzésre nem jó használni, mert alacsony a füstpontja, ami azt jelenti, hogy alacsony hőmérsékleten égni kezd.

 

Mihez lehet kenderolajat adni?

  • A saláták remek ízűek, amelyek a kiváló íz mellett kellemes aromát is kapnak.
  • Remek módja a zöldségfélék (friss és sült) élénkítésére.
  • Sült burgonyát csepegtethetünk vele. Kenhető, pácokhoz vagy hideg levesekhez alkalmas.
  • Gyakran a zöldségturmixok része is.

Az a tény, hogy az olajat sötétben és hidegben kell tárolni a kenderolajjal, kétszeresen igaz, mert a fény a legfőbb ellensége. Ez a könnyű, amely felgyorsítja a zsírsavak reakcióját. Ezért mindig olyan olajat válasszunk, amely kellően védett a közvetlen fénytől sötét palackokban.

Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az étrend legyen változatos, a kenderolaj pontosan az, amivel diverzifikálhatod az étrendedet!

 

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!