BrainMax Pure olívaolajok

Valószínűleg sokat tudunk az olívaolaj fogyasztásának előnyeiről. Segít csökkenteni a koleszterinszintet [1], és megelőzi a szív és érrendszeri betegségeket [2,3]. Kiválasztásával, minőségével, feldolgozási típusaival és technológiai folyamataival kapcsolatban azonban még mindig sok kérdés merül fel, kezdve az olíva betakarításától egészen a kéznél lévő olívaolajig.

EVOO címke - mit jelent és milyen feltételekkel lehet megszerezni?

Az EVOO (extra szűz olívaolaj) a prémium olívaolajok egyik osztályozása. Ez az extra szűz olívaolaj megnevezése, és az olaj besorolása az olívaolaj feldolgozási módján alapul. Az extra szűz olívaolaj nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott színezéket, ízt vagy vitamint. Az EVOO olívaolajokat az olajbogyó zúzásával állítják elő, csak erővel, nem hővel vagy vegyszerekkel, ahogyan ez más, általánosan elérhető olívaolajoknál történik.

Az előállítás során a pépből először pép alakul ki, amelyből fokozatosan olajból, vízből és olívamaradékokból álló folyadék szabadul fel. A tisztított olajat ezután elválasztják az olívaanyag többi részétől, szűrik, majd extra szűz olívaolajként palackozzák. Az olaj nem haladhatja meg a 0,8% szabad zsírsavat ahhoz, hogy minőségi legyen. Ezért a jobb íz és tápérték elérése érdekében az olajat hideg extrakcióval kell feldolgozni.

kvalitni olivovy infografika brainmarket hu

Az EVOO az olívaolaj abszolút legmagasabb minőségi szintjét és egyben a legtisztább formáját képviseli, amelyet számos professzionális séf követ, különösen olyan országokból, mint Olaszország, Spanyolország és Görögország. Ők tartják az olívaolaj bölcsőjét, és egyben a legnagyobb termelői is. Az olívaolaj a mediterrán étrend szerves része, amely az egészséges táplálkozás kiváló példája.

Hogyan válasszunk minőségi olívaolajat?

  • A terméket extra szűz olívaolaj (EVOO) címkével kell ellátni, és az első hidegsajtolással kell elkészíteni.
  • Előnyben részesítse a sötét palackokba csomagolt olajokat, hogy ne romoljon el.
  • A minőségi olívaolajnak alacsony savtartalmúnak kell lennie - a minőségi olaj jellegzetes savassága <0,3, és minél magasabb a savasság, annál rosszabb a minősége. Az EVOO besorolás 0,8-ig engedélyezi a savasságot.

Miért válassza a BrainMax Pure termékcsalád prémium olajait?

1.) Hideg extrakció az első présből

Az első préselés azt jelenti, hogy az olajbogyót csak egyszer törték össze és préselték. Az első préselésből kivont olívaolaj a legmagasabb minőségű és tisztaságú. "Hidegen sajtolt" - azt jelenti, hogy az olajbogyó soha nem lép túl egy bizonyos hőmérsékletet a teljes préselési folyamat során. Az olajbogyó hidegen történő tárolása biztosítja a maximális minőséget. Minden fűtés gyengébb minőségű olajat eredményez. A BrainMax Pure prémium extra szűz olívaolaj extrahálása 17º-os, a BrainMax Pure Olive Oil DAILY pedig 27º-os hőmérsékleten történik.

 29757-7_brainmax-pure-olivove-oleje-aroma-infografika-brainmarket-hu

2.) Biogazdálkodás és időben történő betakarítás

Minden extra szűz olívaolajunk a spanyolországi Quesada, Huesa és Hinojares (Jaén) településekről származik. Nevezhetnénk Spanyolországot, és főleg ezeket a területeket kincsnek, mert ezeken a helyeken van elég nedvesség, amire az olajfáknak nagy szüksége van. Ez az egyik kulcsfontosságú tényező a minőségi olaj előállításában. És mit jelent valójában a korai betakarítás? Ez különbözik az olajfák termesztési országától és az olajfa fajtájától függően.

Minden fajnak megvan a maga meghatározott időszaka, amely magában az olaj ízében is tükröződik. Azt, hogy az olajbogyók ideálisan érettek-e, laboratóriumi elemzések határozzák meg, és az olajbogyók színe is szerepet játszik. A Picual fajtát a BrainMax Pure olívaolajokban használják, és szeptembertől decemberig szüretelik. Korábban a gazdák azt hitték, hogy a januári betakarítás több olajhoz juttatja őket. Azonban kimutatták, hogy az ilyen időzítés negatív hatással van az olaj minőségére.

A BrainMax Pure Premium olívaolajjal az olajbogyót betakarítják, és magát az olajat is kivonják szeptemberben és októberben. A BrainMax Pure Daily olajokhoz majd novemberben és decemberben. Azt kell mondani, hogy az olaj betakarításának és feldolgozásának időpontja 24 órán belül megtörténik. Ami a betakarítás napját is befolyásolhatja, az az időjárás. Ha esik az eső, a betakarítást el kell halasztani, mert az olajbogyó savanyúan reagál a nedvességre.

3.) Sötét üvegbe csomagolva

Fény, hő és levegő – ez az olívaolaj három ellensége. A BrainMax Pure olívaolajokat sötét palackokba csomagolják, hogy megakadályozzák a romlást. A sötét üveg ideális edény az olívaolaj tulajdonságainak megőrzésére.

Ez egy finomítatlan olaj, amely tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal. Nagy mennyiségű klorofillt is tartalmaz – egy természetes vegyszert, amelyet a növények fotoszintézishez használnak. Minél zöldebb az olaj, annál több klorofilt tartalmaz. Amikor az extra szűz olívaolajat napfény éri, a fény kölcsönhatásba lép a klorofillal, és kémiai reakciót hoz létre, amelyet fotooxidációnak neveznek. Ez a reakció destabilizálja az olajat és rontja annak általános minőségét.

 

polyfenoly_infografika_brainpedia_hu

4.) Egészségügyi hatások

Csak a minőségi olívaolaj felel meg egészségünk minden előnyének. A BrainMax Pure olívaolajok nagy arányban tartalmaznak polifenolokat (400 mg/kg felett), karotinoidokat, olajsavat (80% omega 9), E-vitamint (12 mg/100 ml) és klorofillt. A klorofill egyik figyelemre méltó tulajdonsága, hogy molekulája rendkívül hasonlít a vér hemoglobin molekulájához. A klorofill maga is elősegíti a vörösvértestek képződését.

Az olívaolajban található zsírsavak, különösen az olajsav, segítenek csökkenteni a káros LDL-koleszterinszintet és elősegítik a HDL-koleszterinszint növekedését. Emellett fokozzák az artériák értágulatát (vazodilatáció), és a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgálnak [1,2].

29757-6_olivovy-olej-brainmax-pure-obsah-brainmarket-hu 

5.) Biodiverzitás tanúsítás

A BrainMax Pure olívaolajok OLIVARES VIVOS pecséttel büszkélkedhetnek – ez a legfontosabb európai projekt az olajfaliget biológiai sokféleségének megőrzésére. Mi van e pecsét mögött? Ez azt jelenti, hogy a területeken kimutatták az eredeti állat- és növényfajok helyreállítását. Nemcsak az olajfákról gondoskodunk, hogy a legjobb gyümölcsöket hozhassák, hanem támogatjuk az olajfaligetekben élő állatok és növények sokféleségét is, ami az ökoszisztéma elengedhetetlen része. Ezenkívül a művelés javítja a talaj minőségét és mérsékli az éghajlatváltozást.

6.) Savasság vagy savasság

Az olaj az olívabogyóban trigliceridek formájában található meg. A triglicerid molekula három zsírsavból áll, amelyek glicerinhez kötődnek. A savasság növekedése akkor következik be, amikor az oxidatív folyamatok következtében a triglicerid molekula a három szabad zsírsavra és az ezeket alkotó glicerinre bomlik. A savanyúságra érdemes odafigyelnünk a választásnál. Ez az olívaolaj minőségének alapvető mutatója. Százalékban van kifejezve, és így a szabad zsírsavak arányát fejezi ki az olaj teljes mennyiségében. Minél alacsonyabb a savasság, annál jobb az olaj minősége.

Ne gondolja azonban a savasságra úgy, mint valamire, amit ízről lehet felismerni. Amikor erről a savasságról beszélünk, nem érzékszervi tulajdonságokra gondolunk (melyek kimutatható érzékszervek), hanem ez egy laboratóriumban értékelt minőség. Az olajbogyó betakarításának és feldolgozásának gondosan ellenőrzött folyamata biztosítja a lehető legalacsonyabb savasságot.

 brainmax_pure_olivove_oleje_infografika_brainmarket_cz_v2_(1)

7.) Olajbogyó fajta

Picual - ez az olajbogyó változata, amelyből a BrainMax Pure olívaolaj készül, és egyben az egyik legelterjedtebb olajfafajta a világon. Ez a spanyol fajta aromájáról és intenzív ízéről híres. Az enyhe keserűség, amit érez, a polifenolok (antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni sejtjeinket az oxidatív károsodástól) magas arányát és a kiváló minőséget jelzi.

A szakértők a Picualt tartják az egyik legjobb fajtának. Ez az oka annak is, hogy ez a fajta olyan népszerű Spanyolországban. Enyhén kesernyés, gyümölcsös íze mellett gazdag zöld színe van. Az olajat nagy stabilitása (oxidációs ellenállása) miatt értékelik, amelyet a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállás is jellemez. Ezért az olaj hőkezelésre is alkalmas.

A Picual olívaolaj másik fontos tulajdonsága a magas olajsavtartalom, amely meghaladja lipidprofiljának 80%-át. Ennek köszönhetően a többszörösen telítetlen savak alacsony tartalmával együtt a Picual olívaolaj az egyik legstabilabb oxidáció és avasodás szempontjából.

8.) A világ legjobb olívaolajának nyertese

2014 és 2020 között aranyérmet nyert a legnagyobb és legrangosabb NYIOOCWorld versenyen a világ legjobb olívaolajai között. 2017 és 2020 között megnyerte a BIOL versenyt a világ legjobb BIO olívaolaja kategóriában. Egyértelmű, hogy az olívabogyóból itt csak a legjobb jött ki és BIO minőségben is!

BrainMax Pure olívaolaj vs. általánosan elérhető extra szűz olívaolajok

Az általánosan beszerezhető olívaolajoknál a gyártó általában nem is adja meg a származási régiót, a konkrét fajtát, amelyből az olívaolaj készül, és a feldolgozás módját sem találja ott. Az extra szűz olívaolajokról, amiket általában a boltban lehet kapni, általában nem kapsz ilyen információkat. Minden információ az olaj származási országával végződik. Nem ritka, hogy az ilyen olajok különböző fajtákat kevernek össze, akár két különböző országból is. Ez persze a minőség és az íz rovására megy.

 olivaolaj

A BrainMax Pure extra szűz olívaolajnak tiszta savtartalma van, és egy meghatározott terület Spanyolországban, ahonnan származik, és amely jelentős hatással van a minőségre. Ezen kívül felsoroljuk, hogy milyen fajtából készül az olaj, és a BrainMax Pure termékcsalád minden olaja rendelkezik BIO minőségi tanúsítvánnyal.

 

Mire jó a BrainMax Pure olívaolaj?

Javasoljuk, hogy a BrainMax Pure Premium-ot válassza salátákhoz, tésztákhoz vagy bármely olyan ételhez, amelyet már nem melegít, és nem esik további hőkezelésen. Az extrakciós eljárások és az olívafajták miatt ez az olívaolaj nagyon ritka és egészséges anyagokban gazdag, ezért érdemes a hidegkonyhában hasznosítani tulajdonságait, vagy a már elkészített hőkezelt termékeket ízesítni.

A BrainMay Pure Daily mindennapi használatra alkalmas meleg és hideg ételek készítéséhez, mivel magas, akár 210 °C-os füstpontja is van. Alkalmas grillezésre, pácokhoz, szószokhoz, mártogatósokhoz, pirításhoz, sütéshez, sütéshez, salátákhoz és levesekhez.

1827-2 

Gyakran ismételt kérdések az olívaolajjal kapcsolatban

Mennyi a BrainMax Pure olívaolajok minimális eltarthatósági ideje?

Az olívaolaj nem romlandó termék. Ha a címkén feltüntetett dátum után veszi be, nem jelent egészségügyi kockázatot. Idővel azonban elveszíti egyedi tulajdonságait. Ezért a felbontott üveget 6 hónapon belül fel kell használni.

Önthetek olajat más edényekbe?

Semmilyen kezelést és túlcsordulást nem javasolunk. Az oxigén káros az olívaolajra, akárcsak a fény. Ezért az olajainkat sötét üvegekbe csomagoljuk. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az olívaolaj szeret idegen aromákat vagy szagokat átvenni, így más edényekbe öntve az olívaolaj illatát is ronthatja.

Hogyan tároljuk az olívaolajat?

Az olívaolaj optimális tárolási hőmérséklete 12 és 18 °C között van, ezért fontos, hogy az olívaolaj megfelelő távolságban legyen a konyhában előforduló hőforrásoktól. Nem szükséges hűtőbe tenni, de hűvös helyen kell lennie (hasonlóan a borhoz).

Az extra szűz olívaolaj hő hatására elveszíti tulajdonságait?

Igen, hevítés hatására minden olaj elveszti tulajdonságait. Egészségügyi szempontból ideális, ha alacsony hőmérsékleten főzzük az ételeket, és mindig kerüljük a füstöt. Amikor az olaj füstölni kezd, az azt jelenti, hogy megég, ami nem tesz jót az egészségünknek. Az érzékszervi tulajdonságok maximalizálása érdekében ideális, ha a hőmérséklet nem haladja meg a 70°-ot. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál egészségesebben marad meg az olaj. Az olívaolajat (a többi olajhoz hasonlóan) soha nem szabad felmelegíteni, hogy füst keletkezzen. Jelenleg aldehideket termel, amelyek számos betegség kialakulását elősegítik.

Milyen savasságúak a BrainMax Pure olívaolajok?

2 bio olívaolajat kínálunk: Prémium, melynek savtartalma 0,11, a Daily pedig 0,14.

Lehet olcsó az extra szűz olívaolaj?

A valóság az, hogy gyakorlatilag lehetetlen jó minőségű olívaolajat találni viszonylag alacsony áron. A minőségi olajpalackok mögött igényes begyűjtés, technológiai eljárások, tárolás és villámgyors szállítás hosszú folyamata húzódik meg. Mindezeknek a tényezőknek ára van. Vagyis egy üveg minőségi olívaolajon nem érdemes spórolni.

Következtetés

Az olívaolaj beceneve folyékony arany. Évezredek óta ez volt a mediterrán étrend alapja, története az ókori Görögországba és Rómába nyúlik vissza. Ezért valószínűleg nem véletlen, hogy a mediterrán étrend a szakértők szerint az egyik legegészségesebb. A Földközi-tenger ad otthont a világ egyik leghosszabb ideig élő populációjának is. Ezeknek az embereknek a tipikus étrendje elegendő egészséges zsíron alapul. olívaolaj, hal és dió. Az olívaolaj nem hiányozhat konyhánkból.

Fordította: Richard Maceček

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!