A kakaót előállító kakaóbab a Theobroma kakaó gyümölcse, amely görögül "istenek étele". És nem csoda. Közép- és Dél-Amerikában a kakaót nagyra értékelték az eredeti lakosok. Már 3000 évvel ezelőtt a kakaót élelmiszerként, gyógyszerként vagy akár pénznemként használták. A mai napig vannak olyan törzsek, amelyekben a kakaót szent italként értékelik. A kakaó a legnagyobb növényi vasforrás. A kakaó azonban a vas mellett magnéziumot is tartalmaz, amely ásványi anyag fontos a szív- és érrendszerünk számára, és segít átalakítani a glükózt energiává. Ezen kívül kakaó nagyszerű szerotonin, triptofán, tirozin és fenil-etil-amin forrás. Ezek a neurotranszmitterek kellemes érzésekkel társulnak, sőt enyhíthetik a szorongást és a depressziót.
A bio kakaó több mint 40-szer több antioxidánst tartalmaz, mint az áfonya! Elképesztő ORAC-pontszáma 98 000/100 g, összehasonlítva a 2400 áfonyával. Az ORAC-pontszám azt méri, hogy az antioxidánsok képesek felszívni a szabad gyököket (amelyek környezetünk szennyezéséből és toxinjaiból származnak), amelyek sejt- és szövetkárosodást okoznak.