Tej és víz kefir

Bizonyára ismeri a kombuchát és a kefirt. A maximális egészségügyi előny érdekében azonban ezeknek az italoknak a lehető legfrissebbnek kell lenniük. A cikkben bemutatunk kétféle kefirt, azok elkészítését és elmagyarázzuk, miért olyan fontosak számunkra a fermentált ételek. 

Erjesztett italok, mint az egészség kulcsa

Az alkoholos erjesztés olyan folyamat, amelyben az élesztő a cukrokat alkoholra és szén-dioxiddá bontja. Italok, például sör és bor készítésére használják . A tejsavas fermentáció viszont az a folyamat, amelynek során a tejbaktériumok a cukrokat tejsavvá alakítják. Ezt olyan élelmiszerek előállításához használják fel, mint a valamint tartósításra is és az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítása. fermentált zöldségek és gyümölcsökakefir, joghurt, sajt

A tej és vízkefir két különböző erjesztett ital, amelyek jótékony egészségügyi tulajdonságaik miatt egyre népszerűbbek. A kefir mindkét formája erjesztési folyamatot használ a probiotikumokban gazdag ital előállításához, de mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemzői és elkészítése. A tejkefir egy hagyományos kaukázusi ital, amelyet tehén, kecske vagy juhtej kefirszemek felhasználásával történő erjesztésével állítanak elő. Ez a "tudja" nem valódi szemek, hanem baktériumok és élesztőgombák szimbiotikus kultúrája (SCOBY).

Kefír (1) HU

A tejkefir fermentációja akkor megy végbe, amikor a kefirszemekben lévő baktériumok a tejben lévő laktózt tejsavvá változtatják, ami kefirt ad. jellegzetes csípős íze. A kefirszemek élesztőt is tartalmaznak, amely szén-dioxidot és más, az ízt befolyásoló anyagokat termel.

A vizes kefir erjesztése során sokféle tejsavbaktérium található a szemekben, amelyek elfogyasztják a vízben lévő cukrot és tejsavat termelnek. A vizes kefir szemek különböző típusú élesztőket is tartalmaznak, amelyek a cukorból szén-dioxidot és alkoholt képeznek, ami a kefir pezsgését adja. és jellegzetes ízre. Bár a tejben és a vízben lévő kefir mikroorganizmusai gyakran egyeznek, mindegyik típusnak megvannak a maga sajátosságai, és eltérő feltételeket igényel az optimális fermentáció. Például a tejkefir alacsonyabb erjesztési hőmérsékletet igényel, mint a vízkefir.

Készítmény:

  1. Az erjedés kezdete: A kefirszemeket tejbe helyezik, és szobahőmérsékleten 24–48 órán keresztül erjesztik.
  2. Erjedés: Az erjedés során a kefirszemekben lévő mikroorganizmusok laktózt (tejcukrot) metabolizálnak, és tejsavat, etanolt és szén-dioxidot termelnek, ami besűríti a tejet és létrehozza a jellegzetes csípős ízt. íze.
  3. Kikészítés: Az erjedés után a szemeket leválasztják a tejkefirről, és újra felhasználhatók.

Víz kefir

A vízkefir, más néven "tibicos" a tejkefir könnyebb és frissítő alternatívája, amelyet cukoroldat vizes kefirszemekkel való erjesztésével állítanak elő.

Készítmény:

  1. Az erjedés kezdete: A vizes kefirszemeket összekeverik víz és cukor oldatával, néha szárított gyümölcs hozzáadásával a további tápanyagok és ízek érdekében.
  2. Erjedés: A tejkefirhez hasonlóan a szemekben lévő mikroorganizmusok erjesztik a cukrot, és különféle savakat, alkoholokat és szén-dioxid-gázt termelnek.
  3. Kifejezés: Az általában 24-48 óráig tartó erjedés után a szemek szétválnak, és az ital fogyasztásra kész.

Kefir

Egészségre és mikrobiomára gyakorolt ​​hatás

A kefir a bélrendszerre és az általános mikrobiómára gyakorolt ​​jótékony hatásáról ismert. Sokféle probiotikumot tartalmaznak, amelyek élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva támogatják a gazdaszervezet egészségét azáltal, hogy javítják a bél mikrobióma egyensúlyát.

A kefir különféle hasznos baktérium- és élesztőtörzseket tartalmaz, amelyek segíthetnek az egészséges bélflóra fenntartásában, támogatják az emésztést és erősítik az immunrendszert.

Az emésztés és a bélrendszer egészségének javítása: A kefir rendszeres fogyasztása segíthet az emésztési problémák, például a puffadás, a székrekedés vagy az irritábilis bél szindróma esetén. A kefirben lévő probiotikumok szintén segíthetnek a bél mikrobiómának helyreállításában az antibiotikumos kezelés után.

Immunfunkció: Az egészséges bél az erős immunrendszer kulcsa. A kefir támogathatja az immunitást azáltal, hogy javítja a bél mikrobióma egyensúlyát és sokféleségét.

Kopie návrhu Kefir

Ön is szeretne kefirt készíteni?

Bármikor elkészítheti a kefirt saját maga is kényelmesen otthonából, csak kefirszemekre van szüksége, és ízlése szerint választhat víz- vagy tejkefirt. Először a szemek aktiválódnak, majd csak egy kis türelem kell hozzá. :) Hogy néz ki az egész folyamat, azt a videóban láthatjátok.

 

Következtetés

Mind a tej, mind a vízkefir értékes probiotikumforrás és számos egészségügyi előnnyel járhat, különösen a bélrendszer és a mikrobiom szempontjából. Mindkét típusú kefir viszonylag könnyen elkészíthető, és nagyszerű módja lehet az erjesztett élelmiszerek étrendjének. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kefir kis mennyiségben tartalmazhat alkoholt és laktózt, így nem mindenkinek való, különösen a tejallergiásoknak, vagy a tejkefir esetében laktózérzékenyeknek.