Erős immunitás a természet segítségével. Hogyan kerüljük el a megfázást és a légúti betegségeket?

Általában úgy érezhetjük, hogy egyszerűen nem tudjuk befolyásolni az immunitásunkat. De ez nem igaz. Nagymértékben szabályozhatja, hogyan reagál a szervezete, ha találkozik valakivel, aki megfázott vagy beteg. Nem biztos, hogy a szervezet megakadályozza-e a vírus bejutását, de a betegség vagy a megfázás lefolyását több dologgal biztosan befolyásolhatja. A cikkben bemutatunk néhány dolgot, amelyek segíthetnek a nyálkahártya immunitásának és a szervezet általános védekezőképességének erősítésében.

1.) Gyömbér

A gyömbér immunerősítő tulajdonságairól ismert , így népszerű természetes összetevője a megfázás és más gyakori betegségek elleni küzdelemnek . Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a shogaol, zingeron és gingerol , amelyek gyulladáscsökkentő anyagokként hatnak a szervezetben. 1,2,3

A gyömbérben található vegyületek segítenek:

 • gyomorpanaszok
 • emésztést segítő szerként
 • felső légúti fertőzés
 • gyulladás okozta fájdalom
 • segít a gombás fertőzések leküzdésében
 • vércukorszint szabályozás

2.) Oregánó

Az oregánót főként a konyhából ismerjük, de megfázás esetén az oregánóolaj hatékony elsősegély a torokfertőzés terjedésének megállításában Vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően ezt megteheti . Főleg a fertőzés kezdetén nem hiányozhat az oregánóolaj.

 • természetes antioxidáns forrás 
 • a felső légutak nyálkahártyájának közvetlen védelme
 • antivirális és antibakteriális tulajdonságok
 • gyulladáscsökkentő hatások

3.) Béta-glükánok

A béta-glükánok természetes poliszacharidok, amelyek számos élelmiszerben megtalálhatók, például zabpehelyben, gombában, élesztőben és bizonyos gabonafélékben , és egészségünkre gyakorolt ​​pozitív hatásaikról ismertek. A béta-glükánok segítik az immunrendszer erősítését azáltal, hogy aktiválják a makrofágoknak nevezett fehérvérsejteket , amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőzések és az idegen anyagok elleni küzdelemben .

4.) Fekete bodza

A fekete bodzát bódító és erős illatú cserjeként ismerjük. De tudtad, hogy a bodza bizonyítottan hatással van az immunrendszerünkre?  A vizsgálatot Norvégiában, az 1999-2000-es influenza szezonban végezték, és 60 olyan 18-54 éves beteget vontak be, akiknél legalább 48 órán keresztül influenza vagy megfázás tünetei voltak . Ezeket a betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport bodzaszörpöt, míg a másik placebót kapott. Mindkét szirupot naponta négyszer vették öt napon át.

A tanulmány eredményei figyelemre méltóak voltak. A bodzaszörpöt szedő betegek átlagosan négy nappal hamarabb enyhültek az influenza tünetei, mint a placebo csoport. Ezenkívül ezeknek a betegeknek kevesebb további gyógyszerre volt szükségük a tünetek enyhítésére 4.5

7 látek, kterými posílit imunitu

5.) Kurkuma

A kurkumát, amely fő bioaktív vegyületéről, a kurkuminról ismert, antioxidáns tulajdonságai miatt értékelik. A fő  bioaktív anyag, a kurkumin pozitívan hat az immunrendszerre, különösen a T-sejtekre és a B-sejtekre . Ezenkívül kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, ami kulcsfontosságú tényező az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában.

6.) Oregánó

Tudja, hogy az oregánó kivonat elsősegélyként szolgál a fertőzés terjedésének megállítására a torokban ? Igen! Vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően ezt megteheti . Főleg a fertőzés kezdetén, amikor időt játszunk, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, az oregánóolaj se hiányozzon, hogyan lehet gyorsan megfordítani egy légúti betegség kezdetét.

7.) D3-vitamin

A D-vitamin támogatja az immunrendszert és küzd  a káros baktériumok és vírusok ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a D3-vitamin napi vagy heti pótlása, különösen a hiányos betegeknél, csökkenti az  akut légúti fertőzések  kockázatát , vagy hozzájárul  a tünetek enyhítéséhez.  Tanulmányok szerint  a magas szélességi körök és a téli szezon  a D-vitamin-hiány kockázati tényezője, ami  az influenza és más légúti megbetegedések megnövekedett előfordulását  vonja maga után. 6

A vér normál D-vitamin szintje általában a következő tartományban mozog:

 • normál D-vitamin szint 50-125 nmol/L 
 • elégtelen mennyiségű D-vitamin szint - 20-50 ng / ml.

Egy közelmúltbeli globális felmérés kimutatta, hogy az emberek 15,7%-a D-vitamin-hiányos. A Ti D-vitamin szintje 30 nmol/l alatt volt, ami jelentős hiányt jelez A világ lakosságának csaknem fele (47,9%) 50 nmol/l alatt volt , ami az elégtelen D-vitamin szintre utal , különösen az év hidegebb évszakaiban.  Megállapították, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek D-hipovitaminózist, mint a nők, és a D-vitamin szintjében szezonális ingadozásokat figyeltek meg .

8.) Echinacea

 

Az echinaceát (csehül Třapatka lila ) az immunitást erősítő természetes hatása miatt értékelik. Antioxidánsokban gazdag , és olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben.
 • támogatja az immunrendszert
 • segít megelőzni és lerövidíteni a megfázás időtartamát
 • természetes gyulladáscsökkentő hatása van 
Kiderült, hogy az echinacea szedése 35%-kal csökkentheti a megfázás kockázatát , és ha a megfázás első tüneteire veszi be, lerövidíti a betegség időtartamát. 8,9
 
Immunizer

9.) Olajfalevél kivonat

 • Antioxidáns hatások: Az olívalevél kivonat polifenolokat, például oleuropeint tartalmaz, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni az immunrendszer sejtjeit a szabad gyökök károsodásától és javíthatják működésüket. 10

 • Gyulladáscsökkentő hatások: Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az olívalevél kivonat gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyulladás hatással lehet az immunrendszerre, így a gyulladás csökkentése pozitív hatással lehet az általános immunitásra.

 • Immunrendszer támogatása: Vannak arra utaló jelek, hogy az olívalevél-kivonat erősítheti az immunrendszert azáltal, hogy javítja a fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében.

 • Antimikrobiális hatások: Az olívalevél kivonatában található oleuropeint antimikrobiális tulajdonságokkal hozták összefüggésbe, amelyek segíthetnek a fertőzések leküzdésében és az immunrendszer támogatásában.

 

Halusková Veronika

 

1. OZKUR, Mehtap, Necla BENLIER, Işıl TAKAN, et al. Ginger for Healthy Ageing: A Systematic Review on Current Evidence of Its Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Anticancer Properties. 2022.

2. YÜCEL, Çiğdem, Gökçe Şeker KARATOPRAK, Özlem BAHADIR AÇIKARA, Esra Küpeli AKKOL, Timur Hakan BARAK, Eduardo SOBARZO-SÁNCHEZ, Michael ASCHNER a Samira SHIROOIE. Immunomodulatory and anti-inflammatory therapeutic potential of gingerols and their nanoformulations. 2022.

3. MASHHADI, Nafiseh Shokri, Reza GHIASVAND, Gholamreza ASKARI, Mitra HARIRI, Leila DARVISHI a Mohammad Reza MOFID. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. 2013.

4. ZAKAY-RONES, Z, E THOM, T WOLLAN a J WADSTEIN. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. 2004.

5. WIELAND, L. Susan, Vanessa PIECHOTTA, Termeh FEINBERG, Emilie LUDEMAN, Brian HUTTON, Salmaan KANJI, Dugald SEELY a Chantelle GARRITTY. Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review. 2021.

6. MARTINEAU, Adrian R, David A JOLLIFFE, Richard L HOOPER, Lauren GREENBERG, John F ALOIA a Peter BERGMAN. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. 2017.

7. SPIRO, A a J L BUTTRISS. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. 2014. 

8. DAVID, Sholto a Rebecca CUNNINGHAM. Echinacea for the prevention and treatment of upper respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. 2019.

9. MELCHART, D, K LINDE, F WORKU, R BAUER a H VAGNER. Immunomodulation with echinacea - a systematic review of controlled clinical trials. 1994.

10. KATSOULIERIS, Elias N. The olive leaf extract oleuropein exerts protective effects against oxidant-induced cell death, concurrently displaying pro-oxidant activity in human hepatocarcinoma cells. 2016.