Ashwagandha – hatalom Indiából

Az Ayurveda, mint az indiai orvoslás hagyományos formája évszázadok óta létezik, de sajátos egészségfejlesztő gyógynövényei csak az utóbbi években váltak ismertté a nyugati világban. Az ájurvédikus gyógyászat legerősebb gyógynövényei közé tartozik az Ashwagandha , amelyet a fiatalító tulajdonságokkal rendelkező gyógynövények közé sorolnak. Az Ayurveda szerint testünk abból áll, amit megeszünk. Ez azt jelenti, hogy az általunk bevitt tápanyagok energiává, majd sejteket, szöveteket és szerveket alkotó információkká alakulnak. 

Mi az Ashwagandha?

Az ashwagandha  (Withania somnifera), más néven "indiai ginzeng" vagy "téli cseresznye" valószínűleg a valaha volt legtöbbet kutatott adaptogén növény, és több mint 2500 éve használják az ájurvédikus gyógyászatban. Robusztus, magas és alacsony hőmérsékletet (40-10 °C) is túlélő, 1500 méteres tengerszint feletti magasságban növő növény, több okból is a leggyakrabban használt gyógynövény.  Más adaptogén növényekhez hasonlóan segíti a szervezet homeosztázisának fenntartását (azaz az állandó belső környezet egyensúlyának fenntartását), még erős fizikai és érzelmi stressz pillanataiban is. Segít a szorongásban és támogatja az immunrendszert is . Ez az erős gyógynövény hihetetlen eredményeket mutatott a kortizolszint csökkentésében és a pajzsmirigyhormonok kiegyensúlyozásában. Indiában betegségek után az immunrendszer erősítésére használják  . 

Mik azok az adaptogén növények?

Az adaptogének olyan gyógynövények csoportja, amelyek segítenek a szervezetnek megbirkózni a stresszel.  Fokozott stressz (fizikai, pszichológiai vagy érzelmi) idején az adaptogének segítenek normalizálni a fiziológiai folyamatokat a szervezetben, és segítik a megfelelő alkalmazkodást.  Emellett képesek növelni mind a fizikai, mind a szellemi állóképességet. Manapság ezek a gyógynövények reneszánszukat élik, mivel stresszt élünk át, amelyet alvászavarok, szorongás, depresszió, vagy akár fizikai megnyilvánulások, például remegés és gyomorrontás révén veszünk el. 

 

Bár főként az Ashwagandha gyökereit használják, a növény más részei is hasznosak. Használják a leveleket, amelyek bár keserű ízűek, vasban igen gazdagok, vérszegénység vagy nagyobb vérveszteség esetén meggyengülnek. A levelekből készült gyógytea energia tonikként szolgál, amely enyhíti a lázat és a fájdalmas duzzanatot. Többek között a virágokat is felhasználják, amelyek vízhajtó és a gyökérhez hasonlóan afrodiziákum tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az Ashwagandha szteroid laktonokat tartalmaz, például withanolidokat, kolin alkaloidokat és aminosavakat. Ezek a kulcsfontosságú fitokémiai összetevők adják egyedülálló egészségjavító tulajdonságait.

Több mint 200 tanulmányt végeztek az Ashwagandha előnyeiről, beleértve a következőket:

 • Javítja a pajzsmirigy működését
 • Csökkenti a mellékvese fáradtság tüneteit
 • Csökkenti a szorongást és a depressziót
 • Csökkenti a stresszt
 • Növeli a fizikai állóképességet és az állóképességet
 • Csökkenti az agysejtek degenerációját
 • Stabilizálja a vércukorszintet
 • Csökkenti a koleszterin szintet
 • Lassítja az agysejtek degenerálódását
 • Optimalizálja a vércukorszintet
 • Támogatja az immunrendszert
 • Segít a szexuális zavarok és a meddőség kezelésében
 • Javítja a hormonális egyensúlyt

1.) Támogatja a pajzsmirigy működését

Az ashwagandha segíthet a pajzsmirigy alulműködésében (a pajzsmirigy csökkent képessége elegendő hormon előállítására). Az alulműködéssel küszködő emberek milliói számára az Ashwagandha hatékony megoldás lehet. [1] Míg a pajzsmirigy-rendellenesség tüneteinek (lassú anyagcsere, súlygyarapodás, fáradtság, a végtagok elégtelen vérellátása) kezelése rövid távon fontos, a hosszú távú megoldás elsősorban az okok kezelése. A pajzsmirigy diszfunkciója mögött gyakran a stressz áll. Az ashwagandha segíthet a szervezetnek megbirkózni a stresszel, és egyedülálló tulajdonsága, hogy növeli fizikai és mentális ellenállásunkat. 

2.) Enyhíti a mellékvese fáradtságát

A mellékvesék olyan endokrin mirigyek, amelyek felelősek a hormonok, különösen a kortizol és az adrenalin felszabadításáért a stressz hatására.  Ha a mellékvesék túlterheltek a túlzott érzelmi, fizikai vagy mentális stressz miatt, ez a mellékvese-fáradtságnak nevezett állapothoz vezethet.  Amikor a mellékvesék kimerülnek, más hormonok működését is megzavarhatja a szervezetben, beleértve a tesztoszteront és a progeszteront is, amelyek meddőséget és alacsonyabb DHEA-szintet okozhatnak, amely hormon a hosszú élettartamhoz kapcsolódik.  A kutatások azt mutatják, hogy az Ashwagandha hasznos lehet a mellékvese működésének támogatásában és a mellékvese fáradtságának leküzdésében.

3.) Küzd a stressz és a szorongás ellen

A szorongás az emberek növekvő csoportjának egyik leggyakoribb problémája. A szorongásos rendellenességek súlyossága az enyhétől a nagyon súlyosig terjedhet.  Az ashwagandha egyik legismertebb előnye, hogy természetes szorongásoldóként hat.  Egyes embereknél  a szervezet kortizolszintje krónikusan magas, ami rendkívül magas vércukorszinthez vezet, és növeli a zsírraktározást a hasi területen.  Ilyen esetekben az Ashwagandha segíthet a kortizolszint optimalizálásában.

 Egy 2009-es , a PLOS One- ban közzétett tanulmányban  az Ashwagandha   mellékhatások nélkül hasonlítható össze az általánosan elérhető gyógyszerekkel, a lorazepammal és az imipraminnal  Egy 12 hetes kontrollos vizsgálatban 75 szorongásos résztvevőt két csoportra osztottak.  Az első csoport táplálkozási tanácsadást, mélylégzés-lazító technikákat, standard multivitaminokat és 300 milligramm Ashwagandhát kapott naponta kétszer. A másik csoport  pszichoterápiát, mélylégzés-lazító technikákat és placebót kapott naponta kétszer.  Amikor 12 hét után megmérték a szorongásos szintet, az Ashwagandhát kapó csoport szorongásos pontszáma 55%-kal, a pszichoterápiás csoport pontszáma pedig 30,5%-kal csökkent. [2]

1

4.) Erősíti az immunrendszer működését

Mivel az ashwagandha adaptogén növény, csökkentheti a stresszt, és ezáltal erősítheti immunrendszerünket [3], beleértve a gyulladás csökkentését a szervezetben. Ezenkívül képes támogatni a gyulladásgátló környezetet azáltal, hogy elnyomja a gyulladást elősegítő citokineket.  Így ez az adaptogén gyógynövény hasznos eszköz lehet különféle gyulladásos betegségek kezelésében. 

5.) Növeli az állóképességet és az állóképességet

A tanulmányban a kutatók  ashwagandhát szedő csoportokat hasonlították össze a nem szedő csoportokkal. Az a csoport, amely az ashwagandhát szedte, majdnem kétszer akkora állóképességgel bírt a fizikai aktivitás során!  A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ashwagandha gyulladáscsökkentő tulajdonságai és stresszoldó tulajdonságai tökéletes gyógynövénysé teszik az atlétikai teljesítmény fokozására. [4]

6.) Segít növelni az izomerőt

Az ashwagandha talán legmeglepőbb előnye az, hogy képes növelni az izomtömeget és az erőt.  Emiatt hasznos eszköz lehet azok számára, akik minden szabadidejüket testmozgásnak és más mozgásformáknak szentelik. Az Ashwagandha izomtömeg-növekedésre kifejtett hatását egy tanulmányban vizsgálták, amelyben fiatal férfiak 300 mg Ashwagandha kivonatot vagy placebót kaptak naponta kétszer 8 héten keresztül. Az Ashwagandhát szedő csoport ereje és izomtömege jelentősen növekedett. [5]

7.) Segít javítani a szexuális funkciót

Az ájurvédikus gyógyászatban az Ashwagandhát természetes afrodiziákumként  használják  a szexuális diszfunkció javítására , mivel fokozza a véráramlást, ezáltal szexuális stimulánsként hat. Ezenkívül a tesztoszteronszint növelésére is használják.  A férfiak életkorának előrehaladtával a tesztoszteron termelése jelentősen csökken a szervezetben. Valójában 30 éves kor után a férfiak tesztoszteronszintje évente 0,4-2%-kal csökken. Ennek a veszteségnek a tünetei a hajhullásban, az izomvesztésben és a szexuális diszfunkcióban jelentkezhetnek. Ezenkívül  az Ashwagandha segíthet a férfiak termékenységének javításában.  [6, 7]  

Az Ashwagandha azonban a nők számára is érdekes. A  BioMed Research International folyóiratban közzétett kísérleti tanulmányban 50 egészséges nő szexuális funkciójának javítása érdekében napi kétszer 300 milligramm Ashwagandha gyökérkivonat bevételének hatásait  vizsgálták  nyolc héten keresztül. Azt találták, hogy az Ashwagandhát szedő csoport szignifikánsan nagyobb szexuális funkciójavulást mutatott, mint a placebót szedő nők csoportja. [8] 

8.) Csökkentheti a vér triglicerid- és koleszterinszintjét

Az Ashwagandha javíthatja szívünk egészségét azáltal, hogy jelentősen csökkenti a triglicerideket (apró zsírrészecskéket, amelyek felhalmozódhatnak az artériákban, és szív és érrendszeri betegségeket okozhatnak) és a koleszterinszintet .  Ennek az az oka, hogy az Ashwagandha olyan természetes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek ideálissá teszik a vérzsírok csökkentésére. Az Ashwagandha rendszeres fogyasztása megőrizheti szívének egészségét és megelőzheti a  szívroham esélyét. 

9.) Egészségesebb bőr és haj

Az Ashwagandha nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz , amelyek küzdenek az öregedés jelei, például a ráncok ellen. Alkaloidokat is tartalmaz, amelyek az idegrendszerre hatnak, hogy csökkentsék a szorongást és a stresszt, ami viszont közvetlen hatással van bőrünk és hajunk egészségére. Az Ashwagandha támogatja a DHEA-t, amely mind a tesztoszteron, mind  az ösztrogén előfutára .  Serkenti a létfontosságú fehérjék termelődését az egészséges bőr hidratálása érdekében. A DHEA és az ösztrogén segít megőrizni a bőr fiatalságát azáltal, hogy serkenti a kollagéntermelést és növeli a bőr természetes zsírtartalmát.  Csökkenti a kortizolszintet és megakadályozza a bőr stressz okozta öregedését is. 

10.) Csökkenti a menopauza tüneteit

Az Ashwagandha segít a menopauza tüneteinek kezelésében azáltal, hogy közvetlenül stimulálja a központi idegrendszert. Mint említettük, ez egy adaptogén, amely csökkenti a kortizolszintet, ezért alkalmas a menopauzás nők számára, akik érzelmileg sérülékenyebbek ebben az időszakban. Ezenkívül az Ashwagandha enyhítheti a kellemetlen tüneteket, beleértve a hőhullámokat vagy az alvászavarokat. 

Az Ashwagandha képes leküzdeni a stresszt, segít növelni mind a mentális, mind a fizikai ellenállást és állóképességet, de nem árt megjegyezni, hogy használata nem azonos a hagyományos kezeléssel, amit szinte azonnal érezhetsz. Az Ashwagandha esetében 6-8 hét ajánlott, hogy érezze teljes hatását. 

Hogyan termesztik a BIO Ashwagandhát?

 1. Vetőmag kiválasztása: Az Ashwagandha termesztése a bio, vegyszerrel nem kezelt magvak vagy palánták ellenőrzött és tanúsított forrásokból történő kiválasztásával kezdődik. A magokat olyan növényekből kell beszerezni, amelyeket nem módosítottak genetikailag.

 2. Talaj-előkészítés: Az Ashwagandha a legjobban jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajban fejlődik. A talajt előzetesen elő kell készíteni, ami magában foglalja a gyomlálást és az esetleges komposzt vagy más szerves trágya kijuttatását.

 3. Ültetés: A magvakat vagy palántákat a kijelölt helyekre ültessük, a növények között elegendő hely legyen. Az ashwagandha növényeknek helyre van szükségük a növekedéshez és a terjedéshez.

 4. Öntözés és műtrágyázás: Az Ashwagandha rendszeres öntözést igényel, különösen száraz időszakokban. A szerves trágyázás szerves trágyával vagy komposzttal az előnyben részesített módszer az ökológiai normák fenntartására.

 5. Kártevők és betegségek elleni védekezés: Biotermesztésben vegyszeres növényvédő és gyomirtó szerek használata tilos. Ehelyett természetes növényvédelmi módszereket alkalmaznak, mint például a növényvédelem és a természetes riasztószerek használata.

 6. Betakarítás és szárítás: Az Ashwagandhát akkor takarítják be, amikor a gyökerek éretté válnak. A gyökereket gondosan kiássák, megtisztítják és napon vagy árnyékos helyen szárítják, hogy megőrizzék a hatóanyagok minőségét.

 7. Ökológiai termelési tanúsítvány: Az ashwagandha biotermékként való megjelöléséhez szigorú ökológiai szabványoknak kell megfelelni, és a termesztési folyamatot egy ökológiai gazdálkodó szervezetnek kell igazolnia és tanúsítania.

Az organikus ashwagandha termesztésének teljes folyamata fenntartható és ökológiai gyakorlatokon alapul, amelyek minimalizálják a környezetre gyakorolt ​​negatív hatásokat, és biztosítják a növény minőségét és tisztaságát a későbbi gyógynövény- és élelmiszertermékekben való felhasználáshoz.

Ha nem rajong a porokért, választhatja a gyógynövényes kapszulák formáját ashwagandha gyökérporral .

 

[1] Efficacy and Safety of Ashwagandha Root Extract in Subclinical Hypothyroid Patients: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial, Ashok Kumar Sharma 1Indraneel Basu 1Siddarth Singh, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28829155/

[2] Naturopathic Care for Anxiety: A Randomized Controlled Trial ISRCTN78958974, Kieran Cooley, Orest Szcurko, Dan Perri, Edward J. Mills, Bob Bernhardt, Qi Zhou, Dugald Seely,  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0006628

[3] An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda, Narendra Singh, Mohit Bhalla, Prashanti de Jager, and Marilena Gilca, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/ 

[4]  Efficacy of Ashwagandha (Withania somnifera [L.] Dunal) in improving cardiorespiratory endurance in healthy athletic adults, Bakhtiar Choudhary 1A Shetty 2Deepak G Langade, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26730141/

[5] Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial, Sachin WankhedeDeepak LangadeKedar JoshiShymal R SinhaSauvik Bhattacharyya, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26609282/ 
 
[6] Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males, Mohammad Kaleem AhmadAbbas Ali MahdiKamla Kant ShuklaNajmul IslamSingh RajenderDama MadhukarSatya Narain ShankhwarSohail Ahmad, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19501822/ 
 

[7] Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study Vijay R. Ambiye,  Deepak Langade, Swati Dongre,  Pradnya Aptikar,  Madhura Kulkarni, and Atul Dongre, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/ 

[8] Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera) Root Extract in Improving Sexual Function in Women: A Pilot Study, Swati Dongre, Deepak Langade, and Sauvik Bhattacharyya, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609357/ 

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.hu címen. Köszönöm!