Maca - ginzeng Peruból

A Maca  Lepidium Meyenii egy erős és szívós növény, amely a perui Andok hegyvidékein honos. Beceneve "perui ginzeng", és egyfajta keresztes virágú zöldség, amelyet Bolíviában és Brazília egyes részein termesztenek 3500 méteres magasságban . Éppen ennek köszönhető, hogy a világ egyik legjobban növekvő növénye. Kíméletlen éghajlati viszonyok között nő (sziklás talaj), és a valaha volt egyik legellenállóbb növény , mert bírja a hideget, az erős szelet és a napot. A növény gyökerét használják, amely retkre hasonlít, és diós, szinte édes ízű.  

Miért próbálja ki a Mac-et?

A maca adaptogén növénynek minősül. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek növelik a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét azáltal, hogy javítják a fizikai és érzelmi egészséget. Emiatt a Maca széles körben hasznos, különösen a hormonok optimalizálása és a mellékvese fáradtsága esetén.

Serkentő tulajdonságai miatt perui ginzengnek nevezik. A maca gyökerét a peruiak évezredek óta használják afrodiziákumként és különféle egészségügyi problémák kezelésére , beleértve a menstruáció, a menopauza, a vérszegénység kellemetlen tüneteit , vagy a memória javítására és a fizikai erő növelésére.  A maca tagadhatatlanul jótékony hatással van a férfiak egészségére, mivel növeli a libidót. A Maca a mellékvese-fáradtságban szenvedőknek is ajánlott , mivel adaptogénként segíti a szervezetet a stresszes tényezőkhöz való természetes alkalmazkodásban.

A maca gyökérnek sokféle árnyalata van, de általában a maca vörösre , sárgára és feketére oszlik . A sárga maca a leggyakrabban termesztett, a teljes betakarítás körülbelül 60%-át teszi ki . Bár a vörös macának csak egyharmadát termesztik, számos olyan tulajdonsággal is büszkélkedhet, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre. Különösen jó az energia növelésére, a menopauza tüneteinek enyhítésére, a prosztata egészségének megőrzésére, valamint a kognitív funkciók támogatására és a memória javítására. 

Mi az a zselatinizált Maca?

A por mellett van még zselatinizált Maca is . A maca gyökerét először felforralják, majd nyomás alatt eltávolítják az összes keményítőtartalmat . A maca gyökér 70%-a szénhidrátot tartalmaz , ennek fele keményítő, különösen amilóz és amilopektin. Egyes egyének számára a keményítő emésztése problémás lehet, és puffadást okozhat. Ezeknek az embereknek a zselatinizált Maca pont megfelelő. A zselatinizált Maca másik előnye a tápanyagok jobb koncentrációja . A keményítő hiánya azt jelenti, hogy maga a gyökér nagyobb koncentrációban van jelen . És azt is meg kell jegyezni, hogy a zselatinizált Maca több tápanyagot, például ásványi anyagokat tartalmaz. Leginkább érzékeny gyomrúaknak, vagy azoknak ajánlott, akik nehezen emésztik a keményítőt.

4

Más keresztes virágú zöldségekhez hasonlóan a Maca is tartalmaz glükozinolátokat, amelyek fogyasztáskor izotiocianátokká alakulnak, amelyek a rák növekedése ellen hatnak a szervezetben.

Maca és hatásai

1.) Afrodiziákum tulajdonságok 

Ennek a gyökérnek az a fő tulajdonsága, hogy növeli mind a nők, mind a férfiak libidóját, és merevedési zavarok kezelésére használják . Vannak olyan tanulmányok is, amelyek megerősítik ezt, és kimutatták, hogy nem csak az erekciós zavarokon segít, hanem pozitívan javítja a sperma minőségét és növeli a termékenységet is .  1, 2

Számos tanulmány vizsgálta a maca (Lepidium meyenii) libidóra gyakorolt ​​hatását. Ezek egyike egy 12 hetes kettős vak, placebo-kontrollos, randomizált, párhuzamos vizsgálat volt, amelyben a maca hatását a szexuális vágy szubjektív észlelésére hasonlították össze egy placebóval. A 21-56 éves férfiak 1500 vagy 3000 mg-os maca-t kaptak. A szexuális vágy növekedését már 8 hetes kezelés után figyelték meg. Ezt a hatást nem a szérum tesztoszteron- vagy ösztradiolszint változása okozta. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a maca-kezelés javította a szexuális vágyat. 3

2.) Növeli az energiatermelést 

Bár a Maca nem tartalmaz olyan stimulánsokat, mint a koffein, tápértéke és a vércukorszint stabilizálása révén mégis energiát ad a szervezetnek. Így nincs nagy eltérés a vércukorszintben és így az energia egyenletes eloszlásában sem.

3.) Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A cukorbetegség krónikus állapot, amely magas vércukorszinttel jár. A maca segít csökkenteni a vércukorszintet, ezért alkalmas cukorbetegségben vagy metabolikus szindrómában szenvedők számára.

4.) Optimalizálja a hormonrendszert

A maca aminosavak egész sorát tartalmazza , amelyek a hormonok építőkövei.  Bár a maca nem tartalmaz hormonokat, segít szabályozni a szervezet hormonális egyensúlyát . Ez különösen hasznos a menopauzában lévő nők számára, ahol a maca segíthet enyhíteni bizonyos tüneteket, például a hőhullámokat és a rosszkedvűséget. Ezért segít enyhíteni a menopauza kellemetlen tüneteit (csillapíthatja a hőhullámokat), de a menstruáció tüneteit is, mint a fájdalom vagy annak szabálytalansága. Ezenkívül enyhítheti a premenstruációs szindróma tüneteit . 

1

5.) Támogatja a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy egy kis szerv a nyak elülső részén, amely elsősorban az anyagcsere megfelelő szabályozásáért felelős hormonokat termel. A pajzsmirigy-rendellenességek azonban meglehetősen gyakoriak. A pajzsmirigy alulműködését (hypothyreosis) olyan tünetek jellemzik, mint az álmosság, lassú szívverés, súlygyarapodás, székrekedés. A maca alkaloidokat tartalmaz, amelyek serkentik az agyalapi mirigyet és a hipotalamuszot, hogy több hormont termeljenek, amelyet a pajzsmirigynek kell termelnie. Egy másik ok, amiért a Maca alkalmas pajzsmirigy alulműködésre, a jódtartalma. És pontosan a jód szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

Maca

Ezenkívül támogatja a máj egészségét, csökkenti a szorongást és a stresszt , javítja az állóképességet és az erőt, erősíti az immunrendszert , valamint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. A maca kiváló forrása a B12-, B1-, B2-vitaminnak, de C- és E- vitaminnak is. A növény gazdag fehérjeforrás, ezért különösen előnyös a vegetáriánusok és vegánok számára. A maca vasat , kalciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz . A maca magas rosttartalmú, például cellulózban és lignánokban , amelyek támogatják a bélrendszer egészségét.

Megtalálható a maca por formájában, amelyet ételhez ad, de kapszulákban is. Az egyetlen különbség az, hogy gyökérporról vagy kivonatról  van szó . A macakivonatok  jobban felszívódnak , mint a gyökérpor , mert gyorsabban  bejutnak a  véráramba  , és  sokkal koncentráltabbak , így sokkal kisebb mennyiségre van szükség ahhoz, hogy a Maca működjön. 

 

 Halusková Veronika

 

1. The use of maca (Lepidium meyenii) to improve semen quality: A systematic review, Myeong Soo LeeHye Won LeeSooseong YouKi-Tae Ha

2.MELNIKOVOVA, Ingrid, Tomas FAIT, Michaela KOLAROVA, Eloy C FERNANDEZ a Luigi MILELLA. Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study. 2015.

3. CÓRDOVA, A, K VEGA, A CHUNG, A VILLENA, C GÓÑEZ, S CASTILLO a G F GONZALES. Effect of Lepidium meyenii (MACA) on sexual desire and its absent relationship with serum testoster0ne levels in adult healthy men. 2002.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!