A fehér cukor helyettesítése. Tudsz természetes alternatívákat az édesítőszerek helyett?

A cukoralternatívák egyre népszerűbbek, mivel az emberek egészségesebb lehetőségeket keresnek az édes ízekre, anélkül, hogy a túl sok fehér, finomított cukor fogyasztásából fakadó negatív egészségügyi hatások jelentkeznének. Ezek az alternatívák nemcsak az édességben kínálnak változatosságot, hanem a glikémiás index (GI) által mért vércukorszintre gyakorolt ​​hatásukban is jelentősen különböznek. A GI azt mutatja meg, hogy az élelmiszerek milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a tiszta glükóz pedig 100.

Természetes édesítőszerek és glikémiás indexük

1.) Azzal

A méz egy természetes édesítőszer, amelyet a méhek a virágok nektárjából nyernek. Édesítőszerként és gyógyszerként való felhasználásának gazdag története van. Édessége magasabb, mint a fehér cukoré, köszönhetően a glükóznál édesebb fruktóz tartalmának. A méz egyedi ízprofilt kínál, amely a nektár virágtípusától, valamint az antioxidánsoktól és kis mennyiségű vitamintól és ásványi anyagtól függően változik. Glikémiás indexe a közepestől a magasig terjedhet, ami azt jelenti, hogy meglehetősen gyors vércukorszint-emelkedést okozhat, bár kevesebbet, mint a tiszta glükóz.

 • Édesség : a méz magasabb, mint a fehér cukor, virágfajtától függően gazdag ízprofillal.
 • Glikémiás index : 45-64, ami alacsonyabb, mint a fehér cukor, de még így is emelheti a vércukorszintet.

2.) Juharszirup

A juharszirupot juharfák nedvének forralásával nyerik. Antioxidánsokat és ásványi anyagokat, például mangánt és cinket tartalmaz. Édessége valamivel alacsonyabb, mint a fehér cukoré, de jellegzetes íze van, amely számos ételben és receptben népszerű. A juharszirupnak közepes a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy magasabb vércukorszintet kap, mint a fehér cukor, de továbbra is mértékkel kell fogyasztani.

 • Édesség : A fehér cukornál valamivel alacsonyabb, jellegzetes ízű.
 • Glikémiás index : 54 körül, ami jobb, mint a fehér cukor, de mérsékelt fogyasztása továbbra is ajánlott.

3.) Agave szirup

Az agave szirup agavé növényekből származik, és lényegesen édesebb, mint a fehér cukor, vagyis kisebb mennyiségben is használható. Magas fruktóztartalma miatt nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami előnyös a vércukorszint stabilizálásában. Magas fruktóztartalma azonban egészségügyi hátrányként fogható fel, mivel a túlzott fruktózfogyasztás egészségügyi kockázatokkal jár, beleértve a májbetegségeket és az inzulinrezisztenciát.

 • Édesség : Magasabb, mint a fehér cukor, gyakran kisebb mennyiségben használják.
 • Glikémiás index : Nagyon alacsony (körülbelül 15), de nagy mennyiségű fruktózt tartalmaz, ami túlzott fogyasztás esetén problémát okozhat. 

2

4.) Stevia

A Stevia egy természetes édesítőszer, amelyet a Stevia rebaudiana növény leveleiből nyernek. Akár 300-szor édesebb, mint a cukor, de az összes kalóriát tartalmazza, így az alacsony kalóriatartalmú diéták népszerű választása. A stevia glikémiás indexe 0, ami azt jelenti, hogy nincs hatása a vércukorszintre, ami cukorbetegek számára megfelelő. A stevia-t néha kritizálják sajátos íze miatt, amely keserű felhangot is tartalmazhat.

 • Édesség : Akár 300-szor édesebb, mint a fehér cukor, kalória nélkül.
 • Glikémiás index : 0, így cukorbetegek és vércukorszintjüket figyelők számára is alkalmas.

5.) Eritrit

 • Édesség : Valamivel kevésbé édes, mint a fehér cukor.
 • Glikémiás index : 0, népszerű választás az alacsony kalóriatartalmú és keto diétákban.

6.) Kókuszcukor

 • Édessége : A fehér cukorhoz hasonlítható.
 • Glikémiás index : 40 körül, ami jobb, mint a fehér cukor, de még így is nagy arányban tartalmaz fruktózt.

7.) Datolyaszörp

 • Édesség : A fehér cukornál valamivel alacsonyabb, enyhe ízű.
 • Glikémiás index : 50-55, valamivel jobb alternatívát kínál tápláló tulajdonságokkal.

8.) Xilitol

A xilit egy cukoralkohol (poliol), amely bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előfordul. Ipari méretekben azonban gyakran növényi rostokból, például nyír- vagy kukoricarostból készül. Alacsony kalóriatartalma és a fogszuvasodás kockázatát csökkentő képessége miatt egyre népszerűbb, mivel a szájbaktériumok nem metabolizálják ugyanúgy, mint a hagyományos cukrot.

 • Édesség : A xilit édessége a fehér cukoréhoz hasonlítható, így népszerű közvetlen helyettesítője a receptekben és a termékekben.
 • Glikémiás index : A xilitnek alacsony a glikémiás indexe, általában 7-13. Ez az alacsony érték azt jelenti, hogy minimális hatással van a vércukorszintre, így alkalmas cukorbetegek és étrendjük glikémiás indexére figyelők számára.

A xilit alkalmazásának azonban vannak hátrányai is. Túlzott mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású lehet, és egyeseknél emésztési problémákat okozhat. A kutyák számára is rendkívül mérgező, ezért fontos, hogy az állatok ne férhessenek hozzá. 

Mit kell figyelembe venni?

A cukoralternatíva kiválasztásakor nem csak a glikémiás indexet és az édességet kell figyelembe venni, hanem az egészségre gyakorolt ​​általános hatást is. A megfelelő cukoralternatíva kiválasztása az egyéni egészségügyi céloktól, az étrendi korlátozásoktól és a személyes ízlési preferenciáktól függ. Az is fontos, hogy ezeket az alternatívákat mértékkel használjuk.

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!