A béta-alanin jelentősége a jobb teljesítmény érdekében

A béta-alanin egy olyan aminosav, amely természetesen előfordul a szervezetben, és étrend-kiegészítőként népszerű, különösen a sportolók és az állóképességi és erőnléti edzéseket folytatók körében. Fő funkciója a karnozinszint növelése az izmokban, ami elősegítheti a teljesítmény javítását a nagy intenzitású edzések során.

Mit csinál a béta-alanin? És mi az a tejsav?

A tejsav egy szerves vegyület, amely az izomsejtekben az anaerob anyagcsere során termelődik , vagyis amikor nagy intenzitással edzünk és nincs elég oxigén az aerob anyagcseréhez. A tejsav felhalmozódása az izomsejtekben csökkenti azok pH-értékét, ami égő érzéshez és fáradtsághoz vezet. Ez a folyamat korlátozza az izom azon képességét, hogy folytassa az intenzív tevékenységet.

A béta-alanin növeli az állóképességet és az erőt intenzív gyakorlatok során. Segít csökkenteni a tejsav felhalmozódását az izmokban, ami tovább késlelteti az izomfáradtságot. Ennek a folyamatnak számos kulcsfontosságú szempontja van, amelyek hozzájárulnak a sportteljesítmény javításához:

  • A tejsav semlegesítése : nagy intenzitású edzés során tejsav termelődik az izomsejtekben, ami csökkenti a pH-t és izomfáradtsághoz vezet. A karnozin, amelynek szintézisét a béta-alanin bevitele fokozza, pufferanyagként működik, semlegesíti a savas pH-t és segít késleltetni az izomfáradtságot.
  • Növeli az anaerob teljesítményt : a béta-alanin lehetővé teszi a sportolók számára, hogy jobb teljesítményt nyújtsanak olyan nagy intenzitású tevékenységek során, mint a sprint vagy az erősítő edzés, ahol magas a tejsavtermelés.
  • Oxidatív stressz elleni védelem : A karnozin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, megvédi az izomsejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól az intenzív edzés során.
  • Állóképesség : az izomfáradtság csökkentésével a sportolók hosszabb ideig megőrizhetik magas szintű teljesítményüket.
  • Az erő és az állóképesség növelése : a béta-alanin hosszú távú használata javíthatja az állóképességet és az erőt.
  • Minimalizálja a savas pH-értéket az izmokban

Kopie návrhu Beta-alanin

A karnozin szintézis mechanizmusa

  1. Béta-alanin ellátás : Először is, a béta-alaninnak be kell jutnia az izomsejtekbe. Ez az izomsejtek transzportrendszerein keresztül történik, amelyek lehetővé teszik a béta-alanin mozgását a vérből az izomrostokba.

  2. Találkozás a hisztidinnel : Az izomsejtben a béta-alanin találkozik a hisztidinnel, egy másik aminosavval, amely már jelen van az izomsejtekben. A hisztidin egy esszenciális aminosav, amelyet a szervezet táplálékkal nyer.

  3. Karnozin szintézise : A béta-alanint és a hisztidint ezt követően a karnozin-szintáz enzim kapcsolja össze. Ez az enzim katalizálja a béta-alanin és a hisztidin közötti peptidkötés kialakulását, és karnozint képez.

  4. A karnozin tárolása : A kapott karnozin ezután felhalmozódik az izomsejtekben. Az izomsejtek nagy koncentrációban tartalmazhatnak karnozint, ami lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban dolgozzanak fizikai terhelés során.

A béta-alanin szokásos adagja napi 2-5 gramm. Javasoljuk, hogy az adagot a nap folyamán kisebb adagokra ossza fel, hogy elkerülje a paresztéziát (bőrbizsergés), ami gyakori mellékhatás.  Az izmok karnozinszintjének optimális növekedése érdekében javasolt a béta-alanin rendszeres szedése több héttől hónapig .

Következtetés

A béta-alanin egy népszerű kiegészítő a sporttáplálkozásban, amely javíthatja a teljesítményt és az állóképességet. Biztonságát és hatékonyságát számos tanulmány igazolta, de fontos, hogy felelősségteljesen és az ajánlott adagolási irányelvek betartásával alkalmazzuk.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!