Hüvelyi mycosis. Miért fordul elő, és tippek a megelőzésre.

A hüvelyi mycosis az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amellyel a nők találkoznak. Ezt a betegséget az élesztőgombák, elsősorban a Candida albicans túlszaporodása okozza a hüvelyben . Bár ezeknek a gombáknak kis mennyiségben való jelenléte normális, és nem ad okot aggodalomra, ellenőrizetlen szaporodásuk kellemetlen tünetekhez vezethet.

Mik a hüvelyi mycosis tünetei?

A hüvelyi mycosis számos okból előfordulhat. A leggyakoribbak közé tartozik az antibiotikum-kezelés okozta mikroflóra egyensúlyhiány, a legyengült immunválasz, a terhesség, a diabetes mellitus, a nem megfelelő higiénia vagy a bőr légzését akadályozó szűk és szintetikus ruházat viselése . Az éghajlati viszonyok, például a magas páratartalom és a hőmérséklet szintén hozzájárulhatnak a mycosis kialakulásához.

A hüvelyi mycosis tünetei általában nagyon jellegzetesek, és magukban foglalják a viszketést, égést, a szeméremtest bőrpírját és duzzanatát, fehér folyást és fájdalmat vizelés vagy közösülés közben . Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek, és jelentősen befolyásolhatják az érintett személy életminőségét.

A probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon hasznosak lehetnek a hüvelyi mycosis elleni küzdelemben . A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségére azáltal, hogy támogatják a bél- és hüvelyi mikroflóra egyensúlyát . A probiotikus étrend-kiegészítők alkalmazása segíthet az egészséges mikroflóra helyreállításában és megakadályozhatja a mycosis kiújulását. Egyéb kiegészítők, amelyek támogathatják az immunrendszert és segíthetik a szervezetet a gombásodás elleni küzdelemben, a D-vitamin , a C-vitamin , cink és az omega-3 zsírsavak .

Kopie návrhu Vaginální mykóza

Hogyan lehet megelőzni a hüvelyi mikózist?

Az étrend-kiegészítők mellett gyakorlati tippek is találhatók a hüvelyi mycosis megelőzésére, illetve tüneteinek enyhítésére. Mindenképpen fontos a megfelelő intim higiénia betartása , de kerülje az agresszív szappanokat és tusfürdőket , amelyek megzavarhatják a hüvely természetes pH-egyensúlyát. Természetes anyagokból, például pamutból készült laza, légáteresztő ruházat viselése javasolt , valamint kerülni kell a fürdőruha és természetesen az izzadt sportruházat hosszú távú viselését. Hasznos a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztásának minimalizálása vagy korlátozása is , amelyek elősegíthetik a Candida növekedését.

A Candida albicans és más élesztőgombák természetesen jelen vannak a bél- és hüvelyi mikroflórában, ahol általában egyensúlyban élnek más mikroorganizmusokkal. A cukor azonban táplálékul szolgálhat ezeknek az élesztőknek , elősegítve gyorsabb növekedésüket és szaporodásukat. Ha elegendő cukor van a környezetben, az élesztő a normál egyensúlyt meghaladóan elszaporodhat, ami a mikrobiális harmónia megbomlásához vezet, és mycosis tüneteit okozhatja .

A sok cukor fogyasztása a bél- és hüvelyi mikroflóra egyensúlyának felbomlásához vezethet, ami befolyásolhatja az általános egészségi egyensúlyt. A probiotikus baktériumok, amelyek az élesztőgombák növekedésének szabályozásával segítenek fenntartani az egészséges környezetet, elnyomhatók az étrendben lévő felesleges cukorral. Ez csökkenti a Candida elleni versenyt, lehetővé téve a túlszaporodást és fertőzést okozva.