Mi a Crohn-betegség és hogyan lehet enyhíteni a tüneteket?
A Crohn-betegség egy autoimmun betegség , amely a beleket érinti, és kellemetlen tünetek egész sorával jár. Csak a Cseh Köztársaságban körülbelül 60 000 ember szenved ebben a betegségben . És természetesen ezek olyan betegek, akik már kezelés alatt állnak, nem pedig olyanok, akiknek számos tünetük van, és jelenleg nehezen kezelik őket. A Crohn-betegségben szenvedőknek nincs könnyű dolguk, mert első pillantásra úgy tűnhet, hogy nincs is bennük semmi. Ugyanakkor olyan elhúzódó emésztési problémákkal küzdenek, amelyek az akut fázisban nem befolyásolják rajtuk.
Mi a Crohn-betegség és hogyan nyilvánul meg?
Ez egy krónikus gyulladásos bélbetegség, amely bármely részét érintheti. Leggyakrabban azonban a vékonybél alsó részén, az ileumban található . A betegség által érintett beleket gyulladás hatja át . Minden sérülés vagy fertőzés alapja a gyulladás az első szakaszban. A fehérvérsejteket ilyen meghatározott helyre hívják. Tehát ha akut gyulladásunk van bárhol a testben, az valójában egy vészjelzés a fehérvérsejtek számára, amely megmondja nekik, hol gyűljenek össze és fejtsék ki erejüket.
És hogyan lehetséges, hogy a szervezetben nincs kontroll alatt a gyulladás? Egy autoimmun betegségben a szó szoros értelmében megbolondult fehérvérsejtek halmazának tekinthetjük. Ez bármely autoimmun betegség tipikus megnyilvánulása, beleértve a Crohn-betegséget is. A fehérvérsejtek ok nélkül kezdik megtámadni saját szöveteiket. Crohn-betegségben ez a bélben lévő gyulladásos lerakódásokban nyilvánul meg , amelyek ezt követően tünetsorozatot váltanak ki. A Crohn-betegség tünetei személyenként változnak, de legvalószínűbb, hogy intenzív hasmenéssel és súlyos hasi fájdalommal nyilvánulnak meg.
A Crohn-betegség leggyakoribb tünetei a következők:
- Betegségek.
- Hasmenés.
- Véres széklet.
- A tápanyagok rossz felszívódása.
- Alultápláltság.
- Fáradtság.
- Aranyér.
- Energiahiány.
A fáradtság különösen a Crohn-betegség gyakori tünete . Ez a vérszegénység eredménye, ami a vörösvértestek hiánya. Az ilyen problémákkal küzdő emberek nem szívják fel az alapvető vitaminokat, ezért a fáradtság és az alultápláltság logikus következménye ezeknek az emésztési problémáknak. Ez a személyes életében is változásokat fog okozni, mivel a fáradtság és az energiahiány különösen gyakran foglalkozásváltást vagy a korábban megszokott fizikai aktivitás korlátozását jelenti.
Milyen tényezők járulnak hozzá a Crohn-betegség kialakulásához?
1.) Genetikai hajlamok
Ha kíváncsi arra, hogy a betegség miért érinti Önt, az egyik tényező lehet az öröklődés. Mégpedig azt, hogy genetikai hajlamod van ennek az autoimmun betegségnek a kialakulására. Mindenesetre ez nem jelenti azt, hogy a betegség megnyilvánul benned. Ebben a betegségben a közeli hozzátartozókkal való kapcsolatot az emberek körülbelül 15% -ánál találták meg , így a genetikai hajlam messze nem az egyetlen tényező.
2.) Intestinalis dysbiosis
A betegség másik kiváltó oka lehet a bélrendszeri dysbiosis . A bélrendszeri diszbiózis valójában egy egyensúlyhiány a számunkra előnyös baktériumok és a minket károsító baktériumok között . A diszbiózis pedig akkor fordul elő, amikor rossz baktériumok veszik át a hatalmat a beleinkben.
3.) Stressz
A fekélyes vastagbélgyulladáshoz hasonlóan a Crohn-betegséget is gyakran pszichoszomatikus betegségek közé sorolják, mivel a stressz negatív hatással van beleink állapotára, és közvetlenül összefügg a Crohn-betegséggel. A stressz nemcsak a Crohn-betegségért felelős, hanem az emésztőrendszer számos egyéb betegségéhez is hozzájárul.
4.) Egészségtelen életmód
Ma már nem kétséges, hogy az egészségtelen életmód hatással van a bélrendszerre. A dohányzás, a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása, a feldolgozott élelmiszerek, a cukrok vagy a sült ételek mind hozzájárulhatnak a Crohn-betegség tüneteinek kiváltásához. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy a Crohn-betegség az egészséges életet élő emberekben is megnyilvánulhat.
Hogyan kezeljük a Crohn-betegség tüneteit?
Ha Crohn-betegséggel küzd, orvosa valószínűleg olyan lehetőségeket fog javasolni, mint a kortikoidok vagy immunszuppresszánsok. Ezek a gyógyszerek meggyógyítják az akut problémákat, mert beindítják az őrült fehérvérsejteket, de sok más problémát is okozhatnak, mivel nem tudják pontosan megcélozni a nem megfelelő fehérvérsejteket. Orvosának figyelmeztetnie kell Önt ezekre a mellékhatásokra. Így előfordul, hogy hirtelen hiányzik a fehérvérsejtek száma, és számos egyéb problémával szembesülhet, mint például a gyakori megfázás, influenza stb. Ez elsősorban az immunszuppresszánsokra vonatkozik. Ezek elnyomják az immunrendszer funkcióit. A kortikoszteroidok gyakran okozhatnak álmatlanságot vagy serkentik az étvágyat, ami súlygyarapodást okozhat. Mindenesetre az akut fázisban célszerű ezt a kezelést megfontolni. Ez egy néhány hétig tartó kezelés, majd az alábbiakban bemutatott tippekkel támogathatja bélrendszerének egészségét.
Azt is el kell mondani, hogy a Crohn-betegségnek van egy olyan időszaka, amikor minimális tünetekkel (remisszió) vagy ismétlődő tünetekkel lehet jól érezni magát , amelyeket relapszusnak nevezünk . Nagyrészt Ön szabályozhatja, hogy melyik szakaszban lesz. Bármi legyen is az oka, meg kell próbálnia meggyógyítani a beleket. Jelenleg nincs hatékony kezelés a Crohn-betegségre (a gyulladás helyén lokálisan ható biológiai kezelést nagy ígérettel fejlesztenek). Azonban rengeteg intézkedést tehetünk, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a tüneteket.
Tippek a Crohn-betegség tüneteinek említéséhez
1.) Strava
Bár a Crohn-betegség nem mindig életmódbeli tényezőkből ered, a rossz életmód gyorsan ronthatja a helyzetet. Mivel emésztőrendszeri betegségről van szó, a diéta a bélrendszer segítésének alapvető előfeltétele. Kisebb adagok és gyakrabban ajánlott étkezés. Több diétás húsfajta közül is választhat, például csirke, pulyka, sovány sertés és nyúl . A gyümölcsök közé tartozik a sárgadinnye, a banán, a papaya vagy az avokádó. A köretekhez tartozik a burgonya, a rizs (nem teljes kiőrlésű) vagy a tészta, ami a tejtermékeket illeti, inkább savanyúak, mint a kefir vagy a túró. A tejtermékekkel azonban sok próbálkozás és hiba, mert vannak, akik egyáltalán nem tolerálják a tejtermékeket, vagy csak egy bizonyos fajtát.
Ha lehetséges, kerülje a nyugati étrend klasszikus ételeit. Kerülje a sült és zsíros ételeket. És az úgynevezett nulla maradék diéta javasolt . Ez azt jelenti, hogy ennél a betegségnél kerülni kell a nehezebben emészthető ételeket. És sajnos ezek közé tartoznak azok is, amelyeket általában egészségesnek tartunk. Lehetnek például diófélék, magvak, gyümölcshéjak vagy magokat tartalmazó gyümölcsök és zöldségek ( eper, málna, paradicsom ). Ezek olyan élelmiszer-összetevők, amelyek nem emészthetők meg teljesen, és emiatt jelentősen ronthatják a tüneteket. Hasonlóan a fűszeres ételekhez vagy az erjesztett zöldségekhez (pl. káposzta). Sajnos ezek az ételek összeegyeztethetetlenek a Crohn-betegséggel.
2.) Támogassa a bél mikrobiómát
A mikrobiómát és a belek általános állapotát is támogathatja egyes kiegészítőkkel. Az egyik legfontosabb a probiotikum . Különösen az olyan törzsek, mint a Lactobacillus és a Saccharomyces boulevard bizonyítottan enyhítik a tüneteket. Amellett, hogy növeli az egészséges baktériumok számát a bélben, hozzájárul a nyálkaképződéshez is, amely a belekben található, és védő funkciót lát el.
3.) D- és B-vitamin
A vitaminok és ásványi anyagok különleges helyet foglalnak el a Crohn-betegségben szenvedők világában, hiszen ha az akut fázison megyünk keresztül, és gyakori hasmenéssel küzdünk, nem tud elegendő vitamint és ásványi anyagot felvenni. A D-vitamin egyike a számos kiegészítő közül, amelyeket a Crohn-betegség tüneteinek kezelésére is használhat. Ennek az az oka, hogy az immunrendszert, különösen a gyermekek immunrendszerét, amikor még fejlődik, nagymértékben befolyásolja a D-vitamin szintje. Ezért van egy olyan hipotézis, hogy a D-vitamin hiánya lehet a betegség egyik kiváltó oka. Választhat klasszikus D-vitamint , vagy csukamájolaj formájában , amely természetesen tartalmaz D-vitamint. Ugyanakkor az olaj omega 3 zsírsavakat ad hozzá, amelyek többek között csökkentik a gyulladást.
Ami a B-vitamint illeti , Crohn-betegségben szenvedőknél hiányos lehet, különösen a gyakori hasmenés miatt. Számos, természetesen B-vitamint tartalmazó élelmiszer tilos Crohn-betegségben szenvedők számára. Szép példa erre a folsav . Hiánya többek között fáradtságot és ingerlékenységet is okoz. Ez egy olyan vitamin, amely leginkább a leveles zöldségekben, citrusfélékben vagy hüvelyesekben fordul elő. Crohn-betegségben szenvedők számára kerülendő élelmiszerek.
4.) Adjuk hozzá a fűszernövényeket
Szinte nem hibázhatsz bizonyos típusú gyógynövényekkel. Elsősorban ürömre gondolok . Valószínűleg mindannyian hallottuk már a keserű, mint az üröm kifejezést. És ez igaz. Az ürömfőzet nagyon keserű, de sokak számára hatásos akut hasmenés esetén. A Boswellia serrata hasonlóan viselkedhet . Az ayurvédikus gyógyászatban erős helyet foglaló gyógynövény viszonylag jó eredményeket mutatott a Crohn-betegségben szenvedő embereken végzett vizsgálatok során. A Boswellia fák gyanta erős gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz , amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.
5.) Butyrát
A butirát a fő tüzelőanyag a bélrendszert bélelő sejtek, úgynevezett "kolonociták" számára, amelyek energiájuk 90%-át biztosítják . Más szavakkal, a butirát segít ezeknek a sejteknek funkciójuk megfelelő ellátásában , ezáltal megőrzi a bélnyálkahártya, az úgynevezett "nyálkahártya" integritását. A butirát viszonylag erősen csökkentia bélgyulladást,és képes helyreállítani a bélnyálkahártya integritását.
6.) Glutamin
A glutamin elsősorban feltételesen esszenciális aminosavként ismert. Ez azt jelenti, hogy a szervezet maga is képes előállítani az aminosavat, de nem elegendő mennyiségben a napi szükségletek fedezésére. Ezért a glutamint külön kell szedni. A glutamin elősegíti a nyálkaképződést , ami megkönnyíti a lenyelt táplálék átjutását. A glutamin kulcsszerepet játszik a bélnyálkahártya táplálásában és a bélnyálkahártya épségének megőrzésében .
7.) Kerülje a dohányzást és az alkoholfogyasztást
A dohányzás és az alkohol nem csak a májunkat és a tüdőnket terheli. Az emésztőrendszerre is nagy teher, mert elősegíti a gyulladást , és Crohn-betegség esetén erre nincs is szükség.
Következtetés
Végül, de nem utolsósorban jó, ha naponta legalább egyszer beiktatsz olyan relaxációs technikákat, amelyekkel át tudsz vágni a napi stresszen. Ennek a betegségnek a hátránya a tudatosság, amely még mindig viszonylag kicsi. Bár az ilyen állapotú emberek olyan problémákkal szembesülnek, mint a súlyos fájdalom, kívülről egészségesnek tűnhetnek. Ha akut fázisban vagyunk, ne essünk kétségbe, még Crohn-betegség esetén is megváltoznak a tünetek és maga az intenzitás, és gyakorlatilag sokáig tünetmentesen érezhetjük magunkat.
Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!