Reggel korán kelni? Mik a korán kelők előnyei és buktatói?

 A kora reggeli felkelés jótékony hatással lehet termelékenységünkre, egészségünkre és általános jólétünkre. Azonban természetesen nem mindenki "reggeli típus", és mindegyik agyunk egy kicsit másképp működik reggel. Hogyan hat tehát az agyunkra a reggeli ébredés, és hogyan tudunk a lehető leghatékonyabban működni reggel?

Hogyan működik az agy reggelente?

Az emberek általában "reggeli madarakra" oszlanak , akik szeretnek a nap első sugaraival felkelni, és reggel a legtermékenyebbnek érzik magukat, valamint "éji baglyokra", akik tevékenységükhöz a késő esti órákat részesítik előnyben, és nehezen tudnak kijutni. az ágyból reggel. A két véglet között azonban széles a spektrum, és sokan valahol a középmezőnyben esnek.

A reggeli órák különösen produktívak lehetnek az agy számára. Az éjszakai pihenésből való felébredés után agyunk általában kipihent, ami megkönnyíti a koncentrálást és az összetettebb problémák megoldását. Ez részben az alvás közbeni érzékszervi bemenetek csökkenésének köszönhető, ami lehetővé teszi agyunk számára, hogy feldolgozza és "visszaállítsa" az előző napi információkat. Az energiaszabályozó hormon kortizol természetes csúcspontja reggel, segít ébernek érezni magunkat, és készen állunk szembenézni a napi kihívásokkal.

Hogyan működjünk a lehető leghatékonyabban reggel?

1.) Állítson be reális alvási ütemtervet

A hatékony reggeli felkelés kulcsa a megfelelő és minőségi éjszakai pihenés. Próbáljon meg egyszerre lefeküdni és felébredni, hogy támogassa belső cirkadián ritmusát. Az alvás hossza is fontos, ha hosszan tartó alváshiányban szenved, akkor a fáradtság akkor jön, amikor az a legkevésbé kényelmes Önnek. 

2_1

2.) Kezdje a napot egy pohár vízzel

Az ébredés utáni azonnali vízivás segít a szervezet rehidratálásában, támogatja az emésztést és növeli az éberség érzését. Ha pár csepp citromlevet és ásványi anyagokat adsz a vízhez , csak fokozod az energiát.

3.) Kerülje a kék fényt lefekvés előtt

Az elektronikus eszközök képernyőjéről érkező kék fény megzavarhatja az elalvás képességét. Lefekvés előtt legalább egy órával próbálja korlátozni ezen eszközök használatát. Azonnal felismeri a zavart alvást normál reggeli működésében. Ha fontos nap áll előtted, vagy olyan munka, amely maximális koncentrációt igényel, az alvás legyen az első. Egyetlen étrend-kiegészítő sem tudja teljesen helyettesíteni.

4.) Alkoss egy reggeli rutint

A reggeli rituálék, például a meditáció, a testmozgás vagy a naplóírás javíthatják a reggeli teljesítményt azáltal, hogy lassan és koncentráltan kezdik a napot.

5.) Tervezze meg feladatait

A reggelek sokunk számára hektikusak. Ezért használja a reggeli energiát a legigényesebb feladatokra, és mindenekelőtt úgy tervezzen meg mindent, hogy ne tegye magát nyomás alá. Az agy általában reggel a legélesebb, így ez a tökéletes alkalom összetett problémák vagy intenzív koncentrációt igénylő feladatok megoldására.

6.) Ébressze fel az agyat tevékenységre

Kezdje reggelét azzal, hogy egy szokatlan tevékenységgel ébressze fel az agyát. Reggel először mindkét agyféltekét lekötheti úgy, hogy ha jobbkezes vagy, csak a bal kezeddel hajat mosol, fogat mosol vagy reggelit készítesz. Ha lehetséges, próbáljon meg reggelente elolvasni néhány oldalt egy könyvben vagy magazinban, próbáljon megfejteni egy kis Sudokut vagy keresztrejtvényt. Ez egy egyszerű gyakorlat, amely cselekvésre serkenti az agyat, és egyértelmű jelzést ad, hogy itt az ideje „aktívnak lenni”.  

Nem csak az agyunk szereti a rendet, és nem működik jól káoszban vagy multitaskingban. Ezek azok a dolgok, amik nem nagyon működnek nála, ezért ha problémái vannak a reggeli felkeléssel, és általában a reggeli működéssel, feküdjön le korábban, és keljen fel reggel, hogy minden az alapvető dolgok reggel nyugodtak és nem kapkodnak.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!