Az ájurvéda szerint Basmati a többi rizstípus királynője. Nagyon erős illata van, talán ezért a Basmati hindi nyelven „teljes aromát” jelent. Ezt a rizst évezredek óta termesztik a Himalája lábánál, és ez számos indiai étel alapja. A Basmati glikémiás indexe jóval alacsonyabb, mint a klasszikus fehér rizsé, és rosttartalmát tekintve még csaknem 20% -kal is magasabb. Így még emésztési nehézségekkel küzdő emberek számára is jobban emészthető.
A basmati rizs gazdag szénhidrátforrás, szinte nulla zsírtartalommal és B-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közé tartoznak az ásványi anyagok, köztük vas, magnézium, cink és kálium, amelyek segítenek csökkenteni a vérnyomást.
Hogyan készítsük el a basmati rizst?
Főzés előtt alaposan öblítse le a rizst, majd kétszer annyi vízben forralja fel. Amint a rizst felforraljuk, csökkentse a hőmérsékletet, és fedje le fedővel. Forrás közben a rizsnek fel kell szívnia az összes folyadékot. A főzés során nem szabad feleslegesen felemelni a fedelet, vagy kevergetni a rizst, és kb. 20 percig főzni. Főzés után vegye le az edényt a főzőlapról, és fedéllel letakarva hagyja kb. 15 percig. 15 perc múlva ellenőrizheti a rizst.