Folsav, folát, B9-vitamin

Ezek a kifejezések ugyanarra a dologra vonatkoznak, vagy van különbség köztük? Gyerünk, tisztázzuk őket.

A B-vitaminok jelentősége és funkcionalitása

A B csoportba tartozó vitaminok táplálkozásunk nélkülözhetetlen összetevői. Ezeket szervezetünk nem képes magától előállítani, ezért a minőségi állati eredetű táplálék fogyasztása legyen a prioritásunk. Sejtjeinknek számtalan folyamathoz szükségük van ezekre a vitaminokra, beleértve a génszabályozást1, a sejtek energiatermelését, a szerotonin - a "boldogsághormon"2 - képződését, a magzat és az újszülött agyának megfelelő fejlődését, segítik a szervezetet a stressz feldolgozásában és még sok más.

funkce_vitaminu_b_v_nervovem_systemu_infografika_brainmarket_hu

Ha este túlzott kék fénynek vagyunk kitéve, vagy késő este eszünk, a vérben lévő B-vitaminok elpusztulnak, és ez később megnehezíti a metilációt (erről a témáról bővebben a Homocisztein cikkben olvashat). A B-vitaminok képződését és lebomlását is a fény szabályozza, így ez nagyban függ attól, hogy milyen fényviszonyok vannak körülöttünk (mesterséges fény vs. természetes napfény).3.

A vitaminok ebbe a csoportjába tartoznak: B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 ​​(piridoxin), B7 (biotin), B9 (folát) és B12 (kobalamin). Ebben a cikkben kifejezetten a B9-vitaminra összpontosítunk.

Priznaky_nedostatku_vitaminu_B_infografika_hu

A B9 vitamin fontossága

Az egyik fő szerepet a B9-vitamin tölti be a metilációs folyamatban. Ez a folyamat biztosítja a génjeink megfelelő működését, és gondoskodik a szervezetünk által termelt egyik legerősebb antioxidáns - a glutation - létrehozásáról.

A vitamin másik hatása a gyermekek idegrendszerének fejlődésére gyakorolt ​​​​hatása, ezért is fontos, hogy a terhesség alatt is elegendő legyen belőle. A B9-vitamin szoros rokonságban áll a B124-vitaminnal, ezért mindkettőt mindig figyelembe kell venni. Azok, akik nem tesznek rendszeresen állati eredetű termékeket az étrendjükbe, figyeljenek oda, mert ezek fontos forrásuk. Ez a két vitamin együtt segít a  homocisztein újrahasznosításában és egy másik nélkülözhetetlen aminosav - a metionin - ellátásának helyreállításában. Ez a későbbiekben pozitívan befolyásolja a metiláció lefolyását és a homocisztein szintjének kontroll alatt tartását.5

jakou_ulohu_ma_folat_infografika_brainmarket_hu

A B9-vitamin formái

A B9-vitamin szintetikus, azaz mesterségesen előállított formáját folsavnak nevezik. Lehet, hogy most megdöbben, és valami nem stimmel. A folsavat már évek óta ajánlják és dicsérik, de valószínűleg egyértelmű számára, hogy ami a szintetikus formát illeti, az mit sem ér. A legtöbb elterjedt étrend-kiegészítő ezt a formát tartalmazza, és egyébként is sok élelmiszerhez adják. Ha kiegészíti  pont ezt a formáját, például terhesség alatt, jóhiszeműen, hogy segít a gyermekének, csalódást kell okoznom. A folsav nem tud átjutni a méhlepénybe, így még a babához sem.6. Éppen ellenkezőleg, szükségtelenül felhalmozódhat a szervezetben, és felhalmozódása káros lehet az egészségre.7. Egyes források azt állítják, hogy a folsav bizonyos élelmiszerekben természetesen is megtalálható. A folsavat ezután a májnak aktív formává kell alakítania, és mivel ez a folyamat nagyon lassú, nem támaszkodhatunk ezekre az élelmiszerekre.8.

A B9-vitamin természetes, de inaktív formája a folát amely ezt követően a szervezetben L-metilfolát aktív formává (más néven 5-MTHF) alakul át. A B9-vitamin aktív formája például a demencia megelőzésében is szerepet játszik.8.  A „folát” kifejezést számos anyag csoportjára is használják.8.

B9-vitamin bevitel

A B9-vitamint természetes forrásokból, például májból, spárgából, spenótból vagy lencséből is beszerezheti (és kell is).9 Amikor csak lehetséges, válasszon  organikus  és BIO-élelmiszereket, mert nem olyan vegyszerekkel termesztik, amelyek elpusztítják a növényben lévő folátot termelő mikrobákat.10. Az MTHFR génmutációval rendelkezőknek javasolt a B9-vitamin pótlása, mert ezzel a mutációval szervezetük nem képes előállítani a vitamin aktív formáját.8.

Szeretném azonban támogatni Önöket, és emlékeztetni arra, hogy mi is befolyásolhatjuk génjeink viselkedését. A génaktivitás szabályozása az epigenetikán keresztül lehetséges – vagyis azon, hogy hogyan gondoskodunk önmagunkról, milyen döntéseket hozunk (például milyen ételeket (nem) fogyasztunk) és milyen környezetben élünk.11.  Vitaminpótláskor ügyeljen arra, hogy ne zavarja más vitaminok szintjét. A szervezetben minden összefügg egymással, ezért ha egy anyaggal "doppoljuk" magunkat, rendkívül gyorsan megemeljük annak szintjét a vérben, és ezáltal gyengítjük más elemek szintjét.

 

Michaela Majerová

Források

₁LACHKÝ, Jaroslav. Infračervené svetlo zlepší Mikrobíom a črevo. 2022

₂ LACHKÝ, Jaroslav. Dopamín a jeho vplyv na depresiu. 2022

₃LACHKÝ, Jaroslav. Kvantová biológia. 2022

₄FALLON, Sally a Mary G. ENIG. Vitamin B12: Vital Nutrient for Good Health. 2005

₅MASTERJOHN, Christopher. Beyond Good and Evil. 2012

₆MASTERJOHN, Christopher. Vitamins for Fetal Development: Conception to Birth. 2013

₇ARNARSON, Atli. Folic Acid vs. Folate — What’s the Difference? 2022

₈LEECH, Joe. L-Methylfolate (5-MTHF): Your Must-Read Beginner’s Guide. 2021

₉National Institutes of Health. Folate. Fact sheet for consumers. 2018

₁₀SENEFF, Stephanie. Folic Acid and Glyphosate. 2016 

₁₁LACHKÝ, Jaroslav. Čo je epigenetika a ako pracuje. 2022