AIP diéta - az autoimmun protokoll előnyei

Sandra Dorstnál 38 éves korában anti-szintetáz szindrómát diagnosztizáltak - egy ritka autoimmun betegség, amely a kötőszöveteket érinti. Néhány évvel a diagnózis felállítása után a modern orvostudománynak köszönhetően jelentős előrelépést tett az egészségében, de még mindig olyan legyengítő tünetei voltak, mint az ízületi fájdalom, a fáradtság és brain fog  (agy köd). Amikor végül úgy döntött, hogy kipróbálja az AIP-diétát, vagyis az autoimmun protokollt, az óriási hatással volt az életére. Az autoimmun betegségben szenvedők számára kihívást jelenthet a tünetek kézben tartása és a „saját bőrébe” visszatérés. A kezelési lehetőségek változatosak, az immunszuppresszív gyógyszerektől a sebészeti eljárásokig és a hosszú távú életmódváltásig.

Sandra számára a szigorú diéta volt az egyetlen, ami lehetővé tette számára, hogy csökkentse a fáradtságot és az brain fog-ot. Visszanyerte az irányítást élete felett, és visszaadhatta férjének és gyermekeinek azt a nőt és anyát, akit korábban ismertek. Kevesebb mint egy évvel azután, hogy elhatározta, hogy kipróbálja az AIP diétát, Sandra élete megváltozott. Még megalapította a ShopAIP-et is – egy olyan céget, amely megfelelő termékeket kínál a hasonló tünetekkel küzdő emberek számára, hogy segítsen nekik ugyanazokat az eredményeket elérni, mint maga Sandra. Bár az AIP-diéta betartása korlátozó, bonyolult és kihívásokkal teli lehet, lehetséges a tünetek kontrollálása és az életminőség javítása.

benefity_infografika_hu

Mi az AIP diéta?

Az autoimmun betegségek hatására az immunrendszer megtámadja testünk egészséges sejtjeit. A rheumatoid arthritis, a lupus és a cöliákia csak néhány példa az autoimmun állapotokra.2. Az autoimmun betegségek a vékonybél nyálkahártyájának pusztulását okozhatják, ami viszont a bél permeabilitásnövekedéséhez, más szóval leaky gut-hoz vezet. Ez lehetővé teszi az élelmiszerek és a hulladék bejutását a véráramba, és gyulladást okoz.

Bizonyos ételekről kimutatták, hogy növelik a bélpermeabilitást és növelik a „leaky gut“ szindróma kialakulásának valószínűségét. A gluténről, amely a búza, az árpa és a rozs része, kimutatták, hogy aktivál egy specifikus fehérjét a szervezetben, amely a bélrendszer nagyobb permeabilitásával jár.1. Az Autoimmun Protocol Diet vagy az AIP Diéta a bélrendszer gyógyítására és az autoimmun problémákkal küzdő emberek tüneteinek csökkentésére összpontosít azáltal, hogy kiiktatja azokat az élelmiszereket, amelyek gyulladást okoznak a bélben.

Az AIP diéta hasonló a paleo diétához, mivel mindkét diéta ugyanazokat az ételeket korlátozza, mint például a gabonafélék és a hüvelyesek. Az AIP diéta azonban szigorúbb, és nem enged meg sok más, a paleo diétában megengedett ételt. Az első hetekben a diétát szigorúan be kell tartani. Ezen időszak után lassan elkezdheti visszavezetni az élelmiszereket az étrendjébe, és megfigyelheti, hogy nem váltanak-e ki nem kívánt mellékhatásokat.

Ez működik?

Ha valaki autoimmun betegségben szenved, az étel befolyásolhatja a tünetek súlyosságát. Egy 2017-es felmérésben a rheumatoid arthritisben szenvedő résztvevők 24%-a számolt be arról, hogy étrendjük hatással volt a tüneteikre, egyes élelmiszerek javítják, mások pedig rontják. Az AIP diéta nem feltétlenül mindenki számára szükséges. Vannak, akiknek az étkezési beavatkozás nélkül is sikerül kordában tartani a tünetek lefolyását, például pusztán úgy, hogy csökkentik a stresszt és elkezdenek eleget aludni.

Ha azonban autoimmun betegsége van, és észrevette, hogy az elfogyasztott élelmiszerek befolyásolják a tüneteit, az AIP-diéta kulcsfontosságú lehet a betegség kezelésében, valamint a tüneteit kiváltó élelmiszerek megtalálásában. Az AIP-diéta nemcsak a szervezet gyulladását fokozó élelmiszereket iktatja ki az étrendből, hanem segít abban is, hogy a tápanyagban gazdag ételeket és a gyulladáscsökkentő omega 3 telítetlen zsírsavakban gazdag ételeket bejuttasson a szervezetébe.

AIP diéta kontra paleo

Az AIP-diéta és a paleo étkezés együttesen sok hasonlóságot mutat, beleértve a korlátozott és az ajánlott ételeket. Valójában az AIP diétát néha autoimmun paleo diétának is nevezik. Azonban van néhány fontos különbség az AIP diéta és a paleo étkezés között. Először is definiálnia kell a paleo étkezést. Ha közvetlenül a paleo – régebbi vagy ősi – szó definíciójából indulunk ki, ez az étkezési mód azon alapul, hogy őseink hogyan étkeztek a paleolit ​​korszakban. A Paleo kiküszöböli a hüvelyesek, tejtermékek, szója és gabonafélék minden formáját, és elsősorban a húsra, halra, diófélékre és zöldségekre összpontosít.

API-povolene_infografika_hu

Az autoimmun diéta azonban egy lépéssel tovább megy – kiiktat néhány paleon engedélyezett ételt is. Az AIP diétán tilos például diófélék, magvak, tojás és padlizsán, úgynevezett „nightshades”  fogyasztása. Ennek a diétának is más céljai vannak. Míg sokan az egészség javítása, a testtömeg csökkentése és a teljesítmény növelése céljából térnek át paleo diétára, addig az AIP diétára áttérők az autoimmun betegségek okozta tüneteket és gyulladásokat szeretnék csökkenteni.

Előnyök

 1. A belek gyógyulásának helyreállítása

Mindenekelőtt ez az autoimmun gyulladáscsökkentő diéta egy gyógyító diéta, amelynek célja a bél integritásának helyreállítása (=gyógyulás) és a tünetek enyhítése a gyulladás csökkentésével. Az autoimmun betegségben szenvedők számára ez óriási lépés lehet életminőségük javítása felé.

A szivárgó bél szindróma olyan állapot, amelyben a toxinok és baktériumok átjutnak a bélfalon, és hozzájárulnak olyan tünetekhez, mint a gyulladás, emésztési zavar és ételallergia. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szervezetben kiterjedt gyulladás növelheti a bél permeabilitását, ami növeli a szivárgó bél szindróma kialakulásának kockázatát is (= a bélfal krónikusan és hosszan tartó károsodása).3. Az AIP-diéta segíthet a belek gyógyításában, és segíthet megelőzni a szivárgó bélszindrómát azáltal, hogy a szervezetből a gyulladást előidéző élelmiszerek eltávolítására összpontosít.

     2. Támogatja a jótékony bélbaktériumokat

A kutatások azt mutatják, hogy az étrend nagy hatással van a bélrendszerünkben lévő egészséget elősegítő baktériumokra, ami viszont hatással van az autoimmun betegségben szenvedők tüneteinek súlyosságára.4. A bélrendszerünkben található hasznos baktériumok fontos szerepet játszanak egészségünk minden aspektusában – az immunrendszer működésétől a testsúly megőrzéséig, stb..5,6. Az AIP diéta nemcsak az autoimmun betegségek tüneteinek enyhítésében segíthet, hanem az általános egészséget és a well-being-et is elősegítheti a bélmikrobióma egészségének javításával.

     3. Segít többet megtudni a testünkről

Az AIP diéta az emberi test működéséről is többet tanít, és segít megérteni, hogy az étkezés hogyan hat egészségünkre. Az AIP-diéta megtanít minket tápláló ételek fogyasztására, és arra, hogy felfedezzük, mely élelmiszerek a legjobbak szervezetünk táplálkozási szükségleteinek kielégítésére és egészségünk megőrzésére.

     4. Azonosítja a tüneteket kiváltó élelmiszereket

Az AIP diéta segít az embereknek azonosítani, hogy mely élelmiszerek válthatnak ki különböző tüneteket. Bár eleinte kihívást jelenthet, nagyon hasznos, ha megtanuljuk felismerni, mely ételeket érdemes kihagyni étrendünkből, és melyek lehetnek a kellemetlen tünetek megjelenésének hátterében. Nagyon hasznos lehet az étkezés megtervezésében is, ami aztán könnyebbé válik.

     5. Az AIP diéta tápláló és egészséges ételeken alapul

Az AIP diéta a tápláló, feldolgozatlan és gyulladáscsökkentő ételeket részesíti előnyben, például zöldségeket. Függetlenül attól, hogy autoimmun betegsége van vagy sem, még mindig előnyös lehet tápanyagdúsabb ételek fogyasztása. Ha több egészséges ételt iktat be étrendjébe, megvédi Önt a krónikus betegségektől, csökkenti a táplálkozási hiányosságok valószínűségét és maximalizálja egészségét.

     6. Csökkentheti a szervezet gyulladását

Az AIP-diéta egyik legnagyobb előnye a gyulladáscsökkentő képessége, ami kulcsfontosságú az autoimmun betegségek tüneteinek csökkentésében és a jobb egészségi állapot támogatásában. Egyes konkrét ételek étlapról való kiiktatása, táplálóbb és teljes értékű ételekkel való helyettesítése ismét nagyon erős hatást gyakorolhat a szervezeti gyulladások szabályozására. Ezt egy nemrégiben, 2017-ben végzett kaliforniai tanulmány bizonyította, amelyben 15 gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő ember követte az AIP-diétát 11 héten keresztül, beleértve a 6 hetes eliminációs és 5 hetes fenntartó fázist. A tanulmány végén a kutatók azt találták, hogy a résztvevőknél jelentősen csökkent a bélgyulladás, valamint javultak a betegség tünetei és javult az egészségi állapotuk is.7.

API_omezeni_1_hu

     7. Csökkentheti az autoimmun betegségek tüneteit

Bár ennek a terápiás diétának az immunbetegségekre gyakorolt ​​hatásáról még mindig korlátozottak az ismeretek, sokan arról számolnak be, hogy ennek a diétának a betartása javította a közérzetüket, valamint az autoimmun állapotok gyakori tüneteit, például a fáradtságot, a krónikus fájdalmat és az brain fog-ot. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy az AIP-diéta javítja a gyulladásos bélbetegség (IBD) tüneteit, amely az autoimmun betegségek egyik csoportja, amelyet az emésztőrendszer gyulladása és olyan tünetek jellemeznek, mint a puffadás, a hasi fájdalom és a hasmenés.7.

Hátrányok

Azonnal áttekintve a korlátozni kívánt élelmiszerek listáját, egyértelmű, hogy ez az étrend nagyon szigorú, és nehéz lehet betartani. Rengeteg szabály létezik – a megengedett zöldségfajtáktól kezdve a fűszerekig, amelyeket érdemes az ételébe tenni. Az AIP diétával kompatibilis élelmiszerek megtalálása fárasztó és időigényes lehet.

Még ha fel is vértezi magát egy autoimmun diétás bevásárlólistával, a vásárlás sok időt vehet igénybe az élelmiszerek címkéinek elolvasása miatt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a termékek nem tartalmaznak tiltott összetevőket. Bár vannak online források és üzletek, amelyek az AIP diétával foglalkoznak, a megfelelő termékek megtalálása még mindig kihívást jelenthet.

Ráadásul az étel csak egy darabja a kirakósnak. A legtöbb autoimmun betegség orvosi ellátást igényel, más életmódbeli változásokkal együtt – például testmozgás, rendszeres alvási szokások és napozás. Bár az AIP-diéta segíthet azonosítani, mely élelmiszerek váltják ki a tüneteit, és javítja az életminőségét, önmagában nem szabad minden autoimmun betegség csodaszerének tekinteni.

Kinek kellene őt követnie?

Ha autoimmun betegsége van, és általában stabil, csak néhány elhúzódó mellékhatással rendelkezik, az AIP-diéta hasznos lehet annak megállapításában, hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amelyek kiváltják a tüneteit. A diéta akkor működik a legjobban, ha az idő nagy részében stabil, mert akkor sokkal könnyebb meghatározni, hogy az étrend milyen hatással lehet a tüneteire más tényezőkkel szemben.

Ne feledje azonban, hogy ez a diéta nagyon szigorú, és nem mindenkinek kell ezt szigorúan betartania, akinek autoimmun betegsége van. Például egyesek reagálhatnak a gabonák fogyasztására, de teljesen jól érzik magukat a tejtermékek, hüvelyesek és tojások fogyasztásával. Ebben az esetben egyszerűen hagyja ki a gabonákat, ahelyett, hogy korlátozná az összes élelmiszercsoportot, amelyet az AIP diéta korlátozni javasol. Ezenkívül számos egyéb tényező is szerepet játszhat az autoimmun állapotok összefüggésében. A stressz, az alvási szokások, a testmozgás és még a hormonszintek is hozzájárulhatnak a tünetek súlyosságához, ezért sok embernek túl kell tekintenie a táplálkozáson, és más, az egészséget elősegítő életmódbeli változtatásokat kell végrehajtania.

Utasítások

Az AIP diéta nagyon szigorú, és egy teljes listát tartalmaz azon élelmiszerekről, amelyeket korlátozni kell.

Ebből a diétából ki kell zárnia a következő élelmiszereket:

 • gabonafélék
 • hüvelyesek (bab, lencse, földimogyoró,...)
 • feldolgozott ételek
 • magolajok (növényi olajok - repce,...)
 • tejtermékek
 • finomított cukrok
 • tojások
 • diófélék és magvak
 • magvakból származó gyógynövények (koriander, kömény és szerecsendió)
 • kávé
 • csokoládé
 • szárított gyümölcs
 • emulgeálószerek (karragén,...)
 • padlizsán zöldségek (padlizsán, burgonya, paradicsom, paprika, hibiszkusz,...)
 • alternatív édesítőszerek (stevia, xilit, mannit,...)
 • alkohol

Ezen a ponton valószínűleg azon tűnődik, mit is ehet tulajdonképpen egy autoimmun diéta mellett. Bár a kiiktatandó élelmiszerek listája kiterjedt, sok olyan élelmiszer is létezik, amelyek megengedettek. Az AIP diéta során érdemes megtölteni a tányérokat sok hússal és zöldséggel.

API_omezeni_2_hu

Engedélyezett élelmiszerek ezen a diétán:

 • zöldségek (kivéve padlizsán)
 • hús (baromfi és tenger gyümölcsei)
 • kókusz termékek
 • tejmentes erjesztők (kombucha,...)
 • méz vagy juharszirup (korlátozott mennyiségben)
 • nyílgyökér
 • zselatin (fűvel etetett tehenekből)
 • csont leves
 • fűszernövények (frissen és nem magvakból)
 • zöld tea
 • ecet

A gyümölcsre vonatkozó ajánlások forrásonként eltérőek. Egyes források úgy vélik, hogy napi egy-két darab friss gyümölcsöt meg kell engedni, míg mások azt javasolják, hogy a gyümölcsöt teljesen ki kell zárni az étrendből. Az étrendet több hétig szigorúan be kell tartani, majd fokozatosan vissza lehet helyezni az ételeket az étlapba. Próbáljon meg 5 naponta egy új ételt bevezetni nagyon kis mennyiségben, és ellenőrizze, nem jelentkezik-e bármilyen tünet.

História

Az AIP diéta eredete Dr. Loren Cordain-hoz vezethető, aki megjegyezte, hogy a paleo diétán engedélyezett élelmiszerek közül sok – mint például a diófélék, magvak, tejtermékek, tojás és padlizsán – különféle tüneteket válthat ki az autoimmun betegségekben szenvedőknél. 2010-ben Robb Wolf egykori biokémikus és egészségügyi szakértő írt az AIP-diétáról a The Paleo Solution könyvben, és egy 30 napos diétaként fogalmazta meg, amelyben bizonyos ételeket korlátoznak, majd újra bevezetnek, hogy felmérjék a toleranciájukat. Nem sokkal ezután Dr. Sarah Ballantyne elkezdett írni az AIP-diétáról a The Paleo Mom nevű weboldalán. Ma az autoimmun protokoll, valamint az autoimmunitás és a táplálkozás kapcsolatának egyik vezető szakértőjeként tartják számon.

Kockázatok és mellékhatások

Ne feledje, hogy az AIP-diétát eszközként kell használni annak megértéséhez, hogy mely élelmiszerek válthatnak ki különböző tüneteket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden ételt végleg ki kell zárnia. Valójában ez a diéta tiltja azokat az ételeket, amelyek fontos tápanyagokkal látják el a szervezetet, és egészséges kiegészítői lehetnek az étrendnek, mindaddig, amíg nem okoznak negatív tüneteket.

Ezenkívül ne feledje, hogy nincs egyetlen diéta  vagy életmód az autoimmun betegségek kezelésére. Különböző tényezők egészen eltérően befolyásolhatják a különböző embereket, de ennek a diétának az a célja, hogy megértsük, hogy bizonyos típusú ételek hogyan befolyásolhatják a tüneteit. Ha kipróbálta az AIP-diétát, és továbbra is olyan mellékhatásokat tapasztal, mint a fáradtság, ízületi fájdalom vagy duzzanat, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy meg kell-e fontolnia más életmódbeli változtatásokat a tünetek súlyosságának javítása érdekében.

Gondolatok befejezésül

 • Az AIP diéta egy eliminációs diéta, amelynek célja, hogy csökkentse a tünetek súlyosságát autoimmun betegségben szenvedőknél.
 • Ennek a diétának az első szakasza számos olyan ételt kiiktat, amelyek gyulladást és bélpermeabilitást okozhatnak. Ezután az élelmiszereket lassan visszavezetik az étrendbe, és felmérik toleranciájukat.
 • Az AIP diéta a paleo étkezés szigorúbb formája, és sok olyan étel, amely a paleo-n engedélyezett, kimarad az AIP diétából - például a dió, a magvak, a tojás és a tejtermékek.
 • Bár ez a diéta segíthet enyhíteni a tüneteit, az optimális eredmény elérése érdekében más életmódbeli változtatásokkal is kombinálni kell.

Gondoljon a diéta szóra úgy, mint az étkezési módra, nem pedig szigorúan a testtömeg csökkentésére irányuló korlátozáson alapuló étkezésre.

 

Michaela Majerová

 

Forrás:

₁ Drago S, El Asmar R, Di Pierro M, Grazia Clemente M, Tripathi A, Sapone A, Thakar M, Iacono G, Carroccio A, D'Agate C, Not T, Zampini L, Catassi C, Fasano A. Gliadin, zonulin and gut permeability: Effects on celiac and non-celiac intestinal mucosa and intestinal cell lines. Scand J Gastroenterol. 2006.

₂ Tedeschi SK, Frits M, Cui J, Zhang ZZ, Mahmoud T, Iannaccone C, Lin TC, Yoshida K, Weinblatt ME, Shadick NA, Solomon DH. Diet and Rheumatoid Arthritis Symptoms: Survey Results From a Rheumatoid Arthritis Registry. Arthritis Care Res (Hoboken). 2017.

₃ Hietbrink F, Besselink MG, Renooij W, de Smet MB, Draisma A, van der Hoeven H, Pickkers P. Systemic inflammation increases intestinal permeability during experimental human endotoxemia. Shock. 2009.

₄ Vieira SM, Pagovich OE, Kriegel MA. Diet, microbiota and autoimmune diseases. Lupus. 2014.

₅ Belkaid Y, Hand TW. Role of the microbiota in immunity and inflammation. Cell. 2014.

₆ Patterson E, Ryan PM, Cryan JF, Dinan TG, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C. Gut microbiota, obesity and diabetes. Postgrad Med J. 2016.

₇ Konijeti GG, Kim N, Lewis JD, Groven S, Chandrasekaran A, Grandhe S, Diamant C, Singh E, Oliveira G, Wang X, Molparia B, Torkamani A. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease. Inflamm Bowel Dis. 2017.