Életfontosságú gombák. A kínai orvoslás Szent Grálja. Mire létfontosságú a gomba és hogyan kell használni?

A gombák kulináris szempontból meglehetősen ellentmondásosak. Vagy szereted őket, vagy nem is érzed az illatukat az ételben. Ma azonban a létfontosságú gombákról fogunk beszélni. Ezek évezredek óta a hagyományos kínai orvoslás területei , és ez gyakran valódi alkímia.  Most bemutatjuk a létfontosságú gombák egyes típusait, és beszélünk azok hatásairól.

A létfontosságú gombák és immunmoduláló képességeik.

Tudtad, hogy több mint 2000 ehető gomba nő a bolygón?  Ezért elég nehéz eligazodni a gombák között, ezért készítettük el a mai cikkünket, amelyben bemutatjuk a leghíresebb létfontosságú gombákat. A létfontosságú, vagyis gyógygombák, másokkal ellentétben, egészségjavító anyagokban gazdagok. Ennek az az oka, hogy számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, mint például a β-glükán poliszacharid vagy poliszacharid-fehérje komplexek , például lektinek, laktonok, terpenoidok és alkaloidok . Minden létfontosságú gombának megvannak a maga sajátosságai, azonban  immunmoduláló hatásuk minden létfontosságú gomba számára érdekes. Az immunmoduláció segíti az immunrendszer megfelelő reagálását. Így például, ha ön  autoimmun  betegséggel küzd, az immunmoduláló kiegészítők segítenek csökkenteni az immunrendszer reaktivitását , hogy megakadályozzák a szervezet saját szöveteinek megtámadását .  A létfontosságú gombákban található erős vegyület a terpének, amelyek segítik a máj védelmét, csökkentik a koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek.  Gyógygombák, amelyek valóban többcélúak, mert adaptogéneknek is minősítjük őket , ami azt jelenti, hogy segítik a szervezetet fenntartani a homeosztázist (belső egyensúlyt) és ezáltal az optimális egészséget. 

1

Honnan ismerhetem fel a minőségi gombákat? port vagy kivonatot válasszak?

El kell mondani, hogy legyen szó klasszikus étrend-kiegészítőkről vagy létfontosságú gombákról, neked kell megtalálnod a kedvencedet. Meg kell jegyezni, hogy a létfontosságú gombák esetében a vizsgálatokat kivonatokból végzik. A gombáknál kiemelten fontos a kivonás módja, mert ezzel a kitines borítás megbomlik és csak így jutunk hozzá az összes hatóanyaghoz, amiről később lesz szó. Az embernek nincs olyan enzimje, amely ezt a burkot feltörhetné. Néhány gombát még kettős extrakciós módszerrel is fel kell dolgozni . Szervezetünk csak akkor tud igazán mindent felhasználni a gombából. És ez is egy irányelv, amelyet követni kell a létfontosságú gombák kiválasztásakor. 

Az egyik fő jellemzője a poliszacharidok mennyisége, amelyet a gomba tartalmaz. Azonban nem ez az egyetlen nyom. Figyelnie kell a poliszacharidok optimális koncentrációjára a többi hatóanyaghoz képest, és kiválasztania a megfelelőt. Ha a létfontosságú gomba  nagy mennyiségű poliszacharidot tartalmaz (több mint 50%), akkor emlékezni kell arra, hogy kevesebb más anyagot tartalmaz. Ezért a létfontosságú gombák különböző koncentrációban és arányban találhatók a piacon.

Proč začít užívat Reishi

1.) Reishi

A Ganoderma lucidum b,közismertebb nevéna reishi gomba, a TČM-ben gyökerezik, mint a "halhatatlanság gombájában". Nyugtató tulajdonságairól ismert, különösen azok számára, akik álmatlanságban és nyugtalanságban szenvednek. A reishi gombában található poliszacharidok az immunrendszer működéséhez kapcsolódnak, és ennek a gombának a hosszú távú fogyasztása jelentősen erősíti az immunrendszert. Ebben az erős gombában több mint 400 bioaktív vegyület található . A kutatások azonban azt sugallják, hogy a reishi gomba immun- és májfunkcióiért felelős fő anyagok a fehérjék és a triterpének , különösen a ganodermisavak . 

 • elősegíti a nyugodt alvást és a nyugodt elmét
 • csökkenti az alkalmi stresszt és nyugtalanságot
 • támogathatja a tüdő és a légutak egészségét
 • optimalizálja a vércukorszintet. 
 • csökkenti a fáradtságot és javítja a mentális közérzetet 1

Az optimális tenyésztési idő 6-9 hónap, és ez annak ellenére is betartható, hogy a nagyobb, idősebb és ezért nehezebb gombákért több pénzt kapnak a gazdák. Maguk a gazdák szerint azonban „nem olyan az energia a reishiben”.

Medicialni houby

Egy 2007-es randomizált, placebo-kontrollos, kettős vak vizsgálat azt találta, hogy a reishi gombák segítettek enyhíteni a fájdalmat a rheumatoid arthritisben szenvedőknél . 2  A Reishi ezért hatékony segítőtárs abban, hogy mozgásban maradjon, és képes legyen az Ön által kedvelt tevékenységek végzésére. Még egy tanulmányt is végeztek olyan onkológiai betegekkel, akik reishit kaptak támogató szerként az immunrendszer működésének fokozására. 3 Röviden, a reishi ereje több mint lenyűgöző.

2.) Cordyceps 

Csehül a housnice nem csak egy név semmiért. A gomba egy hernyó megtámadásával jön létre , és mint ilyen, a ragadozó tovább növekszik a hernyóban . Ez megöli a hernyót, de alakja megmarad. Ezért a Cordyceps azon kevés gombák egyike , amelyet nem tévesztenének össze a természettel. A sportolók vagy az aktív emberek értékelni fogják ezt a gombát, mert fő előnye a vitalitás, az energia és a termékenység támogatása .

A cordyceps-kivonatokról kimutatták  , hogy akár 40%-kal kiszélesítik az aortát (a szervezet fő artériáját, amely a vért oxigénnel látja el az egész keringési rendszer számára) , ezáltal  növeli a véráramlást és jelentősen növeli az állóképességet  A Cordyceps adenozint  is  tartalmaz, és serkentheti  az  ATP termelődését – ez az egyik fő energiaforrás a szervezet sejtjeiben . Ez lehet az egyik oka annak, hogy  javítja az állóképességet a sportteljesítmény során . Ezen okok miatt ajánlatos  a Cordyceps fogyasztása sportolás vagy edzés előtt .

53.) Oroszlánsörény

Az oroszlánsörény tele van számos fontos vegyülettel, például  béta-glükánokkal , amelyek immunmoduláló antioxidánsok és neuroprotektív fitonutriensek .  Ez alkalmassá teszi ezt a gombát azok számára, akiknek támogatniuk kell az olyan kognitív funkciókat, mint a koncentráció és a memória . Az öregedéssel összefüggő enyhe memóriaproblémákkal küzdő embereken végzett vizsgálat során azt találta, hogy azok, akik Oroszlánsörény kivonatot szedtek, jobb kognitív funkciókkal rendelkeztek , mint azok, akik nem szedték a gombát. 5  Mindez arra utal, hogy az Oroszlánsörény gomba csodálatos segítője az agy megfelelő működésének, sőt a neurogenezist is elősegítheti.

Egy kis japán klinikai vizsgálatban enyhe kognitív károsodásban szenvedő idős férfiak és nők 16 hétig szedték az Oroszlánsörényt. A vizsgálat során a gombát fogyasztó csoport  szignifikánsan magasabb pontszámot mutatott a kognitív funkciók skáláján,  mint a placebo csoport. De ha abbahagyták a gomba fogyasztását, pontszámuk visszatért az eredeti szintre. 6

S čím pomůže Lions mane

4.) Chaga

A chaga nyírfákon (betula) nő, ezért a Chaga legfontosabb anyaga a betuinsav . Pontosabban a betulinsav (pentaciklusos sav) és  a betulin (pentaciklusos triterpén-alkohol) .  A Chaga  szó szerint felszívja őket a nyírból. Normális esetben ennek a két terpénnek a felszívódásával lehet gond, de ha  Chaza- ban vesszük őket , jól bejutnak a szervezetbe. Bár ennek a gombának a cseh neve Szibériai Chaga, nem kell a távoli Szibériába utazni, de egy kis szerencsével itt is találsz Chagát. Természetesen a nyírfaerdőben. Mert fekete (úgy néz ki, mintha leégett volna) és emiatt sokszor összetéveszthető egy nyírfákon képződő daganattal, vagy éppen emiatt hiányzik. Ha erre a területre vág, és belül kifejezetten rozsdaszín van. Ez tényleg Chaga. 

A Chagát bőr- és gyomorbántalmakban való alkalmazását vizsgálták.  Több mint 200 preklinikai állat- és sejtvizsgálattal rendelkezik, amelyek ígéretes egészségügyi előnyöket mutattak. A Chaga magas antioxidáns tartalmú, támogatja az emésztést, támogatja az immunitást,  kulcsfontosságú antimikrobiális anyagokat tartalmaz és adaptogén .  A kutatások azt is kimutatták, hogy a Chaga gombáknak van a legmagasabb ORAC* (Oxigéngyök-elnyelő képessége) a bolygó bármely természetes tápláléka közül, hihetetlen ORAC-pontszámmal, 1104 egység grammonként ! 

*Az ORAC értékek azt az időt fejezik ki, amely alatt egy antioxidáns semlegesíti a szabad gyököket, és megmutatja az élelmiszerekben lévő antioxidánsok mennyiségét is. A magasabb ORAC értékű élelmiszerek nagyobb antioxidáns potenciállal rendelkeznek. 

Proč užívat Coriolus

 

5.) Coriolus

 

Turkey Tail  ismertebb nevén Coriolus. Leggyakrabban elhalt törzseken, tuskókon terem, de élő fákon is, általában vegyes lombos erdőkben jelenik meg. Ezek a gombák nedves területeken nőnek Ázsia, Észak-Amerika és Európa mérsékelt égövi erdőiben. A Coriolus a hagyományos kínai gyógyászatban az immunrendszer támogatásáról ismertEzenkívül ez a gomba gazdag antioxidánsokban , és támogatja a bélrendszer és a máj egészségét.       

Kombinálni vagy nem egyesíteni az egyes gombákat?

Kombinálhatod a létfontosságú gombákat, de azt is tudni kell, hogy melyek működnek együtt egymással, mikor érdemes használni, és mikor érdemes egy adott fajt választani. A reishi, shiitake és maitake kombinációja megfelelő kombinációnak tűnik , mivel mindhárom jelentős immunmoduláló tulajdonsággal rendelkezik. A létfontosságú gombákat a gyógynövényekhez hasonlóan hosszú távú használatra szánják.  Napi 1000 mg egész gombapor elegendő az egészség megőrzéséhez .  De terápiás célokra használja a kivonatot a por helyett .  A kivonatok sokkal hatékonyabbak, mivel a kevésbé aktív komponenseket, például az oldhatatlan rostokat és a fehérjét eltávolítják.  A hatóanyagok ezért koncentráltabbak .  Vegyen be naponta egy vagy két 500 mg-os kapszulát a kivonatból több héten keresztül, lehetőleg reggel éhgyomorra. 

S čím si poradí Chaga

Gombatermesztés, eredetük és rendszeres vizsgálata

1.) Eredet

Bármit is gondoljunk Kínáról, az tény, hogy nem csak a létfontosságú gombák termesztésének legjobb éghajlati feltételei vannak , hanem több száz éves tapasztalat is. Egyiknek sem. A hagyományos kínai orvoslás nem csak a növényeken alapul, hanem a rajtuk keresztül szerzett energián is. Kivonatok létfontosságú gombákból A BrainMax a kínai hegyvidék iparilag érintetlen természetéből származik , ahol a létfontosságú gombák termesztésének több száz éves hagyománya van . Ami pedig a tisztaságot illeti, még magukra a tanyákra sem engedik be az autókat, hogy ne okozzanak környezetszennyezést. Tehát bár sokan közülünk Kínát a legerősebb iparral és a legszennyezettebb környezettel társítjuk, vannak helyek, ahol még mindig a természet uralkodik. 

2.) Nehézfémek vizsgálata

A BrainMax létfontosságú gombákat por formájában és kivonatként kapszulában egyaránt megtalálja. Az életfontosságúaknál ügyeljen a gombakivonat tisztaságára. Ügyeljen arra, hogy olyanokhoz nyúljon, amelyeket nehézfémekre teszteltek. Mert ha van hátránya a létfontosságú gombáknak (és általában a gombáknak), az a potenciális toxicitásuk . A gombák arról híresek, hogy mindent felszívnak a közelükben. Napjainkban létfontosságú gombákat termesztenek, mert a vadonban való hozzáférésük problémás, és akár maguknak a gombáknak az életét is veszélyeztetheti. 

Medicialni houby (2)

3.) Tisztaság

Létfontosságú gombakivonataink tiszta gomba termőtestekből készülnek . Ez azt jelenti, hogy csak a gombát dolgozzák fel anélkül, hogy szennyeződéseket vagy maradványokat tartalmazna a szubsztrátból, amelyen nő. Még ez is gyakran problémát okoz az ismeretlen eredetű gombáknál. Az ilyen gombák gyakran fűrészpor- vagy gabonaliszt-maradványokat tartalmazhatnak, ami nem árt Önnek, de ezért másért kell fizetnie, mint amit vásárol. A BrainMax létfontosságú gombakivonatokat minden tételben független német laboratóriumban tesztelik nehézfémekre. 

4.) Poliszacharidok mennyisége

Tudjuk, hogy a létfontosságú gombák egyik kulcsértéke a poliszacharidok mennyisége. Itt is légy óvatos. A poliszacharidok teljes mennyisége nem feltétlenül döntő. Egyes gyártók más keményítőkkel (például burgonyakeményítővel) „beállítják” a poliszacharidok mennyiségét . Tehát valóban lenyűgözőnek tűnik a címkén, de magából a gombából származó poliszacharidok minimálisak lehetnek.

7

5.) Feldolgozás

A feldolgozási módokat már a bevezetőben vázoltam. Minden kapszulában lévő létfontosságú gombánkat forró vizes extrakciós módszerrel dolgozunk fel . Még a Reishi és Chaga fajok esetében is a kettős extrakciós módszert választottuk  Az első a forró vizes extrakció , majd az alkoholos extrakció . Az extrakció második része nélkül szervezetünk nem tudná hasznosítani a benne található bioaktív anyagokat, mert ezek az anyagok nem oldódnak vízben.  Mint már tudjuk, a létfontosságú gombák fő  hatóanyagai a poliszacharidok (főleg a β-(1,3)-D-glükánok). A szárított gombapor kb. 0,5‒3% poliszacharidot tartalmaz,  ezek 30%-a a kivonatainkban található . A kivonatok ezért körülbelül  30-szor töményebbek,  mint a gombapor. 

Mikor használjunk gombát?

 

 1. Reishi (Ganoderma lucidum): Ez a gomba nyugtató hatásáról ismert, és gyakran ajánlják este vagy lefekvés előtt a pihentető alvás elősegítésére.

 2. Cordyceps: A Reishivel ellentétben a Cordyceps energizáló hatásáról ismert. Használata reggel vagy fizikai aktivitás előtt ajánlott az energia és a teljesítmény növelése érdekében.

 3. Oroszlánsörény (Hericium erinaceus): Ezt a gombát az agyra és az idegrendszerre gyakorolt ​​lehetséges előnyei miatt értékelik. A Lion's Mane reggel vagy napközbeni bevétele elősegítheti a mentális tisztaságot és a koncentrációt.

 4. Chaga: A chaga egy antioxidáns, és gyakran ajánlják az immunrendszer támogatására. A nap bármely szakában bevehető, de vannak, akik inkább reggel használják egész napos támogatásra.

 5. Shiitake: Ez a gomba immun- és egészségügyi előnyeiről ismert. A shiitake bármikor bevehető, de vannak, akik inkább étkezés közben veszik be a jobb emésztés és felszívódás érdekében.

Következtetés

A létfontosságú gombák valóban sok mindent kínálnak nekünk, és nem csak a hagyományos kínai orvoslás tud róla, konkrétan a mikoterápia, amelyben ezek a gombák otthon vannak. De a nyugati orvoslás is kezd a létfontosságú gombák felé fordulni, mint számos betegség támogató szere. Akár a kivonatokat részesíti előnyben, akár kapszulában, akár porban, akár házilag próbálja meg termeszteni ezeket a gombákat, C-vitaminnal , vagy C-vitaminban gazdag növények termésével együtt vegye be. Az acai vagy az acerola tökéletesen működik .

 

Veronika Halusková

 

1. TANG, Wenbo, Yihuai GAO, Guoliang CHEN, et al. A randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysaccharide extract in neurasthenia. 2005.

2. LI, Edmund K, Lai-Shan TAM, Chun Kwok WONG, et al. Safety and efficacy of Ganoderma lucidum (lingzhi) and San Miao San supplementation in patients with rheumatoid arthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled pilot trial. 2007.

3. GAO, Yihuai, Shufeng ZHOU, Wenqi JIANG, Min HUANG a Xihu DAI. Effects of ganopoly (a Ganoderma lucidum polysaccharide extract) on the immune functions in advanced-stage cancer patients. 2003.

4. CHEN, Steve, Zhaoping LI, Robert KROCHMAL, Marlon ABRAZADO, Woosong KIM a Christopher B COOPER. Effect of Cs-4 (Cordyceps sinensis) on exercise performance in healthy older subjects: a double-blind, placebo-controlled trial. 2010.

5. LI, I-Chen, Han-Hsin CHANG, Chuan-Han LIN, et al. Prevention of Early Alzheimer’s Disease by Erinacine A-Enriched Hericium erinaceus Mycelia Pilot Double-Blind Placebo-Controlled Study. 2020.

6. MORI, Koichiro, Satoshi INATOMI, Kenzi OUCHI, Yoshihito AZUMI a Takashi TUCHIDA. Improving effects of the mushroom Yamabushitake (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind placebo-controlled clinical trial. 2009.