A halhatatlanság gombája és az életfontosságú gombák királynője. Reishi és jótékony hatásai a szervezetre.

Reishi, Lingzhi, Ganoderma  vagy Ganoderma . Ezek mind a hagyományos kínai orvoslás  egyik legértékesebb gyógygombájának elnevezései . Ez a fagomba sokrétű egészségügyi előnyei miatt népszerű, beleértve az immunrendszer támogatását, az antioxidáns tulajdonságait és az alvás minőségét javító képességét. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mire jó a Reishi gomba, hogyan és mikor kell használni, valamint azt, hogy hol termesztik, és milyen körülmények a legjobbak a növekedéséhez

Mi is az a Reishi pontosan? És mi kell a növekedéshez?

Ha már hallottál már a Reishi gombáról, valószínűleg a hagyományos kínai vagy kelet-ázsiai gyógyászattal kapcsolatos. A Reishi néven ismert Ganoderma lucidum Ázsiából származik, ahol a "halhatatlanság isteni gombájaként" vagy "királyi gombaként" tisztelik . A helyiek és őseik már 4000 éve használták gyógyító tulajdonságait, ami megmagyarázza, hogy Ázsiában miért emlegetik és gyakran használják vitalizáló hatása miatt . Reishit azonban nem csak az életerő forrásaként értékelték , hanem a szerencse és a gonosz elleni védelem amulettjeként is. Érdekes tény, hogy a Reishi a taoista kolostorok szerzetesei körében is népszerű volt, akik meditáció előtt használták, teljes tudatában annak, hogy képes megnyugtatni a Shen szellemet, ami a psziché kínai kifejezése. 

(Maďarština) S čím nám Reishi  může pomoci

A Reishi gomba Ázsiában őshonos, ahol lombhullató és vegyes erdőkben , különösen juharokban és tölgyekben tuskókon és fatörzseken nő. Kereskedelmi termesztéshez a Reishit általában fa aljzaton vagy fűrészporos és tápanyagos zsákokban termesztik . Az ideális növekedési feltételek közé tartozik a magas páratartalom és a meglehetősen meleg,  24 és 28 °C közötti hőmérséklet, sok friss levegővel. A Reishi termesztése több hónapig is eltarthat, mire a gombák olyan stádiumra nőnek, hogy készen állnak a feldolgozásra és fogyasztásra.

A Reishi nem ízlik, de segít!

Ha a Reishi használatáról beszélünk, akkor nem gombát akarsz enni. Nagyon kemény , keserű és enyhén csípős ízű, ezért nem alkalmas finom ételek elkészítésére. Ezen kívül sok emészthetetlen rostot tartalmaz . Ez az oka annak, hogy a Reishit gyakran speciális extrakciós eljárással táplálékkiegészítő formává dolgozzák fel, hogy fogyasztható legyen.

Medicialni houby (2)

Mit tehet Reishi?

  1. Immunrendszer támogatása : A Reishi poliszacharidokat, triterpenoidokat és más olyan összetevőket tartalmaz, amelyek serkenthetik az immunrendszer működését, és segíthetik a szervezetet a betegségek elleni védekezésben.

  2. Az alvás javítása és a fáradtság csökkentése : Sok felhasználó arról számol be, hogy ennek a gombának a rendszeres fogyasztása segít jobban aludni, és kevésbé érzi magát fáradtnak a nap folyamán.

  3. Antioxidáns hatások : A Reishiben található antioxidánsok küzdenek a szabad gyökök ellen, amelyek hozzájárulhatnak az általános egészséghez és a hosszú élettartamhoz.

  4. Támogatás a szív egészségéhez : A Reishi segíthet csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek fontos tényezők a szívbetegségek megelőzésében.

  5. Nyugtató és stresszcsökkentés : adaptogén tulajdonságainak köszönhetően a Reishi gomba segíthet szabályozni a szervezet stresszválaszát és elősegíti a nyugalom érzetét.

Hogyan és mikor szedik a Reishit?

A Reishit általában por, tabletta, kapszula vagy kivonat formájában veszik be. Teának vagy kávénak is elkészíthető. Az ajánlott adagok eltérőek, de fontos, hogy alacsonyabb adagokkal kezdje, és fokozatosan növelje azokat. A többi gyógygombához hasonlóan a Reishit is érdemes C-vitaminnal együtt szedni. 

.

1. Lin, K., Kao, Y., Kuo, H., Yang, W., Chou, A., Lin, H., Yu, A., & Wong, C. (2006). Reishi Polysaccharides Induce Immunoglobulin Production through the TLR4/TLR2-mediated Induction of Transcription Factor Blimp-1*. Journal of Biological Chemistry, 281, 24111 - 24123.

2. Zhang, Y. (2017). Ganoderma lucidum (Reishi) suppresses proliferation and migration of breast cacer cells via inhibiting Wnt/β-catenin signaling.. Biochemical and biophysical research communications, 488 4, 679-684 .

3. Rezaeian, S., & Pourianfar, H. (2023). Effectiveness of Reishi (Ganoderma lucidum) in Preventing the Aging Process: A Review Study. Journal of Guilan University of Medical Sciences.