A legveszélyesebb endokrin károsítók és címkézésük a termékeken

Mit értesz endokrin károsító szerek alatt? Hogyan hat a szervezetünkre? Milyen szempontból károsak, hol és milyen néven találhatjuk meg őket? Akár jártas vagy már az endokrin károsítók témában, akár nem, ez a cikk a tudás kapuja lehet, vagy csak egy felfrissülés egy olyan témában, amely nagyban befolyásolhatja egészségét! 

Mik azok az endokrin károsítók és hogyan működnek?

Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek megzavarják a hormonok működését szervezetünkben. Ide sorolhatók az élelmiszerekben vagy az ivóvízben maradék mennyiségben előforduló természetes vagy szintetikus hormonok, növényvédő szerek, műanyaggyártásban, kozmetikumokban használt vegyszerek, de ide sorolhatunk néhány nehézfémet is. A szervezetben leggyakrabban "hamis" hormonként működnek, amelyek a citoplazmában vagy a sejtmagban lévő sejtmembrán receptorokhoz kötődnek. A receptorhoz kötődve megzavarják az egész szervezet fejlődéséhez és működéséhez szükséges egyes sejtek új képződését, működését, specifikus kialakulását.

Gyakran használják mikrodózisokban a termékekben, de ne feledje a víz felületére való csöpögés szabályát – még ha egy csepp nem is csinál semmit, az ismételt ismétlés mélyedést okozhat a felszínen, amelyre rákerül. Az endokrin rendszert károsító szerek pontosan ebben a stílusban működnek. Nem egyszeri expozícióról van szó, több oldalról bombáznak minket, és a mikrodózisok felhalmozódása a szervezetben egészségkárosodáshoz vezet.

(Maďarština) (9)

Egyedi típusok, hol és milyen megnevezéssel?

1.) Műanyagok és mikroműanyagok

Kezdjük általánosságban, a műanyag mikrorészecskék az endokrin rendszert károsító anyagok csoportjába tartoznak . Minden 5 mm-nél kisebb részecskét mikrorészecskének tekintünk . A mikroműanyagok a műanyagok lebomlása során keletkeznek, vagy szándékosan állítják elő, és mikrogömbökként használják fel a kozmetikumokban vagy a szintetikus szövetekhez való szálak előállításában. Tehát ha műanyag palackokat használ, műanyag dobozokból eszik, műanyag fedőt tesz a kávéscsészére, üzletben dolgozik és napi kapcsolatban van műanyag borítású számlákkal, vagy poliészter lepedő alatt alszik, vigyázzon. A mikroműanyag részecskék nem csak a szájon keresztül jutnak be a szervezetbe, hanem belélegezhetők, és ami a legfontosabb, a bőrön keresztül! A bőr a legnagyobb szervünk, átlagosan 1,6-1,8 m 2 területű.

Nagyon fontos a műanyag típusa és a kezelés módja. Ez a két változó közvetlenül befolyásolja a mikroműanyag részecskék felszabadulását.

2.) BPA mentes - Bisfenoly

A biszfenol A a BPA kifejezés alatt rejtőzik . Ez egy szintetikus ösztrogén . Bár az ösztrogén természetesen előfordul a szervezetben, a biszfenol kötődik a receptoraihoz, és megakadályozza annak működését (1). Elég gyakran használják a műanyagok gyártásában, normál esetekben nem szabad kiengedni. Amikor a műanyag hőnek vagy hőnek és fénynek van kitéve , nagy mennyiségben fellazul, és készen áll arra, hogy behatoljon a sejtekbe. Manapság elterjedtebbek a BPA FREE minősítésű konténerek, így az biztos, hogy mindig az így megjelölteket választanám. A műanyag tárgyakkal minden esetben óvatosan kell bánnunk, nehogy mikroműanyagok és egyéb anyagok kiszabaduljanak. Ez azt jelenti, hogy a műanyag edényeket mindig hidegen vagy szobahőmérsékleten tárolja, és ne tegye ki magas hőmérsékletnek vagy napfénynek. A biszfenol A nem az egyetlen képviselője a biszfenolcsaládnak, a többi típust: a B-t, F-et és S-t azonban még nem kutatták annyira, és ezeknek az emberi szervezetre gyakorolt ​​hatásait még vizsgálni kell. A korai tanulmányok azonban azt mutatják, hogy még ezek a biszfenol A-helyettesítők is endokrin-romboló hatást mutatnak (2,3) .

3.) Alkifenoletoxilátok

Nem gondolod, hogy ez a név csak szótlanság? Ezek olyan hatóanyagok, amelyek csökkentik az anyagok felületi energiáját . Általában latexfestékekben , peszticidekben , ipari tisztítószerekben és nem utolsósorban a műanyagok gyártásában használják őket  . Az alkil-fenol-etoxilátokra példa a nonilfenol és az oktilfenol. Az alkil-fenol-etoxilátok vízben alkil-fenolokká bomlanak, de ezek a vegyületek vízben nem bomlanak le, ezért számos EU-tagország és Kanada betiltotta a PVC-csövek gyártásában való felhasználásukat. Nagy mennyiségben megtalálhatók a tisztító- vagy zsíroldó termékekben . Ez az első olyan vegyületek között van, amelyekről kiderült, hogy bomlasztó hatással vannak endokrin rendszerünkre (4,5) . Általában különféle rövidítésekkel jelölik a termékeken, például: NPE, APE, OPE, NP.

4.) Perfluorozott és polifluorozott vegyületek

Ezek olyan alkilvegyületek, amelyeket élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagokban használnak ( pattogatott kukorica zacskó, sütőpapír, pizzás dobozok stb.). Ezek az anyagok megakadályozzák a felület szennyeződését vagy zsírosodását , tapadásmentes anyagok előállításához is használják őket. Elterjedt használatuk miatt az ivóvíz is jelentős szennyezettséggel szembesül (6) . A legtöbbet vizsgált képviselői a perfluroktán-szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA), de a perfluor-szénhidrogének és a polifluorozott vegyületek családjába több mint 4000 anyag tartozik! Számos tanulmány bizonyítja, hogy utánozzák az ösztrogént a szervezetben, és megakadályozzák annak megfelelő működését, ezért felvesszük őket az endokrin károsítók listájára (7,8) .

5.) Ftalátok

A ftalátokat nagyszámú műanyag gyártásánál alkalmazzák lágyítószerként , így egyértelmű, hogy napi kapcsolatban vagyunk velük. Tanulmányok kimutatták, hogy a szervezetben lévő ftalátok csökkentik a tesztoszteron és az ösztrogén szintjét, korlátozzák a termékenységet és blokkolják a pajzsmirigyhormonok működését . (9,10,11,12)

6.) UV stabilizátorok

Az iparban széles körben használják viaszokban , festékekben és műanyagokban, ahol biztosítják az anyag UV-sugárzással szembeni ellenállását. Ebből a csoportból a legnagyobb veszélyt számunkra a benzotriazol és származékai (UV-P, 1H-BT, UV234, UV326, UV327, 328, 329 és UV 350) jelentik. Hormonrendszerünkkel érintkezve a pajzsmirigy elnyomott működése figyelhető meg , tovább gátolják az androgén hormonok működését vagy lassítják a szívritmust . (13,14) 

7.) Mérgező fémek

Az ólmot és a kadmiumot , mindkettő hasonló szerkezetű nehézfém, széles körben használják a platina gyártásában katalizátorként és stabilizátorként . Kiterjedt ipari felhasználásuk miatt számtalan olyan eset fordul elő, amikor a talaj szennyeződik , majd  az ivóvízbe kerül . A szervezetben való felhalmozódás jelentős problémát jelenthet a szervezetből való hosszú eliminációs idő miatt. A szervezetben mindkét fém korlátozhatja az ásványi anyagok felszívódását, és negatív hatással van a hormonrendszerre . (15)

Az ónt és a krómot a műanyagok gyártásában is használják hőstabilizátorként és színezékként . A szervezetben mérgezőek , és a műanyagok előállítása során veszélyt jelentenek az emberi szervezetre és a környezetre egyaránt.

Mit lehet levonni a mai cikkből?

A cél határozottan nem az ijesztgetés volt, hanem a tájékoztatás. A hormonrendszerünkre negatív hatást gyakorló anyagok között sok más anyag is van és lesz a jövőben. Fontos, hogy elolvassuk a bőrünkre kenhető és elfogyasztott dolgok összetételét, vagy tájékozódjunk azokról az anyagokról, amelyekkel napi szinten érintkezünk. A mesterséges kozmetikumok natúr kozmetikumokkal való helyettesítésével , vízszűrő vásárlásával vagy a műanyagból készült élelmiszerek fogyasztásának csökkentésével jelentősen csökkenti a károsítókkal való érintkezést, és szervezete hálás lesz érte.

Köszönöm, hogy elolvastad, és várom a következő cikkedet.

 

 1. Dodds EC, Lawson W. Synthetic estrogenic agents without the phenanthrene nucleus. Nature. 1936;137:996.
 2. Wan Y, Huo W, Xu S, Zheng T, Zhang B, Li Y, Zhou A, Zhang Y, Hu J, Zhu Y, Chen Z, Lu S, Wu C, Jiang M, Jiang Y, Liu H, Yang X, Xia W. Relationship between maternal exposure to bisphenol S and pregnancy duration. Environmental pollution (Barking, Essex : 1987). 2018;238:717-724.
 3. Liu B, Lehmler HJ, Sun Y, Xu G, Sun Q, Snetselaar LG, Wallace RB, Bao W. Association of Bisphenol A and Its Substitutes, Bisphenol F and Bisphenol S, with Obesity in United States Children and Adolescents. Diabetes & metabolism journal. 2019;43(1):59-75.
 4. White R, Jobling S, Hoare SA, Sumpter JP, Parker MG. Environmentally persistent alkylphenolic compounds are estrogenic. Endocrinology. 1994;135(1):175-182.
 5. Gore AC, Chappell VA, Fenton SE, Flaws JA, Nadal A, Prins GS, Toppari J, Zoeller RT. EDC-2: The Endocrine Society’s Second Scientific Statement on Endocrine-Disrupting Chemicals. Endocr Rev. 2015;36(6):E1-150.
 6. Banzhaf S, Filipovic M, Lewis J, Sparrenbom CJ, Barthel R. A review of contamination of surface-, ground-, and drinking water in Sweden by perfluoroalkyl and polyfluoroalkyl substances (PFASs). Ambio. 2017;46(3):335-346.
 7. Dixon D, Reed CE, Moore AB, Gibbs-Flournoy EA, Hines EP, Wallace EA, Stanko JP, Lu Y, Jefferson WN, Newbold RR, Fenton SE. Histopathologic changes in the uterus, cervix and vagina of immature CD-1 mice exposed to low doses of perfluorooctanoic acid (PFOA) in a uterotrophic assay. Reproductive Toxicology. 2012;33(4):506-512.
 8. Henry ND, Fair PA. Comparison of in vitro cytotoxicity, estrogenicity and anti-estrogenicity of triclosan, perfluorooctane sulfonate and perfluorooctanoic acid. Journal of Applied Toxicology. 2013;33(4):265-272.
 9. Hannon PR, Flaws JA. The effects of phthalates on the ovary. Front Endocrinol (Lausanne). 2015;6:8.
 10. Meeker JD, Ferguson KK. Urinary phthalate metabolites are associated with decreased serum Test0ster0ne in men, women, and children from NHANES 2011-2012. The Journal of clinical endocrinology and metabolism. 2014;99(11):4346-4352.
 11.  Mathieu-Denoncourt J, Wallace SJ, de Solla SR, Langlois VS. Plasticizer endocrine disruption: Highlighting developmental and reproductive effects in mammals and non-mammalian aquatic species. Gen Comp Endocrinol. 2015;219:74-88.
 12. Kay VR, Chambers C, Foster WG. Reproductive and developmental effects of phthalate diesters in females. Critical reviews in toxicology. 2013;43(3):200-219.
 13. Liang X, Li J, Martyniuk CJ, Wang J, Mao Y, Lu H, Zha J. Benzotriazole ultraviolet stabilizers alter the expression of the thyroid hormone pathway in zebrafish (Danio rerio) embryos. Chemosphere. 2017;182:22-30.
 14.  Zhuang S, Lv X, Pan L, Lu L, Ge Z, Wang J, Wang J, Liu J, Liu W, Zhang C. Benzotriazole UV 328 and UV-P showed distinct antiandrogenic activity upon human CYP3A4-mediated biotransformation. Environmental pollution (Barking, Essex : 1987). 2017;220(Pt A):616-624.
 15. Byrne C, Divekar SD, Storchan GB, Parodi DA, Martin MB. Metals and breast cancer. J Mammary