Az inozitol és pozitív hatásai egészségünkre

Az inozitol egy olyan anyag, amelyről sokat beszélnek, különösen a biohackelés területén. Azonban itt is mutassuk be, mert úgy tűnik, nagyon sok hasznos előnnyel szolgálhat számunkra egészségünk, anyagcserénk, teljesítményünk, csontunk egészsége és szaporodása szempontjából. 

Mi az inozitol?

Az inozitol elnevezés 9 különböző molekulát takar, de a leggyakrabban emlegetett biológiailag leginkább elérhető formája, a mioinozitol . Hogy egy kicsit leegyszerűsítsük a dolgokat, itt az egységes inozitol nevet fogjuk használni.   Még mindig vannak ellentmondások a különböző források között, és valahol az inozit vitaminnak (a B-vitaminok csoportjának egyike – konkrétan a B8-vitamin lenne ) vagy pszeudo-vitaminnak számít . Akárhogy is, aktivitása szorosan összefügg a B csoport más fontos vitaminjainak aktivitásával.₃ Gondoljon az inozitra, mint a szacharid-cukor egyik fajtájára  . Leggyakrabban édes ízű fehér por formájában található meg, és természetesen előfordul például  hüvelyesekben, magvakban, különböző típusú zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a grape fruitu.₃ 


(Maďarština) (6)

Az inozitol és pozitív hatása a következőkre:

1.) Glükóz anyagcsere

Az inozittal leginkább a vércukorszabályozás és az inzulinérzékenység/rezisztencia témakörében találkozhat . Az inozit valóban az inzulinérzékenység növelésének eszközeként használatos, és ezért része az inzulinrezisztencia megelőzésének (úgy tűnik, hogy csökkentheti az inzulin felszabadulását).  Az inozitot tartalmazó ételek fogyasztása csökkenti a vércukorszint emelkedését étkezés után. ₁  Az inzulinérzékenység elősegítése elengedhetetlen lépés a  metabolikus szindrómák megelőzésében , amelyek napjainkban is egyre gyakoribbak a fiatalok körében.  Mit képzelsz ez alatt? Egyre gyakoribb a túlsúly vagy az elhízás és a cukorbetegség.

2.) Reproduktív egészség

Az inozitol javítja például a spermiumok mozgékonyságát, a tojás minőségét , és segít a nőknek olyan problémákban, mint a PCOS (policisztás petefészek szindróma). A ₂, ₅ PCOS-t gyakran anyagcsere-problémának tekintik, melynek egyik jellemzője éppen az inzulinérzékenység károsodása. Ezért az inozitot ebben a szindrómában szenvedő nőknél is alkalmazzák.

3.) Sportteljesítmény

Az inozitol a sportolók és sportolók gyakori eszköze, mert támogatja a fizikai teljesítőképességet és a kreatin átvitelét (a teljesítményt is növeli) az izmokba vagy a csontokba. Ugyanakkor szeretném kiemelni az inzulinérzékenység fent említett pontját - ez a sportolók számára is nagyon fontos. Ha valaki inzulinérzékeny, akkor kiváló teljesítményre képes, függetlenül attól, hogy az előadás előtt evett-e vagy sem. Természetesen ez az egész téma sokkal mélyebb és tágabb, de túllépnénk ennek a cikknek a határait. :)

4.) Csontok egészsége

Az inozitol funkciója a csontok egészségével is összefügg . A csontokban támogató szerepet játszik magának a csonttömegnek a kialakulásában (az úgynevezett oszteogenezis és csontosodás során ). Az inozitol (különösen az inozitol-3-foszfát) szabad kalciumot szabadíthat fel a sejtekből (amire például a simaizom-összehúzódás során van szükség), és befolyásolja a sejtképzést is . ₆   Továbbá az inozitol hatásait a kognitív teljesítőképességgel , a depresszió kezelésének támogatásával , az idegrendszer egészségével vagy a hangulatszabályozással kapcsolatban figyelték meg  .

Következtetés

Összegzésképpen nem tudom megbocsátani magamnak, hogy egy fontos dolgot nem említek meg, nevezetesen, hogy végső soron mindig fontos mindenekelőtt arra gondolni, hogy egyetlen izolált anyag sem ment meg bennünket, ha nem vigyázunk magunkra és egészségünkre átfogóan. Mindig az életmód alapjainak megerősítésére kell koncentrálni, és igyekezni kell a lehető legjobb feltételeket biztosítani a szervezetnek ahhoz, hogy természetes módon önállóan is optimálisan működhessen. Egy anyag önmagában nem fejti ki ugyanazt a hatást, mint más folyamatok/rendszerek támogatása esetén.

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

Forrás:

 https://www.youtube.com/watch?v=ZtWy77f8t-M

₂ https://www.inositoli.it/en/the-difference-between-inositol-myo-inositol-and-d-chiro-inositol/

₃ https://www.terrapotheka.cz/inositol#_Toc129263139

₄ Bevilacqua A, Bizzarri M. Inositols in Insulin Signaling and Glucose Metabolism. Int J Endocrinol. 2018

 https://openheart.bmj.com/content/9/1/e001989

₆ https://jaroslavlachky.sk/kb-18-melanopsin-bistabilita-svetlo-a-vapnik/