Természetes DHT blokkolók. Hogyan blokkoljuk hatékonyan a DHT-t.

Androgén alopecia. Így hívják a férfi kopaszodást, amely a férfiak hajhullásának akár 95% -áért felelős . Az androgén alopecia fő felelőse a DHT hormon. Szerencsére számos természetes DHT-blokkoló létezik, amelyek legalább lassíthatják a hajhullást.

A DHT hatása a hajhullásra

A dihidrotesztoszteron egy androgén nemi hormon, amelyet tesztoszteronból állítanak elő. A tesztoszteron egy hormon, amely a szervezetben  a koleszterinből  szintetizálódik .  A tesztoszteron legmagasabb koncentrációja többnyire  18-20 éves korban van  , amikor a szervezet készen áll a szaporodásra.  A szervezet a tesztoszteron képződése során DHT-t termel  az 5α-reduktáz enzimen keresztül .  Egy enzim, amely a tesztoszteron kis százalékát DHT-vé alakítja át olyan szövetekben, mint  a bőr, a máj, a prosztata  és  a  szőrtüszők .

A DHT vagy dihidrotesztoszteron egyfajta  androgén hormon , és a férfiak hajhullását elsősorban genetikai tényezők és a dihidrotesztoszteron (DHT) kombinációja okozza. A fejbőr receptoraihoz kötődik, és  megzavarja a haj növekedésének természetes ciklusát. 

co ma na starost DHT_inforgafika_cz.pdf

A DHT kialakulása után többek között a szőrtüsző receptorokhoz kötődik. A férfiak jelentős százalékánál ez a szőrtüszők miniatürizálásához és végül hajhulláshoz vezet. Természetesen nem lehet gátolni a tesztoszteron termelését, mert a funkciója nélkülözhetetlen egy férfi élete során.  Hatással van  az izmok, csontok fejlődésére, a reproduktív rendszerre, a spermiumtermelésre , de a pszichére is, például az  önbizalomra  és  a hangulatra . Lehetőség van azonban a DHT termelésének részleges blokkolására. 

Természetes DHT blokkolók

A DHT blokkolók úgy működnek, hogy blokkolják a DHT hatását. Számos természetes termék elnyomhatja a DHT termelését. És talán van otthon ilyen terméke. A biotin 1-et mindenképpen tudom ajánlani . Tanulmányok során főként az új haj növekedésében való pozitív hozzájárulását bizonyították.

1.) Saw Palmetto 

A Saw Palmetto  nem árt A Serenoa kúszónövény Amerikában őshonos növény, amelyet a tudósok részletesen tanulmányoznak. Úgy vélik  , hogy gátolja az 5-alfa-reduktáz enzimet .  Ez az enzim felelős a tesztoszteron DHT-vé történő átalakításáért.  Így a Saw Palmetto  DHT-blokkolóként működik, megakadályozva a tesztoszteron DHT-vé való átalakulását , és elősegíti a hajnövekedést is . Ezenkívül gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik.  A hajhagymák vagy a fejbőr gyulladása problémákat okozhat az új haj növekedésével, ezért a Saw Palmetto többféle módon segít.

2.) Csalán

Mindannyian ismerjük a csalánt . Egyáltalán nem csak egy gaz a kert sarkában és az erdő szélén. A csalánt nem engedélyezem, mert májunk és veséink egészségéhez elengedhetetlen gyógynövény.  A máriatövishez hasonlóana csalán segíti a májat a méregtelenítésben, a veséket pedig az anyagok eltávolításában a szervezetből. Emellett a csalán jelentős DHT-blokkoló is. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás szintén összefüggésbe hozható a DHT-val, és egy olyan vizsgálat középpontjában állt, amelyről megállapították, hogy erősen gátolja az 5-alfa-reduktáz hatását  . Ez egy nagy tanulmány volt, 620 beteggel, és az eredmények több mint kedvezőek voltak. Ez csak néhány indok a csalán teák és samponok formájában való felhasználására. 

(Maďarština) (7)

3.) Reishi

A létfontosságú Reishi gomba  viszonylag új DHT-blokkolóként hódított . Egy 2005-ös tanulmányban a kutatók 19 különböző gomba DHT-blokkoló képességét tesztelték.  Reishi volt az egyetlen, aki sikeres volt ebben, és képes blokkolni a DHT 70%-át. 2

4.) Rozmaring olaj és kivonat

A rozmaringolaj antibakteriális ésrendelkezik . Ez önmagában nem DHT-blokkoló, de segít más természetes blokkolóknak a haj növekedésének és vastagságának javításával.  A rozmaringolaj kivonat a hajhullás megelőzésében is jó, mivel előkészíti az új hajszálak kialakulását.  

5.) Ecklonia Cava

Az Ecklonia egy hínár , amely Japán és Korea partjain nő. A japán konyha része, és  magas polifenoltartalommal is büszkélkedhet . Ez egyfajta antioxidáns, amely más élelmiszerekben is megtalálható, mint például a zöld tea , a bogyók és a vörösbor .  A barna hínár azonban kiemelkedik, mert tartalmaz egy Eckols (vagy phlorotannin) nevű polifenolt , amely akár 100-szor erősebb, mint más típusú polifenolok. Ez a szempilla azonban  nagy lehetőségeket mutatott, mivel elősegíti az új szőrnövekedést. Az E. Cava egyszerűen népszerű étel, és  gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik . Az algák helyileg alkalmazva gátolják az 5-alfa-reduktázt . 3 Egyes tanulmányok akár 60%-os sikerarányt is kimutattak !

6.) Sütőtök olaj

A tökmag egy béta-szitoszterol nevű vegyületet tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy blokkolja a DHT-t. Egy tanulmányban azoknál a férfiaknál, akik három hónapig béta-szitoszterol-kiegészítőket szedtek, jelentősen csökkent a DHT szintje. A tökmagolaj más vegyületeket is tartalmaz, amelyek antiandrogén hatásúak lehetnek, például lignánokat és cucurbitacinokat. A lignánok a fitoösztrogének egy fajtája, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyek utánozzák az ösztrogén hatását a szervezetben. A Cucurbitacin keserű ízű vegyületek, amelyekről kimutatták, hogy gátolják az 5-alfa-reduktáz aktivitást.

Következtetés

A DHT blokkolását diétával is támogathatja. Különösen az olyan ételek, mint a tojás, paradicsom (likopin), gomba, avokádó, sárgarépa vagy zöld tea. Ez utóbbi katechint tartalmaz , egyfajta fenol, amely számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek közül az egyik az 5-alfa-reduktáz blokkolása  . Ha aggódik a hajhullás miatt, érdemes a fent említett növényekre fogadni, és helyileg koffeint tartalmazó készítményekkel támogatni az új haj növekedését . 

 

Veronika Halusková 

1.GLYNIS, Ablon. A Double-blind, Placebo-controlled Study Evaluating the Efficacy of an Oral Supplement in Women with Self-perceived Thinning Hair. 2012.

2. FUJITA, Rumi, Jie LIU, Kuniyoshi SHIMIZU, et al. Anti-androgenic activities of Ganoderma lucidum. 2005.

3. BAK, S.S, B N AHN, J A KIM, S H SHIN, J C KIM, M K KIM, Y K SUNG a S K KIM. Ecklonia cava promotes hair growth. 2013.