K2 vitamin. Mennyire fontos ez szervezetünk egészsége szempontjából?

Szüleinktől, nagyszüleinktől kiskoruktól kezdve hallunk olyan mondatokat, mint "vitaminokat kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk", "egyél zöldséget és gyümölcsöt, ezek egészséges vitaminokat tartalmaznak" és így tovább.

Igen, ez az. Különféle vitaminok bevitele szükséges az étrendből, hogy támogassuk szervezetünk működését, egészségesek legyünk. Minden vitamin egyedi funkciót tölt be szervezetünkben, és mindegyikre szükség van. Nem lehet megmondani, hogy melyik vitamin a legfontosabb, de mivel gyakran beszélünk azokról a vitaminokról (vízoldékony vitaminokról), amelyek a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálhatók, annál fontosabbnak tartom megemlíteni a többi vitamint - a zsírban oldódók , ahová még a K- vitamin is tartozik. Ezzel foglalkozunk ebben a cikkben.

A zsírban oldódó vitaminok általában állati eredetű forrásokban találhatók, például tojásban, húsban, halban, belsőségekben és tejtermékekben . Minél jobb az élelmiszer minősége, annál jobb a tápanyagforrás, és ezáltal a vitamintartalom is.

A K-vitaminnak két típusa van, és mindegyik különböző élelmiszerekben található. A K1-vitamin főként a sötétzöld levelű zöldségekben (például spenótban és zöldfűszerekben ), a K2-vitaminban állati termékekben ( hús, tojás, tejtermékek, vaj stb.) és fermentált termékekben található meg . 

Elméletileg létezik egy harmadik típus is – a K3-vitamin , de ezt szintetikusan állítják elő , és használata tilos magas toxicitása miatt. 

A K1-vitamin számunkra nem teljesen működőképes , K2-vitaminná kell alakítani. Az állatok például képesek végrehajtani ezt az átalakulást az emésztőrendszerükben – tehenek, birkák vagy sertések, de mi, emberek nem vagyunk ehhez alkalmazkodva. Ezért nem elég csak zöldségféléket fogyasztani (a K1-vitamin átalakulása belőlük K2-vé alacsony és nem elegendő), a szükséges adagot állati eredetű termékekkel kell pótolnunk. 

Egyes források szerint bizonyos mennyiségű K2-vitamint magunk állítunk elő a belekben – konkrétan a bélbaktériumok által kibocsátott fénynek köszönhetően képződik ott. ₃,4

(Maďarština) (11)

Miért kell törődnünk a K-vitaminnal?

Már a középiskolában megtanították nekünk, hogy a K-vitamin fontos a csontok és a fogak egészségéhez . Ez azonban alábecsülése lenne a fontosságához képest. Mivel hatással van a csontokra és a vérre, segít  megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, a vérnyomással kapcsolatos egészségügyi problémákat, az erek eltömődését vagy meszesedését, a csontritkulást és egyebeket. Munkája a szervezet más anyagaihoz is kapcsolódik, így azonnal részt vesz szervezetünk több mechanizmusában, rendszerében.

1.) K-vitamin és vér

A K-vitamin nélkülözhetetlen összetevője a megfelelő véralvadásnak . 

Itt szeretnék további összefüggéseket kiegészíteni, és további információkkal szolgálni: a vér áramlását és alvadását nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen ételeket eszünk (pl. ha gyakran eszünk magas szénhidráttartalmú ételeket vagy finomított zsírokat és olajokat), milyen fénnyel veszünk körül magunkat (szükséges-e rendszeres napsugárzásnak kitenni magunkat és ki kell zárni a mesterséges világítást) és mennyire veszünk körül elektronika . Így például a K-vitamin pótlása biztosan nem az egyetlen megoldás vérnyomás- vagy véralvadási problémáinkra.

2.) K-vitamin és a csontok

Az oszteokalcin olyan anyag, amely csontjainkat formálja, és egészségesen és erősen tartja azokat. Ahhoz, hogy az oszteokalcin elvégezze a feladatát – a csontok és a fogak mineralizációja, vagy a hasnyálmirigy inzulintermelésének serkentése, K-vitaminra van szükség . 

A K2-vitamin szintén szoros rokonságban áll  a D3-vitaminnal és a kalciummal . Gyakran találkozhat azzal az ajánlással, hogy ha D3-vitamint pótol, akkor K2-vitamint is kell szednie . Miért van ez így? A D3 - vitamin támogatja a kalcium felszívódását a bélből / a táplálékból a szervezetbe . Ahhoz azonban, hogy a kalcium a megfelelő helyeken – csontokban, fogakban … és ne a lágy szövetekben – pl. az erekben települjön meg, K2-vitaminra van szükség. Ez aktiválja az oszteokalcint , amely viszont a kalciumot a megfelelő helyeken tárolja. 

Gyakori hiba, hogy az emberek jogosulatlan és általános ajánlások alapján kezdik el a D3-vitamin pótlását. Ezek azonban több problémát okozhatnak, mint hasznot. Amint valamilyen izolált anyagot juttatunk magunkba, más dolgokat is kidobhatunk a szervezetből, és felboríthatunk bizonyos arányokat a különböző anyagok között. Ezért kérem, nagyon megfontoltan és felelősségteljesen közelítse meg a kiegészítést. Mindig ideális, ha először vérvételen vesz részt, hogy megtudja, hogyan áll jelenleg, és az esetleges kiegészítést egy hozzáértő személlyel átfogóan megoldja.

A K-vitamin formái és hasznossága

Főleg, ha K-vitamin pótlásról van szó, érdemes odafigyelni a választott formára. A K-vitaminnak több formája van, és ismét – mindegyik egy kicsit másképp működik. 10 formája létezik – az MK-1 formájú K-vitamintól az MK-10 formáig .

A K2-vitamint, MK-4 formájában , korábban " X-aktivátornak " nevezték , és különösen a csecsemők fejlődésének szükségességével , az ásványi anyagok testépítéshez való maximalizálásával és a véralvadás szabályozásával hozták összefüggésbe . 

Leggyakrabban olyan táplálék-kiegészítőkkel találkozhat, ahol a K-vitamin MK-4 vagy MK-7 formájában van . Pontosan az MK-7 forma az, ami jobban használható a szervezet számára. Ez a forma az osteocalcint is jobban képes aktiválni . 

A K2-vitamint MK-7 formájában is megkaphatjuk , például natto vagy miso - fermentált szójatermékek fogyasztásával .

Szóval mit gondolsz, van-e elegendő K-vitaminban gazdag étel az étrendedben?

 

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/

 https://www.westonaprice.org/health-topics/in-defense-of-vitamin-k2-mk-4-dr-prices-activator-x/#gsc.tab=0

₃ Yan H, Chen Y, Zhu H, Huang WH, Cai XH, Li D, Lv YJ, Si-Zhao, Zhou HH, Luo FY, Zhang W, Li X. The Relationship Among Intestinal Bacteria, Vitamin K and Response of Vitamin K Antagonist: A Review of Evidence and Potential Mechanism. Front Med (Lausanne). 2022

₄ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Osteokalcin

₆ Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000

₇ Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012