Miért van szükségünk a K2-vitaminra és milyen formái vannak? A csontok és az érrendszer egészsége.

 

A K-vitaminról keveset hallunk, annak ellenére, hogy ez egy olyan vitamin, amely nélkül csontjaink és ereink nem tudnak meglenni. Ahogy a K-vitaminról sem beszélnek túl sokat, úgy nem kell sok időbe telik, mire rájössz, hogy hiányos vagy.

Mi az a K-vitamin és miért van szükségünk rá?

A K-vitamint először 1929-ben fedezte fel egy dán tudós, Henrik Dam . Először csak a többi zsírban oldódó vitamint vette észre, de a K-vitamin vegyületét nem tudta pontosan meghatározni. További kísérletek feltárták, hogy Dam egy új vitamint fedezett fel, és ezt "koagulációs vitaminnak" vagy K -vitaminnak nevezte. Tőle függetlenül a K-vitamint Weston Price kanadai fogorvos figyelte meg , aki a fogak egészsége és az étrend közötti összefüggést vizsgálta különböző embereknél . Megállapította, hogy azoknak a populációknak, amelyek nem fogyasztottak túlnyomórészt feldolgozott étrendet, nagy mennyiségű ismeretlen tápanyag volt szervezetükben, amely megvédte őket a fogszuvasodástól.

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin , amely kétféle formában fordul elő.  Az első típust filokinonnak hívják , amely a zöld leveles zöldségekben, például a káposztában,  a spenótban vagy esetleg a gombában található .  A másik típus, a menakinon , megtalálható néhány állati és fermentált élelmiszerben .  A menakinonokat a szervezetben lévő baktériumok is termelik. Minél jobb minőségű az adott élelmiszer, annál jobb és magasabb a vitamin tartalma. 

 proc___potr__ebujeme__vitami__n_k_(1) (1)

K-vitamin-hiány: a hosszú távú K-vitamin-hiány jelei és tünetei

A K-vitamin hiánya számos káros hatással lehet a szervezetre, mivel ennek a vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban és a kalcium-anyagcserében . A K-vitamin-hiány egyik legszembetűnőbb megnyilvánulása a fokozott vérzés . A K-vitamin kulcsfontosságú a funkcionális vérlemezkék képződésében és a megfelelő véralvadásban .  Ennek a vitaminnak a hiánya gyakoribb zúzódásokhoz, orr- és ínyvérzéshez  vezethet . A K-vitaminban gazdag élelmiszerek a sajt, a natto (erjesztett szójababból készült japán étel) , a máj, a baromfi, a tojássárgája, az élesztő és az erjesztett élelmiszerek.

1.) Véralvadás

A K-vitamin a véralvadáshoz szükséges 13 fehérje közül négyet segít előállítani , ami megakadályozza a sebek folyamatos vérzését és elősegíti azok gyors gyógyulását. Ezért a K-vitamin-hiány egyik tünete a rossz sebgyógyulás.

 Jak dlouho vydrzi vitamin K v tele

2.) Együttműködés a D3-vitaminnal

A K-vitamin és a D3-vitamin két olyan vitamin, amelyek szorosan összefüggenek, és együtt működnek a kalcium-anyagcsere és a csontok egészségének számos kulcsfontosságú aspektusában. Szinergikus kölcsönhatásuk jelentős hatással van az erős és egészséges csontozat megőrzésére és a csontritkulás megelőzésére . A D3-vitamin, amelyet gyakran "napfény-vitaminként" is emlegetnek, fontos a kalcium táplálékból történő felszívódásához a vékonybélben, de K-vitamin nélkül nem működne megfelelően.

 

3.) Egészséges és erős csontozat támogatása

A K2 egyik kulcsfontosságú szerepe az, hogy a kalciumot a vérből a csontokhoz és a fogakhoz irányítsa, miközben elviszi olyan helyekről, ahol nem kellene lennie , például az erekből és a lágyszövetekből . A K2-vitamin pozitív hatással van az oszteokalcin képződésére, amely a kalcium csontokban történő lerakódásához szükséges. Ez azt jelenti, hogy a K2-vitamin segít megelőzni az erek meszesedését, ami érelmeszesedéshez, valamint szív- és érbetegséghez vezethet. Kalciumátvezető képességének köszönhetően a K2-vitamin segíthet megelőzni a csontritkulást és csökkenti a törések kockázatát időseknél . Itt látjuk, hogy a K-vitamin fontos mind csontjaink, fogaink, mind szív- és érrendszerünk számára. Ezenkívül segít megőrizni az erek rugalmasságát. 2009-ben megerősítették, hogy a K-vitamin bevitel csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát . 1

4.) Pozitív hatás a májműködésre

A véralvadásban betöltött szerepe miatt a K-vitamin abnormális vérzéssel járó májbetegségben szenvedőknek adható. Mert a máj egészsége és a K-vitamin összefügg egymással. A máj kulcsszerepet játszik a K-vitamin metabolizmusában. A K-vitamin zsírban oldódik  , és a májban raktározódik . A máj a K-vitamin aktív formájának szintézisének helye, amely szükséges a véralvadási faktorok kialakulásához. K-vitamin nélkül a vérlemezkék nem lennének képesek hatékonyan megállítani a vérzést, és ez fokozott vérzést okozna. Májbetegség esetén azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a K-vitamin használatáról.

A K-vitamin egyéb hatásai

  • Cukorbetegség megelőzésként működik
  • Csontritkulás
  • Gyulladásos betegségek (bél, osteoarthritis) 2
  • Az idősek kognitív funkcióinak javítása 3

Banner clanek K2HU

A K2-vitamin formái

A K2-vitamin számos más altípusra oszlik, amelyek elsősorban felszívódási képességükben és felezési idejükben különböznek a szervezetben A K2-vitaminnak vagy  a menakinonnak számos további altípusa van, amelyek között nagy különbségek vannak a felszívódásban . A menakinon tíz formája közül a csontok egészsége szempontjából legfontosabb az MK-4 és az MK-7. Bár mindkettő jótékony hatású, az MK-7 aktiválja az oszteokalcin legnagyobb részét, és a szervezet legjobb K2-vitamin formája  Sokkal hosszabb felezési ideje van a K1-vitaminhoz képest. Az emésztőrendszerből való felszívódás után a K2-vitamin MK-4 formájában gyorsan eltűnik a keringésből (felezési idő = 1-2 óra). Ezzel szemben  az MK-7 felezési ideje nagyon hosszú (2-3 nap) . Ez azt jelenti, hogy az MK-7 sokkal jobban hozzáférhető a szervezet számára .

K2-vitamin menopauzás nőknél

A harmincas-negyvenes évek után csontvesztés következik be, és megnő a törések, később a csontritkulás kockázata. A csontritkulás akkor fordul elő, amikor a csontok ásványianyag-sűrűsége csökken. Becslések szerint világszerte körülbelül 200 millió ember szenved csontritkulásban. Ez a betegség háromszor annyi nőt érint, mint férfit. Az 50 év feletti nők harmada számíthat csontritkulással összefüggő törésekre, mert a menopauza beállta és az ösztrogén hormon csökkenése összefügg a csontvesztéssel. Egy 244 egészséges posztmenopauzás nő részvételével végzett vizsgálatban, akik 180 μg MK-7-et vagy placebót szedtek minden nap 3 éven keresztül, az MK-7 csökkentette a BMD és a csontszilárdság életkorral összefüggő csökkenését az ágyéki gerincben . 4.5

 

A K-vitamin ajánlott napi adagja

A K-vitamin az egész szervezetben megtalálható, beleértve a májat, az agyat, a szívet, a hasnyálmirigyet és a csontokat .  Nagyon gyorsan lebomlik, és a vizelettel vagy a széklettel ürül.  Emiatt még nagy bevitel esetén is ritkán éri el a mérgező szintet a szervezetben, akárcsak más zsírban oldódó vitaminok. A 180-200 mcg-os napi adag a legmegfelelőbb Tekintettel arra, hogy a K-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből, javasoljuk, hogy válasszon jó minőségű, hosszú felezési idejű formát a szervezetben.

Vitamín K2 MK-7 s oxidem hořečnatým

BrainMax K2 vitamin

 

A norvég Kappa BioScience cég által gyártott BrainMax K2-vitamin mint MK7 K2VITAL®DELTA  sokkal stabilabb, mint a K2-vitamin más formái. Jellemzője, hogy a szervezet számára jól használható , és a K2-vitamin szokásos formáihoz képest, amelyek felezési ideje 1,5 óra a szervezetben, a K2-vitamin ezen formája 72 órán keresztül marad a szervezetben Ez 48-szor hosszabb felezési időt jelent a szervezetben.

Procentuální tvrzení na etiketě

 

A Kappa emellett kutatta a K2-vitamin minőségét, stabilitását és hatékonyságát az étrend-kiegészítőkben, nem ásványi anyagok kombinációiban, ahol a stabilitás nem lehet probléma. Ezeknek a nem ásványi eredetű K2-vitamin-termékeknek a fele minőségi problémákkal küzdött, a minták egyharmada nem mutatott mérhető K2-vitamin-tartalmat (nulla). A termékek egyötödében a címkén feltüntetett mennyiséghez képest 26-75%-os K2-vitamin-tartalmat mértek. Csak a termékek negyedében egyezik meg a mért K2-vitamin mennyiség a címkén feltüntetett mennyiséggel. A K2VITAL®DELTA MK7 sokkal stabilabb normál és magasabb hőmérsékleten, és nincs kitéve gyors biológiai lebomlásnak, mint a K2-vitamin más formái. 

Halusková Veronika

 

1. GAST, G C M, N M de ROSS, I SLUIJS, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. 2009.

2. HARSHMAN, Stephanie G a M. Kyla SHEA. The Role of Vitamin K in Chronic Aging Diseases: Inflammation, Cardiovascular Disease, and Osteoarthritis. 2016.

3. VEILLON, Anne Soutif, Guylaine FERLAND, Yves ROLLAND, Nancy PRESSE, Kariane BOUCHER, Catherine FÉART a Cedric ANNWEILER. Increased dietary vitamin K intake is associated with less severe subjective memory complaint among older adults. 2016.

4. ZHOU, Ming, Shiliang HAN, Wenpeng ZHANG a Dan WU. Efficacy and safety of vitamin K2 for postmenopausal women with osteoporosis at a long-term follow-up: meta-analysis and systematic review. 2022.

5. ZHANG, Yingfeng, Zhipeng LIU, Lili DUAN, et al. Effect of Low-Dose Vitamin K2 Supplementation on Bone Mineral Density in Middle-Aged and Elderly Chinese: A Randomized Controlled Study. 2020.