Élelmiszerminőség a múltban és ma. Mi változott?

Az elmúlt évek modern kora sok nagyszerű dolgot, lehetőséget és előrelépést hoz. Sajnos vannak árnyoldalai is, amelyek többek között az ételek minőségét is befolyásolják.
 

Ha érdekli az egészséges táplálkozás, akkor valószínűleg már tudja, hogy a legfontosabb, hogy étrendjében elsősorban  teljes és természetes élelmiszerek szerepeljenek . Ezek az élelmiszerek, mint például a hús, hal, tojás, belsőségek, tojás, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak , a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagok alapvető forrásai. Minden szervezetnek megvannak a saját egyéni igényei – röviden, mindannyiunknak más-más mennyiségű energiára, tápanyagra, például zsírokra vagy fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége . Egy dolog azonban közös mindannyiunkban – ki kell elégítenünk a test ezen szükségleteit. Ha szervezetünk hiányban van, és nem kapja meg rendszeresen a szükséges tápanyag-adagot, lassan és biztosan ez a hiány kezd megnyilvánulni a (nem)működésében. Energiahiánnyal, gyakori fáradtsággal, rosszabb hangulattal, gyakoribb megfázásokkal kezdődik, és súlyosabb egészségügyi problémákkal kezdődik.

Azonban egy „probléma” lép életbe – ezek a teljes és természetes élelmiszerek nem olyanok, mint régen .  Régebben az ételek valóban tele voltak minden olyan értékes anyaggal, amelyre az interneten található táblázatok büszkék. Az élelmiszerek természetesen nagy mennyiségben tartalmaztak ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat . A húsból vagy halból származó fehérjék sokkal jobb minőségűek és megfelelő zsírsavarányúak voltak.

(Maďarština) (2)

Mi az oka az élelmiszerek minőségének romlásának napjainkban

1.) Mennyiség > a termelés minősége

Sajnos cégünknél a mennyiség fontosabb, mint a minőség . A cél az, hogy minél többet termeljünk, és ahogy az lenni szokott, ebben az esetben is kívánatos a termelési költségek csökkentése, hogy a végső hozam minél magasabb legyen. Amikor a termelők csökkentik a nyersanyagok input minőségét – például az állati takarmányt , akkor az output minősége is gyorsan csökken – a hús minősége , amelyet aztán otthon vacsorára fogyasztunk.

2.) A "bemeneti anyag" minősége

A növényi élelmiszerek – azaz a zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények vagy akár a gabonafélék és hüvelyesek – minőségét befolyásolja a környezet, amelyben ezek a növények nőnek . Ma a talaj többnyire kimerült, és természetesen már nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot és tápanyagot a növények jobb és jobb növekedéséhez. A talaj tápanyagban szegény, ezért még azt sem lehet tápanyaggal terhelni, ami benne terem. Ugyanígy a fűvel táplálkozót sem lehet teljes mértékben táplálni – például a réteken legelésző állatokat. Amint tápanyaghiányos ételeket fogyasztanak, mi is ebbe a hiányba esünk.

A talaj minőségének és tápanyagtartalmának romlását permetezések és műtrágyák alkalmazásával kívánják kompenzálni , amelyek többek között a növény védelmét szolgálják a kártevőktől, vírusoktól és gombáktól . Ha nem egy gondosan felügyelt, minősített mezőgazdaságról van szó, akkor biztos, hogy ezek a felhasznált termékek nem csak a környezetre, de az egészségünkre is mérgező vegyszereket tartalmaznak.  Így tápanyagban szegény, ráadásul különféle méreganyagokkal teli táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, amelyek növelik a méregtelenítési igényt , endokrin károsítók , a zsírszövetekben raktározódnak  , túlterhelik szervezetünket és rákkeltő hatásúak . 

A növény megfelelő fejlődéséhez a talajon kívül vízre és levegőre is szüksége van. És képzeld csak? Még ezek a források sem olyanok, mint régen. A levegő tele van méreganyagokkal, amelyeket például gyárak, ipari központok vagy járművek bocsátanak ki . A talajvíz pedig tele van gyógyszermaradványokkal , antibiotikumokkal, ipari vegyi anyagokkal, nehézfémekkel, mikroműanyagokkal és egyebekkel. Ezek az anyagok megzavarják a növények növekedését, de felhalmozódnak is bennük.

3.) Természeti viszonyok

Az állatok életkörülményei nemcsak az életminőségét befolyásolják , hanem a belőle elfogyasztott hús minőségét is. Ha az állatok a természetes környezetükön kívül vannak ( csarnokokba zárva, kis helyen vannak, nem megfelelő takarmányt etetnek ...), megváltozik például a húsukban található zsírok összetétele. Csökken a gyulladáscsökkentő omega 3 telítetlen zsírsavak mennyisége, és  a gyulladást elősegítő omega 6 zsírsavak aránya. 4,₅

A füvön férgekkel  (természetes táplálék) és a napon (természetes környezet) legelésző szabadtartású tyúkok tojásaiban például magasabb D- vitamin-tartalmat figyelhetünk meg. ₆,₇

Az állatokat ideális esetben mindig olyan kennelben kell tartani, ahol szabadon mozoghatnak, szabadon tölthetnek időt, legelhetnek a füvön és ki vannak téve a napfénynek.

4.) Genetikai módosítás

Szemléltető példa lehet például a modern búza , amely már megváltoztatta a genetikai anyagot, így gyorsabban és nagyobb mennyiségben nő (mert több termelés = több profit). Ugyanakkor kevesebb tápanyagot és több olyan anyagot tartalmaz, amely megzavarja a beleink egészségét, és hozzájárul például a  szivárgó bél szindrómához (az úgynevezett szivárgó bél szindrómához). ₈,₉

 

5.) Elérhetőség

Az élelmiszerek marketingje és bolti elérhetősége is jelentős tényező abban, hogy milyen minőséget veszünk magunkhoz táplálkozással . Néha nehezebb jó minőségű, tápanyagokkal teli élelmiszert találni - mert az élelmiszeripar termékei - feldolgozott élelmiszerek és félkész termékek - a boltok polcaira kerülnek . A minőségi termékek magasabb ára is gyakran "elriaszt" minket. Viszont manapság már ott is bőven van lehetőségünk, és már lehet minőségi élelmiszerhez jutni a nagyvárosokban és a falvakban egyaránt. Kérdezze meg szomszédait , keresse meg a legközelebbi farmokat , használja a Scukot , vagy kezdjen el otthon gazdálkodni . Aki akarja, megtalálja a módját. :)

Elgondolkodni a következtetésen

Minőség és mennyiség a tányéron: ha valaha is evett igazán jó minőségű alapanyagokból készített ételt , akkor valószínűleg észrevette, hogy jobban érzi magát utána, jóllakottabb, és még kevesebb ételre is szüksége lehet. Pontosan ez a tápanyagtartalom . Képzeljük el, hogy testünkben több csésze van – az egyik a fehérje , a másik a zsírban oldódó vitaminok szükséglete , a harmadik az omega-3 zsírsavak szükséglete , és így tovább. Ezeket a poharakat táplálkozással kell feltöltenünk. Ha viszont tápanyagban szegény ételeket fogyasztunk, az egyre több étel egyáltalán nem segít rajtunk (még a gyomrunknak is van némi kapacitása, vigyázzunk!). A megoldást és kompromisszumot emésztésünk tekintetében is a kisebb térfogatú, de egyben nagyobb, tápanyaggal terheltebb ételek fogyasztása jelenti.