6 tipp a húgyúti fertőzések gyógyítására

A húgyutak szerepe a vizelet előállítása és tárolása.  A vizelet szervezetünk egyik salakanyaga. A felhalmozódik a vesékben, és az uretereken keresztül eljut a hólyagba. Ahogy egyesek hajlamosabbak a megfázásra, vannak olyanok is, akik hajlamosabbak a húgyúti fertőzésekre. A nők többnyire húgyúti fertőzésben szenvednek, mivel a húgycső bélése nagyobb mértékben érintkezik a baktériumokkal. Noha általában antibiotikumokkal kezelik, számos módja van a húgyúti fertőzések gyógyításának, különösen a korai stádiumban.  

Hogyan alakul ki a húgyúti fertőzés?

A húgyúti fertőzést mikroorganizmusok okozzák, általában az Escherichia coli (E. coli ) nevű baktériumok, de mások is.  Általában a húgycsövön keresztül a húgyutakba jutó baktériumok okozzák. Egy cső, amely lehetővé teszi a vizelet kijutását a húgyhólyagból a testből. Ellenkező esetben felhalmozódik a húgyúti rendszerben, majd fertőzés lép fel.

(Maďarština) Příznaky infekce močových cest

A húgyúti fertőzés tünetei:

  • Erős vizelési inger, amely nem múlik el.
  • Égő érzés vizelés közben.
  • Gyakori vizelés és kis mennyiségű vizeletürítés.
  • A vizelet zavarosnak tűnik.
  • Erős szagú vizelet.
  • Kismedencei fájdalom nőknél – különösen a medence közepén és a szeméremcsont környékén. 

Hogyan kezeljük a fertőzés kezdetét?

Természetesen fontos a megelőzés, de ha már meglepte a fertőzés, akkor van néhány tippünk a kiegészítőkről, amelyek segíthetnek a fertőzés kezdetén.

1.) D-Manóza

A mannóz egy monoszacharid,  egyfajta cukor, amely rokon a glükózzal, de nem úgy viselkedik, mint a cukor a szervezetben.  A húgyúti fertőzések megelőzésére szolgál , mert megakadályozza , hogy a baktériumok a húgyutak falához tapadjanak .  A D-mannóz egy természetes molekula, amely az áfonyában, almában és néhány más gyümölcsben található. Gyakran megtalálható az áfonya kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőkben , amelyek együtt nagyon hatékony kombinációt alkotnak a fertőzés kezdetén.

2.) C-vitamin 

A C-vitamin bevitele növeli a vizelet savasságát, és ez lelassíthatja a húgyutakban már megtelepedő baktériumok szaporodását. 

3.) Probiotikumok

A probiotikumok főként az emésztőrendszer egészségével kapcsolatosak. Azt azonban már tudjuk, hogy a húgyúti fertőzéseket baktériumok okozzák. Itt is vannak olyan probiotikus baktériumtörzsek, amelyek segíthetnek a húgyúti rendszer egyensúlyának helyreállításában és a fertőzés kezelésében.

(Maďarština) Jak podpořit zdraví  močových cest

4.) Áfonya

A D-mannóz mellett az áfonya másik jótékony összetevője a proantocianidin nevű antioxidáns . Az ilyen típusú antioxidánsokat először a fenyőkéregben és a szőlőmagban azonosították, de nagy koncentrációban vannak jelen az áfonyában is. Azt is megállapították, hogy csökkentik a baktériumok húgyúti megtapadási képességét.

5.) Csalán, vízitorma, máriatövis

A gyógynövények a húgyúti fertőzések nélkülözhetetlen segítői. Néhány gyógynövény valóban sokat segíthet nekünk. Először is ez a vízitorma , csalán vagy máriatövis . Ennek főként az az oka, hogy a vesék, amelyek a húgyúti rendszer részét képezik, szorosan kapcsolódnak a máj egészségéhez. És csak ez a néhány gyógynövény segít eltávolítani a baktériumokat a húgyúti rendszerből. Bár lehet, hogy nem vagy a gyógynövények híve, azt javaslom, hogy ebben az esetben tegyél kivételt és fogadj a csalánra, mert fokozza a vizelettermelést és ezzel segíti a baktériumok kijutását. 

(Maďarština)

További tippek a húgyúti fertőzések megelőzésére

1.) Elegendő folyadékbevitel a nap folyamán

Természetesen fontos a megelőzés. Ha korábban volt húgyúti fertőzése, érdemes elegendő mennyiségű folyadékot hozzáadni. Részesítse előnyben a szűrt vizet , a gyógynövény- és gyümölcsteákat. Elegendő folyadékbevitellel eltávolítják a baktériumokat a szervezetből, amelyek később gyulladást okozhatnak. Ugyanezen okból nem jó a vizelet visszatartása.

2.) Hormonok egyensúlyban

Az életünk során bekövetkező hormonális változások nagyon összezavarhatnak bennünket, és ez vonatkozik a húgyúti fertőzésekre is. Például a menopauza idején a fertőzés gyakoribb a nőknél. Ez a húgyutakat bélelő elégtelen gát eredménye. Ekkor érzékenyebbek a fertőzésekre. A Testamento hozzájárulhat a hormonális egyensúly fenntartásához .

3.) Melegíts!

És meleg is! Ezt már nagyanyáinktól tudjuk, ha megfázünk, húgyúti fertőzéssel nézünk szembe. A vesék olyan szervpárok, amelyek szeretik a meleget és nem szeretik a hideget. És most nem csak a jól öltözködésre gondolok, hanem télen olyan fűszerekkel is felmelegítheti testét, mint a kurkuma, gyömbér vagy fahéj. 

4.) Mondj NEM-et a cukros italokra

Nemcsak a cukros italok, de minden édes is jót tesz a baktériumoknak. Mind azokat, amelyek húgyúti fertőzéseket okoznak, és azokat, amelyek mycosisot okoznak. Ezért célszerű elkerülni az édes szénsavas italokat és általában a cukrot. A cukorbetegeknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki fertőzés, mert vizeletük több cukrot tartalmaz.

Következtetés

A vesék és az egész húgyúti rendszer egészsége elengedhetetlen számunkra, mert a vizelet kimossa azokat az anyagokat, amelyeket a szervezet eltávolít. Ezért fontos megjegyezni, hogy a fent említett tippek a nehézségek kezdetére vagy megelőzésre szolgálnak. Ha akut fájdalmai vannak, akár az alsó hasában, akár a vese területén, ne késleltesse az orvos látogatását.