Mi a BMI? A body mass index mint a túlsúly és az elhízás nagyon megbízhatatlan mutatója.

A BMI (Body Mass Index) egy széles körben használt mérőszám egy személy testsúlyának és magasságának meghatározására. Bár ez természetesen nem a testösszetétel objektív mutatója, és természetesen nem az egészségi állapot, mégis sokan és orvosok komolyan veszik.

Mi az a BMI?

A BMI egy szám, amelyet az egyén súlyától a magasságig számítanak ki. Úgy számítják ki, hogy a testtömeget (kilogrammban) elosztják a magasság (méterben) négyzetével. Ezt a képletet Adolphe Quetelet belga csillagász, matematikus, statisztikus és szociológus alkotta meg a 19. században . Sajnos az egészséget nem mindig lehet számokká alakítani. Valójában fokozatosan kiderül, hogy mindannyiunk egyénisége sokkal erősebb, mint azt beismernénk. Nemcsak a súlyunk vagy magasságunk, hanem az egészség más területei sem, mint pl. 

A BMI-t általában a következő kategóriákba sorolják:

  • Alulsúly: BMI kevesebb, mint 18,5
  • Normál súly: BMI 18,5 és 24,9 között
  • Túlsúly: BMI 25 és 29,9 között
  • Elhízás: BMI 30 vagy több

Fontos megjegyezni, hogy a BMI nem ad pontos jelzést a testzsírról vagy az izomtömegről. Például a nagy izomtömegű sportolók BMI-je magas lehet annak ellenére, hogy alacsony a testzsírszázalékuk. Nem veszi figyelembe a különböző etnikumok közötti testösszetételbeli különbségeket sem , sem a zsírszövetek eloszlását a test különböző részein  Egészségünkre sokkal veszélyesebb az a zsír, amely a test közepén marad. Ez az úgynevezett hasi vagy zsigeri zsír. 

Ráadásul a BMI  nem tükrözi az életkor előrehaladtával fellépő testtömeg- és testösszetétel-változásokat, hiszen jól látható, hogy például a nők a menopauza előtti korban általában homlokegyenest mást mutatnak, mint a fogamzóképes korukban. Nemcsak a testösszetétel változik , hanem más változások is előfordulnak, például szélesebb medence stb. A BMI szintén nem veszi figyelembe a nemek szerinti testösszetételbeli különbségeket . A nőknél nem csak a csípőtájban van nagyobb zsírszövet, hanem a mellzsírt is előírják az összsúlyon.

A BMI nem vesz figyelembe más fontos tényezőket, mint például a fizikai aktivitás, az étkezési szokások, a genetikai hajlam, az anyagcsere vagy az általános egészségi állapot.

 

Mennyit mérjek? Túlsúlyos vagyok vagy elhízott?

Nem titok, hogy az elhízás aránya évtizedek óta növekszik, és a tudományos tanulmányok továbbra is következtetéseket vonnak le arról, hogy a magasan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása hogyan kapcsolódik közvetlenül az elhízás növekedéséhez, és így a legtöbb krónikus betegség egyik fő tényezője. . A nagy mennyiségű feldolgozott és csomagolt élelmiszer fogyasztása  , miközben étrendünkből hiányzik a friss növényi élelmiszer, az elhízás növekedését eredményezi. A táplálkozásban bekövetkezett legalapvetőbb változások közé tartozik a magas kalóriatartalmú ételek túlzott fogyasztása, beleértve a feldolgozott olajokat, cukros italokat, gyorséttermeket és mindenféle édességet. 

Valószínűleg egyetértünk abban, hogy a nagy mennyiségű zsír valóban problémát jelent számunkra. Még a súlyodnál vagy magasságodnál is fontosabb a derékbőséged . Ez egyszerű. Ha több zsír raktározódik el létfontosságú szerveink körül, sokkal nagyobb a kockázata számos betegség kialakulásának , például:

  • cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • szívbetegség
  • metabolikus szindróma
  • alvási apnoe
  • szövődmények a terhesség alatt

 

Ezért a BMI helyett mérje meg a has kerületét annak legszélesebb részén . Az értéket megszorozod kettővel. Ha a kapott szám nagyobb, mint a magasságod , akkor ez egy utasítás, hogy kezdj el többet dolgozni magadon. 

Tehát hogyan lehet hozzáférni a testdobozhoz? Honnan tudhatom, hogy túlsúlyos vagyok?

Az egészségi állapot és a testösszetétel pontosabb felmérésére más módszerek is használhatók, mint például a derékbőség, a derék-csípő arány mérése , vagy olyan fejlettebb technikák, mint a bioelektromos impedancia , amely ma már meglehetősen pontosan felméri az izomzat mennyiségét. szövet a zsírhoz viszonyítva. Az ilyen mérések sokkal többet mondanak, mint számítások és becslések. Azonban a hétköznapokban is elég egy szabó mérőszalag, hogy pontosan megmérje a dereka kerületét a csípőhöz képest.

bmi-grafika-riso

Következtetés

A BMI egy elavult eszköz, amelyet nem lehet túl komolyan venni. Valószínűleg mindannyian sokkal többet tudunk magunkról, mint amennyit a táblázatok mondanak nekünk, amibe bele kellene illeszkednünk. Fókuszálj inkább a már említett derékbőségre, a koleszterin mennyiségére , és rendszeresen végezd el a testmozgást 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!