Hideg és a fogyás? Segíti a fogyást a hideg?

A fogyás egy összetett folyamat, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, rendszeres testmozgást és elegendő pihenést. Az elmúlt években azonban a tudományos érdeklődés egy másik lehetséges tényezőre irányult a plusz kilók elleni küzdelemben: a test kitéve a hidegnek és a keményedésnek. Hogyan segíthet a hideg a fogyásban, és mit mond a tudomány?

Hogyan hat a hideg az anyagcserére?

A hideg érdekes hatással van az emberi szervezetre, mert növeli az energiafelhasználást . A testhőmérséklet fenntartásához a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, ami kalóriák elégetését jelenti. A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeres hidegnek való kitettség növelheti a barna zsír mennyiségét – ez egy speciális zsírszövet, amely kalóriát éget és hőt termel.

Mi az a barna zsírszövet?

A barna zsírszövet (HTT) a zsírszövet egy speciális típusa, amely tulajdonságaiban és funkcióiban különbözik a normál fehér zsírszövettől. A barna zsír fő feladata a hőtermelés, a termogenezis néven ismert folyamat . Ez a tulajdonság különösen fontos újszülötteknél és hibernált állatoknál, de felnőtt embernél is a barna zsír fontos szerepet játszik a hőszabályozásban és az anyagcserében.

 

  • Magas a mitokondriumok száma : A barna zsír lényegesen több mitokondriumot tartalmaz, mint a fehér zsír. A mitokondriumok a sejt "energiagyárai", magas barna zsírtartalmuk hatékonyabb hőtermelést tesz lehetővé.

  • Szín és elhelyezkedés : A barna szín a mitokondriumok magas vastartalmának köszönhető. A barna zsír jellemzően a nyak körül, a kulcscsontok felett, a gerinc mentén és a mediastinumban (a tüdők közötti térben) található.

  • Energia-anyagcsere : A barna zsír képes kalóriát égetni, a zsír pedig hőt termel. Ez a folyamat hatékonyabb, mint az egyszerű energiatárolás, mint a fehér zsír esetében.

Keményedés és az immunrendszer

A keményedés, vagyis a szervezet rendszeres kitettsége a hidegnek nemcsak a fogyásra, hanem az immunrendszerre is pozitív hatással van. Tanulmányok kimutatták, hogy a szívós emberek gyakran kevesebb fertőző betegségben szenvednek. A hideg olyan hormonok termelődését is serkenti, mint például az adrenalin, amely gyulladáscsökkentő hatással bír.

Gyakorlati keményítési módszerek

  1. Hidegzuhanyok: kezdheti rövid hidegzuhanyokkal, fokozatosan növelve az időtartamot.

  2. Szabadtéri úszás: a hideg vízben való úszás nagyszerű módja a megedzésének.

  3. Séta hideg időben: egy egyszerű séta hideg időben túlöltözés nélkül serkentheti a testet hőtermelésre.

Számos tanulmány vizsgálta a hidegnek való kitettség hatását a zsírszövet redukciójára, elsősorban a barna zsírszövet aktiválására és a fokozott anyagcserére összpontosítva.

(Maďarština) (4)

A National Institutes of Health által végzett egyik tanulmányban a férfiak egy hónapig enyhén hideg környezetnek (19°C) voltak kitéve éjszaka. Ezen időszak után a barna zsír térfogata 42%-kal, metabolikus aktivitása pedig 10%-kal nőtt. Az inzulinérzékenység javulását enyhén hűvös környezetben történő étkezés után is megfigyelték. Ezek a változások a normál hőmérsékletre való visszatérés után megfordultak. Ez a kutatás azt sugallja, hogy az emberek a barna zsír mennyiségének növelésével képesek megszokni a hideg hőmérsékletet, ami a glükóz anyagcseréjének javulásához vezethet. 1

Egy másik tanulmány, amelyet a Science a Stronger oldalán publikált , egy csoport férfit vizsgált, akik rendszeresen edzettek télen, és összehasonlították őket egy kontrollcsoporttal. Az eredmények azt mutatták, hogy a sportolók szignifikánsan karcsúbbak voltak (12,0% testzsír, szemben a kontrollcsoportok 18,2%-ával), és szignifikánsan magasabb energiafelhasználásuk volt a hideg expozíció során (3044 kcal/nap vs. 2560 kcal/nap). A tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy bár az energiafelhasználás növekedése hidegben közel 50%-os volt a normál körülményekhez képest, ez a megnövekedett szint nem gyakori, és nagyon egyéni lehet. 2

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a hidegnek való kitettség összefüggésbe hozható a megnövekedett energiafelhasználással és a barna zsír aktiválódásával , ami elősegítheti a zsírszövet csökkenését. 

 

Következtetés

A keményedés és a hideg expozíció hasznos kiegészítője lehet a hagyományos fogyókúrás módszereknek. Az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással kombinálva az alakformálás lehet a következő lépés az egészségesebb, karcsúbb test elérésében. Fontos azonban emlékezni arra, hogy minden szervezet egyedi és másképp reagál a hidegre, ezért a keményedést óvatosan kell megközelíteni. Wim Hof ​​és az ő speciális edzési és légzési módszere  lehet az útmutató és a kezdeti motiváció . Ne hasonlítsd magad másokhoz, és ha beépíted életedbe a hidegnek való kitettséget, akkor legalább ellenállóbb lesz az immunrendszered , és semmi sem akadályoz meg álmaid alakja felé vezető úton.

 

 Veronika Halusková

1. CHEN, Kong Y, Robert J BRYCHTA, Joyce D LINDERMAN, et al. Brown fat activation mediates cold-induced thermogenesis in adult humans in response to a mild decrease in ambient temperature. 2013.

2. COOLBAUGH, Crystal L, Bruce M DAMON, Emily C BUSH, E Brian WELCH a Theodore F TOWSE. Cold exposure induces dynamic, heterogeneous alterations in human brown adipose tissue lipid content. 2019.

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!