Hüvelyesek
A hüvelyesek hosszú múltra tekintenek vissza, beleértve a közel-keleti fogyasztásukat a legkorábbi civilizációk 11 000 évvel ezelőtti fogyasztásáról. Ma a világ különböző konyháiban használják őket. A hüvelyesek kiváló forrásai számos fontos tápanyagnak, köztük számos vitaminnak, ásványi anyagnak, de különösen a növényi fehérjéknek és rostoknak.
Őseink étrendjének nagy részét a hüvelyesek alkották, amit ma már aligha tudunk összehasonlítani. A hüvelyesek hetente háromszor jelenjenek meg étrendünkben. És őszintén szólva, a valóság gyakran nem egyezik ezzel. Történelmileg a hüvelyesek főként a húshiány és a jóllakó tulajdonságaik miatt jelentek meg őseink étrendjében. Mivel ma a nyugati világban szinte korlátlan a hús elérhetősége, egyértelműen a hús dominál, és sokan teljesen kihagyták étrendjükből a hüvelyeseket.
A hüvelyesek számos előnye közül az egyik főként az, hogy még mindig tiszta, átalakítások és mezőgazdasági beavatkozások nélküli élelmiszer. A hüvelyesek jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak (kb. 15g), aminek köszönhetően hosszú időre képesek jóllakni bennünket. Ezért nemcsak a racionális étrend részét képezik, hanem csökkentő rendszerben is ajánlottak. És mivel a nyugati étrend rostszegény (még azt is mondják, hogy a napi ajánlott bevitelnek a felét sem kapjuk meg), a hüvelyesek megfelelő táplálék lehet ezen a hiányon. Emellett cukorbetegek számára is megfelelő táplálék, mivel a hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek (GI < 50). A hüvelyesekben található keményítők a magasabb rosttartalmuk miatt lassan szívódnak fel, és nincs hirtelen vércukorszint emelkedés.