Szivárgó bél szindróma

Ma már tudjuk, hogy a belek a jó immunitás alapja. Létezik azonban olyan betegség, amely nemcsak az immunrendszerünket zavarhatja meg, hanem egyéb egészségügyi problémákat is okozhat. Az egyik ilyen betegség a szivárgó bél szindróma. Olyan diagnózis, amelyet az orvostársadalom nem ismer el, mivel nehéz diagnosztizálni, és általában a tüneteivel (gyulladások, ekcéma stb.) foglalkoznak. Ez egy krónikus betegség, amely nem egy óráról a másikra kezdődik, hanem életmódja révén hosszú távon alakul ki, amely során a bélnyálkahártya zavart szenved.

Ebben a cikkben elmagyarázzuk, mi az a szivárgó bél szindróma, hogyan nyilvánul meg, és hogyan támogathatjuk a bélrendszer egészségét, hogy lehetőség szerint elkerüljük ezt a betegséget.

A legfontosabb információk a bélről

 • Beleinkben mintegy 100 billió baktérium (kb. 1,5 kg) él, amelyek egészségjavító anyagokat (metabolitokat) termelnek.
 • Az egész szervezet immunsejtjeinek 70-80%-a itt található.
 • 100 millió neuron található itt, amelyek neurotranszmittereket termelnek, ezek olyan kémiai anyagok, amelyek idegimpulzusokat (hangulatszabályozás vagy jóllakottság) továbbítanak.
 • A szerotonin 90%-a a bélrendszerben termelődik.
 • A bél mindkét irányban közvetlenül kommunikál az aggyal, a GUT-BRAIN AXIS mentén.

A belek és funkcióik

A belek az egész emésztőrendszer fontos részei. Feladatuk az élelmiszer megemésztése és a tápanyagok véráramba juttatása. A táplálék emésztése a belek mozgásával történik, amit perisztaltikának neveznek. A belek perisztaltikus mozgása továbbviszi az ételt az emésztőrendszerben. Számos olyan dolog van, amely megzavarja a bélműködést, és még azután  negatívan befolyásolja az immunrendszert is. Ma már biztos, hogy az egészség valóban a bélben kezdődik, és a bélműködést megzavarja a rostszegény, magas hozzáadott cukrot tartalmazó étkezés  és a feldolgozott élelmiszerek. Ezért ezek a szempontok az egyik alapszabálya annak, hogyan tudjuk támogatni a belek működését.

co-ridi-strevo-brainmarket-infografika-hu

Mi az a szivárgó bél szindróma?

Bélünk nyálkahártyája alkotja a legnagyobb felületet, amely érintkezik a külső környezettel. A beleket az úgynevezett bélbélés védi. Ha megfelelően működik, csak azt juttatja a véráramba, amire szükségünk van, például tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ellenkezőleg, szilárd gátat hoz létre, amelyen át nem juthat át, ami nem tartozik ide, azaz a méreganyagok és baktériumok, amelyek gyengítenék az immunitást. Ezenkívül a bél számos baktériumnak ad otthont, ezeket összefoglaló néven bélmikrobiómának nevezik. Ezek a baktériumok támogatják az emésztést, a normál immunműködést és védik a bélfalat. A baktériumok együtt dolgoznak (ha minden rendben van), és meglepődhetünk, milyen fontosak számunkra ezek a baktériumok. Mindez csak akkor működik megfelelően, ha az úgynevezett dysbiosis nem fordul elő. A bélrendszeri diszbiózis valójában egy egyensúlyhiány a számunkra előnyös baktériumok és a minket károsító baktériumok között.

 A szivárgó bél szindróma angolul Leaky gut (LG), más néven intestinalis hyperpermeabilitás, egy betegség, és ahogy a neve is sugallja, akkor fordul elő, amikor a toxinok és gyulladást okozó anyagok a bélfalon keresztül "szivárognak" a véráramba. Az egészséges bélben az emésztés során először a táplálék lebomlik, majd a tápanyagok a falakon át a véráramba jutnak. Ha a bélnyálkahártya permeabilitása megváltozik, az lehetővé teszi a méreganyagok, baktériumok és idegen anyagok átjutását is. A tanulmányok összefüggésbe hozták a megnövekedett bélpermeabilitást számos krónikus és autoimmun betegséggel, köztük az 1-es típusú cukorbetegséggel és a cöliákiával. [1]

strevo infografika brainmarket_hu

A beleket egyetlen réteg speciális hámsejtek védik, amelyek fehérjékkel kapcsolódnak egymáshoz. A szivárgó bél tünetei annak az eredménye, hogy ez a kapcsolat nem működik megfelelően. Ezek a szoros csomópontok az átjárót a beleink és a véráram között, és nagyon fontos feladatuk van. Fenn kell tartania az egyensúlyt aközött, hogy lehetővé teszi a létfontosságú tápanyagok bejutását a vérbe, miközben elég erősnek kell maradnia ahhoz, hogy megakadályozza a xenobiotikumok (káros vegyületek) átjutását az emésztőrendszerből a testünk többi részébe. Ha ez megtörténik, és a xenobiotikumok a bélből bejutnak a véráramba, az immunrendszerünk ezeket az "idegen betolakodókat" kórokozónak fogja minősíteni, és megtámadja őket.

Mi okozza a szivárgó bélrendszert?

A szivárgó bél szindróma csak néhány olyan hiba eredménye, amelyeket életünk során elkövetünk. Pontosan mik lehetnek ezek a hibák? Először is ez az étrend rossz összetétele  A legnagyobb étkezési hibák közé tartozik a nagy mennyiségű koffein, cukor, génmódosított élelmiszerek, mesterséges édesítőszerek és adalékanyagok, tartósítószerek és színezékek, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup , transz- vagy hidrogénezett zsírok, minden feldolgozott élelmiszer és csomagolt gluténmentes élelmiszer , amely hozzáadott cukrot tartalmazhat. .Étrendünk rossz összetétele együtt jár néhány fontos tápanyag hiányával is, amelyeket főként változatos étrendünkből, esetleg étrend-kiegészítőkből nyerünk.

syndrom-propustneho-streva-eccevita_hu

A második probléma az antibiotikumok vagy fájdalomcsillapítók gyakori használata. Tanulmányok szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), mint például az aszpirin vagy az ibuprofén növelhetik a bél permeabilitását. [2] A nagy mennyiségű alkoholhoz is hasonlóan, ami jelentősen gyengíti a bél mikrobiómát. Egy 2014-es tanulmány szerint a nagy mennyiségű alkohol növelheti a bél permeabilitását.  [3]

veci_ktere_narusuji_vase_strevo_hu

Végül, de nem utolsósorban a stressz lehet az oka . Bármilyen stresszt tapasztalunk, legyen az fizikai, érzelmi vagy pszichológiai, testünk ugyanúgy feldolgozza – a mellékveséken keresztül. A mellékvesék stresszhormonok áradatával reagálnak, beleértve a kortizolt is, amelyek hatással vannak az emésztőrendszerünkre és az immunrendszerünkre (amelynek 80%-a a bélben található). Stresszreakciónk elsősorban az önfenntartás eszközeként fejlődött ki őseink számára, akik közvetlen életveszélybe kerültek. A valóság manapság az állandó stressz mindennel kapcsolatban, ami végül krónikus stresszsé válik. A minőségi alvás hiánya is szorosan összefügg a stresszel, hiszen ha nem vagyunk megfelelően kipihentek, szervezetünk azonnal energia utánpótlást igényel, főleg egyszerű cukrokból, koffeinből vagy iparilag feldolgozott élelmiszerekből, amelyek nem tesznek jót a bélnek.

zabijak-zdraveho-streva_hu

Mivel a bélrendszeri zavarok lehetővé teszik az élelmiszer emészthetetlen részei és különösen a méreganyagok bejutását a véráramba, ez nemcsak az emésztőrendszerre, hanem az immunrendszerre, a bőr minőségére (akne, kiütések és ekcéma) és a neurológiai állapotra is negatív hatással lehet. rendellenességek (depresszió vagy szorongás tünetei ).

A szivárgó bél szindróma tünetei

 • Emésztési problémák

Először is, az emésztési problémák, például a puffadás vagy a hasmenés figyelmeztethetik Önt az LG-re. Az Intestinal Research folyóiratban egy 2015-ös tanulmány közvetlen kapcsolatot talált a bélgát károsodása és az irritábilis bélbetegség (IBD) progressziója között. [4]

 • Hormonális egyensúlytalanság
 • A bél mikrobióma fontos szerepet játszik a szervezet ösztrogénszintjének szabályozásában. Tehát, ha nem működik megfelelően, megzavarhatja a természetes hormonális egyensúlyt, és hozzájárulhat olyan állapotokhoz, mint az endometriózis és a PCOS (policisztás petefészek szindróma). [5]

  Autoimmun betegségek

Autoimmun rendellenességek akkor fordulnak elő, ha a szervezet természetes immunválasza megszakad, vagyis a szervezet önmagával küzd. Ezeket a rendellenességeket genetikai és biológiai tényezők kombinációja okozza, és számos friss tanulmány szerint a bélgát működési zavara is szerepet játszhat ezek kialakulásában. [6] Egyszerűen fogalmazva, immunrendszerünk folyamatosan őrzi a bélfalat, hogy megakadályozza a méreganyagok és káros anyagok behatolását. Ha azonban megzavarják a bélrendszert, az immunrendszer megtalálja és megtámadja az esetlegesen kiszabadult részecskéket. Az autoimmun betegségekre való genetikai hajlam mellett ez az immunrendszerre nehezedő fokozott terhelés egyensúlyhiányhoz és betegségek kialakulásához vezet.

metabolismus-brainmarket-infografika-hu

 • Krónikus fáradtság és fibromyalgia

Ha gyakran fáradt egyéb tünetek nélkül, vagy meghatározhatatlan izomfájdalmak vannak, ez a bélgát megsértésének jele lehet. [7]. A fibromyalgia olyan betegség, amelyet krónikus fájdalom jellemez. Az ebben a betegségben szenvedők izom-, nyak-, váll- és hátfájástól szenvednek, rosszul alszanak, ébredés után merevek, a fájdalom intenzitása és elhelyezkedése változó. A fibromyalgiát jelenleg sok tanulmány nem támasztja alá, és maguk az orvosok sem tudják biztosan, mi okozhatja, de az egyik ok a megnövekedett bélpermeabilitás lehet.

 • Bőrproblémák

Meglepő módon a belek egészsége szorosan összefügg a bőr minőségével. Az akne, az ekcéma vagy a száraz bőr a fokozott gyulladás megnyilvánulása a szervezetben. Mindegyiket súlyosbíthatja az emésztőrendszeri gyulladás, mert a szervezetben minden mindennel összefügg, és ha a belek gyulladást mutatnak, nagyon korán jelentkeznek a bőrproblémák. Általában gyógyszereket írnak fel ezekre a bőrproblémákra, amelyeknek számos egyéb mellékhatása is van. Ezért jobb elkezdeni az ok megoldását. A jó hír az, hogy ha a bélrendszer állapota javulni kezd, a bőr hamarosan reagálni fog, és a problémák kezdenek elmúlni.

 • Élelmiszerallergia

Bizonyos típusú élelmiszerekkel, például tejjel vagy gluténtartalmú élelmiszerekkel szembeni allergia és intolerancia a megnövekedett bélpermeabilitás következménye lehet. Ha méreganyagok és élelmiszer-maradványok bejutnak a véráramba, az immunrendszer összezavarodik, és mindet károsnak tartja. Amikor megtámadják, a gyulladás szintje is megnő, és ez az ilyen típusú ételek iránti intoleranciában nyilvánul.

 • Ízületi fájdalom

Ha a bél gyulladt, az immunválaszt válthat ki, amely a test más területeire is átterjed, beleértve az ízületeket is. A FEBS Letters folyóiratban egy 2014-es tanulmány megállapította, hogy a rheumatoid arthritis (amikor az ízületek tartósan megduzzadnak és fájdalmasak) összefüggésben áll a bél mikrobiomában jelentkező diszbiózissal. [8]       

Egyéb könnyen meghatározható tünetek a következők:

 • tartós fáradtság
 • legyengült immunitás
 • gyakori fertőzések (hüvelyfertőzések, húgyúti fertőzések)
 • álmatlanság
 • édesség iránti étvágy
 • depresszió
 • szorongás vagy memória problémák

 priklady_zvysene_propustnosti_strev_infografika_brainmarket_hu

És ez hogyan működik?

A bélfal csak  egy sejtrétegből áll,  ilyen a "téglafal". Az egyes sejtek (téglák) az úgynevezett szoros csomópontokat alkotó fehérjéknek köszönhetően kötődnek egymáshoz  . Elképzelheti őket egyfajta tépőzárként. Ezek a szorosan összekapcsolódó fehérjék nem inaktívak, hanem együtt szabályozzák,  hogy mi kerülhet be a vérbe és mi nem. A sérült bélnyálkahártyán repedések lehetnek, amelyeken keresztül a részben megemésztett élelmiszerek, baktériumok vagy méreganyagok bejutnak a vérbe. Ez ismétlődő gyulladást és változásokat válthat ki a bél mikrobiomában.

Hogyan támogassuk beleink egészségét?

Bármilyen egészségügyi problémáról legyen is szó, az alap mindig az étkezésben van. És nem csak a napközbeni étkezés gyakoriságában, hanem a napi étrend összetételében is. A cél a bélmikrobióma egyensúlyban tartása, hogy a káros baktériumok ne kerüljenek túlsúlyba a belekben.

1.) Korlátozza a glutént

A glutén olyan fehérje, amely egyes gabonákban, például rozsban és búzában található. Ezeket a glutént tartalmazó fehérjéket gluteninnek és gliadinnak nevezik , és egyesek érzékenyek rá. A glutén mennyiségének korlátozása indokolt, mert minél nagyobb mértékben van kitéve a szervezet gluténnek, annál jobban irritálja a bélnyálkahártyát, és az immunrendszerre is hatással van. Ha a szervezet nem tolerálja a glutén jelenlétét az étrendben, ezt könnyen észreveheti, ha egy időre abbahagyja a glutént.

zdrave-strevo-potraviny_hu

2.) Szabaduljon meg a cukortól és a feldolgozott élelmiszerektől

A hagyományos nyugati étrend jelentős mennyiségű cukrot, iparilag feldolgozott élelmiszerekből származó zsírt tartalmaz minimális rostot és alapvető tápanyagokat. A túlzott mennyiségű mesterséges cukor,  különösen a fruktóz fogyasztása az elhízás és a megnövekedett bélpermeabilitás kockázati tényezője.  Több ezer különböző típusú baktérium található a bélben, beleértve az élesztőt is.  Mindegyiknek megvan a maga szerepe a harmónia és egyensúly biztosításában a szervekben. Az élesztő azonban szereti a cukrot, ezért ha több cukrot eszünk, akkor gyorsabban szaporodnak, és lebonthatják a bél védőgátját. Fontos, hogy ezeket az élelmiszereket frissekre cseréljük, és több, elegendő rostot tartalmazó növényi eredetű élelmiszert vegyünk be. 

3.) Tartalmazzon az étrendje fermentált ételeket

Az erjedés valójában egy természetes fermentációs folyamat, amely a belekben megy végbe, miközben lebontják a cukrot. Az erjesztett élelmiszerek közé tartozik például a kefir, a savanyú káposzta, a kimchi, a kombucha vagy a savanyúság. A fermentált élelmiszerek probiotikus baktériumokat tartalmaznak, amelyek nagymértékben pozitív hatással vannak a bélrendszerre.

jak-bojovat-se-syndromem-propustneho-streva-infografika-brainmarket-hu

4.) Fogyasszon húslevest

A csontleves kollagéntartalma miatt kezelési segédanyagnak kiváló. A kollagén egy szerkezeti fehérje, amely erőt és integritást biztosít a test számos részének, például a bőrnek, a kötőszövetnek és a beleknek. Tartalmazza a glicin, prolin és hidroxiprolin aminosavakat, amelyek a bélnyálkahártya helyreállításához és újjáépítéséhez szükségesek.  A kollagént tartalmazó élelmiszerek, például a csontleves és a kollagén-kiegészítők rendszeres fogyasztása  erősítheti a bélgátat, ezáltal kevésbé permeábilis. [9]

5.) Csökkentse a stressz szintjét

Amikor a test stresszt tapasztal, események sorozatát indítja el, amelyek a testben hozzáigazulnak ahhoz, hogy segítsenek megszabadulni a közvetlen veszély elől. Leállítja az olyan nem alapvető tevékenységeket, mint a szexuális vágy, a szaporodás és az emésztés, és kémiai hírvivőket használ, hogy erőforrásait és energiáját az agyba és az izmokhoz irányítsa. Ez a bél mikrobiomára is hatással van. Ha a bélnyálkahártyát a stressz megzavarja, a gyulladás ördögi köre léphet fel. Az élelmiszer-részecskék, baktériumok és lipopoliszacharidok beszivárognak a véráramba. Ezek az idegen betolakodók riasztanak, és az immunrendszer gyulladásos reakcióba kezd, azt gondolva, hogy "ellenség".

6.) Fogyasszon több zöldséget

Számos okból tudjuk, hogy a zöldségevés milyen jótékony hatással van egészségünkre. A bélrendszer egészsége nem más. A zöldségekben található fitokemikáliák olyan vegyületek, amelyek a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül hozzájárulnak a bélgát permeabilitásának szabályozásához. Különösen azért, mert jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak , és prebiotikumként működnek , amelyek „táplálják” a jótékony baktériumokat, és támogatják növekedésüket a gyomor-bélrendszerben. 

7.) Tartalmazzon az étrendje probiotikumokat

A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, mint például a baktériumok és az élesztőgombák, amelyek elősegítik az emésztést és támogatják az egészséges immunrendszert. Ezeknek a szervezeteknek egyensúlyban kell lenniük ahhoz, hogy megfelelően működjenek. A probiotikumok keveréke segít helyreállítani az egyensúlyt, például az antibiotikum-kezelés befejezése után, amikor gyakran előfordul, hogy ezek abbahagyása után emésztési problémák lépnek fel.

A legtöbb esetben ezek az ajánlások nagyon gyorsan hatásosak, ha nincs javulás, akkor célszerű úgynevezett eliminációs diétát beiktatni, hogy pontosan meghatározzuk, mely élelmiszerek járulnak hozzá a gyulladásos reakcióhoz. Az eliminációs evés egy rövid távú diéta, amely kiiktatja az ismerten gyomor-bélrendszeri gyulladást okozó élelmiszereket, mint például a glutént, az alkoholt, a tejtermékeket, bizonyos húsfajtákat stb. A diétát több hétig betartják, majd lassan az egyes táplálékfajtákat egyesével bevezetik, hogy megtudják, visszatér-e bármilyen tünet.

Mit tud még tenni?

A bélpermeabilitás egyik fontos lépése a szervezet kulcsfontosságú tápanyagainak pótlása. Mivel az emésztőrendszer nem tudta megfelelően felvenni a nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezért minden táplálékfelvételkor biztosítani kell az emésztőenzimek, vitaminok és ásványi anyagok ellátását. Az emésztőenzimek, vitaminok és ásványi anyagok kiválasztásakor a legjobb, ha olyan márkát választunk, amely a legtisztább összetevőket tartalmazza a bélrendszer védelme érdekében. Ezenkívül szükséges a hasznos baktériumok helyreállítása a bélrendszerben. A probiotikumok, mint a Lactobacillust tartalmazó étrend-kiegészítő, növelik a jó baktériumok mennyiségét az emésztőrendszerben, és segítenek helyreállítani a bél mikrobióma egyensúlyát. A probiotikumok mellett cink, L-glutamin és C-vitamin pótlása is javasolt a bélnyálkahártya megfiatalítására. Célszerű kókuszos ételeket is bevenni. Legyen az kókuszolaj vagy kókusztej. Közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaznak, amelyek könnyen emészthetők és táplálják az emésztőrendszert.

Ha közel áll a gyógynövényekhez, akkor biztosan örülni fog, hogy az édesgyökér szivárgó bél szindrómára ajánlott. Ez egy adaptogén növény, amely nemcsak a gyomrot védi, hanem segít a szivárgó bél szindrómában is, különösen, ha azt érzelmi stressz okozza. Az édesgyökér glicirrhizinsavat és glicirretinsavat tartalmaz, amelyek növelhetik a vérnyomást, ezért célszerűbb deglicirrhizinezett édesgyökér (DGL) fogyasztása, amely mentes ezektől a savaktól, és így profitálhatunk belőle, csak jótékony anyagokat.

Egy másik jó étrend-kiegészítő a szivárgó bél kezelésére a Quercetin. Minden étkezés előtt 20 perccel vegye be, és nagyon tanácsos az étkezést legfeljebb napi 3 fogásra korlátozni, és legfeljebb 10 órás időtartamon belül. Ez reggelit, ebédet, vacsorát jelent például reggel 8-tól kora este 6 óráig.

Befejezésül

Ha bármilyen emésztési problémája van, legyengült az immunrendszere, gyakran beteg vagy megfázik, de Ön bőrproblémákkal is küzd, beleértve az aknet és az ekcémát is, érdemes odafigyelni az étrendben lévő élelmiszerekre, amelyek gyulladást okozhatnak, és ezáltal a szivárgó bél szindróma kockázatát is okozhatják. Ha elkezdi kezelni a problémák konkrét okát, a szervezet gyorsan reagál, és jelentősen csökkenti a problémák előfordulását.