A nap mint D-vitamin forrás

Meríts erőt a nyári napból! Tél után pótoljuk a D-vitamint természetes forrásokból.

Egészséges-e napozni, vagy jobb védekezni a napfénytől? Még mindig érvényes a régi cseh mondás, " ahol nem süt a nap, az orvos sétál" , vagy egészen más? Akár szereted a napot, akár félsz tőle, a következő sorokat neked írták.

Ma már minden lehetséges módon masszíroznak bennünket a napsugárzás ártalmasságáról szóló üzenetek, amelyek alapján olyan "egészségtelen" szokásokat alakítunk ki, amelyek végső soron károsíthatják egészségünket. Egyrészt a nyugati fejlett populációban hiányzik a napfény (akár 60%), ami depresszióval, szorongással, rossz csontozattal, immunitással, hormonális egyensúlyhiánnyal, túlevéssel stb. függ össze. a médiából kapjunk egy masszázst arról, hogy napvédő krémet kell kenni, amikor kimegyünk, és ne tegyük ki magunkat a napsugárzásnak a rák veszélye miatt.

2016-8

Hol van az igazság?

Az igazság valahol a felében van . Nyilvánvaló, hogy ha Ön a tenger mellett vagy a medencénél nyaral, és egész nap a napon fekszik, hogy bronzot kapjon, akkor az ilyen napsugárzás károsnak minősíthető. De ha a gyerekekkel a parkba mész, vagy féltestben kaszálod a kertet óra közben, akkor azt javaslom, hogy ne használj semmilyen fényvédő krémet, legfeljebb kókuszolajat. Ha Ön I. fototípusú, a szokásos ajánlásokhoz képest a felére rövidítse le közvetlen napfényben tartózkodását.

A nap, vagy az elfeledett csodaszer

Miért tegye ki magát minden nap egy kis időre védelem (krémek, szemüvegek) nélkül?

2014-ben az Edmontoni Egyetem kutatói publikáltak egy cikket, amelyben rámutattak a D-vitamin DDD meghatározásának hibájára. Rámutattak, hogy az ajánlott 600 NE nem elég egy egészséges ember szükségleteinek fedezésére. Az adagnak közel 15-ször nagyobbnak kell lennie, azaz napi 8895 NE-nek. Ezt a napsütéstől, a megfelelő étrendtől és a táplálékkiegészítőktől kapod .

ucinky_vitaminu_D3_infografika_brainmarket_hu

A napfény, mint D-vitamin- és energiaforrás, pótolhatatlan. Ráadásul a napfény elpusztítja a vírusokat.

Íme néhány szabály, amit be kell tartani a D-vitamin feltöltésekor:

  • Az UV-B sugárzás felelős a D-vitamin termeléséért, ezért minden védelem (szemüveg, faktoros fényvédő krém) megakadályozza annak termelődését .
  • Ahhoz, hogy a legtöbb D-vitamint termelje, a lehető legtöbb bőrt kell kitennie.
  • A D-vitamin legnagyobb termelése akkor következik be, amikor a nap a horizont felett van , itt dél körül. Ez ellentétes a bőrgyógyászok állításaival.
  • Dr. Holick a D-vitamin-oldat című könyvben azt javasolja, hogy délben tartózkodjunk a napon, hetente 2-3 alkalommal a lehető legtöbbet . Az esetek felében enyhe égési sérülést szenved.
  • Nyáron néhány perc a napon, miközben a bőr enyhén rózsaszínű, 10 000-50 000 NE D-vitamint termel. Ez majdnem 100-szor több, mint az ajánlott napi adag.
  • A napsugárzásból szintetizált D-vitamint a szervezet hosszabb ideig képes megtartani, mint a táplálékkiegészítéssel vagy táplálékkal nyert D-vitamint.

  priznaky_nedostatku_vitaminu_D3_infografika_brainmarket_hu

Nem meglepő, hogy az előző generációk egészségesebbek voltak, mint a miénk . Idővel az életmódunkban bekövetkezett változások veszélyeztetik egészségünket, különösen azok a szokások, amelyeket gyakran választunk, hogy elkerüljük a napsugárzást. Az emberek manapság arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb napsugárzást tegyenek ki, sok fényvédő krémmel a testükön, hogy megakadályozzák az úgynevezett káros sugarakat. 

Az Európai Unió szerint a rendszeres napozás csökkentheti a bőrrák kialakulásának és kialakulásának esélyét. Azok a fényvédő termékek, amelyeket az emberek ma már kétségbeesetten használnak, túl veszélyesek ahhoz, hogy a bőrön használhassák. Az ezekben a termékekben található vegyszerek megzavarják az endokrin rendszert . Az alábbiakban felsorolom a fényvédő krémekben gyakran előforduló vegyszereket. Figyelemre méltó, hogy ezen anyagok közül sok hátrányosan befolyásolja a tesztoszteronszintet.

Ezekről az anyagokról részletes információkat találhat, ha rákattint a hivatkozásukra a BrainPediában .

d-vitamin

A napsugárzás növeli a D-vitamin szintjét és egyensúlyba hozza a hormonháztartást . A hosszabb ideig tartó napon való tartózkodáshoz szükség van egy biztonságos fényvédőre is , amely nem tartalmaz semmilyen, az endokrin rendszert megzavaró vegyszert. 

Az ausztrálok a legnagyobb fényvédő fogyasztók, mégis náluk a legmagasabb az egy főre jutó bőrrák aránya a világon. 88%-ban D-vitamin-hiányban szenvednek. A kutatások kimutatták, hogy a D-vitamin-hiány napjainkban világszerte probléma.  

A D-vitamin szükséges a magnézium és a kalcium felszívódásához . Ha D-vitamin- hiányban szenved , akkor gondot okoz a csontszövet erősítése, még akkor is, ha étrend-kiegészítőkben kalciumot szed. Sajnos a legtöbb ember magnézium és jó zsírok nélküli kalciumot vesz fel étrendjéből. A D-vitamin szint tehát az optimális alsó határ, 60 ng/ml alatt van.

A nap és a D-vitamin
A nap a legjobb forrás a D-vitamin szint pótlására, de nem okoz-e bőrrákot a napfény? Nem. Az ésszerű mennyiségű napfény nem okoz bőrrákot. Természetesen, ha szoláriumozás után hólyagosodnak, és ezzel károsítják a szövetet, ez figyelmeztető jel. Az ötlet egyszerű. Napozás okosan.

Használjunk fényvédőt?
Nem azt mondom, hogy egyáltalán ne használj fényvédőt. Csináld, de körülbelül 30 percig. Most tavasszal és nyáron a nap a D- vitaminunk. Amikor beköszönt az ősz és a tél, a D-vitaminban gazdag étrend- kiegészítőkről és élelmiszerekről fogunk beszélni. Használjunk természetes, méreganyagmentes fényvédőket .

Bőrünk a legnagyobb szerv, amely mindent elnyel körülöttünk. Naivitás lenne azt feltételezni, hogy meg tudjuk akadályozni, hogy számtalan vegyi anyag (melyek közül sok xenoösztrogének vagy szintetikus ösztrogének) kerüljön a véráramba, és befolyásolja hormonális egyensúlyunkat.

Honnan lehet felismerni az egészségbarát természetes fényvédőt?

  • Csak cink-oxid és titán-dioxid lehet a termék hatóanyaga.
  • A fényvédő krém nem tartalmazhat retinil-palmitátot (szintetikus A-vitamin).
  • Nem tartalmaz parabéneket, szintetikus vagy címkézetlen illatanyagokat – ez az általános szabály minden testápolóra. 

És befejezésül? A túl sok mindennek árt . Igen, a túlzott napozás negatív hatással lehet az emberi egészségre, és ha fél napig a víz mellett akar feküdni, akkor minőségi fényvédőkkel kell védekeznie, ideális esetben olyanokkal, amelyek nem tartalmazzák a fent említett káros anyagokat . A reggeli napfénynek való kitettség vagy a napközbeni ésszerű mennyiségű napsütés azonban felbecsülhetetlen jótékony hatással van egészségünkre . Tehát ne kerülje a napot, és vegye segítségül az egészséghez és a boldogsághoz vezető úton.

 Jiří Votava, Matěj Veselý

 Erőforrások:

Gandhi, A., Busse, KL és Maibach, HI (2014). Humán dermális ösztradiol és tesztoszteron átvitel: létezés, modellek és megelőzési stratégiák. In Topical Drug Bioavailability, Bioequivalence and Penetration (331-350. oldal). Springer New York.
Yap, FH, Chua, HC és Tait, CP (2017). A fényvédők aktív összetevői Ausztráliában. Australasian Journal of Dermatology.
Aniansson, B., Veierød, MB, Rylander, C., Lund, E. és Sandanger, TM (2016). Norvég nők bőrápoló termékeket erősen használóinak jellemzése 2003 és 2011 között. Archives of Public Health, 74 (1), 53.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4194387/
https: //www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018438/ 
https://www.ncbi.nlm. nih.gov/pmc/articles/PMC4030388
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310306 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3092569/  
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16869867
https://www.ncbi.nlm.nih.gov /pubmed/22612478
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28844799
https://www.ewg.org/skindeep/#.WzBZrqczrIU

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!