Spirulina és hatása a szervezetre

 

A Spirulina egy kékeszöld édesvízi mikroalga, amely spirál alakú. Innen a neve spirulina. Az egész világon termesztik Mexikótól Afrikán át Hawaiiig. A Spirulina fotoszintetikus algafajnak számít, és körülbelül 3,5 milliárd éves. Úgy gondolják, hogy ezek az élőlényfajok felelősek az oxigén felszabadulásáért a korai földi légkörbe. Hát nem jól hangzik?!

Honnan jött és honnan származik valójában a spirulina?

Ennek az algának, amelyet ma por vagy tabletta formájában vásárolhatunk, figyelemre méltó múltja van. Jótékony hatásai az 1940-es évek óta ismertek, amikor is francia csapatok találkoztak vele az egyenlítői Afrikában. A helyiek itt termesztettek spirulinát. Tavak felszínén nőtt, majd összegyűjtötték és a napon szárították. Már akkor is klasszikus termés volt a helyi piacokon. Ezután a biológusok algának nevezték el. Történelmi írásokból azonban kiderült, hogy már a 15. században is ismerték, sőt Kolumbusz Kristóf személyes írásai is leírtak egy különleges anyagot, amely a tavak partjára települt, a napon megszáradt és a kenyérhez került.

A spirulinának intenzív íze van, tápértékei pedig még jobbak. A Spirulina gazdag tápanyagokban, például szénhidrátokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, klorofillban és nyomelemekben. Ráadásul azok közé az élelmiszerek közé tartoznak, amelyek a legtöbb fehérjét tartalmazzák a növényvilágból. A szervezetnek szükséges 22 aminosavból 18-at tartalmaz. Képes túlélni a legnehezebb körülmények között is, ezért feltételezhető, hogy a szervezet számára is nagy előnyökkel járhat. A spirulinában található vitaminok a riboflavin, niacin, folsav, C-, A-, E- és K-vitamin.

1968-2_spirulina-web

Miért vegye be a spirulinát az étrendbe?

1.) Segít eltávolítani a nehézfémeket

A spirulina erős méregtelenítő, és néha természetes vízszűrőként is használják az ólom, higany és más káros méreganyagok eltávolítására. A krónikus toxicitás világszerte érinti az embereket. Főleg az arzén. Ez az egész ipari társadalom adója. Ma már tudjuk, hogy a nehézfémek nemcsak fosszilis tüzelőanyagok és járművek elégetésekor keletkeznek, hanem bizonyos gyógyszerekben, tengeri halakban, gombákban stb. is megtalálhatóak. A spirulina segít eltávolítani a nehézfémeket, és ez valószínűleg azért van, mert fehérjéket és peptideket tartalmaz amelyek különösen jót tesznek a méreganyagok megkötésében és a szervezetből való kiürítésben.

2.) Könnyen emészthető

A spirulina és a chlorella alaposabb vizsgálata a spirulina jobb emészthetőségét mutatta ki. Ennek az az oka, hogy a spirulinának vékonyabb a sejtfala. A sejtfal mukopoliszacharidokból áll, amelyek összetett cukrok, amelyeket az emberi emésztőrendszer kezel, és minden tápanyag jól felszívódik.

3.) Antioxidáns tulajdonságok

Amellett, hogy rendkívül gazdag tápanyagban, a spirulina erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Jó forrása az antioxidánsoknak, például a fikocianinnak, de más anyagoknak is, amelyek elnyomják a szabad gyökök hatását. Ezek károsíthatják a sejteket, majd különféle krónikus betegségeket okozhatnak.

4.) Megakadályozza a gombás fertőzések előfordulását

Ahogy a spirulina mágnesként vonzza a méreganyagokat, például a nehézfémeket, vonzza a Candida sejteket, és segíthet kiüríteni őket a szervezetből. Ezért megfelelő kiegészítő azok számára, akik visszatérő gombás fertőzésben szenvednek.

5.) Elősegítheti a szív egészségét

Ami a káros LDL-koleszterint illeti, a spirulina segít csökkenteni az LDL-koleszterint és szabályozza a "jó" HDL-koleszterint. Egy vizsgálatban a betegek napi 1 g spirulinát kaptak 12 héten keresztül. Az eredmények meglepőek voltak. A betegeknél ez a trigliceridszint 16,3%-os és az LDL-koleszterinszint 10,1%-os csökkenését jelentette. Még nagyobb adagokról is kiderült. A kutatók úgy vélik, hogy ez annak köszönhető, hogy a spirulina pozitív hatással van a nitrogén-monoxid-termelésre a szervezetben, ami elősegíti az erek kitágulását, és ez lehetővé teszi a vér gyorsabb és könnyebb áramlását.

Mint minden jó étel, a spirulina is hihetetlenül erős és strapabíró, olyan extrém körülmények között is megnőhet, amelyek sok más, a vízben élő szervezet számára barátságtalanok. Ma inkább mesterséges vagy természetes tavakban termesztik. Ha a spirulinából elegendő, fokozatosan lefagyasztjuk vagy napon szárítjuk. Nálunk a spirulinapor jó választás, hogy néhány teáskanálnyi mennyiségben ellássa a szervezetet rengeteg vitaminnal és nyomelemekkel. Ezen kívül a hosszú élettartam garantált.

Ahogy már említettem, a Spirulina hajlamos a nehézfémek egymáshoz kötésére, ezért vásárlásakor nagyon fontos ügyelni az eredetre és a termesztés módjára. Győződjön meg arról, hogy tanúsított BIO-minőségű. Bár az ismeretlen eredetű kockázatot jelenthet, az algák az egyik legtáplálóbb élelmiszer, és nem szabad elriasztani az evéstől. A kulcs az, hogy kellő figyelmet fordítsunk a forrására.

 

Írta: Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study, Elias E Mazokopakis 1Ioannis K Starakis, Maria G Papadomanolaki, Niki G Mavroeidi, Emmanuel S Ganotakis

 

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!