Nitrogén-monoxid: Egy csodamolekula, amely kitágítja az ereket

Hány molekuláról mondható el, hogy Nobel-díjat kapott? Legalábbis a nitrogén-monoxidról elmondható. A nitrogén-monoxid vagy NO egy egyszerű molekula, amely természetesen előfordul a szervezetünkben. Egy nitrogénatomot és egy oxigénatomot tartalmaz. A sejtek számára feltétlenül nélkülözhetetlen, mert a NO-nak köszönhetően a szervezet mind az 50-70 billió sejtje információt ad át egymásnak. Ez egy úgynevezett jelzőmolekula, amely az erek tágulására utasítja. A tekintélyes Science folyóirat 1992-ben a NO-t csodamolekulának nevezte. Az olasz Dr. Louis Ignarro vezette tudósok, akik felfedezték a keringési rendszerben, 1998-ban elnyerték az élettani és orvosi Nobel-díjat. Együtt azt találták, hogy a nitrogén-monoxidot az érfal endoteliális sejtjei termelik, és jelzi az erek kitágulását és összehúzódását. Ily módon szabályozza a véráramlást, és így számos szervrendszert érint, így az egész keringési rendszert is.

Hogyan keletkezik a NO, és mi a feladata?

A nitrogén-monoxid (NO) az egyik legfontosabb és legkisebb molekula, amely az emberi szervezetben termelődik. Számos fontos sejtfunkciót szabályoz, beleértve az egészséges véráramlás és az egészséges vérnyomás szabályozását, az agysejtek közötti kommunikációt és azt is, hogy szervezetünk hogyan védekezik a kórokozók ellen. Felfedezése és a Nobel-díj odaítélése óta tudjuk, hogy a nitrogén-monoxid előállításának két fő módja van. Mindegyikük mintegy 50%-ban járul hozzá a szervezet teljes nitrogén-monoxid-termeléséhez. Ha az egyik nem sikerül, a másik kompenzálhatja. Ha mindkettő meghibásodik, az végzetes lehet a szervezet számára, mivel a sejtek és szervrendszerek nem működhetnek megfelelően. Az alábbiakban bemutatjuk a nitrogén-monoxid előállításának két módját, valamint azt, hogy mi hibázhat, és ami a legfontosabb, hogyan javítható.

 pro_koho_je_vhodny_booster_infografika_brainmarket_hu

  1. NO termelési útvonal: Nitrogén-monoxid szintáz (NOS) útvonal

A nitrogén-monoxid-szintáz (NOS) az endothel sejtjeinkben található enzim. Vagyis azok a sejtek, amelyek a testünk összes véredényét sorakozzák. Ez az enzim az L-arginint nitrogén-monoxiddá alakítja egy nagyon összetett és bonyolult reakcióval. Az életkor előrehaladtával ez az enzim elveszíti funkcióját, így körülbelül 40 év alatt ez az enzim már csak 50%-ban működik !!! Ha dohányzik, nem sportol rendszeresen, vagy rosszul táplálkozik, ennek az enzimnek a aktivitása tovább csökken !!! Ennek az enzimnek az elvesztését tartják az egyik leggyakoribb oknak az életkorral összefüggő betegségek progressziójában. Így az NO szintje növelhető L-Arginin és L-Citrullin alapú kiegészítőkkel, mivel a citrullin a szervezetben argininné bomlik le. Mindazonáltal nagyon ésszerű az egészségedre is törekedni testmozgás és az antioxidánsokban gazdag ételekre összpontosító egészséges táplálkozás formájában, hogy a nitrogén-monoxid-szintáz enzim megfelelően működjön. Itt meg kell jegyezni, hogy a legtöbb citrullin vagy arginin kiegészítő nem a Dr. Ignarra, aki Nobel-díjat kapott a NO felfedezéséért. Ezért találtuk ki a saját nitrogén-monoxid stimulánsunkat: a BrainMax NO Boostert. Ezt a terméket az év közel háromnegyedén keresztül teszteltük és fejlesztettük. Valamennyi vizsgálat megerősítette a szív- és érrendszeri egészség jelentős javulását.

 

  1. NO termelési útvonal: Nitrát-nitrit-nitrogén-oxid útvonal

Az NO növelésének ezt a módját támogatja a nitrátokban gazdag, zöld leveles zöldségekben gazdag étrend, mint például a cékla, káposzta vagy spenót. A szervetlen nitrát nitritté és nitrogén-monoxiddá alakul a szájbaktériumokon keresztül, amikor zöldségekkel fogyasztják. Ez az út az életkorral nem veszít hatékonyságából, hanem táplálkozásunktól, illetve a nagyon specifikus szájüregi nitrátredukáló baktériumok jelenlététől függ. Ha nem eszik elég nitrátban gazdag élelmiszert, akkor ez a NO-termelési módszer nem működik. Ha pedig sok nitrátban gazdag ételt eszel, de a rossz szájhigiénia miatt hiányoznak a megfelelő szájbaktériumok, vagy agresszív fertőtlenítő hatású szájvizet használsz, akkor sem fog NO termelés. Következésképpen a nitrátok nitritté alakításának legjobb módja az, ha magas nitráttartalmú ételeket fogyasztunk, például zöld leveles zöldségeket, céklát, káposztát vagy spenótot, miközben fenntartjuk az egészséges mikrobiális környezetet a szájban (az agresszív fogkrémek elhagyása). szájvíz és szájon át szedhető probiotikumok). A zöldségféléknél nemcsak a növényvédő szerek, hanem a talaj, a talajvíz és az állatok védelme miatt is figyeljünk a szerves eredetre.

 

A nitrogén-monoxid termelés elsősorban a szív- és érrendszer egészsége, de más szervrendszerek egészsége szempontjából is döntő jelentőségű, hiszen lehetővé teszi a vér, az oxigén és a tápanyagok átjutását testünk minden részébe. Legfontosabb funkciója az erek értágítása. Ez azt jelenti, hogy szabályozza az erek tágulását és ezáltal a véráramlás javulását az egész keringési rendszerben. A NO fontos a szellemi képességeink szempontjából is (támogatja az agy neuroplaszticitását), segíti az immunrendszert a gyulladások leküzdésében, növeli a sportteljesítményt, a regenerációt és támogatja az agy neuroplaszticitását.

 

A NO szerepe az emberi szervezetben

A NO legfontosabb funkciója kétségtelenül az értágítás, ami azt jelenti, hogy ellazítja az erek belső izmait. Ez kiszélesíti és javítja a véráramlást a véráramban, aminek következtében jobb lesz a véráramlás az izmokban (pumpa) és a szövetekben, csökkentve a vérnyomást. A kitágult ereken keresztüli jobb vérkeringés a tápanyagok és az oxigén jobb átvitelét is jelenti a szövetekbe. A nitrogén-monoxid a szervezetben az ér endotéliumában szintetizálódik - az erek belső falát bélelő vékony membrán -, ahol értágítóként működik. Támogatja az erek ellazulását, és lehetővé teszi a vér szabadabb áramlását. Ez a véráramlásra gyakorolt ​​hatás a szervezet több rendszere számára nélkülözhetetlen, és kulcsszerepet játszik nemcsak az erek és a keringési rendszer egészségében, hanem szorosan érinti az összes szervrendszert. A NO a keringési rendszeren kívül részt vesz a hormonfelszabadulásban és -szabályozásban, a vázizomzat anyagcseréjében, az erőtermelésben és a fizikai aktivitás során elért teljesítményben is, de szorosan összefügg az edzés utáni regenerációval is.

... és megint az étel

Egyes tényezők, mint például a táplálkozási szempontból helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlzott stressz, a magas koleszterinszint és az emelkedett vércukorszint korlátozzák a szervezet nitrogén-monoxid-termelési képességét. Ezenkívül ennek a létfontosságú molekulának a szintje az életkorral csökken. Azt találták, hogy a 40 éves férfiak akár 50%-kal kevesebb NO-t termelnek, mint a 20 évesek. A nitrogén-monoxid termelését nitrátokban gazdag étrenddel támogathatja, amelyet olyan zöldségek tartalmaznak, mint a spenót vagy a cékla. A nitrátok a szervezetben nitrogén-monoxiddá alakulnak. A spenót a céklával együtt valószínűleg a valaha volt legmagasabb nitráttartalmú. 100 g spenót legfeljebb 387 milligramm nitrátot tartalmazhat.1

 

Nitrátok és nátrium-nitrátok

Talán hallottál már arról, hogy a nitrát tartalma miatt nem jó kolbászt vagy feldolgozott húst fogyasztani. Ezek nem növényi nitrátok, amelyek hasznunkra válnak. Ez egy tartósítószer, a nátrium-nitrát, amely hosszú távon valószínűleg több betegség hátterében áll, mert a szervezetben nitrozaminokká alakul. A nitrozaminok önmagukban nem közvetlenül rákkeltőek, de olyan alkilezőszerek, amelyek megváltoztatják a DNS-t és a metabolikus aktivációból eredő mutációkat. A növényi nitrátok viszont jótékony hatással vannak az egészségre, és bőségesnek kell lenniük az étrendben.

 

Az NO-termelést támogató élelmiszerek mellett L-citrulin vagy L-arginin is használható. Mint már említettük, az arginin a szervezetben enzimatikus úton nitrogén-monoxiddá, míg a citrullin argininné bomlik le a szervezetben, amelyből aztán nitrogén-monoxiddá bomlik le. Tehát a legjobb, ahogy Dr. Ignarro kombinálja az Arginint és a Citruilint. Ez a nitrogén-monoxid előállításának stabil és nagyon hatékony módszerét eredményezi. Ezt a tudást felhasználtuk egy NO Booster tervezésére.

 

co ma v tele na startost oxid dusnaty infografika brainmarket HU

Mi a nitrogén-monoxid a szervezetben?

1.) Az erek értágulata és a szív egészsége

A nitrogén-monoxidot szinte minden sejttípus termeli az emberi szervezetben, és az egyik legfontosabb molekula a vérerek egészsége szempontjából, mivel felelős az úgynevezett értágulásért. Az erek tágulása, amely akkor következik be, amikor az artériák falában lévő simaizomzat ellazul, így az erek jobban kinyílnak. Ez a folyamat fokozza a véráramlást, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, és még a koleszterinszint csökkentésében is hasznos lehet, mivel a sztatinok, amelyeket a vér koleszterinszintjének csökkentésére írnak fel, hasonló elven működnek. Ezenkívül az NO fokozhatja a sztatinok hatását. De vigyázat!!! A sztatinok gátolják a koleszterin szintézisét és ezáltal a Teszt0szter0n szintézisét, mivel az koleszterinből képződik, ezért nem ajánlom azoknak a férfiaknak, akik egészséges Teszt0szter0nszintre vágynak. Ezért természetesebb az NO-szint növelése a nyomás csökkenésével.

 

Ezenkívül az NO megakadályozza a vérrögök és ateroszklerotikus plakkok képződését, amelyek csökkenthetik vagy teljesen elzárhatják a szív artériáin keresztüli vérellátást.2,3

 

Mindez az egész keringési rendszer egészségében tükröződik. A keringési rendszer természetesen az egész szervezet része, így a fentieken túl az erekciós zavarokon is segíthet, melynek egyik lehetséges oka a nitrogén-monoxid hiánya. A nitrogén-monoxid elősegíti a véráramlást azáltal, hogy ellazítja az ereket és ellazítja az izmokat, elősegítve az erekció kiváltásához és fenntartásához szükséges véráramlást. Az e probléma által okozott merevedési zavar gyakran a szív- és érrendszeri betegségek tünete, néha pedig előfutára. Az erekciós zavart gyakran magas vérnyomás előzi meg. Így két legyet el lehet ölni egy ütéssel a NO-n keresztül.

 

2.) Az immunrendszer támogatása

Az immunrendszer egy nagy rendszer, tele számos különböző sejttípussal. Ha minden úgy működik, ahogy kell, könnyen legyőzheti a testet megtámadó támadókat. A nitrogén-monoxid pedig fontos szerepet játszik az immunrendszerben, mert segít ezeknek a sejteknek a kommunikációban és gyorsabban reagálni a betolakodókra. Ezenkívül az immunrendszer a NO-t használja a baktériumok és vírusok elpusztítására.

 

3.) Növeli a teljesítményt

Edzés közben felgyorsul a szívverésünk és a véráramlásunk – és amikor ez megtörténik, több nitrogén-monoxid termelődik. Ez jobb teljesítményt és csökkent izomfájdalmat eredményez edzés közben.

 

4.) Gyulladás elleni küzdelem

A szervezetben bárhol előforduló gyulladások esetén a NO kulcsszerepet játszik, mert fokozza a véráramlást a sérült területen, és egyben növeli az érfalak áteresztőképességét. Ezek a tényezők segítenek az immunsejteknek hatékonyabban és gyorsabban eljutni az érintett területre, és így gyorsabban megbirkózni a kialakuló fertőzésekkel.

 

5.) Támogassa az erős csontokat

Az egész életen át tartó folyamat, az úgynevezett remodelling, a csontok folyamatosan eltávolíthatók, és újak képződnek, amelyek erősebb csontokat hoznak létre. A nitrogén-monoxid fontos szerepet játszik ebben a folyamatban, optimális szintje pedig kulcsfontosságú a csontszilárdság javításában és a csontvesztés minimalizálásában – különösen a posztmenopauzás nőknél, amikor az ösztrogént védő csontozat csökken, és a csontvesztés drámaian felgyorsul.

 

6.) Az agy és a memória neuroplaszticitása

Az évek során a nitrogén-monoxidról is kimutatták, hogy részt vesz az agy neuroplaszticitásában. Korábban a tudósok úgy gondolták, hogy az agy az évek során továbbra is ugyanaz, és idővel a sejtjei csak degenerálódnak. Ma már tudjuk, hogy minden, amit teszünk és amit teszünk, hatással van a fejlődésére. És pontosan ez. Az agy folyamatosan változik, és erre a nitrogén-monoxidnak van viszonylag nagy hatása. Amellett, hogy információkat és funkciókat továbbít az idegrendszerben, a NO jelentős hatással van a memóriaműködésre, mivel az agy hosszú távú emlékek tárolására használja.

 

7.) Izomregeneráció

A regeneráció nem csak a profi sportolókra vonatkozik, hanem mindenkire, aki rendszeresen sportol, vagy egyébként fizikailag aktív. A nem kellően gyors regeneráció az egyik ok, ami eltántoríthat bennünket a továbbképzéstől. Ebben a folyamatban a nitrogén-monoxid is nagy szerepet játszik. A regenerációban lévő NO biztosítja a tápanyagok és az oxigén szállítását az izmokba, ami hozzájárul a gyorsabb regenerációhoz.

 

Következtetés

Ma már tudjuk, hogy a nitrogén-monoxid szervezetünk számos funkciójának nélkülözhetetlen segítője és résztvevője. A sportolók különösen ismerik, mert segít a teljesítményük növelésében és a regeneráció felgyorsításában. A nitrogén-monoxid azonban fontos azoknak az embereknek, akiknek a családjában előfordultak szív- és érrendszeri problémák, például érelmeszesedés, magas vérnyomás és pulzusszám. Az NO jelenleg az ízületi gyulladással és duzzanattal kapcsolatos kutatások tárgya, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

 

Dr. Louiss Ignarr, aki egy életen át kutatta a NO-t és az emberi szervezetben betöltött funkcióját, azt mondja, hogy ha növelni tudjuk a NO-t a szervezetben, akkor a szív- és érrendszeri betegségek akár 90%-át is megelőzhetjük. Ezért mutattuk be a BrainMax NO Booster Extreme-et, egy három aminosavból álló komplexet, amely támogatja a nitrogén-monoxid képződését az erekben. A BrainMax NO Booster olyan sportolók számára alkalmas, akik szeretnék növelni a teljesítményüket (nagyon működik az izmok pumpálására), de olyan nem sportolóknak is, akik szeretnék kihasználni a NO előnyeit és támogatni a szív- és érrendszert.

 

Egészségügyi állítások az Állami Közegészségügyi Intézet felfüggesztett listájáról. *** A gyulladás szót nem szabad használni.

 

Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 

  1. DOMÍNGUEZ, Raúl, Eduardo CUENCA, José Louis Maté MUÑOZ, Pablo García FERNÁNDEZ a . Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. 2017.

 

  1. BORGI, Lea, Isao MURAKI, Ambika SATIJA, Walter C WILLETT, Eric B RIMM a John P FORMAN. Fruit and vegetable consumption and the incidence of hypertension in three prospective cohort studies. 2015.

 

  1. SIERVO, Mario, Jose LARA, Ikponmwonsa OGBONMWAN a John C MATHERS. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. 2013.

 

Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!