Glutamin - az emberi szervezetben leggyakrabban használt aminosav

A glutamin egyike annak a 20 aminosavnak, amely természetesen előfordul a magasabb fehérjetartalmú élelmiszerekben. Ez a legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav a véráramban, a vér nitrogénjének 30-35%-át teszi ki. Az aktív sportolók a glutamint elsősorban az izomtömeg regenerációja és növekedése szempontjából fontos aminosavként ismerik. De alábecsülnénk a glutamint! Szervezetünkben számos biológiai folyamatban vesz részt, mint például a nitrogén anyagcserében, a májban a glükóz visszanyerésében és az ammónia kiválasztásában.

 

Ismerkedjen meg a glutaminnal – hol találjuk és hogyan működik?

A glutamint elsősorban feltételes esszenciális aminosavként ismerik. Ez azt jelenti, hogy a szervezet képes önmagában előállítani az aminosavat, de nem elég ahhoz, hogy kielégítse napi szükségleteit. Ezért a glutamint külön kell szedni. A lakossági felhasználás szempontjából a glutamin étrend-kiegészítőként viszonylag új keletű. Régebben főleg a gyógyászatban használták sebek és égési sérülések gyógyítására.

A glutamin elhanyagolható mennyiségben található számos zöldségben, és nagy koncentrációban az állati fehérjét tartalmazó élelmiszerekben. Olyan élelmiszereket tartalmaz, mint a tojás, tej, csontleves, spirulina, túró, spárga, brokkoli, vad, hal (tőkehal, lazac), pulyka, kukorica vagy rizs. A glutamin körülbelül 90%-a az izmokban termelődik, ahonnan a vér a vesékbe, a májba és a vékonybélbe szállítja. A glutamin a többi aminosavhoz hasonlóan részt vesz a fehérjék szabályozásában, szintézisében és lebontásában. De sokkal több van. Fenntartja a bélnyálkahártya egészségét, támogatja a szervezet immunfunkcióit, a glükóztermelést, a vízszállítást a szervezetben, befolyásolja a neurotranszmitterek szintjét és így tovább. A glutamin hiánya lelassítja a szervezet általános regenerálódását, és csökkent immunrendszert eredményezhet.

 potraviny ktere obsahuji glutamin infografika brainmarket HU

Mikor fordulhat elő glutaminhiány?

A legnagyobb glutaminhiányt akkor figyelhetjük meg, ha stresszesek vagyunk, fertőzéssel küzdünk, vagy fizikailag kimerültek vagyunk. Amint hiányos, a szervezet azonnal reagál a regeneráció lelassításával és az immunfunkcióink kedvezőtlen befolyásolásával. A glutamin hiánya olyan esetekben is előfordulhat, mint:

 

  • Az étrend alacsony fehérjetartalmú
  • Sok stresszel
  • Magas edzésintenzitás
  • Többfázisú edzés, amikor nincs hely a megfelelő regenerációra
  • Betegségek és súlyos fertőzések
  • Immunrendszeri zavarok
  • Krónikus gyomor-bélrendszeri problémák
  • Sugárterápia és kemoterápia

 

1.) A glutamin elősegíti a gyomor-bélrendszer egészségét

Az L-glutamin egy aminosav, amely támogatja a bélműködést és az általános emésztési folyamatokat. Különösen előnyös lehet, ha Önnek például irritábilis bélszindrómája, Crohn-betegsége, fekélyes vastagbélgyulladása, divertikulózisa, divertikulitisze vagy permeábilis bélszindrómája van. Nagyon sok ember szenved áteresztő bél szindrómában. A beleket az úgynevezett bélbélés védi. Ha megfelelően működik, csak azt juttatja a véráramba, amire szükségünk van, például tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ellenkezőleg, szilárd gátat hoz létre, amelyen át nem juthat át az, ami nem tartozik a vérbe, vagyis az immunitást kiváltó méreganyagok és baktériumok. Ha a bélgát megszakad, számos probléma léphet fel, amelyeket a bélnyálkahártya "résén" keresztül a vérbe hatoló méreganyagok okozhatnak. És ezekkel a problémákkal a glutamin nagy segítség lehet.

 glutamin a gastro. zdravi infografika brainmarket hu

A glutamin segíthet az IBS - irritábilis bél szindróma - kezelésében. Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy krónikus betegség, amely a vastagbelet érinti, és görcsök, hasi fájdalom, puffadás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés jellemzi. A glutamin elősegíti a nyálkaképződést, ami megkönnyíti az élelmiszerek átjutását a bélrendszeren.

 

Az IBS-hez vagy a permeábilis bélszindrómához hasonlóan a glutamin segíthet a Crohn-betegségben is. A Chron-kór pontos oka nem teljesen ismert, de feltételezik, hogy a betegség kialakulásának és kitörésének fő felelőse a bélnyálkahártya fokozott permeabilitása lehet. Mivel a glutamin kulcsszerepet játszik a bélnyálkahártya bélésének táplálásában és a bélnyálkahártya integritásának megőrzésében, a glutamin-kiegészítés segít helyreállítani a bélpermeabilitást.

 

A glutamin az egészséges bélmikrobióma fenntartásában is fontos szerepet játszik, mert képes megakadályozni a kórokozók bakteriális túlszaporodását.

2.) Részt vesz az agyi funkciókban

A glutamin fontos szerepet játszik a neurológiai funkciókban is, javítja a hangulatot, a koncentrációt és a memóriát. Könnyen átjut a vér-agy gáton, ahol L-glutaminsavvá alakul. A glutaminsav nélkülözhetetlen az agyműködéshez, kulcsfontosságú neurotranszmitterként működik, amely javítja a kognitív funkciókat és befolyásolja agyunk működését. A glutamin kulcsfontosságú aminosav lehet a demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedők számára. A glutaminsav egyedülálló abban, hogy alacsony vércukorszint esetén az idegsejtek energiaforrásává alakítható. Úgy gondolják, hogy ez a tulajdonság felelős a glutamin azon képességéért, hogy elnyomja a cukor- és alkoholsóvárgást.

 

3.) Támogatja az edzés utáni regenerációt

Mivel az aminosavak az izomzat építőkövei, a glutamin népszerű táplálékkiegészítő a sportolók körében, akik szeretnék felgyorsítani az edzés utáni felépülést. A glutamin egy specifikus aminosav is, amely immunrendszerünk fontos támaszaként szolgál. Intenzív és állóképességi edzések esetén az immunrendszer nagy terhelésnek van kitéve.

 k cemu slouzi glutamin infografika brainmarket hu

4.) Támogatja az izomépítést és javítja az atlétikai teljesítményt

A glutamin még növelheti a növekedési hormon felszabadulását a szervezetben. A növekedési hormon szerepet játszik az izomépítésben, így ha maximalizálni tudja a szintjét, annál jobb az izmainak. (HGH – növekedési hormon, amely biztosítja a csontok és az izmok növekedését).

 

A glutamin azonban növeli a glikogénraktározást és hidratálja az izomsejteket is, ami egy másik tulajdonság, amelyet a sportolók különösen értékelni fognak. A glutamin emellett megszabadítja a szervezetet a felesleges ammóniától. Az ammónia mérgező anyag, amelyet szervezetünk csak kis mennyiségben képes elviselni. A glutamin az ammóniát a szervezet számára hasznos aminosavakká alakítja, ami viszont javítja a sportteljesítményt, és még az edzés utáni izomkatabolizmust is megakadályozhatja.

5.) Glutation szintézise az immunitás támogatására

Az oxidatív stressz során keletkező reaktív oxigénfajták súlyosan károsíthatják sejtjeinket. Az egyik legfontosabb antioxidáns molekula a glutation. A glutamin egyike a glutation szintézisben részt vevő három aminosavnak. A glutaminsav, a cisztein és a glicin részt vesz a glutation szintézisében, amely fontos antioxidáns és májméregtelenítő. Azt is meg kell jegyezni, hogy a glutamint a fehérvérsejtek használják, amely az immunitás kulcsfontosságú összetevője. Valójában immunsejtjeink túlélése, növekedése és optimális működése a glutamintól függ.

 

Glutamin és citrullin

A glutamin az argininszintézis prekurzoraként működik a citrullin szövetek közötti szállításával. A glutamin és a citrullin együttes alkalmazása növelheti a citrullin azon képességét, hogy serkenti a nitrogén-monoxid-termelést, ami jobb oxigénszállításhoz és a tápanyagok vázizomzatba való szállításához vezethet.

 

A BrainMax L-Glutamint mikrobiális fermentációval állítják elő gyógyszerészeti minőségben, adalékanyagok nélkül, ami biztosítja a maximális tisztaságot. Mindenkinek megfelelő, aki gyomor-bélrendszeri problémákkal, emésztési zavarokkal, legyengült immunrendszerrel küzd, vagy ha gyakori intenzív és állóképességi edzéseket végez, és jól regenerálódni szeretne.

 

Befejezés

Az aminosavakat gyakran csak a testmozgással társítják, vagy egyesek úgy érzik, hogy professzionális sportolónak kell lennie ahhoz, hogy étrend-kiegészítőket szedjen. Nem ez a helyzet. Mindenki, aki bármilyen módon fizikailag aktív, számos előnyben részesülhet. A glutamint akkor is bátran beleteheti, ha fizikailag bármilyen módon aktív, mert támogatja az új szövetek felépítését, az izomtömeg fenntartását, és mindenekelőtt hozzájárul a regenerációhoz. Fizikai kihívások esetén különösen alkalmas, ráadásul a glutamin megfelelő segítőtárs, ha bélpermeabilitással küszködik, mert a bélgát felépítéséhez esszenciális aminosav. Ez a bél véd a méreganyagok beszivárgása ellen a bélből a szervezetbe. Így a glutamin jó fegyvere immunitásunknak a bakteriális és vírusos fertőzések ellen.3

Veronika Halusková

Fordította: Richard Maceček

 Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!