Zabpehely – több mint egyszerű reggeli

A zabpehely egy klasszikus reggeli, amelyet valószínűleg nem kell bemutatni. De mindenképpen jó tudni, hogy miért ezek az egyik legtáplálóbb élelmiszer, és mik az előnyei. Ma már sült müzli vagy müzliszelet is megvásárolható, ahol a pehelynek van a főszerepe. Jó tudni, hogy az ilyen élelmiszerek további feldolgozása a glikémiás indexet is növeli. A glikémiás index az az idő, amely alatt a vércukorszint megemelkedik egy adott étel elfogyasztása után. Ezenkívül a müzlikeverékeket gyakran édesítik, és a tápértékük teljesen eltérő. Sokkal jobb, ha reggelire zabpelyhet készítünk, amibe beletehetünk, amit szeretünk, például fahéjat, gyümölcsöt, és édesíthetjük jobb alternatívákkal, például klasszikus cukorral. Használhatunk mézet, kókuszcukrot vagy édesíthetjük édesebb aszalt gyümölccsel, például mazsolával, szilvával vagy datolyával.

 

A pelyhek a legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak. Az Avena Sativa növényből származnak. Nagy mennyiségben tartalmaznak poliszacharidokat (60g/100g), B-vitamint és említésre méltó ásványi anyagokat a szilícium, a kalcium vagy a vas. A magas rosttartalomhoz társított pelyhek vannak, amelyek sokáig töltenek bennünket. És ez igaz. A zabpehely 100 g rostot tartalmaz. A rostok nemcsak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez fontosak a szervezet számára, hanem azok a rostok, amelyek befolyásolják a vércukorszint lassú emelkedését.         

 

Miért tegye be zabpehelyet az étrendjébe?

  • Alacsony glikémiás index
  • Segítenek fenntartani a vércukorszintet
  • Magas növényi fehérje tartalom
  • Esszenciális aminosav tartalom
  • Magas B-vitamin tartalom
  • Magas oldható rost – béta-glükán – tartalma segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét és prebiotikumként hatnak a belekben. A prebiotikumok feladata az egészséges baktériumok táplálása. A szervezet könnyen emészthe
  • A szervezet számára könnyen emészthető

 

Mi a helyzet a gluténnel?

A zabpehely gyakran vita tárgya arról, hogy a cöliákiában szenvedők vagy azok, akik kiiktatták étrendjükből a glutént. Viszonylag egyszerű. A búza, az árpa és a rozs szemek a gabonafélék három csoportja, amelyek természetesen tartalmaznak glutént. Ehelyett a zab valójában egy avenin nevű fehérjét tartalmaz. Míg maga a zab nem tartalmaz glutént, sok esetben ugyanazon a talajon termesztik, felváltva a gluténtartalmú gabonafélékkel (búza, árpa és rozs). Így a zab ott tud növekedni, ahol az előző évben más gabonaféléket termesztettek. Ebben az esetben a zab gluténnel szennyezett lehet.

Az igazság az, hogy mindig nézze meg a csomagoláson, hogy a pehely gluténmentes. A termesztés mellett a pelyheket gyakran nagy üzemekben dolgozzák fel, ahol más típusú gabonaféléktől származó szennyeződés is előfordulhat. Ha cöliákiában szenved, és minimális gluténtoleranciája van, akkor csak akkor fogyasszon pelyhet, ha a gyártó kifejezetten kijelenti, hogy a pelyhek nem tartalmaznak glutént. Ellenkező esetben jobb elkerülni a pelyheket. Az is érdekes, hogy az angol típusú zab természetesen nem tartalmaz glutént, valószínűleg azért, mert a zab nem olyan finomított, mint nálunk.

 

Hogyan kell kezelni a pelyheket

A zabpehelynek nem kell pusztán reggelire való zabkása, könnyen használható például leveslevesként, különféle zöldséges ételek sűrítésére, házi müzliszeletek, turmixok, zabpalacsinták készítésére, vagy házilag is elkészíthető. Zabtej. A zabpehely semleges íze miatt megérdemel egy ízt, de tápértéke olyan nagy, hogy kár lenne ki sem próbálni.